Jump to content

BlackTrack

  • entries
    93
  • comments
    279
  • views
    24398

Open Source και Windows


Blackman

967 views

 Share

Σε συνέχεια του σχετικού άρθρου http://autoexec.gr/blogs/blackman/archive/2010/02/18/microsoft-platinum-sponsor-open-source-business-conference.aspx

όπου η Microsoft ήταν σπόνσορας στο Open Source Business Conference 2010, ήρθε μία ενδιαφέρουσα έρευνα. Στο ίδιο συνέδριο υπήρχε και παρουσία του Geeknet το οποίο εμπεριέχει στο δίκτυο του τα SourgeForge, Shlashdot, ThinkGeek, Ohloh και το Freshmeat. Οι περισσότεροι νομίζω ότι γνωρίζετε τις συγκεκριμένες ιστοσελίδες, οι οποίες είναι άμεσα συνδεδεμένες με ότι έχει να κάνει με Open Source και γενικά όλα τα ανοιχτά πρότυπα.

Η Geeknet έκανε μία έρευνα για την Microsoft για να δουν σε τι ποσοστό τα Open Source προγράμματα δουλεύουν και σε πλατφόρμες της Microsoft. Το ενδιαφέρον στην συγκεκριμένη περίπτωση (το οποίο μου προκάλεσε και εμένα κάποια εντύπωση) είναι ότι παρόλο που τα τελευταία χρόνια η χρήση των Open Source λειτουργικών (λέγε με Linux) έχουν ανέβει κατά πολύ, την ίδια ώρα τα Open Source προγράμματα που τρέχουν και σε Windows έχουν ανέβει σε αριθμούς επίσης. Η έρευνα έδειξε ότι από το σύνολο των Open Source προγραμμάτων, το 2005 72% από αυτά ‘έπαιζαν’ και σε Windows, ενώ το 2009 το νούμερο αυτό είναι στο 82%.

osbc_projects

Αυτό ουσιαστικά τι σημαίνει; Ότι από τα 433.000 Open Source προγράμματα που υπάρχουν στο Geeknet αυτή την στιγμή, 350.000 από αυτά είναι συμβατά με τα Windows. Φυσικά για εκείνους που παρακολουθούν την εξέλιξη και την εμπλοκή της Microsoft στο Open Source και στο Interoperability κομμάτι τα τελευταία 8 χρόνια μόνο τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το νούμερο. Καθώς εκτός του ότι έχει βοηθήσει στην ανάπτυξή Open Source εφαρμογών, αλλά ακόμα και του πυρήνα του Linux, έχει χρησιμοποιήσει και ανοιχτό κώδικα σε κάποια από τα προϊόντα της.

http://port25.technet.com/archive/2008/11/07/open-source-interoperability-projects-at-microsoft.aspx

http://port25.technet.com/archive/2009/09/29/contribution-without-a-thud.aspx

http://www.microsoft.com/presspass/features/2009/jul09/07-20linuxqa.mspx

http://news.softpedia.com/news/Forget-Windows-7-Microsoft-Helps-Linux-Grow-117149.shtml

http://blogs.computerworld.com/dear_microsoft_thanks_for_the_help_linux

(Για να διαβάσετε καλύτερα τον παραπάνω πίνακα θα αναφέρω τα εξής:

POSIX = Portable Operating Systems Interface for Unix

συνεπώς μιλάμε για τα Open Source projects που είναι για συστήματα με Unix APIs (δλδ Linux & Unix)

Platform Agnostic = ουσιαστικά Open Source projects που μπορούν και ‘τρέχουν’ σε όλα τα συστήματα)

Συνεχίζοντας ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι από το 2005 πολύ μεγάλο ποσοστό των νέων Open Source projects είναι Operating System Agnostic και φυσικά αυτό υποστηρίζεται από το γεγονός των ευρέως διαδεδομένων scripting languages και των σχετικών runtimes (όπως αναφέρει η Geeknet).

osbc_new_projects

Ένα ακόμα πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι ότι το TOP 10 των πιο πολυκατεβασμένων (αυτό είναι το most downloaded) Open Source προγραμμάτων στο SourgeForge είναι ΜΟΝΟ για Windows. Τα προγράμματα αυτά είναι τα εξής: eMule, Azureus/Vuze, Ares Gallery, 7-Zip, Filezilla, GTK+ and Gimp Installer για Windows, Audacity, PortableApps.com: Portable Software/USB, DC++, και BitTorent.

Ενώ η έρευνα δείχνει ότι αν δούμε το TOP 25, εκεί θα βρούμε 23 προγράμματα που τρέχουν σε Windows από τα οποία τα 14 είναι αποκλειστικά για Windows.

Πολύ ενδιαφέρον δεν βρίσκετε;

πηγή: port25 & geeknet

 Share

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...