Jump to content

BlackTrack

  • entries
    93
  • comments
    279
  • views
    24316

Interoperable Systems - WindowLinuxMac OS. Τα θέλω όλα μέσα από τα Windows


Blackman

1082 views

 Share

Μέχρι τώρα, πολλοί από εμάς όταν χρειαζόμασταν να τρέξουμε κάποιο άλλο λειτουργικό προχωρούμε στην λύση Virtual Machine. Στο παρελθόν είχα αναφέρει το Wubi, σαν μία λύση εγκατάσταση Ubuntu στα Windows, δίνοντας την ευκολία στο χρήστη του install/uninstall, χωρίς να χρειάζεται να ρυθμίσει κάτι ιδιαίτερο για partitions κλπ. Το συγκεκριμένο μας δίνει full λειτουργικότητα της συγκεκριμένης διανομής, αλλά υστερεί  στο ότι δεν μπορεί να δουλεύει παράλληλα με την Windows εγκατάσταση μας.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Στην αντίθετη περίπτωση των virtual machines, έχουμε άλλα θέματα όπως τους πόρους του συστήματος, τις σχετικές ρυθμίσεις για το δίκτυο και άλλα θέματα που έχουμε όλοι αντιμετωπίσει κατά καιρούς.

 

Οι παρόντες στο Cybercrime Security Forum που είχε γίνει πέρυσι, θα θυμούνται ότι πολλά από τα εργαλεία που αναφέρθηκαν έτρεχαν κυρίως είτε σε Linux ή σε Macintosh. Οι εναλλακτικές σε windows tools ήταν κατά πολύ περιορισμένες. Προσωπικά στο παρελθόν υπήρξαν στιγμές που χρειάστηκα πραγματικά κάποιο εργαλείο από αυτά που υπάρχουν μόνο σε linux, αλλά δεν μπορούσα να τα τρέξω στο σύστημα μου (αχ αυτό το snort). Η αλήθεια είναι όμως ότι λύσεις υπάρχουν και μιλάμε για λύσεις που μας δίνουν αυτή την δυνατότητα (του να έχουμε linux ή mac tools) μέσα στα windows.

Μιλάμε για εγκατάσταση προγράμματος, σαν όλα τα υπόλοιπα, αλλά ανεβάζουν την λειτουργικότητα των Windows σε άλλο επίπεδο. Αλλά γιατί να μην σας δείξω κάποιες από αυτές τις εναλλακτικές;

 

GNU + Cygnus + Windows = CYGWIN (under testing)

Ανέφερα Cybercrime Security Forum…

Χμ, πόσοι είδαν το CDάκι που οι ομιλητές μοίρασαν στον κόσμο; Αυτοί που το είδαν, προφανώς ξέρουν ότι εμπεριείχε και το συγκεκριμένο σύστημα. Το Cygwin είναι ένα linux-like περιβάλλον για τα windows και το οποίο προσφέρει μία συλλογή εργαλείων για άμεση χρήση. Όμως μην περιμένετε να δείτε κλασικές εφαρμογές linux να τρέχουν έτσι απλά (σε περίπτωση που δεν εμπεριέχετε). Σε αυτή την περίπτωση αυτό το application θα πρέπει να γίνει rebuild from source για να τρέξει στα Windows (μέσω του Cygwin).

Γενικά πρέπει να γνωρίζετε τα εξής:

·  Cygwin is not a way to run native linux apps on Windows. You have to rebuild your application from source if you want it to run on Windows.

·  Cygwin is not a way to magically make native Windows apps aware of UNIX ® functionality, like signals, ptys, etc. Again, you need to build your apps from source if you want to take advantage of Cygwin functionality.

Τέλος θα πρέπει να ξέρετε ότι το συγκεκριμένο είναι ακόμα σε beta.

cygwin_ss.jpg

coLinux = Cooperative Linux (tested)

Άλλη μία αντίστοιχη λύση είναι και το coLinux και μπορεί και συνεργάζετε και με το Cygwin. Στην παρούσα κατάσταση αυτό που δίνει στον χρήστη των windows είναι να λειτουργεί την Ιαπωνέζικη έκδοση του KNOPPIX μέσα από το τρέχον λειτουργικό σύστημα.

 colinux.jpg

andLinux (tested)

Βασισμένο στο coLinux, αλλά ουσιαστικά τρέχοντας Ubuntu, είναι ίσως η καλύτερη λύση αυτή την στιγμή. Κύριος λόγος δεν είναι άλλος από την ευχρηστία που εμφανίζει το Ubuntu. Τρέχει χωρίς πρόβλημα σε όλα τα συστήματα της Microsoft, συμπεριλαμβανομένων και των Windows 7. Ο μοναδικός περιορισμός που έχει το συγκεκριμένο είναι, εν αντιθέσει με τα προαναφερθέντα, ότι τρέχει ΜΟΝΟ σε 32bit συστήματα.

Το συγκεκριμένο είναι και το σύστημα που έχω δουλέψει περισσότερο από τα υπόλοιπα και πραγματικά με κάλυψε απόλυτα. Η δυνατότητα της εκτέλεσης του Synaptic και το κατέβασμα και την εγκατάσταση ουσιαστικά ότι προγραμμάτων μπορείτε να φανταστείτε, το έκανε ένα πολύ δυνατό εργαλείο, ειδικότερα με το συνδυασμό των windows. Η δυνατότητα χρήσης διάφορων repositories (aka repos) υπάρχει και στο coLinux, αλλά απλά το Ubuntu έχει μεγαλύτερη γκάμα από το Knoppix.

Ένα από τα αγαπημένα μου ήταν η χρήση της κονσόλας και έχοντας εγκαταστήσει τα απαραίτητα εργαλεία σε συνδυασμό και τα εργαλεία των windows πχ powershell, sysinternals, η αίσθηση ήταν απερίγραπτη.

screenshot.png

xfce_panel.png

kmenu.png

 

 

SoftMac XP Suite version 8.20 (under testing)

Αυτοί που θέλουν να τρέχουν Macintosh μέσα από τα windows η λύση ακούγετε στον όνομα SoftMac XP Suite. O costasppc πιθανόν να το ξέρει το συγκεκριμένο και θα ήταν ενδιαφέρον αν μπορούσε να εκφέρει γνώμη. Το σύστημα υπάρχει αρκετό καιρό και είναι δοκιμασμένο μέχρι και Windows Vista. Η διαφορά με τις λύσεις linux που αναφέρθηκαν, είναι ότι σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για emulator του συστήματος μέσα στα windows.

mac640.gif

Αντίστοιχα με το SoftMac, ρίξτε και μία ματιά στο Basilisk II JIT.

bochs (not tested)

Ένας cross-platform emulator που μπορεί να εκτελέσει όλα τα λειτουργικά συστήματα (δεν έχει δοκιμαστεί σε windows 7)

SiteInWinInBochs.png

winxp-smp2.png

TopologiLinux (not tested)

Ένα ακόμα σύστημα, το οποίο είναι ένας συνδυασμός του wubi και του andLinux. Κατά την εγκατάσταση δημιουργείτε ένα μόνο αρχείο, αλλά πλέον το λειτουργικό μπορεί και τρέχει μέσα από τα Windows. Η διαφορά με τo andLinux και η ομοιότητα με το CoLinux είναι ότι το συγκεκριμένο ανοίγει ολόκληρο το περιβάλλον του linux (full desktop). Άλλη διαφορά είναι ότι αυτό είναι βασισμένο στο slackware και δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να επιλέξει τον πυρήνα που θέλει να τρέχει το TopologiLinux (X, KDE, Gnome).

screenshot_tl5_2.jpg

screenshot_kde.jpg

Portable Ubuntu for windows (not tested)

Η απάντηση στην περίπτωση του wubi και μία άμεση εναλλακτική του andLinux, ακούει στο όνομα Portable Ubuntu. Η διαφορά είναι ότι το συγκεκριμένο παίζει και σε 64bit συστήματα (πράγμα που δεν κάνει το andLinux) και έχει δοκιμαστεί και στα Windows 7.

 289442-480-360.jpg

289446-480-360.jpg

289450-480-360.jpg

 

SUA …για να μην ξεχνιόμαστε (tested)

Μην ξεχνάτε ότι αντίστοιχη λύση προσφέρει και η Microsoft με το Subsystem for UNIX-based Applications, το οποίο είχε παρουσιαστεί από αυτό εδώ το blog. Είναι γραμμή εντολής και δεν δίνει ότι τα προαναφερθέντα, αλλά αν πχ έχετε κάποιο πρόγραμμα από τα γνωστά, τότε δεν θα έχετε πρόβλημα να το τρέξετε μέσω του SUA. Δεν μπορείτε όμως να κάνετε εγκατάσταση (τουλάχιστον προσωπικά δεν βρήκα κάτι), αλλά να κάνετε βασικά πράγματα. Το συγκεκριμένο παίζει σε εκδόσεις ultimate και enterprise.

20060906iwc1a.jpg

 

-----------------------------------------------------------------------------

Επίλογος

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα προαναφερθέντα, τότε η επιλογή είναι δική σας, το σίγουρο είναι ότι θα βρείτε αρκετά ενδιαφέρουσα πράγματα με την χρήση των παραπάνω. Απλά να αναφέρω ότι από την προσωπική χρήση είχα κάποια (μικρά) θεματάκια στα Vista και στα 7 με το UAC, αλλά δεν νομίζω να δυσκολευτείτε να τα ξεπεράσετε.

 

Κατεβάστε τα:

Cygwin

CoLinux

andLinux

SoftMac XP Suite

bochs

TopologiLinux

Portable Ubuntu

Subsystem for UNIX-Based Applications (Utilities & SDK) (το βασικό κομμάτι γίνεται εγκατάσταση από τα Windows Features)

 Share

6 Comments


Recommended Comments

Σχετικά με το SoftMac, είναι λίγο παλιό. Μόνο αν χρειάζεται κανείς να ανοίξει καμια δισκέτα από σύστημα 7. Όπως λέει και στο site του:"The PowerPC processor is not emulated at this time by current releases of SoftMac, so Mac OS 8.5, 8.6, 9.0 and X are not supported since those versions of Mac OS require the PowerPC processor. PowerPC native applications are also not supported at this time."

 

Κ.Μ.

Link to comment

Με το Portable Ubuntu έπαθα πλάκα. Είναι καταπληκτικό αν θέλεις απλά να τρέχεις 1-2 εφαρμογές σε Linux μαζί με τα υπόλοιπα "παράθυρά" σου.

Link to comment

Ανδρέα, αυτό είναι η ουσία όλων των παραπάνω...Interoperability :) Κώστα για αυτό σε θέλω εσένα. Πες αν υπάρχει κάτι άλλο καλό να δοκιμάσω :) που μου έχει ξεφύγει :)

Link to comment

Γιώργο (BlackMan) πολύ καλό το άρθρο σου, και εμένα μου έκανε κλικ το Portable Ubuntu, θα το δοκιμάσω κάποια στιγμή.

Link to comment

Πολύ καλός ρε George. Και εγω θέλω να το δοκιμασω το Portable Ubuntu και θα ήθελα αν βρείς κάτι πιο καινούριο από το SoftMac.

Link to comment

mike, ψάχνω γενικά πάνω σε mac διαφορετικές λύσεις.κάποια που δοκίμασα δεν έπαιξαν, αλλά όταν έχω βρει κάτι στάνταρ θα το γράψω

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...