Jump to content
  • entries
    44
  • comments
    107
  • views
    4611

Οι Site System ρόλοι του SCCM 2007


GSimos

370 views

 Share

Όπως έχω αναφέρει στα προηγούμενα posts μου (δείτε εδώ) ο Configuration Manager 2007 υποστηρίζει αρκετούς ρόλους όσον αφορά τις λειτουργίες που χρειάζονται σε κάθε περιβάλλον. Συγκεκριμένα οι Site System ρόλοι είναι 15 για τον Configuration Manager 2007, όσοι από αυτούς είναι πρωτοεμφανιζόμενοι σε σχέση με τον SMS σημειώνονται με [ΝΕΟΣ], ας τους δούμε:

  • Site Server – Ο server στον οποίο εγκαθίσταται το λογισμικό του SCCM, έχουμε τρία είδη Servers, τους “Primary”, “Central” και “Secondary”, το ιεραρχικό μοντέλο όμως θα το αναλύσω σε επόμενο post (θα γίνει Hotlink σ’ αυτό το post όταν αναρτηθεί στο blog μου), μη σας μπερδεύει το Primary με το Central, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ο ίδιος server!
  • Site Database Server – Ο Server στον οποίο εκτελείται ο SQL Server και φιλοξενεί την SCCM Site Database (χρειάζεται μόνο για τα Primary Sites), είναι απαραίτητος για remote SQL Servers ειδάλλως αν είναι στον ίδιο Server εγκαθίσταται με τη διαδικασία εγκατάστασης του Primary Site Server.
  • Configuration Manager Console – Το περιβάλλον διαχείρισης του SCCM. Εγκαθίσταται εξ ορισμού στους Primary Site Servers, ο ρόλος αυτός όμως μπορεί να εγκατασταθεί και σε σταθμούς εργασίας (workstations) για την απομακρυσμένη διαχείριση του Configuration Manager.
  • SMS Provider – Πολύ σημαντικός ρόλος, είναι το ενδιάμεσο WMI (Windows Management Instrumentation) στρώμα επίπεδο μεταξύ της Κονσόλας του Configuration Manager και του Site Database ρόλου, (η Configuration Manager Κονσόλα προσπελαύνει τη Site Database μέσω του SMS Provider). Χρειάζεται μόνο σε Primary Sites.
  • Component Server – Όλοι οι SCCM Site System ρόλοι (εκτός αυτού του Distribution Point (DP)), απαιτούν SCCM-specific λογισμικό να εγκατασταθεί για να λειτουργήσει ο Site System ρόλος. Όταν αυτό το λογισμικό εγκατασταθεί σε ένα υπολογιστή τότε αυτός γίνεται ένας Component Server.
  • Distribution Point (DP) – Ο ρόλος του Distribution Point είναι η αποθήκευση των SCCM πακέτων λογισμικού απ’ όπου οι Clients μπορούν να έχουν πρόσβαση και να τα εγκαθιστούν. Χρειάζεται μόνο για τις λειτουργίες:
    • Software Distribution,
    • Software Updates και
    • Advertised Task Sequences του SCCM.
  • [ΝΕΟΣ] Asset Intelligence Synchronization Point (AISP) - Είναι ο ρόλος με τον οποίο οι Software Assurance πελάτες της Microsoft έχουν πρόσβαση στην ενημερωμένη βάση του Asset Intelligence, συγκεκριμένα χρειάζεται να εγκατασταθεί στον Primary Site Server και να τοποθετηθεί το certificate που παρέχει η Microsoft στους SA συνδρομητές. Μετά από αυτό το Asset Inventory ενημερώνεται με νέες κατηγοριοποιήσεις software καθώς και hardware που απαιτείται απ’ αυτές [Σημείωση: στην έκδοση R2 έχει καταργηθεί το certificate όχι όμως ο ρόλος].
  • [ΝΕΟΣ] Fallback Status Point – Είναι το "catch all" Site σύστημα για τους Clients που δεν μπορούν να εγκατασταθούν λόγω διαφόρων θεμάτων –προβλημάτων- όπως η ανάθεση (assignment) σε ένα Site, ή η ανικανότητα τους να επικοινωνήσουν με το Management Point (MP) στο οποίο ανήκουν. Εξ ορισμού δεν είναι απαιτούμενο αλλά είναι προτεινόμενο λόγω της διευκόλυνσης που παρέχει σε θέματα εγκατάστασης των Clients.
  • Management Point (MP) – Οι SCCM Clients δεν επικοινωνούν άμεσα με τον Site Server και το αντίστροφο. Αντιθέτως λοιπόν, όλη η επικοινωνία διενεργείται μέσω του Management Point. Είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα προκαθορισμένο (Default) Management Point σε κάθε Site που έχει Intranet Clients (προσέξτε, μιλάμε για τοπικούς LAN χρήστες).
  • [ΝΕΟΣ] Pre-boot Execution Environment (PXE) Service Point – Το Site σύστημα που απαντά σε όλους τους υπολογιστές που ζητούν εγκατάσταση του λειτουργικού τους συστήματος (Operating System Deployment [OSD]) μέσω ενός PXE αιτήματος από την κάρτα δικτύου τους και χωρίς την εκτέλεση κάποιου λειτουργικού συστήματος. Αυτός ο ρόλος χρειάζεται μόνο αν χρησιμοποιηθεί η λειτουργία της εγκατάστασης λειτουργικών συστημάτων (OSD), και γίνεται μέσω PXE boot requests.
  • Reporting Point (RP) – Μέσω αυτού του ρόλου φιλοξενείται το Report Viewer component που παρέχει τις web-based λειτουργίες αναφορών του SCCM. Είναι αναγκαίος μόνο εάν χρειάζεται να τρέχουν αναφορές σε συγκεκριμένο Primary Site.
  • Server Locator Point (SLP) - Ο ρόλος αυτός έχει την ευθύνη της ενημέρωσης των SCCM Clients σχετικά με το ποιό Management Point πρέπει να προσπελάσουν έτσι ώστε να εγκαταστήσουν το SCCM Client λογισμικό. Χρειάζεται μόνο σε μερικά σενάρια εγκατάστασης Clients και ειδικότερα όταν δεν χρησιμοποιείται το Active Directory για την έκδοση (publishing) των SCCM Sites, Servers, Management Points.
  • [ΝΕΟΣ] Software Update Point (SUP) – Εγκαθίσταται στον υπολογιστή στον οποίο τρέχει ο Windows Server Update Services (WSUS). Είναι αναγκαίος αν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί η λειτουργία των Software Updates.
  • [ΝΕΟΣ] State Migration Point (SMP) – Αποθηκεύει τα δεδομένα “state migration” των χρηστών όταν ένα λειτουργικό σύστημα μεταφέρεται σε άλλο υπολογιστή ή και σε άλλο νεώτερο λειτουργικό σύστημα, πχ από Windows XP σε Windows 7. Είναι αναγκαία η εγκατάσταση του όταν η λειτουργία εγκατάστασης λειτουργικού συστήματος (OSD) πρόκειται να χρησιμοποιηθεί.
  • [ΝΕΟΣ] System Health Validator Point (SHVP) –Το ρόλο αυτό τον αναθέτουμε στον υπολογιστή που εκτελεί την υπηρεσία Network Policy. Χρειάζεται μόνο στην περίπτωση χρήσης της λειτουργίας Network Access Protection (NAP).

Σ’ αυτό το σημείο έχουμε μια εικόνα των Site System ρόλων του SCCM 2007, στα επόμενα Posts θα δούμε περισσότερα σχετικά με το ιεραρχικό μοντέλο του SCCM καθώς και κάποια κόλπα για την ανάπτυξη Multi-Sites τοπολογιών.

Reblog this post [with Zemanta]
 Share

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...