Jump to content
  • entries
    49
  • comments
    120
  • views
    20373

OCS 2007 R2 : Ο εφιάλτης στο δρόμο με τα … CAL’s ! ! !


gvarakis

833 views

 Share

Οι τεχνολογίες του Unified Communications είναι εδώ, πιο ώριμες από ποτέ και μας υπόσχονται το ‘κάτι άλλο’ στην εμπειρία της επικοινωνίας. Τι γίνεται όμως με το κόστος; Πόσους Server θα βάλουμε; Πόσα CAL; Πραγματικά, με όποιον και να μιλήσεις για το θέμα, προκύπτουν δύο ερωτήματα με πρώτο και σημαντικότερο το παρακάτω :

Πόσο (τελικά) θα μου “πάει το μαλί” και πώς (και αν) μπορώ να το αποσβέσω;;;

 

Όσοι είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε το IT Pro Connections 2009 και παρακολουθήσαμε την παρουσίαση των τεχνολογιών που περικλύει το πακέτο MS Office Communications Server 2007 R2 (όσοι δεν είχατε την τύχη … απλά είστε άτυχοι!) θα διαπίστωσαν εύκολα, πως δύο ήταν οι ομάδες των ερωτήσεων που εξέφρασε το κοινό και μονοπώλησαν το ενδιαφέρον ακόμη και στα πηγαδάκια μετά τη λήξη των εργασιών του συνεδρίου…

Α) Πώς παντρέβουμε το Unified περιβάλον μας με τα υπάρχοντα δίκτυα επικοινωνίων (παραδοσιακά ή μη);

Β) Πόσο στοιχίζει τελικά μια πλήρης εγκατάσταση του MS OCS 2007 R2 σε ένα ελληνικό μικρομεσαίο περιβάλλον των 10-30 χρηστών, και (τελικά) πώς (και αν) μπορεί αυτό το κόστος να δικαιολογηθεί, και τέλος να αποσβεσθεί από την αξιοποίηση αυτής της τεχνολογίας;

Για το πρώτο, θα απαντήσω σε επόμενο άρθρο της σειράς (άρλεκιν κατά καλό συνάδελφο … δεν σχολιάζω!) της εγκατάστασης του MS OCS 2007 R2, στο οποίο θα παρουσιάσω τη διασύνδεση του OCS με Cisco IP τηλεφωνία.

Για το δεύτερο θα ήθελα να καταθέσω την εμπειρία μου και ελπίζω να μπορέσω να λύσω αρκετές απορίες …

Licensing Model

Κατά πρώτο ας ξεκαθαρίσουμε εξ αρχής οτι ακολουθείται το παρακάτω μοντέλο όσον αφορά το Licensing :

  • Standard & Enterprise Server License, το οποίο αφορά στις δυνατότητες του Server, όπου στην Enterprise Edition μας παρέχεται μεγαλύτερο sclability & high availability.
  • Standard & Enterprise User CAL, το οποίο αφορά τα features και το επίπεδο του functionality που δίνουμε στον τελικό χρήστη!

Server Roles

Ας επαναλάβουμε λοιπόν λίγο από θεωρία, την οποία μπορείτε να δείτε και Εγκαθιστώντας τον MS Office Communications Server (OCS) 2007 R2 – Part I.

Για να πάρουμε πλήρες το βασικό functionality της σουίτας, θα χρειαστούμε τους παρακάτω ρόλους :

  • Consolidated Standard Edition Server (η καρδιά του συστήματος - οδηγίες εγκατάστασης)
  • Communicator Web Access Server (web interface client, γιατί έχουμε και φίλους με Linux … – οδηγίες εγκατάστασης)
  • Consolidated Edge Server (απομακρυσμένη σύνδεση χωρίς ανάγκη για VPN access – οδηγίες εγκατάστασης)
  • Mediation Server (η ‘φωνή’ μας στο … PSTN – οδηγίες αργότερα)
  • Reporting/CDR & Archiving (ο σπιούνος, μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμος ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη)
  • Group Chat Server (Μόνιμα διαθέσιμα κανάλια chat)

Για το τέλος άφησα έναν Server που δεν περιλαμβάνεται στο πακέτο του OCS, αλλά προτείνεται ανεπιφύλακτα να υπάρχει! ISA Server 2006 ως back-end firewall & web publishing. Αν παρόλα αυτά δεν μας ενδιαφέρει η μέγιστη ασφάλεια, μπορούμε απλά να δουλέψουμε με ένα External Firewall & NAT, αλλά ΔΕΝ το προτείνω σε καμία περίπτωση…

Για όλα τα παραπάνω (και εφόσον μιλάμε για μικρή εγκατάσταση) θα κάνουμε την παραδοχή πως για τους Servers θα χρησιμοποιήσουμε την Standard Edition έκδοση. Πόσους; Θα δείτε σε πίνακα παρακάτω …

User Functionality

Παράλληλα όμως, υπάρχει και διαχωρισμός στο επίπεδο του user functionality! Για να μην μακρυγορώ, ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ αφορα τη χρήση του Communicator και αφορά επιπλεόν επικοινωνία peer-to-peer (ένας προς έναν δηλαδή) περιλαμβάνεται στην Standard Edition User CAL. Άμεσα προκύπτει με βάση το παραπάνω πως ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ περιλαμβάνει Conferencing (Audio / Video / Web) όπως το εξαιρετικό Live Meeting, αλλά ακόμα κόμα και η λειτουργία desktop sharing, ακόμη και σε peer-to-peer, απαιτούν Enterprise User CAL για τους χρήστες μας που θα τα χρησιμοποιούν. Να διευκρινήσουμε εδώ οτι η λειτουργηκότητα του Standard CAL ΔΕΝ περιλαμβάνεται στο Enterprise CAL! Συνεπώς αν κάποιος χρήστης μας θέλουμε να έχει μερική πρόσβαση στις λειτουργίες του OCS, θα πρέπει να προμηθευτούμε για αυτόν ένα Standard User CAL, ενώ αν θέλουμε να έχει όλες τις λειτουργίες διαθέσιμες, θα πρέπει να προμηθευτούμε για αυτόν Standard User CAL & Enterprise User CAL!!!

MS OCS2007 R2 & Virtualization

Γιατί ως γνωστόν, το Consolidation που επιτυγχάνουμε μέσω του Virtualization μειώνει πάντα τα κοστολόγια, ειδικά όταν μιλάμε για 4-7 Server roles τα οποία αν αρχίσουμε να τα υλοποιούμε με physical μηχανές (και κατά προτίμιση υψηλήες διαθεσιμότητας) … ας μην πούμε παραπάνω. Η ΕΠΙΣΗΜΗ θέση της Microsoft είναι πως ρόλοι όπως Standard Edition Server, Consolidated Edge Server, Mediation Server είναι UNSUPPORTED σε Virtualized mode, λόγω του Voice Processing που εκτελλούν. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να γίνει εγκατάσταση σε Virtual περιβάλον, ούτε πως υπάρχουν προβλήματα κατά τη λειτουργία σε εικονικό περιβάλον. Στην πράξη λοιπόν, και κρατώντας ως παραδοχή το περιορισμένο περιβάλον (10-30 χρήστες) θα έλεγα πως η προσωπική μου άποψη είναι : Go for Virtualization.

Έχω μικρές εγκαταστάσεις τόσο σε MS Hyper-V όσο και σε VMWare ESXi και συμπεριφέρονται μια χαρά, αρκεί να υπάρχει επαρκής μνήμη, ώστε να μην δημιουργείται κατά τη λειτουργία περιττό I/O.

Και … Ο λογαριασμός ! ! !

Γιατί αν στο τέλος δεν βγάλουμε χαρτί και μολύβι, τότε απλά χαλάμε το χρόνο μας …

Server Role Windows Server License OCS Server License
Consolidated Standard Edition Server 1 x Windows Server Std 1 x OCS Server Std
Communicator Web Access Server 1 x Windows Server Std --- Free ---
Consolidated Edge Server 1 x Windows Server Std 1 x OCS Server Std
Mediation Server 1 x Windows Server Std --- Free ---

Για οτιδήποτε άλλο κομάτι, μας χρειάζεται ΜΟΝΟ Windows Server Std, αφού δεν χρειάζεται επιπλέον OCS Server license.

Επιπλέον, αν θέλουμε να προσθέσουμε τον ISA Server (αν θέλετε τη γνώμη μου ΜΗΝ σας πιάσουν τα καβούρια εδώ …), είναι προφανές πως θέλουμε επιπλέον ένα Windows Server Std και βέβαια ISA Server 2006 Std.

Τέλος στη μεριά των χρηστών, όπως είπαμε και παραπάνω, αν θέλουμε να δώσουμε την πλήρη λειτουργικότητα θα πρέπει να προμηθευτούμε τα αντίστοιχα CALs

Δείτε για τα παραπάνω ακόμα πιο αναλυτικά εδώ, στην επίσημη σελίδα της Microsoft!

Αν λοιπόν θέλουμε να συνοψίσουμε, η λίστα με τα … ψώνια θα έχει ως εξής :

  • 1 x Server (2 x Quad-Core CPU’s, 16GB RAM, 4-6 HDD SAS, 4+ NIC’s)
  • 5 x Windows Server Standard Edition License (εναλλακτικά 1 x Enterprise DSP + 1 x Standard VL)
  • 2 x OCS Standard Edition License
  • 1 x ISA Server Standard License
  • User CAL’s κατά το δοκούν
  • Professional Services (μη γίνουμε και κλέφτες!!!)

 

Τελικά … ποιος πληρώνει τη … νύφη;

Τελικά αυτά τα πολλά ευρώ που θα ρίξουμε στην υποδομή … γιατί θα τα ρίξουμε;

Μην ξεχνάμε πως ζούμε στην Ελλάδα, και οι δομές λειτουργίας των μικρών επιχειρήσεων δεν είναι ούτε οι πιο καλά ορισμένες, ούτε οι πιο ευλαβικά τηρούμενες! Συνεπώς είμαστε ένα βήμα πίσω, σε σχέση με το πόσο εύκολα μπορούμε να αποσβέσουμε το κόστος. Παρόλα αυτά, υπάρχουν σημεία κλειδιά τα οποία είναι καταλύτες στη διαδικασία απόσβεσης.

  • Άνθρωποι στο δρόμο (πχ πωλητές) μπορούν να εκμεταλευτούν τις δυνατότητες απομακρυσμένης συνεργασίας (collaboration) καθώς και την ευκολία της χρήσης audio / video conferencing και από τη μία να γίνουν πιο παραγωγικοί (αφού μπορούν να εκτελέσουν απομακρυσμένα εργασίες για τις οποίες θα ήταν απαραίτητη η φυσική τους παρουσία στο χώρο εργασίας) και από την άλλη να μειώσουν ή και να εξαλείψουν τηλεπικοινωνιακά κόστη αφού εκμεταλεύονται τις συνδέσεις της εταιρείας.
  • Επιχειρηματικά ταξίδια μπορούν να μειωθούν με χρήση Live Meeting Conference! Λίγα επαγγελματικά ταξίδια στο εξωτερικό μπορούν να αποσβέσουν από μόνα τους το σύνολο του κόστους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και κατόπιν να παράγουν και “κέρδη”!
  • Το γενικότερο Image της εταιρείας είναι από μόνο του ένα κίνητρο, το οποίο μπορεί να αποτελεί υπό συνθήκες ένα στρατηγικό πλεονέκτημα για την ίδια την επιχείρηση.

Θα κλείσω εδώ άλλο ένα μακροσκελές μου ποστ, αλλά νομίζω πως μπορέσαμε ως εδώ να λύσουμε αρκετές απορίες και να ρίξουμε λίγο ακόμη φως στο θολό (για πολύ κόσμο ακόμα) τοπίο των σύγχρονων επικοινωνιών!

Be-U(nified)

ΥΓ : Φυσικά κάθε είδους σχόλια ή / και απορίες είναι ευπρόσδεκτες προκειμένου να καταστήσουμε απόλυτα σαφή τα παραπάνω!!!

.

 Share

4 Comments


Recommended Comments

Συμφωνώ μαζί σου ,απλά να συμπληρώσω οτι και απο την πλευρά της εταιρίας που θα τα στήσει όλα αυτά χρειάζεται να έχει εξειδικευμένο προσωπικό με οτι αυτό συνεπάγεται.

Link to comment

Δεν είπα μόνο άρλεκιν αλλά και δυναστεία! :)

Γιώργο ευχαριστούμε πάρα πολύ που μπαίνεις στον κόπο και τη διαδικασία να μας επεξηγείς τα θέματα του OCS.

 

Περιμένουμε το MXMXCIIIV μέρος της σειράς "OCS" :)

 

Χάρηκα πολύ που σας είδα ξανά (όσους ήδη ήξερα) και για όσους γνώρισα!

Link to comment

Πριν λίγους μήνες, είχα γράψει ένα αναλυτικό post για το licensing του OCS 2007 R2 : Ο εφιάλτης στο δρόμο

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...