Jump to content

Frees Point

  • entries
    58
  • comments
    129
  • views
    3612

Quick Launch και Group Policy


frees76

697 views

 Share

Αναφέρομαι στην Γρήγορη εκκίνηση εφαρμογών της Taskbar (Windows XP) και όχι σε ένα “Γρήγορο Γεύμα” (Quick Lunch). Πρόσφατα μου χρειάστηκε να εφαρμόσω μια πολιτική έτσι ώστε να εμφανίζεται η Quick Launch στην taskbar (Εικ. 1) όλων των Windows XP clients.

Quick Launch Εικόνα 1

Αν οι clients είχαν Vista, η πολιτική είναι έτοιμη, θα την εφάρμοζα και θα τελείωνα σε 2 λεπτά. Αλλά αφού έχω να κάνω με XP θα πρέπει να βρω πως μπορώ να το κάνω. Μετά από αρκετό ψάξιμο βρήκα τον τρόπο.

1. Αρχικά θα χρειαστούμε 2 αρχεία τα οποία θα βρείτε
. Θα πρέπει αυτά τα αρχεία να είναι σε δικτυακό σημείο που να έχουν πρόσβαση οι χρήστες.Εγώ τα έβαλα στο
.

2. Πριν δημιουργήσουμε την πολιτική θα πρέπει να αποφασίσουμε που θα γίνει η αντιγραφή των 2 αρχείων (Toggleql.cpp, toggleql.exe) στους υπολογιστές των χρηστών. Εγώ επέλεξα το φάκελο (%userprofile%\ToggleQL). Μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε φάκελο ή να δημιουργήσετε έναν, πχ στο Root ενός δίσκου (C:\ToggleQL\). Αρκεί να έχει δικαιώματα Read ο χρήστης.

3. Πέρα από τα 2 αρχεία θα χρειαστούμε και ένα batch  με την εντολή: "%userprofile%\toggleql\toggleql.exe" 1 . Στην περίπτωση που τα αρχεία επιλέξετε να αντιγραφούν αλλού τότε τροποποιείται ανάλογα την εντολή, πχ C:\Myfolder\toggleql.exe 1. Η τιμή (1) ενεργοποιεί την Quick Launch ενώ η τιμή (0), την απενεργοποιεί. Αποθηκεύουμε το αρχείο. Εγώ το ονόμασα EnableQL.bat

4. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε με την πολιτική. Ανοίγουμε την κονσόλα Group Policy Management (Εικ.2-3) και κάνοντας δεξί κλικ στο OU που θέλουμε, επιλέγουμε “Create a GPO in this Domain, and link it here” Εικ.4).

GPOConsole

Εικόνα 2  
GPOConsole2
Εικόνα 3  

 
Create GPO
Εικόνα 4

5. Στο νέο παράθυρο που ανοίγει κάνουμε δεξί κλικ στο “Files”, που βρίσκεται στο User Configuration-Preferences-Windows Settings και επιλέγουμε “New – File”

CreateFile

Εικόνα 5

6. Στην επιλογή “Action” επιλέγουμε “Create”  (Εικ. 5)

7. Source File(s) γράφουμε το path του δικτυακού φακέλου που έχουμε τα αρχεία και προσθέτουμε στο τέλος (*.*) , δηλαδή (
*.*). Έτσι θα πάρουμε όλα τα αρχεία του φακέλου. (ΕΙκ. 6)

CreateFile2

Εικόνα 6

8. Στο πεδίο Destination Folder γράφουμε το φάκελο που αποφασίσαμε στο βήμα 2 (%userprofile%\ToggleQL\). Τα Attributes τα αφήνουμε όπως είναι, δεν είναι απαραίτητο να γίνει κάποια αλλαγή. (Εικ. 6)

9. Αφού θα μεταφερθούν τα αρχεία, θα πρέπει να εκτελείτε η εντολή που προσθέσαμε στο Batch (EnableQL.bat) κατα το Logon. Αυτό το κάνουμε από την επιλογή User Configuration – Policies – Windows Settings – Scripts(Logon\Logoff). Με διπλό κλικ στο “Logon” επιλέγουμε το “Show Files” έτσι ώστε να μας εμφανίσει τον φάκελο που πρέπει να αντιγράψουμε το batch. Αφού το αντιγράψουμε μπορούμε να το προσθέσουμε στο “ADD” - “Browse” και αφού βρούμε το αρχείο επιλέγουμε “Open”. (Εικ. 7-9)

Create Bactch1

Εικόνα 7

Create Bactch2

Εικόνα 8

Create Bactch3

Εικόνα 9

10. Το μόνο που μένει πλέον είναι ένα restart

 Share

1 Comment


Recommended Comments

Να σημειώσω ότι χρησιμοποιείς Group Policy preferences κάτι που σημαίνει ότι έχεις domain με 2008 DC και έχεις εγκατστήσει client site gpp σε όλα τα xp μέσω windows update ή wsus.

Είναι δυνατόν αυτό να παίξει μέσω δικτυακής τοποθεσίας χωρίς αντιγραφή σε τοπικό επίπεδο κανενός αρχείου?

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...