Jump to content
  • entries
    49
  • comments
    120
  • views
    20405

Communications Server 14 – Αλλαγές στη Διαχείριση


gvarakis

652 views

 Share

MSOCS-logo2

Εν όψει της άφιξης του Communications Server 14 (code named) έχουν αρχίσει σιγά σιγά να δίνονται στοιχεία για τη νέα έκδοση μέσω του Technet. Μέσα στις επερχόμενες αλλαγές στο “περιτίλυγμα” ξεχώρισα αυτές που μου φάνηκαν αρκετά σημαντικές για τον IT και αφορούν στον σχεδιασμό – εγκατάσταση – διαχείριση :

  • Νέο εργαλείο Planning & Deployment Tool. Στην έκδοση του 2007R2 υπήρχε το Planning Tool for Microsoft Office Communications Server 2007 R2 στο οποίο μπορούσαμε να καταχωρήσουμε τις ανάγκες και την τοπολογία του δικτύου μας προκειμένου να πάρουμε λεπτομέρειες που θα μας βοηθούσαν στο σχεδιασμό, και θα μας ήταν χρήσιμες κατά την εγκατάσταση, ώστε να προχωρά αυτή σύμφωνα με το σχεδιασμό μας. Στη ΝΕΑ έκδοση το παραγόμενο design θα μπορεί να γίνει export σε αρχείο, το οποίο θα μπορεί να εισάγεται στον νέο Topology Builder ώστε με βάση το αρχικό design, να ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΕΙ τη διαδικασία της εγκατάστασης!!!
  • Νέος τρόπος αποθήκευσης των πληροφοριών της πλατφόρμας. Ως τώρα οι πληροφορίες της εφαρμογής αποθηκεύονταν ανάλογα με το είδος τους σε δύο σημεία. Στο Active Directory και στην Back-End database. Στη νέα έκδοση η αποθήκευση ΟΛΩΝ των ρυθμίσεων θα γίνεται σε ένα Central Management Store το οποίο θα αποθηκεύεται και θα γίνεται replicate σε ΟΛΟΥΣ τους Communications Servers της υποδομής! Με αυτό τον τρόπο επιδιώκεται η αποσύνδεση της πλατφόρμας από το Active Directory, ώστε να επιλυθούν κάποια θέματα που είχαν να κάνουν με το AD Replication όταν είχαμε διαφορετικά Sites.
  • Νέα κονσόλα διαχείρισης. Στη νέα έκδοση ξεχνάμε το mmc και τα σχετικά snap-ins που χρησιμοποιούσαμε ως τώρα και περνάμε στο νέο Communications Server Control Panel το οποίο είναι εφαρμογή γραμμένη σε Silverlight4 και έχει χτιστεί πάνω στο Powershell! Υπόσχεται να παρέχει απλοποιημένη διαχείριση για το περιβάλον, αλλα το σημαντικότερο είναι πως ο admin θα μπορεί από ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ υπάρχει συμβατός web browser, να κάνει το σχετικό management!!!
  • Powershell … MORE Powershell!!! Τα σχόλια είναι περιττά! Έρχονται νέα Cmdlets τα οποία θα ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ το μισητό WMI το οποίο χρησιμοποιούσε ο OCS 2007/2007R2!
  • Καλύτερη σύνδεση με SCOM. Θα παρέχεται νέο feature pack για τον System Center Operations Manager 2007 ο οποίος θα μπορεί να δίνει περισσότερες και πιο ακριβείς πληροφορίες για την υγεία του συστήματος. Επιπλέον, θα προστεθούν actionable alerts στα οποία εκτός από το ίδιο το alert, θα υπάρχει και πρόταση για τη λύση του προβλήματος μέσα από τον SCOM. Τέλος θα προστεθούν τα Synthetic Transactions, τα οποία θα είναι Powershell Scripts τα οποία θα ενεργοποιούνται μέσα από τον SCOM και θα εξομοιώνουν πραγματικές λειτουργίες χρηστών του συστήματος. Τα τελευταία θα μπορούν να τρέχουν και προγραματισμένα ώστε να δίνουν εικόνα του συστήματος σε προκαθορισμένα χρονικά σημεία!

Όπως βλέπετε οι αλλαγές είναι πολλές, ακόμα και στο … περιτίλυγμα … αναμείνατε για το … ζουμί. Έχουν πολλά να δουν τα μάτια μας στο επόμενο εξάμηνο!

 Share

2 Comments


Recommended Comments

Όπως είχα αναφέρει και σε προηγούμενο post , ο τρόπος διαχείρισης του νέου MS Lync Server 2010, έχει

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...