Jump to content

BlackTrack

  • entries
    93
  • comments
    279
  • views
    24322

Από μικρό παιδί...


Blackman

1647 views

 Share

Θυμάμαι όταν ήμουν μικρός πως είχαν νιώσει όταν είχα έρθει πρώτη φορά σε επαφή με ένα Commodore. Με είχαν πάρει η γιαγιά με τον παππού μαζί τους εκείνο το καλοκαίρι και οι γείτονες τους είχαν παιδιά, που αν και μεγαλύτερα από εμένα με φώναζαν να παίζουμε μαζί. Δεν με ένοιαζε που δεν με άφηναν να παίξω, λόγο ότι ήμουν αρκετά μικρός, με ένοιαζε που έβλεπα.

Πέρασε λίγο διάστημα από τότε μέχρι να αποκτήσω και εγώ ένα δικό μου υπολογιστή που δεν ήταν άλλος από έναν Amstrad 6128 με πράσινη οθόνη. Τότε ένιωθα πολύ ωραία που έγραφα εντολές, που δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο και διάβαζα και περιοδικά του χώρου (Computer για όλους, Pixel, PC Master) και χανόμουν. Στην συνέχεια ήρθε να μπει στην ζωή μου αρχικά ένας 8086 και μετά ο υπέρτατος 80286 για την εποχή, με 10mb σκληρό δίσκο και 512kb μνήμη. Ήμουν θεός… με himem, έπαιζε τα πάντα και μιλάμε για εποχή MS-DOS 3.01

Amstrad_CPC_6128.png2Pixels.jpg175px-StartingMsdos.svg.png

Την συνέχεια την ξέρουμε όλοι, με την έλευση των Windows και την επιτυχία των 3.11. Δεν είχα πολύ επαφή τότε, δεν μου άρεσε το ποντίκι. Εγώ ήθελα να γράφω, να νιώθω ότι εγώ λέω στο μηχάνημα τι να κάνει και όχι ένα πλήθος εντολών πίσω από το δικό μου κλικ. Μαζί με τα 3.11 ήρθα και σε επαφή με το Unix. Ωραίες αναμνήσεις… στην συνέχεια πήγα στην σχολή και είχαμε windows 95 και Unix. Τι να διαλέξω να ‘παίξω’ εκείνη την περίοδο; Μα τι άλλο, Unix φυσικά. Αυτό έγινε λίγο από εγωισμό, καθώς τότε θυμάμαι στο Lab, παίζαμε Doom 2 και μία άλλη φορά που παίζαμε Duke Nukem δίκτυο με τα υπόλοιπα παιδιά του τμήματος και είχε έρθει αυτός το σπαστικός ο γυαλάκιας από το τελευταίο έτος να μας κόψει τα connections από τον server.

20090422-doom2.jpeg

Έκατσα και διάβασα λίγο, έμαθα μερικές εντολές και την επόμενη φορά του την έφερα εγώ. Να είναι καλά και ένα συμφοιτητής που είχα τότε, με ψευδώνυμο Turrican (ιστορικό παιχνίδι) που με βοήθησε σε αυτά που έκανα τότε. Η συνέχεια είχε πολύ από… Microsoft. Τι άλλο φυσικά. Από τότε θυμάμαι που όλοι κατηγορούσαν την μονοπωλιακή πολιτική της Microsoft, αλλά όλοι δούλευαν με Windows.

Turrican-2.png

Ναι, ήταν o μπαμπούλας από τα παραμύθια που ήρθε να τα φάει όλα. Έτσι ήταν και στο δικό μου μυαλό και όσο δούλευαν στα συστήματα της και όσο ‘έτρωγα’ τις αξιολάτρευτες Blue Screen of Death, απανωτά από Windows 95, Windows 98, Windows Millennium (το υπέρτατο blue screen), Windows 2000, έβρισα και έλεγα τα χειρότερα για την MicrosoftWindows_9X_BSOD.png

Κάπου εκεί την εποχή των Millennium σε ένα παλιό PCάκι που είχα φόρτωσα linux. Suse πρέπει να ήταν και θυμάμαι πόσο καιρό το έστηνα, προσπαθώντας να βρω drivers. To αποτέλεσμα όμως με έκανε και ένιωθα τόσο ικανοποιημένος, αλλά συνάμα κουρασμένος από την όλη διαδικασία.

Ωραία πλέον είχα να λέω Linux και πάλι Linux… αλλά πάλι τα περισσότερα πράγματα στα Windows τα έκανα. Εκείνη την εποχή ειδικότερα οι δυνατότητες όμως που σου έδινε η κονσόλα ενός Unix/Linux συστήματος ήταν απλά… αλλού. Είχα γίνει κακό παιδάκι τότε… η πρώτη μου επαφή με το Internet είχε έρθει κάπου το 1993 και τα επόμενα χρόνια ήμουν χωμένος σε όλα τα IRC chatrooms (είχα ζήσει και τους IRC servers της Microsoft). Μιλάμε για περίοδο με πολλά vulnerabilities, nukes, DDOS attacks, Trojans κλπ, έδιναν και έπαιρναν ειδικά στο IRC. Με Linux, απλά δεν έπεφτες και τους έριχνες εύκολα. Τι πιο σπαστικό από να τσακώνεσαι με κάποιον online και εκείνος να σου κόβει την σύνδεση. Ε τι άλλο να γίνει με τις pstn και τα modems; Μία αξιοπρεπής γραμμή, μερικά έως πολλά pings και τσουπ… disconnected. Δεν θα ξεχάσω που γύρω στο 2001 έκανα δοκιμές από το σπίτι στους servers της δουλειάς μου τότε (Windows NT SP4). ( Όχι δεν κατάφερα να κάνω τίποτα)

Μετά ήρθαν τα Windows XP και τότε μάλλον τα πράγματα πήραν άλλη τροπή. Σε όλο τον κόσμο η Microsoft δεχόταν την μία μήνυση μετά την άλλη για την μονοπωλιακή πολιτική της, αλλά το νέο σύστημα της ήταν πιο σταθερό. Full Windows XP ο κύριος από εδώ και παιχνίδια, πολλά παιχνίδια αφού είχαμε DirectX σε τρομερά επίπεδα για την εποχή. Το linux δεν υποστήριζε DirectX (ούτε υποστηρίζει), οπότε no fancy graphics. Κάποια στιγμή ήρθα σε επαφή με το Ubuntu. XP στο ένα PC, Ubuntu στο άλλο και τότε ξεκίνησαν τα καλά. Είχα βάλει σκοπό ντε και καλά να έχω πλήρες λειτουργικό δίκτυο και με τα δύο συστήματα. Τα windows να δουν το linux; ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ… ακόμα γελάω. Από την άλλη πλευρά όμως, είχα SAMBA. Έβλεπα shares, μετέφερα αρχεία, έβλεπα ταινίες, είχα remote desktop και διάφορα άλλα. Γενικότερα το linux είχε διάφορα στοιχεία τα οποία τα είδα αρκετά αργότερα στα Vista και πλέον στα 7. User Account Control το είπε η Microsoft, αλλά στο Linux είχαν άλλα πριν καιρό, sudo το λένε στο Ubuntu. Εφέ στα παράθυρα και Dreamscene η Microsoft, αλλά εδώ και κάτι χρόνια παίζουμε με combiz στο linux.

800px-Fedora-Core-6-AIGLX.png

Αρκετά κοινά στοιχεία τα τελευταία χρόνια και αυτό γιατί; Γιατί απλά, όπως το βλέπω εγώ, η Microsoft έβαλε μυαλό. Όχι ότι δεν θέλει να τα φάει όλα, απλά θέλει πλέον μερίδιο και από εκεί που δεν έτρωγε. Μία σκέψη που έπρεπε να την είχε κάνει καιρό και φυσικά μιλάμε για Business. Βλέπω τις κοινότητες του Linux να αντιδρούν όταν έμαθαν ότι η Microsoft ανοίγει τον κώδικα της, ότι έδωσε 20000 γραμμές στην Open Source κοινότητα, ότι έρχεται κοντά στους σκληροπυρηνικούς Linuxάδες.

Η Microsoft από το 2003 αποφάσισε να μπει στον χώρο του Open Source και του Interoperability.  Η σκέψη είναι απλή. Δεν λέει σε κανένα πλέον να μην χρησιμοποιήσει linux, αλλά του λέει να δει πόσο αρμονικά δουλεύει με άλλα δικά της προϊόντα το linux σύστημα που ο πελάτης χρησιμοποιεί. Ο Linus Torvalds, ο άνθρωπος που δημιούργησε τον πυρήνα του Linux, έδειξε ιδιαίτερα θετικός στην νέα στάση της Microsoft. Άτομα που δούλευαν σε τρίτες εταιρείες ειδικευμένοι σε άλλα συστήματα, εργάζονται πλέον για την Microsoft στο αντίστοιχο κομμάτι του Interoperability. Άτομα που ήταν χρόνια απέναντι από την Microsoft, βρέθηκαν να εκφράζουν τον ενθουσιασμό τους για την νέα πορεία που έχει πάρει πλέον η εταιρεία.

Βρίσκομαι πλέον εν έτη 2009, σε μία κατάσταση bisexual σε σχέση με τους υπολογιστές. Ναι, χρησιμοποιώ ακόμα και τα δύο συστήματα και με την έλευση της τεχνολογίας virtulization, μιλάμε για system orgies. Domain Controller WS2008 r2, με Ubuntu, Windows XP, Windows 7, Suse, Mint κ.α., σε ανελέητες δοκιμές με sharepoint server 2007, SCCOM και διάφορα άλλα. Ωραία πράγματα. Και οι δύο πλευρές έχουν μεγαλώσει. H Microsoft ίσως να βρίσκετε στην πιο ισχυρή θέση από ποτέ, δείχνοντας πλέον ένα πραγματικά πιο ανθρώπινο πρόσωπο, την ίδια ώρα που η Open Source κοινότητα αυξάνεται συνεχώς και δυναμώνει.

Linuxwineng.jpg

Ξέρω πλέον ότι δεν μπορώ να κάνω εύκολα και ‘κακό’ από Linux σε ένα σύστημα Windows, αλλά ξέρω ότι πλέον έχω εγκατεστημένο antivirus στον υπολογιστή μου που έχει linux. Παλιά αυτό ήταν ανέκδοτο. Στο εργασιακό κομμάτι, δεν μπορώ να συστήσω τίποτα άλλο, από Microsoft, στο σπίτι όμως και ανάλογα τις απαιτήσεις συνιστώ Linux. Μάλλον θα περάσει καιρός, μέχρι να δούμε κάτι αντίστοιχο με τα repositories που έχουν τα linux συστήματα, όπου κατεβάζεις ότι θες τσάμπα, όποτε το θες.

Πριν λίγα χρόνια έκανα μία έρευνα αγοράς, ώστε να δω αν συνέφερε να βάλω linux σε κάποια clients για να μειωθεί το κόστος. Η σκέψη αυτή ήταν γιατί οι συγκεκριμένοι υπολογιστές ήταν μόνο για Internet, email και office. Στην αναζήτηση μου ήρθα σε επαφές με εταιρείες που υποστηρίζουν linux συστήματα και εγκαταστάσεις για να δω τι γίνεται. Τελικά κατέληξα ότι το να το κάνεις μόνος σου είναι τσάμπα, αλλά αν θες να κάνεις κάτι σε εργασιακό επίπεδο πρέπει να πληρώσεις το support και σε αυτή την κατάσταση είναι που έρχεται μία ή άλλη. Που πάμε καλύτερα για την άλλη, που είναι και πιο σίγουρο και έχει και υποστήριξη από την μαμά Microsoft. Αλλά αυτό και πάλι είναι προσωπική άποψη.

Πάντως για τους φίλους του Open Source, να γνωρίζουν ότι πλέον υπάρχει και MS-PL (Microsoft Public License) και περισσότερο οι developers είναι αυτοί που μπορούν να έχουν άμεση επαφή με αυτό το κομμάτι. Οι υπόλοιποι πρέπει να περιμένουμε εκείνους, για να έχουμε κάτι απτό, το οποίο θα δείξει στην πορεία του χρόνου.

Ο καιρός περνάει και οι αλλαγές είναι πολλές και συνεχόμενες. Από την εποχή που διαμορφώναμε το autoexec.bat μαζί με το config.sys, μέχρι να φτάσουμε στην εποχή του System Center και του Exchange 2010.

exchange-2010-vmpreview.gif

Την εποχή που μέναμε κολλημένοι σε μία οθόνη παίζοντας Monkey Island, για να περάσουμε από το Phantasmagoria και να φτάσουμε τώρα στο World of Warcraft και το Resident Evil. Από το DOS, σε Solaris, σε Windows, σε Linux, σε Mac OS πλέον βρισκόμαστε σε μία κατάσταση… παγκοσμιοποίησης. Τα πάντα μπορούν να δουλέψουν μεταξύ τους και πλέον αρμονικά σε θεμιτό βαθμό.

monkeyisland.gif

phantasmagoria-yard.jpg

wowguild.jpg

Είμαι βέβαιος ότι ξύπνησα αναμνήσεις σε πολλούς και σίγουρα αρκετοί θα θέλατε να συζητήσουμε πράγματα πάνω σε αυτό και για το παρελθόν. Θα δώσουμε ραντεβού στο ITproconnections τον Νοέμβρη. Be there.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Μερικά ενδιαφέροντα links.

 http://www.retromaniax.gr/

http://elkosmas.gr/2009/07/24/linus-torvald-no-ms-hate/

http://www.opensource.org/licenses/ms-rl.html

http://www.cmswire.com/cms/web-development/taking-a-closer-look-at-microsofts-mspl-open-source-license-004248.php

http://www.microsoft.com/resources/sharedsource/default.mspx

http://weblogs.asp.net/scottgu/archive/2008/01/16/net-framework-library-source-code-now-available.aspx

http://tips.developersvoice.com/bsd-or-gpl-choosing-an-open-source-license.html

http://www.interoperabilitybridges.com/

 

 

 
 Share

16 Comments


Recommended Comments

και κάτι που θυμήθηκα τώρα...

ο πρώτος ιός που κόλλησα ήταν ο Yankee Doodle εν έτη 1989...θυμάμαι είχα 32 αρχεία infected

Link to comment

Εύγε! Που να'ξερες πως ήταν και πιο παλιά. Σκέψου ότι ο πρώτος μου υπολογιστής ήταν σχεδίασης των '70...

Link to comment

Ο πρώτος ιός που είχα κολήσει εγώ ήταν εκείνος που έτρεχε στην οθόνη σαν μπαλάκι του ping pong... Αχ ωραία χρόνια...

Link to comment

Και κάτι ακόμη: και μένα ο πρώτος (και μοναδικός μέχρι σήμερα σε δικό μου σύστημα) ιός ήταν ο Yankee την ίδια χρονιά. Τότε ήταν σοκ γιατί οι ιοί ήταν καταστροφικοί για τα αρχεία σου ενώ τώρα αυτό που θέλουν είναι ένα μηχάνημα που να παίζει (για να εκτελούν τις εντολές του υποκόσμου) και απλά πρόσβαση στα προσωπικά σου δεδομένα για ευνόητους λόγους. Τότε τους έφτιαχναν για την πλάκα τους και τώρα τους φτιάχνουν με χρηματοδότηση από περίεργες πηγές. Αλλάζουν οι καιροί...

Link to comment

ο Yankee μου είχε κάνει ζημιά...μετά θυμάμε ότι είχα κολλήσει τον stoned που πάει και κάθετε στον boot sector...καταστροφή μεγάλη.

και όπως λέει ο Ανδρέας πλέον υπάρχει χρηματοδότηση.

οι καιροί αλλάζουν...

Link to comment

Εγώ είχα φτιάξει στον Amstrad πρόγραμμα για τα κοινόχρηστα, τα οποία και δίναμε εκτυπωμένα στον dot matrix. Μετά το αναβάθμισα σε Cobol και dbase III plus.

 

Kαι μετά έμπλεξα με την Apple......

Link to comment

πω πω τι μου θυμισες τωρα.

κασεττες σε spectum δισκέτες 8,5 ιντσων σε david

Θυμάμαι μάλιστα όταν αρχισε να γινεται ντορος με τους ιους μια θειά μου μου έλεγε να προσεχω για να μην κολλήσω, ένας άλλος (πελάτης στην εταιρεία που ημουν τότε) έριχνε κάθε μέρα μέσα στον υπολογιστή 1/4 ασπιρινη για να μην κολλήσει ιο.

 

Αστα να πάνε...

Link to comment

@costasppc

 

Από cobol και dbIII λογικό είναι να σου φαίνονται μια χαρά τα apple... ;) Εγώ προσπάθησα να αναπτύξω εκπαιδευτικά σε Mac (πριν από 20 χρόνια) αλλά ήταν τέτοιο το φτύσιμο από την Rainbow προς την εταιρεία που ήταν (και είναι) leader στον χώρο που εφυγα και δεν κοίταξα ποτέ πίσω (καλά, μερικές φορές βάζω έναν δίσκο με leopard για να δουλέψω τίποτα περίεργο).

Link to comment

GWBASIC (στη BASIC είναι όλα αρχικά...) αλλά πιο πριν MBASIC (πριν και από την BASICA στο PC-DOS). Για να κινήσουμε τον cursor ή να αλλάξουμε "χρώμα" σε γράμμα στέλναμε στο σύστημα escape χαρακτήρες...

 

 

Link to comment

Νομίζω ότι είσαστε πάρα πολύ ηλικιωμένοι. Εγώ αυτά που λέτε δεν τα θυμάμαι. Πήγαινα δημοτικό.

Κατευθείαν στα NT έπεσα

Α ρε μπάρμπα Ανδρέα, μπάρμπα Γιώργο

Link to comment

εσύ δάσκαλε είσαι νεούδι. δεν έχεις νιώσει το δέος που σου προκαλούσε η φράση "είναι γρήγορος υπολογιστής με 64k"

 

ή τις ατάκες του Bill Gates, ότι δεν θα χρειαστούμε ποτέ περισσότερη μνήμη από 512kb.

 

που ουσιαστικά αυτό ισχύει, καθότι πλέον όλα τα υπόλοιπα είναι extended. χεχε

 

πάλι καλά που ο μπάρμπα Ανδρέας ήξερε για το autoexec και έφτιαξε αυτό το site, γιατί με εσένα θα το είχαμε ονομάσει ServicePack.gr

Link to comment

διόρθωση... 640kb...oxi 512kb...

Και με ένα κλασικό mem...το βλέπουμε

 

655360 bytes total conventional memory

655360 bytes available to MS-DOS

579472 largest executable program size

 

1048576 bytes total contiguous extended memory

0 bytes available contiguous extended memory

941056 bytes available XMS memory

MS-DOS resident in High Memory Area

 

Link to comment

Κύριοι, ο μπιλάκος δεν είχε πει ποτέ για 640KB (το έχει διαψεύσει δημόσια) αλλά έχει πει άλλα...

 

Όσο για μνήμες υπολογιστών, ο πρώτος μου είχε RAM 256 bytes (το ξαναγράφω 256 BYTES) και το πρόγραμμα το αποθήκευες στην VRAM (video ram για τους ψάρακες τους νέους). Την επόμενη χρονιά μάζεψα τα χαρτζηλίκια ενός έτους και πήρα την επέκταση των 32 ολόκληρων ΚΒ! http://mainbyte.com/ti99/computers/ti_specs.html

Link to comment

εμένα πάντως μου είχε μείνει αυτή η ατάκα και η εξήγηση μερικά χρόνια αργότερα.τώρα αν είχε διαψεύσει δεν το γνώρισα. αλλά αφού εσύ έπαιζες σε bytes, προφανώς και στην σχολή σου είχε mainframe με τι μεταλικές πλάκες για να περάσει στο πρόγραμμα...

μας τα έλεγε ο καθηγητής μας στην σχολή...

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...