Jump to content
  • entries
    44
  • comments
    107
  • views
    4588

Η περίπτωση της προβληματικής ανάρτησης ενός VHD bootable αρχείου σε Windows Server 2008 R2


GSimos

555 views

 Share

Πριν από μερικές ημέρες ετοίμαζα το Lab μηχάνημα για τα Demos της ομιλίας μας με το Νάσο Κλαδάκη στο IT Pro Connections, σκέφτηκα λοιπόν ότι θα ήταν προτιμότερο να έχω όλο το Server με τους ρόλους που χρειαζόμαστε σε ένα μηχάνημα, ήθελα όμως να είναι μεταφέρσιμο σε άλλους Servers αλλά να μην είναι Virtual.

Η λύση ήταν να χρησιμοποιήσω το VHD Boot χαρακτηριστικό των Windows 7/2008 R2 και όπερ έπραξα, στο Test Lab μου έχω δυο σκληρούς δίσκους, ο πρώτος είναι 150 GB και ο δεύτερος 250 GB.

Στον πρώτο έχω δυο partitions ένα για τον κυρίως Server για το Domain “Galactica.local” με τον Hyper-V για τις δοκιμές μου σε καθημερινή βάση, το δεύτερο έχει κάποια backup data τα οποία κάποια στιγμή θα εκκαθαριστούν και ίσως να ενωθεί με το πρώτο partition.

Στο δεύτερο δίσκο δεν έχω partitions αλλά τα Hyper-V machines και τις βάσεις του SQL 2008 από τον παραπάνω Server.

Ξεκίνησα λοιπόν να δημιουργήσω ένα fixed size VHD με το εργαλείο που μας σύστησε ο Hyper-Vangelis στο εξαιρετικό του post σε χρόνο DT, αφού έγινε αυτό προχώρησα στην εφαρμογή του wim image file για το Server 2008 R2 Enterprise Edition μέσω του ImageX, έγινε και αυτό (μην ανησυχείτε θα τα δείτε όλα στα events του Autoexec.gr και στο IT Pro Connections), πλέον ήμουν έτοιμος για τη διαδικασία ανάρτησης του VHD Bootable αρχείου Boot Configuration του κυρίως Server ο οποίος παρεμπιπτόντως ονομάζεται “Caprica”, οδηγίες γι’ αυτή τη διαδικασία έχει γράψει στο blog post του ο Νάσος.

Δυστυχώς για μένα όμως όσες φορές έφτανα στο σημείο να αναρτήσω το αρχείο με τις εντολές οι οποίες είναι γενικές για να τις χρησιμοποιήσετε κατά βούληση:

bcdedit /set <guid> device vhd=[driveletter:]\<directory>\<vhd filename>
&
bcdedit /set <guid> osdevice vhd=[driveletter:]\<directory>\<vhd filename>

και πριν προλάβω να φτάσω στην τελευταία εντολή έπαιρνα το ωραιότατο μήνυμα “cannot find the file specified”, δοκίμασα τα πάντα στο συγκεκριμένο drive [μέχρι και ultrex :)] δεν γινότανε αποδεκτή η εντολή, οπότε αποφάσισα να φτιάξω ένα κενό vhd αρχείο dynamic όμως αυτή τη φορά και να προσπαθήσω να το αναρτήσω (στον ίδιο δίσκο που ήταν και τα υπόλοιπα), δυστυχώς όμως το μόνο που είχα καταφέρει ήταν να αναπαράγω το πρόβλημα.

Σκέφτηκα να μετακινήσω το δεύτερο Vhd Bootable αρχείο στο C: Drive για να δω αν θα λειτουργήσει από εκεί, προς μεγάλη μου έκπληξη δούλεψε! Αυτό που έμενε ήταν να βρω το λόγο όμως, πήγα στο Storage Management και παρατήρησα τους δίσκους μου, υπήρχε μια σημαντική διαφορά….. Ο δεύτερος δίσκος ήταν Dynamic! δυστυχώς δεν υποστηρίζεται το VHD Boot όταν το αρχείο βρίσκεται σε δυναμικό δίσκο. Ο λόγος που ο δίσκος ήταν dynamic ήταν επειδή είχε χρησιμοποιηθεί σε παλιότερο Lab ως αποθηκευτικός χώρος για το Data Protection Manager 2007 (κάποιοι θα θυμούνται την παρουσίαση μου στο Event του Autoexec στις αρχές του 2009).

Ένας δυναμικός δίσκος δεν μπορεί να μετατραπεί σε βασικό (τον κοινό τύπο που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση) χωρίς να χαθούν τα αρχεία και παρόλο που κάπου εκεί έξω υπάρχει ένα πρόγραμμα που κάνει αυτό το πράγμα αναίμακτα (έτσι υποστηρίζει ο κατασκευαστής τουλάχιστον) εγώ δεν το είχα και έπρεπε να πάρω τη δύσκολη οδό η οποία ήταν:

1) Backup του δίσκου με το Backup των Windows σε άλλο δίσκο

2) Διαγραφή του Volume και του Dynamic Disk

3) Δημιουργία Basic Disk και ενός Partition για τα δεδομένα.

4) Επαναφορά των δεδομένων από το Windows Backup.

Όλη η διαδικασία αυτή κράτησε 2 ώρες για 100GB δεδομένων λόγω του backup σε εξωτερικό δίσκο. Το VHD Boot λειτούργησε κανονικά μετά από όλη αυτή την περιπέτεια.

Να σας πω και το καλύτερο; Στο volume αυτό εκτός από τα Virtual Machines του Hyper-V αποθηκεύονταν οι βάσεις του SQL 2008 και το περιεχόμενο του WSUS για το Server “Caprica”, όταν διέγραψα το volume και το dynamic disc, τα Windows δεν με σταμάτησαν, ο SQL γκρίνιαξε λίγο αλλά ο Windows Server συνέχισε να λειτουργεί!

Ελπίζω να σας βοηθήσει από τις κακοτοπιές το post αυτό και να ευχαριστηθείτε με την ψυχή σας το εκπληκτικό χαρακτηριστικό του Native VHD Boot!

Αναφορικά δείτε και αυτό το link απο το Technet: Understanding Virtual Hard Disks with Native Boot.

 Share

1 Comment


Recommended Comments

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...