Jump to content
  • entries
    132
  • comments
    82
  • views
    49958

Excel 2010: Slicer


philippe

676 views

 Share

Καινούργιο χαρακτηριστικό στο Excel 2010 είναι το slicer, όπου έχεις τον έλεγχο στα χέρια σου για να φιλτράρεις τα δεδομένα σου γρήγορα και εύκολα. Όταν δημιουργηθεί το slicer εμφανίζονται μικρά παραθυράκια που επιπλέουν στο φύλλο εργασίας.

Παρακάτω βλέπετε το ίδιο slicer με διαφορετικές εταιρίες. Μπορούμε να επιλέξουμε μία εταιρία, όλες τις εταιρίες ή μερικές εταιρίες. Το slicer λειτουργεί σαν ένα φίλτρο αναφοράς, όπου μπορούμε να το προσθέσουμε σε ένα PivotTable ή Γράφημα Pivot για να δημιουργήσουμε μία επαγγελματική αναφορά.

1ο Παράδειγμα: Δείχνει πληροφορίες για όλες τις εταιρίες.

01

2ο Παράδειγμα: Επιλέγοντας την εταιρία Gemini Productions στο slicer μας αναφέρει τα δεδομένα μόνο για τη συγκεκριμένη εταιρία.

02

3ο Παράδειγμα: Έχω επιλέξει τρεις διαφορετικές εταιρίες, τη Gemini Productions, την Icon Plus και την Lion’s Ark Productions από το slicer και απευθείας βλέπουμε τις πληροφορίες που έχουμε στο φύλλο εργασίας μας για αυτές τις εταιρίες.

03

04 Για να δημιουργήσουμε slicer, προϋπόθεση είναι να έχουμε δημιουργήσει ένα PivotTable με τα δεδομένα μας. Μετά μεταβαίνουμε στην καρτέλα Εισαγωγή (Insert) και διαλέγουμε slicer, όπου διαλέγουμε τα πεδία που θέλουμε να εμφανίζονται. Στην προκειμένη περίπτωση διάλεξα: Χώρα, Εταιρεία Παραγωγής, Ποσό, ΦΠΑ και Σύνολο.

Από τη στιγμή που έχει δημιουργηθεί το slicer, μπορούμε απλώς να τσεκάρουμε τις επικεφαλίδες από το slicer που επιθυμούμε, για να φιλτράρουμε το PivotTable.

 

 

 

 

 

 

 

Όπως βλέπουμε, απλώς και μόνο κάνοντας κλικ στην χώρα Ελλάδα, επισημαίνονται στο slicer Εταιρία Παραγωγής οι Εταιρίες που ανήκουν σε αυτή τη χώρα, για παράδειγμα η Audiovisual και η Village Films και αντίστοιχα επισημαίνονται και τα Ποσά, ΦΠΑ και Σύνολο που αντιστοιχούν σε αυτές τις δύο εταιρίες.

05

Πλεονεκτήματα των Slicer:

Το γεγονός ότι μπορούμε να δούμε τη δεδομένη στιγμή το φιλτράρισμα των δεδομένων μας. Για, παράδειγμα στην παρακάτω εικόνα, κρατώντας πατημένο το πλήκτρο Ctrl, διάλεξα τις χώρες Αμερική, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ισπανία. Κατευθείαν επισημαίνονται οι αντίστοιχες εταιρίες που ανήκουν στις χώρες αυτές καθώς επίσης και όλα τα Ποσά, ΦΠΑ και Σύνολα που ανήκουν σε αυτές. Απλώς με ένα πάτημα του ποντικιού έχω φιλτράρει τα δεδομένα μου και βλέπω ότι ακριβώς θέλω εγώ την οποιαδήποτε στιγμή.

06

07 Άλλο μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι το slicer μπορούμε να τα συνδέσουμε με περισσότερα από ένα PivotTable. Με λίγα λόγια όποιο φιλτράρισμα έχουμε κάνει στο slicer μας, μπορεί να εκτελεστεί και σε περισσότερα από ένα PivotTable. Για να συνδέσουμε ένα slicer σε περισσότερα του ενός PivotTable, απλώς κάνουμε δεξί κλικ πάνω στο slicer και ενεργοποιούμε το παράθυρο διαλόγου σχετικά με τη σύνδεση με PivotTable (PivotTable Connection).

Τότε απλώς τσεκάρουμε σε ποιο PivotTable θέλουμε να εφαρμόσουμε το φίλτρο (στο παράδειγμα χρησιμοποίησα το slicer σχετικά με τη Χώρα).

08

Από αυτό το σημείο και μετά, όποιο φίλτρο χρησιμοποιήσουμε στο slicer, θα εφαρμοστεί και σε όλα τα συνδεδεμένα PivotTable. Το πλεονέκτημα λοιπόν είναι ότι slicers υπερισχύουν το συνηθισμένο φιλτράρισμα, γιατί μπορούν να ελέγχουν το φιλτράρισμα πολλών PivotTables σε διαφορετικά φύλλα εργασίας, ενώ τα φίλτρα μπορούν να ελέγχουν δεδομένα μόνο μέσα στο ίδιο φύλλο εργασίας.

 Share

2 Comments


Recommended Comments

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...