Jump to content

BlackTrack

  • entries
    93
  • comments
    279
  • views
    24320

Microsoft + Novel / Windows + Linux / two different sides – one story


Blackman

1654 views

 Share

Ήταν πριν τρία χρόνια όταν η Microsoft ανακοίνωσε την συνεργασία της με την Novell. Στο άκουσμα του παραπάνω όλοι κατάλαβαν ότι όλα κινούνται γύρω από την επιχειρηματική λογική. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όλα είναι Business baby…

Δύο εταιρείες που πολλές φορές είχαν έρθει σε ανοιχτή κόντρα, κυρίως για την μονοπωλιακή πολιτική της Microsoft, ήταν πλέον συνεργάτες. Τι έγινε όμως για να φτάσουμε ως εδώ; Η απάντηση είναι… όλοι εμείς. Πελάτες με περίπλοκες εγκαταστάσεις, με windows & linux λειτουργικά, με αρκετό open source και πολλά πολλά άλλα.

Πολλές εταιρείες αποφάσιζαν να χρησιμοποιήσουν πχ έναν Linux email server, χωρίς όμως ποτέ να υπολογίσουν το όποιο κόστος για να καταφέρουν όλο το παραπάνω να δουλέψει με το υπόλοιπο δίκτυο. Έτσι είχαμε εγκαταστάσεις παρατημένες, γιατί ο πρώην admin ήξερε να χρησιμοποιεί linux, αλλά ο νέος έχει γνώσεις για Exchange και το αφεντικό δεν θέλει να γίνει migration (άλλη περίπτωση αυτή) αλλά το σύστημα να δουλεύει. Ο νέος admin στην συνέχεια έχει γίνει μοναχός στο Άγιο Όρος από τις προσευχές για να μην πάθει τίποτα ο mail server.

Σε αυτό το σημείο ήρθε η συνεργασία της Microsoft με την Novell. Έτσι συμφώνησαν να αναπτύξουν προϊόντα σε ανοιχτά πρότυπα, έτσι ώστε όλοι εμείς να μην ανησυχούμε στο πως μπορούμε να δουλέψουμε διαφορετικές πλατφόρμες, ενοποιημένες σε ένα σύστημα.

Η αρχική συνεργασία των δύο ήταν πάνω στα εξής 4: Virtualization,Standards Based Systems Management, Standards Based Identity and Federation, και Document Format Compatibility. Στην συνέχεια η συνεργασία προχώρησε περεταίρω και στα εξής 3: Moonlight, Linux Management for MS System Center, και Windows Accesibility.

Virtualization (που είσαι Hyper-Vaggelaki;)

Η συνεργασία σε επίπεδο Virtualization είχε να κάνει με το να εκμεταλλευτούν και οι δύο εταιρείες τον virtualization Hypervisor της άλλης (ένα χιαστί πράγμα δηλαδή). Αυτό έγινε εφικτό εφαρμόζοντας ένα σετ από VM adapters σχεδιασμένους για την επικοινωνία των XEN Visor και Windows Hyper V. Αυτοί οι λεγόμενοι Hyper-call adapters, μαζί με αντίστοιχους drivers για το storage και τις σχετικές συσκευές, μπήκαν σε ένα πακέτο και δόθηκαν στους πελάτες ως Linux Integration Components (Download). Αυτά τα components μπορεί κάποιος να τα κατεβάσει και να τα βάλει στο Guest λειτουργικό, όπου στην συνέχεια με μία απλή επανεκκίνηση ο χρήστης μπορεί να έχει όλα τα εξτρά (“additional performance of being and enlightened or para-virtualized guest” όπως τα αναφέρει η MS). Φυσικά στην περίπτωση μας, δεν μιλάμε γενικά για Linux, αλλά πιο συγκεκριμένα για το SUSE Linux το οποίο και υποστηρίζει η Novell και ουσιαστικά γίνεται το μοναδικό Linux λειτουργικό που υποστηρίζεται επίσημα στον Hyper-V. Πρόσφατα, η Microsoft προσέφερε στην κοινότητα του Open Source τα συγκεκριμένα components μέσω του GPL V2 License (όπου έχετε ξαναδιαβάσει και σε αυτό το blog).

Το τελευταίο διάστημα τα πράγματα προχωράνε σε λύση Virtualization V2. Το μεγάλο ατού σε αυτό, είναι ότι πλέον το SUSE Linux όχι απλά υποστηρίζεται στον Windows Server 2008 R2, αλλά διατυμπανίζουν πλέον και την δυνατότητα του Live Migration. Που φτάσαμε; Πλέον όλοι θα μπορείτε να κάνετε ‘βόλτες’ από μηχάνημα σε μηχάνημα χωρίς downtime. (Που είσαι ρε Βαγγέλη;) Με αυτό τον τρόπο η MS κατάφερε να κλείσει το κενό που είχε με τον κύριο αντίπαλο της σε θέματα virtualization, που λέγετε VMWARE.

novellms1_2.png

Διαχείριση

Σε αυτό το κομμάτι, οι δύο εταιρείες είχαν αρχικά συμφωνήσει προσκολλήσουν στο standard του WSMan πρωτοκόλλου για την διαχείριση συστημάτων (Systems Management). Έτσι και οι δύο εταιρείες χρησιμοποίησαν το παραπάνω standard για server monitoring αντίστοιχα στα Microsoft System Center Operations Manager και της Novell το Zenworks Management Platform. Αλλά αυτό δεν είναι το σημείο στο οποίο πρέπει να μείνουμε, καθώς από το 2008 δημιουργήθηκε το Linux Management Pack (download) από την Novell για να εγκατασταθεί μαζί με το System Center της Microsoft. Καλό ε; Έτσι με αυτό το πακέτο, μέσω του System Center ο admin θα μπορούσε να παρακολουθήσει 7 κύρια service όπως: Samba, Bind/DNS, DCHP, LDAP, CUPS, Firewall, και NFS. Φυσικά ο περιορισμός του συγκεκριμένου πακέτου είναι ότι επίσημα υποστηρίζει μόνο SUSE Linux.

novellms2_2.png

Identity and Federation

Στο συγκεκριμένο κομμάτι, η συνεργασία των δύο εταιρειών έγινε πραγματικότητα μέσω των Active Directory Federation Service της Microsoft και του Access Manager της Novell. Και τα δύο αυτά προϊόντα συνεργάζονται μέσω των WS Federation Protocols, συμπεριλαμβανομένων και των WS Trust and WS Security. Με αυτό το μοντέλο οι πελάτες μπορούν να εκμεταλλευτούν εφαρμογές όπως το Microsoft SharePoint ή κάποια άλλα. Η προσπάθεια που γίνεται αυτή την στιγμή είναι η δημιουργία ενός πακέτου που θα επεκτείνει το SharePoint και σε περιβάλλοντα που δεν χρησιμοποιούν Active Directory.

clip_image006_2.gif

Moonlight

Ακόμα ένα πράγμα που έχετε διαβάσει σε αυτό το blog, έχει να κάνει με την δημιουργεία του moonlight, που δεν είναι τίποτα άλλο από την δυνατότητα ύπαρξης του Silverlight στο Linux. Η συνεργασία σε αυτό το κομμάτι, έφερε το Silverlight και στους open source Browsers. Πλέον το Moonlight 2 είναι διαθέσιμο.

Office Format Compatibility

Επίσης ένας τομέας που έχει συζητηθεί και σε αυτό το blog, οπότε δεν θα επεκταθώ και έχει να κάνει με την συμβατότητα του Open Office και του MS Office και των format που αυτά χρησιμοποιούν. Προσωπικά πιστεύω ότι έχουν γίνει βήματα σωστά, αλλά υπάρχουν ακόμα αρκετά να γίνουν ώστε να μπορεί κάποιος να μιλήσει για πλήρης συμβατότητα.

Accesibility Collaboration

Ένα project το οποίο είναι εν εξελίξει και θα επιτρέπει το UIA (User Interface AUtomation) framework να λειτουργεί αρμονικά μέσα στα Linux Accessibility Projects.

Επίλογος

Η συνεργασία των δύο προχωράει και από αυτά που έχουν συμφωνηθεί, έχουμε και άλλα να δούμε. Περισσότερες από 475 μεγάλες εταιρείες παγκοσμίως βρίσκονται στο interop-πελατολόγιo των MS & Novell. Τα πράγματα προχωράνε προς αυτή την κατεύθυνση και οι σκληροπυρηνικοί linuxάδες απλά θα πρέπει να ξεκινήσουν να νιώθουν λίγο καλύτερα με την MS ή M$ όπως συνήθως την γράφουν. Όπως και να έχει το πράγμα, μην ξεχνάμε ότι όλα είναι business και τουλάχιστον εμείς οι χρήστες είμαστε αυτοί που έχουμε κέρδος από κάτι σαν και αυτό.

Τα σχόλια; Δικά σας…

 Share

14 Comments


Recommended Comments

στις γιορτές...διασκέδαζα...τώρα στην δουλειά το έγραψα αυτό ή τουλάχιστον το τελείωσα :-P

 

όσο για το link...εκεί οδεύουμε...δεν είναι κακό :)

Link to comment

Bad habbits die hard ... και όταν διαβάσει ο Κλαδάκης ότι κάτι το κάνουν καλύτερα οι άλλοι ... βγάζει σπυριά. Τι να τον κάνουμε; Τον συνηθίσαμε :)

Link to comment

Blackman = Το restore ειναι bare metal όμορφε.

 

gvarakis = είμαι τέρας αντικειμενικότητας και οποιος το αμφισβητεί να καταθέσει στοιχεία στον εισαγγελέα.

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...