Jump to content
  • entries
    48
  • comments
    124
  • views
    25650

Δράκοι στα σύννεφα


Akladakis

899 views

 Share

_passion.JPG?psid=1 Αναδημοσίευση από το άρθρο μου στο netweek – special edition

Δύο είναι τα ζητούμενα στο σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον, είτε αφορούν την δημιουργία data center είτε οποιαδήποτε άλλη επένδυση. Αυξημένη αποτελεσματικότητα με ταυτόχρονη μείωση του κόστους. Δύο αντικρουόμενες τάσεις, που φαινομενικά είναι δύσκολο να συνδυαστούν, αλλά ειδικά για τη δημιουργία ενός επιτυχημένου data center αυτό φαντάζει σχεδόν… μαγικό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως όποιος ασχολείται με data centers, έρχεται αντιμέτωπος με λύσεις γεμάτες με νέες τεχνολογίες, δράκους, φίδια και λίγα σύννεφα. Και αν τα σύννεφα είναι αποδεκτά, τα «φίδια» τα συναντάμε συχνότερα απ’ ότι θα θέλαμε!

Αντί να σχεδιάζουμε ορθολογιστικά, βασισμένοι σε απαιτήσεις και προδιαγραφές, ακολουθούμε τάσεις και μόδες, υπερβάλλοντας ή υποτιμώντας, με μεθόδους διαχείρισης που εξαντλούν την εφευρετικότητα τους στο «κάνε eject το cd player για να εντοπίσω τον server μέσα στο χάος».

Ανήσυχο πνεύμα κι εγώ, με σχετική εμπειρία στην υλοποίηση και υποστήριξη data centers, θέλω να συνεισφέρω με μερικές απλές και αποτελεσματικές προτάσεις που έχουν λίγα σύννεφα και λιγότερα μυθικά τέρατα. .

Είναι λογικό πως η πρώτη και απαράβατη αρχή, πρέπει να είναι η αποτελεσματική χρήση των διαθέσιμων πόρων.

Αναλογιστείτε πόσο αντίθετη σε αυτό είναι η συνήθης κατάσταση όπου μόνο το 20 % της υπολογιστικής ισχύoς ενός server χρησιμοποιείται, στο μεγαλύτερο μέρος του κύκλου ζωής του. Κάτι τέτοιο έχει επίπτωση στην ενέργεια που καταναλώνεται, στις απαιτήσεις για ψύξη, ακόμη και στον όγκο που καταλαμβάνει ένα data center, αφού συνεχώς συσσωρεύονται νέοι servers για κάθε νέα εφαρμογή. Λύση στο βασικό αυτό πρόβλημα των παραδοσιακών data centers δίνει το virtualization. Η χρήση του είναι πλέον «υποχρεωτική» για να πάρουμε την μέγιστη δυνατή απόδοση των servers και επιπλέον να απλοποιήσουμε την διαχείριση τους.

H πρόταση της Microsoft για το server virtualization είναι o Windows Server 2008 R2 Hyper-V, ο hypervisor της επόμενης γενιάς, που έρχεται ενσωματωμένος χωρίς επιπλέον χρέωση, στο server λειτουργικό. Ο Hyper-V επιτρέπει την ενοποίηση πολλών ρόλων που τρέχουν σε ξεχωριστές εικονικές μηχανές (VM) σε ένα και μόνο φυσικό μηχάνημα. Ήδη οι κατασκευαστές επεξεργαστών έχουν προϊόντα που υποστηρίζουν αυτή τη τεχνολογία ειδικά αν βασίζεται στην τεχνολογία του Hypervisor.

Μεταφέροντας εφαρμογές από φυσικές σε εικονικές μηχανές και ενοποιώντας τες σε κοινόχρηστα φυσικά μηχανήματα, τα virtualized data centers έχουν αποδοτικότερη χρήση πόρων όπως η CPU, η μνήμη, τα αποθηκευτικά μέσα, που στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική υπολειτουργούσαν. Η πρόταση του hyper-v είναι δοκιμασμένη σε τεράστια φορτία στα μεγάλα data centers της Microsoft, πάνω στον οποίο βασίζεται το Windows Azure και άλλες cloud applications (να τα σύννεφα). H ίδια εμπιστοσύνη περιβάλει το hyper-v και σε εκατοντάδες Ελληνικές επιχειρήσεις, που επέλεξαν το virtualization σαν βάση για τα data centers τους.

Μια πρόσθετη ωφέλεια του virtualization είναι η αποτελεσματικότερη διαχείριση. Η δημιουργία και η μεταφορά στην παραγωγή μιας εικονικής μηχανής γίνεται σε ελάχιστο χρόνο, με ταυτόχρονη απλοποίηση της συντήρησης της.

Η αποτελεσματικότητα της διαχείρισης ενός data center όμως, περνάει σε άλλο επίπεδο με την χρήση της σουίτας προϊόντων με την ονομασία Microsoft System Center. Το System Center επιτρέπει την διαχείριση τόσο των φυσικών όσο και των εικονικών μηχανών, μέσα από τα ίδια εργαλεία , χωρίς να περιορίζεται αποκλειστικά σε Microsoft τεχνολογίες. Τόσο το εργαλείο διαχείρισης εικονικών μηχανών (Virtual Machine Manager) όσο και αυτό της συνεχούς online παρακολούθησης όλης της υποδομής (Operations Manager) μπορούν να αλληλεπιδράσουν, διαχειριστούν και παρακολουθήσουν συστήματα διαφόρων κατασκευαστών, απαλλάσσοντας μας από την ανάγκη συντήρησης πολλών ξεχωριστών υποσυστημάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της συνδυασμένης δράσης των προϊόντων του System Center είναι το εξής: Ένα φυσικό μηχάνημα αρχίζει να εμφανίζει ενδείξεις υπέρβασης των δυνατοτήτων του. Αυτό γίνεται αντιληπτό από τον Operations Manager και ενημερώνει τον Virtual Machine Manage ο οποίος με τη σειρά του, έχοντας αξιολογήσει αυτόματα τον υπόλοιπο διαθέσιμο εξοπλισμό, μετακινεί με μηδενικό downtime και χωρίς διακοπή της παρεχόμενης υπηρεσίας τα εικονικά μηχανήματα στα κατάλληλα φυσικά.

Τέλος πολλές φορές προκύπτει η ανάγκη αξιολόγησης ενός data center. Και σε αυτό το έργο, το System Center μπορεί να βοηθήσει με δυο επιπλέον εργαλεία. Το πρώτο είναι ο Capacity Planner που είναι σε θέση να δημιουργήσει ένα μοντέλο με προτάσεις τοπολογίας, υλικού και λογισμικού έχοντας αξιολογήσει την υπάρχουσα κατάσταση. Το δεύτερο εργαλείο είναι ο Configuration Manager , που μεταξύ πολλών άλλων δυνατοτήτων μπορεί να δώσει αναλυτικές πληροφορίες για την χρήση των διαθέσιμων πόρων και τους συνδυασμούς λογισμικού και υλικού ώστε να γίνει εκτίμηση της αποτελεσματικότητας τους. Ένα δυναμικό data center βασίζεται στην δυνατότητα μείωσης ή αύξησης της παρεχόμενης υπολογιστικής ισχύος ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες της επιχείρησης, χωρίς απώλειες, άμεσα και αποτελεσματικά και αυτό επιτυγχάνεται μόνο με εργαλεία που ελέγχουν κεντρικά την υποδομή όπως η σουίτα του System Center.

Εφαρμόζοντας τα παραπάνω έχουμε μια σωστή βάση για ένα επιτυχημένο data center με χαμηλά κόστη, μείωση στην κατανάλωση ενέργειας συνεισφέροντας σε ένα καλύτερο περιβάλλον, αυξάνοντας ταυτόχρονα την αποτελεσματικότητα και την επιστροφή της επένδυσης (ROI).

Αποτελεσματικοί, οικονομικοί και …πράσινοι.

 Share

2 Comments


Recommended Comments

Με τέτοιου είδους άρθρα αυξάνονται κατακόρυφα οι πιθανότητες να πείσουμε και τη διοίκηση για τα οφέλη ύλοποίησης μιας σύγχρονης, μακροχρόνια οικονομικής αλλά και green λύσης.

 

Σας ευχαριστούμε κύριε Κλαδάκη, που μιλάτε και ξένες γλώσσες. Ξέρετε...αυτές των μεγάλων αφεντικών (ROI, SWOT, etc, etc)!! ;)

Link to comment

«κάνε eject το cd player για να εντοπίσω τον server μέσα στο χάος»

 

δεν το είχα σκεφτεί ποτέ...

 

Πάντως ακόμη και για μικρές εταιρείες (όχι επειδή υπάρχει η τεχνολογία να την χώσουμε και εκεί αλλά για πραγματικούς λόγους) το virtualization δίνει σημαντικές λύσεις και στο στήσιμο, και την υποστήριξη και φυσικά το κόστος (που αφορά στα πάντα). Εμείς εδώ και 3 χρόνια έχουμε βρει την υγειά μας μαζεύοντας πρακτικά όλη την εταιρεία σε ένα κουτί όχι ακριβότερο από αυτό που είχαμε παλιότερα. Και δεν συζητώ την δυνατότητα να πάρω την εταιρεία σε ένα laptop και να την στήσω οπουδήποτε σε περίπτωση προβλήματος...

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...