Jump to content
  • entries
    6
  • comments
    11
  • views
    1224

Ας αρχίσουν οι χοροί...


atsouch

727 views

 Share

Το μεγαλύτερο portal για τους έλληνες IT Pros δεν θα έμενε αμέτοχο σε ένα από τα μεγάλα προβλήματα που μας βασανίζουν εδώ και δεκαετίες. Θέμα ταμπού για πολλούς, θέμα λυμένο για άλλους, το συζητάμε σε πηγαδάκια, παρέες, με φίλους, με προϊσταμένους, με συνεργάτες, με πελάτες. Είμαστε υπέρ ή κατά, το κοροϊδεύουμε ή το υποθάλπτουμε, η αλήθεια έχει πολλές όψεις...

Μέσα από αυτό το blog, ξεκινάμε λοιπόν μια προσπάθεια συζήτησης γύρω από το γνωστό και μη εξαιρετέο πρόβλημα της πειρατείας λογισμικού στην Ελλάδα. Θα προσπαθήσουμε, λοιπόν, να δώσουμε τόσο τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος, αλλά και να ξεδιαλύνουμε κάποια πράγματα τα οποία πολλές φορές είναι συγκεχυμένα μέσα στο μυαλό όλων μας. Όλα αυτά θα γίνουν χωρίς υπερβολές, χωρίς αόριστες, αστήρικτες και βαρύγδουπες δηλώσεις, αλλά με στοιχεία και με απόψεις που θα βασίζονται σε επιχειρήματα  - και θα είναι ευχής έργο να ξεκινήσουν ένα γόνιμο και παραγωγικό διάλογο για το θέμα αυτό.

Θα ασχοληθούμε, λοιπόν, με αυτό που (ειδικά) στην Ελλάδα όλοι λίγο ως πολύ, ασυνείδητα ή ενσυνείδητα έχουν κάνει: την παράνομη αντιγραφή και δωρεάν χρήση προγραμμάτων (τα γνωστά «σπασμένα») τα οποία θα έπρεπε κανονικά να αγοραστούν στο αντίτιμο το οποίο ορίζει ο δημιουργός τους. Αυτή την ενέργεια, που σε πολύ υψηλά ποσοστά στην Ελλάδα τη θεωρούμε από φυσιολογική ως και «μαγκιά» ή υποχρέωσή μας έναντι του προμηθευτή λογισμικού που πλουτίζει σε βάρος μας.

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας για την ελληνική πραγματικότητα...

 Share

4 Comments


Recommended Comments

Να πώ και γώ την γνώμη μου με στοιχεία, από μια άλλη σκοπιά.

Λοιπον :

εδώ και τρία χρόνια που το μαγαζί μας έγινε Μicrosoft Partner και εγώ MCP στο licencing (οπότε από τότε ούτε service δεν κάνω σε pc με παράνομο λογισμικό) η πελατεία μου μειώθηκε σταδιακά στα τρία χρόνια πάνω 40%. Ειδικά στο service. Και φυσικά όλο αυτό από επιλογή μας.

Πάντα έλεγα πως δεν είναι "μαγκιά" να πουλάς ένα pc 30-40 € φθηνότερα από την τάδε "αλυσίδα" επειδή γλίτωσες το κόστος του λειτουργικού βάζοντας "σπασμένα". Υπήρξε και πελάτης όμως που έκανε φασαρία και μας κατηγόρησε ότι δεν είμαστε "επαγγελματίες" διότι δεν είχα να του δώσω ένα CD "ξέρεις με τα windows τα καινούργια τα 2007...".

Τον server που έστησα το 2002 και ήρθε η ώρα να τον αλλάξει ο πελάτης στην διαδικασία της προσφοράς μου είπε : "Πάλι windows ? δεν θα βάλουμε αυτά του.. παλιού ?"

(σημ : τα οποία ήταν server 2000 ΟΕΜ preinstalled)

Και η πελάτισσα που έληξε η δοκιμαστική περίοδος των 60 ημερών από το office ready laptop που αγόρασε και μας ζήτησε το λόγο ? "γιατί σταμάτησε ?"

 

Πιστεύω πως αν κατι πρέπει να αλλάξει πρώτα είναι η νοοτροπία του πελάτη και μετά όλα τα άλλα...

Link to comment

Το θέμα της πειρατείας είναι αρκετά σοβαρό. Στοιχίζει στην οικονομία μας αρκετα εκατομύρια ευρώ και δυστυχώς υπάρχουν ακόμα "παράγκες" που διαθέτουν παράνομο λογισμικό ακόμα και με τιμολόγια πώλησης !!! σε πελάτες. Θεωρώ οτι έχουμε αρκετά μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την καταπολέμηση της πειρατείας προς όφελος όλων μας. Εχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι και πολύ καλά κάνουν !!! Διάβασα πριν λίγες μέρες οτι η bsa έβαλε προστιμο 120.000€ σε εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού (ναι καλά διαβάσατε, είναι και ανάμεσα μας) και η εν λόγω εταιρεία υποχρεώθηκε να αγοράσει και το νόμιμο λογισμικό αξίας 48.000€ .. Για 48k πλήρωσε 128k . Οσοι θέλουμε να λεγόμαστε επαγγελματίες είναι καθήκον μας η πολέμηση της πειρατείας για ενα καλύτερο αύριο στην πληροφορική.

Link to comment

Το υπουργείο οικονομικών υποτίθεται οτι ζήτησε λίστα τιμολογίων για το λογισμικό που χρησιμοποιούν οι εταιρείες. Ωραία μέχρι εδώ. Ελεγχος έγινε ποτέ; Υπάρχει επιχειρηση στο βιομηχανικό κλάδο με 45 τερματικά και 3 servers και δεν έχει ουτε ένα γνήσιο.

 

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...