Jump to content

BlackTrack

  • entries
    93
  • comments
    279
  • views
    24395

Διανομές Linux (τα άπαντα) - Part 2


Blackman

519 views

 Share

συνεχίζοντας την αναφορά μας...

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Portable Distributions

Μία άλλη κατηγορία και συνάμα εύκολη και βολική είναι οι φορητές  διανομές. Οι συγκεκριμένες ξεχωρίζουν για το μικρό μέγεθός τους.

 



 



Distribution  

Base distribution  


Latest release date  

Damn Small Linux

Knoppix

22/04/2008

OpenWRT

 ?

2009-?-? [3]

Puppy Linux

none

2008-11-03 [4]

SliTaz GNU/Linux

none

16/04/2009

 

Πρόταση: Με μέγεθος 50mb είναι πολύ όμορφο να κρατάς μαζί σου ένα ολόκληρο λειτουργικό με μία αρκετά μεγάλη γκάμα. Τουλάχιστον τόσο είναι το Damn Small Linux. Όχι ότι τα άλλα είναι πολύ μεγαλύτερα.

 

Business Workstation/Server Distributions

Φυσικά μπορεί λίγοι να είναι αυτοί που χρησιμοποιούν Linux στο εργασιακό περιβάλλον, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν συστήματα για τέτοια δουλειά.

 



 



Distribution  

Base distribution  


Latest release date  

SUSE Linux

Slackware, Jurix[6]

21/05/2008

Red Hat Enterprise Linux

Fedora

21/05/2008

Rocks

Red Hat Linux

2008-11-? Rocks 5.1 (V.1)

CentOS

RHEL

23/06/2008

Red Hat Linux

none

31/03/2003

Asianux

RHEL

22/09/2007

 

Στην λίστα υπάρχει το Suse που το υποστηρίζει η Novel, αλλά και το Red Hat. Τουλάχιστον αυτά τα δύο θεωρούνται από τα πιο δυνατά και αξιόπιστα στον χώρο, καθώς είναι και από τα ελάχιστα που δεν διατίθενται σαν free distributions, αλλά υπάρχει η δυνατότητα αγοράς και συνάμα υποστήριξης από την εκάστοτε εταιρεία. Φυσικά τα παραπάνω πολύ εύκολα μπορούν να έχουν και ρόλους server σε μία επιχείρηση και συνήθως όσες εταιρείες χρησιμοποιούν κάποιο linux σύστημα σαν server έχουν κατά μεγάλο ποσοστό μία από τις παραπάνω λύσεις. Η απλή (open) έκδοση του Red Hat και το CentOS είναι αρκετά δυνατές διανομές.

Πρόταση: Το Rocks προσωπικά δεν το έχω δει, αλλά η λύση των SUSE και Red Hat, ακόμα και στις open distributions είναι πολύ καλές. Προσωπικά λατρεύω το περιβάλλον του Open SUSE.

 

Server Distributions

Πέραν των προαναφερθέντων διανομών, υπάρχουν και κάποιες συγκεκριμένες διανομές που είναι έτοιμες για ρόλο server σε ένα δίκτυο.

 



 



Distribution  

Base distribution  


Latest release date  

Annvix

Mandrake Linux

 

EnGarde Secure Linux

none

2008-04-?

Nitix

none

18/10/2006

Open Enterprise Server on Linux

SUSE Linux Enterprise Server

24/03/2009

Oracle Enterprise Linux

RHEL

09/09/2009

Trustix Secure Linux

Red Hat Linux

06/03/2007

Finnix

Debian

29/01/2008

 

Σε αυτή την λίστα ξεχωρίζει η Oracle Enterprise Server on Linux σαν λύση, τουλάχιστον για όσους δουλεύουν με Oracle. Ενώ μπορεί κάποιος να παρατηρήσει ότι δύο δυνατά συστήματα όπως το Trustix Secure Linux και το Open Enterprise Server on Linux είναι βασισμένα σε SUSE και Red Hat αντίστοιχα.

Πρόταση: Η λύση του Trustix Secure Linux σε ένα εταιρικό δίκτυο δεν είναι κακή ιδέα και για όσους ασχολούνται αποκλειστικά με Microsoft συστήματα. Ενώ το Finnix χαρακτηρίζεται από την δυνατότητες του στο administration κομμάτι.

 

 

 

 

Desktop & Workstation & Server Distributions

Δεν είναι γενικής χρήσης, αλλά μπορούν να δουλέψουν είτε σε προσωπικό υπολογιστή, είτε σε εργασιακό περιβάλλον είτε ως server. Οι υπηρεσίες και εφαρμογές που θα βρείτε εγκατεστημένες καλύπτουν όλο αυτό το φάσμα.

 



 



Distribution  

Base distribution  


Latest release date  

ALT Linux

none

20/02/2009

Lunar Linux

Sorcerer

17/02/2007

Rxart

Debian

16/04/2006

Slackware

SLS

26/08/2009

Yoper

none

03/10/2007

 

Σε αυτή την λίστα ξεχωρίζει το Slackware κατά την προσωπική μου άποψη, καθότι μία διανομή πάνω στην οποία είναι βασισμένο και το γνωστό BackTrack.

Πρόταση: Προσωπικά, δεν έχω γνώμη για τις υπόλοιπες διανομές τόσο, όσο έχω για το Slackware. Οπότε δεν είναι κακό να το δοκιμάσετε, έστω και σαν Virtual Machine.

 

Desktop & Server Distributions

Διαφοροποιούμε λίγο την παραπάνω κατηγορία, αφαιρώντας τον χαρακτηρισμό του Workstation σε αυτές τις διανομές, καθότι δεν θα βρείτε κάποια από τα προγράμματα που θα βρείτε στις παραπάνω λύσεις.

 



 



Distribution  

Base distribution  

Latest release date  

Caixa Mágica

Mandriva Linux

03/06/2009

openSUSE

SUSE Linux

18/12/2008

QiLinux

none

01/08/2006

Ubuntu

Debian

23/04/2009

Zenwalk Linux

Slackware

07/03/2009

 

Είναι διανομές που μπορούν από απλά desktops να γίνουν δυνατοί servers, το ότι το πασίγνωστο Ubuntu βρίσκετε σε αυτή την λίστα, αλλά επίσης και το OpenSUSE λέει πολλά. Οι χρήστες των παραπάνω λειτουργικών τα βρίσκουν σχεδόν όλα τα απαραίτητα  μόλις ανοίξουν το σύστημα τους για πρώτη φορά. Η μετατροπή από ένα απλό desktop λειτουργικό σε server, γίνεται απλά με την εγκατάσταση συγκεκριμένων στοιχείων από τα σχετικά repositories. Κάποιοι πιστεύουν ότι πχ το Ubuntu είναι άψογο για το σπίτι, μπορεί να δουλέψει πολύ καλά σαν server, αλλά δεν προτείνεται τόσο για office use.

Πρόταση: Όταν σε μία τέτοια λίστα υπάρχει το Ubuntu δεν μπορεί να προταθεί κάτι άλλο. Όσο και να μου αρέσει το OpenSUSE, το λειτουργικό που βοήθησε στην μεγάλη διάδοση των Open Source τα τελευταία χρόνια και πλέον χρησιμοποιείται από το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών Linux παγκοσμίως είναι το Ubuntu. Προφανώς το έχουν φέρει πολύ κοντά στα Windows σε θέμα χρηστικότητας, αλλά και επίσης σπάνια δεν θα βρείτε driver για Ubuntu ή κάποια αντίστοιχη λύση σε οποιοδήποτε application

 

Live CD Distributions

Ένα από τα ατού που έχουν οι περισσότερες διανομές του linux, είναι ότι είναι διαθέσιμες ως Live CD. Δηλαδή, βάζει το CD και κάνει boot από αυτό, με αποτέλεσμα έστω και με λίγη καθυστέρηση να έχεις ένα πλήρες λειτουργικό σύστημα, σε οποιοδήποτε υπολογιστή, χωρίς να χρειαστεί να κάνεις εγκατάσταση.

 



 



Distribution  

Base distribution  

Latest release date  

Gnoppix

Knoppix

07/09/2005

Knoppix

Debian

27/03/2008

SLAX

Slackware

18/04/2008

Kanotix

Debian, Knoppix

31/12/2007

SMS - Slack Mini Server

Slackware

05/07/2009

Kurumin Linux

Knoppix

21/02/2007

 

Στην λίστα αυτή βρίσκεται η παρέα των Gnoppix, Knoppix, Kanotix που όπως και στην κατάσταση του Ubuntu, θα τα βρείτε με διαφορετικό γραφικό περιβάλλον. Ενώ μου άρεσε και το SLAX την πρώτη φορά που το χρησιμοποίησα, έχοντας μεγάλη ποικιλία από διαθέσιμα εργαλεία.

Πρόταση: Θα παρατηρήσετε ότι τα μισά είναι βασισμένα στο Knoppix και τα άλλα στο Slackware. Οπότε η λύση Knoppix για live CD μπορεί να θεωρηθεί σαν εύκολη, πολλοί δουλεύουν με το Gnoppix επίσης. Πάντως για ρίξτε μία ματιά στο SMS. Δεν ξέρω αν θα πείραζε κανέναν admin να έχει ένα bootable server σε ένα CDάκι. Προσωπικά, θα το μελετήσω σύντομα.

 

Security Distributions

Όσοι με ξέρετε, θα γνωρίζετε κιόλας ότι αυτό το κομμάτι ίσως να είναι το πιο αγαπημένο μου. Ο λόγος;

 



 



Distribution  

Base distribution  


Latest release date  

BackTrack

Slackware(version < 3.x)/Ubuntu(version > 4.x)

19/06/2009

Arudius

none

06/02/2006

 

Φυσικά για την ύπαρξη του BackTrack σε αυτή την κατηγορία. Τα λόγια είναι περιττά και αν δεν έχετε διαβάσει τα σχετικά blog post μου για αυτό, καιρός να το κάνετε.

http://autoexec.gr/blogs/blackman/archive/2008/11/28/back-to-back-following-your-track-i-m-using-linux-backtrack.aspx

http://autoexec.gr/blogs/blackman/archive/2009/07/07/back-to-the-track-4.aspx

Πρόταση: Ένα MUST εργαλείο για να το έχετε. Η έκδοση 3 είναι διαθέσιμη και για USB, ενώ η τελευταία έκδοση είναι σε live CD. Φυσικά μιλάω για το BackTrack.

Go To Part 3

 Share

1 Comment


Recommended Comments

Πριν λίγες ημέρες ο αγαπητός Hyper-Vangelis μας έφερε τα νέα για την RTM έκδοση των linux integration

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...