Jump to content
  • entries
    91
  • comments
    177
  • views
    3246

Χιονισμένα αιλουροειδή


atsouch

1057 views

 Share

Από πέρσι έχει γίνει πολύ κουβέντα για το Snow Leopard της Apple, δηλαδή την έκδοση 10.6 του MacOSX (από την 10.5.8 που είναι η τρέχουσα “απλή” Leopard). Θα αλλάξει αυτά που ξέρουμε, θα δούμε το φως το αληθινό κλπ. Στην πραγματικότητα είναι στην δική μας γλώσσα ένα καλό και φορτωμένο Service Pack (όπως το SP2 για τα XP) με 64-bit περιβάλλον.

64-bit σε Mac; Αυτό δεν είναι κάτι που έχουμε περίπου 10 χρόνια εμείς οι ταπεινοί χρήστες των ελεεινών Windows; Δεν παρακολουθούσα τις τεχνικές λεπτομέρειες στο MacOS αλλά φανταζόμουν ότι θα είχαν 64μπιτα λειτουργικα και εφαρμογές εδώ και χρόνια με δεδομένο ότι η μεγαλύτερη αγορά (τουλάχιστον παλιότερα) ήταν οι γραφίστες, καλλιτέχνες κλπ. με απαιτήσεις στις εφαρμογές τους. Αλλά απ’ότι φαίνεται η μούρη είναι πιο σημαντική (παράθυρα που διπλώνουν, εικονιδια που χοροπηδάνε). Και για να μην ακούγομαι υπερβολικός, ένα από τα νέα features του Snow Leopard είναι λέει η δυνατότητα όταν κάνεις restore ένα σβησμένο αρχείο να επανέρχεται στο σημείο από το οποίο το έσβησες. Μου χρειάστηκαν μερικά λεπτά μέχρι να καταλάβω αν αυτά που διάβαζα ήταν αυτά που εννοούσαν αλλά ναι, η δυνατότητα που έχουμε εδώ και 14(;) χρόνια είναι πλέον γεγονός και στο MacOSX - κάτι σαν το copy-paste στο iPhone που το πλασάρουν σαν το innovation στον χώρο του mobility…

64-bit κομμάτια υπήρχαν και στο Leopard αλλά μόνο για συγκεκριμένα τμήματα του λειτουργικού. Τώρα επεκτάθηκε παντού και μαντέψτε: δεν τρέχουν scripts, plug-ins στο Safari και το Mail, σκάνε εφαρμογές που πρέπει να ξαναγοράσεις και άλλα που τα έχουμε συναντήσει εδώ και χρόνια στα Windows αλλά με τον καιρό λύθηκαν (αφού απλοποιήθηκε και το μοντέλο χρήσης των 32-bit εφαρμογών σε 64-bit Windows). Τουλάχιστον με αυτό το τρόπο πιέζονται και οι developers να φτιάξουν 64-bit εφαρμογές. http://www.apple.com/macosx/technology/

Υπάρχουν βέβαια και σημαντικές βελτιώσεις στην ταχύτητα (αν τρέχουν οι εφαρμογές σου) με μεγάλη διαφορά στο startup αν το desktop είναι φορτωμένο (μα καλά ήθελε 153” να ξεκινήσει ένα MacBook Pro me C2D 2.2; ήθελε ο Firefox 13” για να ανοίξει; δεν γίνονται όλα instantly στα Macs; άλλα μου έλεγαν) και στο ξεκίνημα των εφαρμογών του λειτουργικού (safari κλπ.). Αντίστοιχα και το sleep-resume έχει βελτιωθεί πολύ (η πιο σημαντική λειτουργία σε ένα notebook). http://www.tuaw.com/2009/09/04/will-snow-leopard-really-make-my-computer-any-faster/

Α, τώρα μπορείς να κάνεις και force eject ένα δισκάκι που στο κράταγε κλειδωμένο η λεοπάρδαλη. Χωρίς πρόσθετα utilities. Καταπληκτικό! Και διαβάζω και κάτι τίτλους του τύπου: Faster, more reliable installation. More reliable; Δηλαδή πριν, η εγκατάσταση σε Mac (με εντελώς συγκεκριμένο και ελεγχόμενο hardware) δεν ήταν reliable; Και κριτικάρουμε τα ταπεινά Windows όταν πάμε να τα βάλουμε στο μηχανάκι που στήσαμε μόνοι μας με κομμάτια από δύο δεκαετίες, πειραγμένους επεξεργαστές, κάρτες γραφικών με pre-alpha drivers για να παίζει πιο γρήγορα το Crysis, μνήμες από τον Μήτσο στην Πατησίων που τις προτείνει για overclocking και έναν δίσκο που τον είχαμε σαν εξωτερικό αλλά χάσαμε μια φορά τα MP3 μας και είπαμε να τον κάνουμε boot disk; Έλεος…

Αναγνώριση κινέζικης γραφής! Wow! Η Apple ανακαλύπτει σιγά σιγά ότι υπάρχει κόσμος πέρα από την δύση. Έχω tablet εδώ και 4 χρόνια αλλά δεν διάβασα ποτέ στο Marie Claire ότι μπορεί να καταλάβει τα κινέζικά μου. Μάλλον επειδή δεν έχει μηλαράκι απέξω.

Αντιγράφω ακριβώς από την Apple:

Automatic updates for printer drivers.

Snow Leopard makes sure you always have the most up-to-date driver so you can get the most from your printer. When you plug in a printer, Mac OS X can download the latest driver available over the Internet. And it periodically checks to make sure it has the latest driver. If not, it downloads the newest version through Software Update. Easy.

Χωρίς σχόλια!

Αυτό που ζηλεύω πάντως (και δεν το έχουμε στα Windows) είναι ο Automator. Δεν ξέρω τι χρησιμότητα έχει για το μέσο χρήστη αλλά για κάνεις δουλειές με αρχεία και πολλά άλλα είναι άπαιχτο.

Και μην ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή ένα Mac με Snow Leopard είναι ο μόνος υπολογιστής με built-in υποστήριξη για Exchange Server 2007! Παλαβό αλλά πραγματικό. (ακούς Δάσκαλε; χωρίς Outlook) ExchangeBuilt-in support for Microsoft Exchange

ΥΓ: Περιχαρής χρήστης-blogger δηλώνει ότι με το upgrade έχει πλέον 15 GB ελεύθερα στον δίσκο του; Μα, είναι δυνατό με νέα έκδοση λειτουργικού να μειωθεί τόσο ο χώρος; Στα Windows 7 έχουμε μειωμένο footprint γιατί έχουν φύγει μεγάλα κομμάτια από “μικρές” εφαρμογές. Για την Apple όμως όλα είναι δυνατά: με το Snow Leopard αλλάζουμε τον τρόπο μέτρησης του χώρου στον δίσκο και οριζουμε σαν kilobyte τα 1000 bytes, gigabyte τα 1,000,000 bytes, ξέρετε το κόλπο των κατασκευαστων δίσκων που πουλάνε έναν δίσκο 1 ΤΒ και είναι 950 GB – που πήγαν τα 50 GB μου; στις πράξεις… Όταν το κάνει όμως ανάποδα ο πελάτης είναι ευτυχισμένος και το marketing έχει εργαλεία για να κάνει θαύματα. http://www.tuaw.com/2009/08/29/snow-leopard-the-new-one-gigabyte-now-slimmer-than-before/

Ακούγομαι κακός και ίσως προκατειλημμένος αλλά η αλήθεια είναι ότι με έχει κουράσει να ακούω και να διαβάζω δεξιά και αριστερά (και τις περισσότερες φορές από εντελώς άσχετους) συγκρίσεις και τεχνικές αναλύσεις. Ναι, το MacOSX είναι πολύ καλό λειτουργικό, αλλά και το Ubuntu είναι πολύ καλό λειτουργικό, και το Solaris είναι πολύ καλό λειτουργικό. Όλα είναι σταθερά, γρήγορα και όλα είναι στην πράξη το ίδιο ανασφαλή. Στην πραγματικότητα οι διαφορές πλέον τείνουν να εξαφανιστούν και αυτό που μένει είναι με ποιο περιβάλλον νοιώθεις άνεση, αν η εφαρμογή που χρειάζεσαι υπάρχει για το λειτουργικό σου και πόσο εύχρηστα είναι τα διάφορα εργαλεία για την προστασία σου. Μη μου πεις κανείς τώρα ότι το MacOSX είναι απόλυτα ασφαλές και δεν-τα-χρειαζόμαστε-εμείς-είναι-πρόβλημα-μόνο-των-Windows γιατί στο 10.6 έβαλαν κομμάτια antimalware μέσα στο λειτουργικό για πρώτη φορά (γιατί άραγε;) και θυμάστε τι έγινε πριν απο λιγο καιρό με το CS4 από torrent για Mac. Έχουμε και χαζούς χρήστες στα Windows (ανεκπαίδευτους για την ακρίβεια) αλλά σιγά σιγά το ίδιο συμβαίνει και με τα υπόλοιπα λειτουργικά (όταν ο άλλος είναι guru και δουλεύει Linux μόνο από command line, τι πιθανότητες έχει να πατήσει σε ένα browser ένα banneraki που του λέει ότι κέρδισε μια Veyron;)

Το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα είναι ότι αν κάποιος σκεφτεί πρώτος κάτι χρήσιμο και έξυπνο, οι υπόλοιποι θα κατηγορηθούν για αντιγραφή, κλοπή και άλλα συναφή (ειδικά αν ο υπόλοιπος είναι η Microsoft) ενώ παράλληλα για όσα features-creatures έχουν φρίξει οι χρήστες και ουρλιάζουν για να αλλάξουν οι εταιρείες προσπαθούν με νύχια και με δόντια (ή απλά αγνοώντας μας) να τα κρατήσουν για να μην αλλοιωθεί η εικόνα του λειτουργικού και θιχτεί και ο σχεδιαστής της “λειτουργίας” – βλέπε Close button στα Windows Mobile (για να μην νομίζετε ότι είμαι κολλημένος).

Σας περιμένουμε στο IT Pro Connections 2009 στις 21-22 Νοεμβρίου. Αν έχετε Mac, φέρτε το να κάνουμε κόντρες. ;)

Καλό μήνα!

 Share

8 Comments


Recommended Comments

Από πέρσι έχει γίνει πολύ κουβέντα για το Snow Leopard της Apple, δηλαδή την έκδοση 10.6 του MacOSX

Link to comment

Είσαι έτοιμος για το transition!!!!!!! Μου θυμίζεις τις διαφημίσεις I'm a Mac and Ι'm a PeeCee...;-)

 

O Firefox μου κάνει 8" για να ανοίξει (ΜΒ Pro 2.16 2 GB RAM λόγω καμένου memory slot).;-)

 

Όσο για τον Exchange, ας πήγαινες να κάνεις support σε μεγάλα περιβάλλοντα και να τράβαγες τα μαλλιά σου, και θα σου έλεγα αν θα χαιρόσουν!;-);-);-);-)

 

Μια φορά και η Apple αναγνώρισε σιωπηρά την enterprise υπεροχή της M$, κι αυτό σας πείραξε!;-);-);-);-);-);-);-);-);-);-);-);-)

Link to comment

Άσε ρε Κωστάκη με την Apple υπεροχή σας πιά....

 

Αντρέα δεν έχω διαβάσει πιο έντεχνο θάψιμο για την Apple!

Τα είπες άριστα, μπράβο!

 

Ευτυχώς η apple δεν έχει βγάλει collaboration software (βλ. Exchange) γιατί θα καταντούσε σαν το Lotus Domino (Apple & Domino πάνε ε;;;).

Άσε που θα έπρεπε να παρατήσουν ότι κάνουν για να ασχολούνται μ' αυτό....

Link to comment
Ευτυχώς η apple δεν έχει βγάλει collaboration software

 

Ποιός το λέει ότι δεν έχει collaboration (iCal Server/iChat Server); Έναν καλογυαλισμένο Mail Server δεν έχει.

 

Ποτέ δεν δήλωσα πρεσβευτής της υπεροχής, παρ'ολα αυτά. Πρώτος τους κράζω!

Link to comment

Μα, δεν είναι θάψιμο, ούτε φυσικά και review του update γιατί φυσικά υπάρχουν και πολλές αλλαγές προς το καλύτερο - περισσότερο μια σύγκριση για το πως εμφανίζεται οποιαδήποτε κίνηση της Apple έναντι των αντίστοιχων της Microsoft. Αυτό που με τρελλαίνει περισσότερο είναι ότι κάνουν ότι θέλουν (πολλές φορές αγνοώντας πλήρως τους χρήστες τους) και δεν κριτικάρονται από κανέναν (ή αν κάποιος πει κάτι "εναντίον" τους βαφτίζεται M$ monkey).

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...