Jump to content

Εγκατάσταση Sharepoint Server 2007 Ent


klag
 Share

Recommended Posts

Να κάνω μία ερώτηση ρε παιδιά μήπως κάποιος μπορεί να βοηθήσει.
Εδώ και πάρα πολύ καιρό εγκαθιστώ sharepoint services κλπ
Σε μεγάλους πελάτες με απαιτήσεις πλέον εγκαθιστώ Sharepoint Server 2007 Ent.
Η ερώτησή μου είναι απλή αλλά κατά την γνώμη μου πάρα πολύ δύσκολη.
Όταν εγκαθισοτύμε τον sharepoint Server 2007 εαν επιλέξουμε να τα εγκαταστήσει όλα μόνος του, τότε όλα δουλεύουν ΤΕΛΕΙΑ. 
   Έχει μόνο ένα κακό αυτός ο τρόπος, εγκαθιστεί δικό του SQL που μάλιστα όπως ξέρουμε όλοι μας έχει όριο 2 GB
Για να μετατρέψουμε αυτόν τον SQL και να τον μεταφέρουμε σε κανονικό SQL server ή να τον κάνουμε upgrade βάζοντας SQL πάνω στον Sharepoint Server είναι από δύσκολο έως εντελώς αδύνατο.

Άρα κατά την εγκατάσταση του Sharepoint Server δεν πρέπει να διαλέξουμε την εγκατάσταση που έχει προεπιλεγμένη αλλά την Complete η πρώτη επάνω στις επιλογές.
Ωραία εγκαθίστατε ο Sahrepoint Server. Μας ρωτά μετά εφόσον τρέξουμε για πρώτη φορά τον οδηγό, ποιος είναι O SQL Server, απαντάμε και όλα δέιχνουν να δουλεύουν.
Στην πραγαμτικότητα όμως υπάρχουν άπειρες ρυθμίσεις τις οποίες πρέπει να κάνουμε ώστε να παίσουν όλα σωστά στον Sharepoint Server μας.
Εκτός από τα sites κλπ που θα δημιουργήσουμε, πρέπει να ρυθμίσουμε τον search αλλά και τον Shared Services Admiinistration κ.α.
Ποτέ δεν κατάφερα να τα κάνω όλα σωστά.
Πρώτον έχω ψάξει στη Microsoft για κάποιο οδηγό Step By Step αλλά δεν έχω βρει. Εχει κάποιος σας κάτι? Μήπως έχει βρει κάτι?
Δεν θέλω να κάνω αλχημείες του στυλ σβήστε τα comments από <!-- <add name="Session" type="System.Web.SessionState.SessionStateModule"/> --> για να παίξουν τα forms Based κλπ
http://www.sharepointblogs.com/aziz/archive/2008/01/28/the-form-cannot-be-displayed-because-session-state-is-not-available.aspx Λέει αυτός ο άνθρωπος κάτι το οποίο πράγματι έτσι είναι αλλά έλα που είμαι χαζός και δεν μπορώ να το κάνω.
Τι στο καλό πρέπει να παρακολουθήσω 100 ώρες σεμινάριο απλά για να στείσω σωστά το Sharepoint Server?
Can any one help me? 
A !!! Να πω ότι το κάνω τελικά και παίζουν όλα αλλά πια είναι η σωστή σειρά. Τι πρέπει και τι δεν πρέπει

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ!!!
Έχει να πέσει διάβασμα το Σ/Κ
Δεν είναι θέμα ξαναλέω ότι δεν το στείνω και δεν παίζει, απλά πια είναι τα προτεινόμενα steps.

THX!!!
Last question
μάλλον ο HyperVaggelis ξέρει. Τελικά τον search Server τον βάζουμε μαζί με το Sharepoint Server??? Και αν ναι προτέινεται?
Βέβαια θα το δοκιμάσω (μιας και είναι Hyper V Και  ο Sql μου αλλά kai o Sharepoint μου) SNAPSHOTS και άντε γεια (χα χα)

Link to comment
Share on other sites

Με αυτά που έχουν δεί τα ματάκια μου Κώστα, την τύφλα μας δεν ξέρουμε ακόμη,,,,χεεχεχεχε

Λοιπόν, όσο αφορά τον Search Server...,

Κανονικά Μπαίνει και μόνος του, Εγώ πρωσοπικά τον κάνω εγκατάσταση μαζί με τον SharePoint ,απλά υπάρχει ένα bug απο default. δές εδώ , με το πρόβλημα ότι δεν δημιουργείτε το site για το search. Να μην βάζουμε και τα πάντα ξεχωριστά... Ένας web application, και ένας Database είναι καλά. Βέβαια πάντα εξαρτάται από το τι εχόυμε να υποστηρίξουμε απο κάτω σαν clients. Άν έχουμε 2000 άτομα τότε θα χρειαστούμε και NLB... Εχω ετοιμάσει webcast εγκατάσταση SQL 2008 Express, Sharepoint Services 3, και search Server 2008 Express. Θα το σηκώσω αύριο.. ρίξτε μια ματιά εκτός οτι είναι όλα Τσάμπα, κάνουν και πολύ καλή δουλειά!

V

 

Link to comment
Share on other sites

Εγώ φυσικά θα διαφωνήσω με τους προλαλήσαντες (πάλι) γιατί .... δεν έχω συναντήσει ως τώρα πελάτη ο οποίος να αρκείται σε WSS. Από την άλλη, οι πελάτες μας δεν είναι ποτέ μικρές εταιρείες απλά γιατί οι μικρές δεν έχουν τα χρήματα για να πληρώσουν την ανάπτυξη εφαρμογών. Δεν είναι μόνο θέμα χώρου, καθώς άνετα μπορείς να βάλεις WSS πάνω από SQL Server Standard και άνω, ούτε θέμα scalability (και τόσο) καθώς άνετα μπορείς να στήσεις φάρμα με 2+ WSS Front End servers. Είναι κυρίως θέμα δυνατοτήτων.

Μπορεί να στήσεις WSS και Search Server σε ξεχωριστά μηχανήματα, για να κάνεις κάτι παρόμοιο με αυτό που κάνει ο MOSS όταν εγκαθιστάς σε διαφορετικά μηχανήματα τον Indexing και τον query server. O Search Server θα λάβει όμως υπόψη τα permissions του WSS site? Ο MOSS δεν θα επιστρέψει ποτέ εγγραφές τις οποίες δεν έχει δικαίωμα να δει ο χρήστης.

Ένα Shared Service Provider παρέχει κοινό search για πολλά διαφορετικά web applications. Έτσι, μπορεί κανείς να ορίσει search properties και keywords τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από διαφορετικές εφαρμογές και δεν υπάρχει ανάγκη να στηθούν όλες σαν sites κάτω από ένα site collection. Αυτό έχει πολλά πλεονεκτήματα. Καταρχήν, αν σκάσει ένα web application δεν επηρεάζει τα άλλα (και σκάνε). Επίσης, μπορεί κάθε web application να τρέχει με διαφορετικό account και έτσι να έχει πρόσβαση σε εξωτερικές εφαρμογές ή βάσεις που δεν μπορεί να δεί άλλο web application.

Επιπλέον, τα SSPs σου δίνουν Profiles τα οποία συγχρονίζονται τόσο με directories (Active Directory, LDAP) όσο και με άλλες εφαρμογές μέσω Business Data Catalog (π.χ. μία HR εφαρμογή) για να σου δείξουν στοιχεία στο profile των χρηστών τα οποία δεν υπάρχουν μέσα στο Sharepoint. Το Search μπορεί να ψάξει και σε αυτά τα στοιχεία για να σου πει ποιοί π.χ. έχουν εμπειρία σε δομημένα ομόλογα ή ISO 9001. Σε μία μικρή εταιρεία αυτό ακούγεται περιττό, σε μία μεσαία όμως (π.χ. 200-500 άτομα) είναι θείο δώρο.

Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε και το My Site, το οποίο είναι κάτι σαν μίνι facebook και επιτρέπει στους χρήστες να έχουν τα δικά τους sites και έγγραφα και να τα μοιραστούν με συναδέλφους. Επίσης μπορούν να τροποποιήσουν οι ίδιοι το profile τους (όπου επιτρέπεται), να δουν αλλαγές σε sites που τους ενδιαφέρουν σε ολόκληρη τη φάρμα, να δουν αλλαγές σε sites και profiles συναδέλφων,  και γενικά να έχουν ένα προσωπικό σημείο πρόσβασης σε ολόκληρη τη φάρμα.
Συν τα Publishing websites που επιτρέπουν στον admin να φτιάξει κάποια πρότυπες σελίδες τις οποίες θα χρησιμοποιήσουν οι χρήστες για να φτιάξουν σελίδες. Δείτε το www.alba.edu.gr όπου οι σελίδες των καθηγητών βασίζονται όλες σε ένα template. Συν το BDC για να τραβήξεις δεδομένα από άλλες εφαρμογές και να τα ενσωματώσεις στο Sharepoint, συν Excel Services και κάπου-κάπου Infopath Server.

Το Sharepoint δεν είναι ούτε απλό document management (αν υπάρχει "απλό" document management) ούτε απλά άλλο ένα portal. Υπάρχουν άλλα προϊόντα που κάνουν πολύ καλύτερη δουλειά στους μεμονωμένους τομείς. Για παράδειγμα, ο Community Server έχει καλύτερα forum από το Sharepoint. Είναι ο συνδυασμός document management, collaboration, profiles, My Site, customized Search, BDC κλπ που κάνουν το Sharepoint να ξεχωρίζει και να πουλάει σαν τρελό. Είναι το γεγονός ότι μπορώ π.χ. να φτιάξω ένα helpdesk όπου όταν ο χρήστης βλέπει ένα ticket δίπλα θα εμφανίζονται τα αποτελέσματα αναζήτησης για τα keywords του ticket. Μπορώ επίσης να επιλέξω από όλα τα properties και τις στήλες ενός site, ποιά θα χρησιμοποιούνται ως search properties για να περιορίσω τα αποτελέσματα μίας αναζήτησης.

Στον Κώστα θα απαντήσω ότι το Sharepoint θέλει πολύ διάβασμα και γερό στομάχι. Ήσουν τυχερός που ως τώρα είχες να κάνεις μόνο εγκαταστάσεις. Ακόμα και απλές φαινομενικά τροποποιήσεις στο Sharepoint έχουν παραξενιές, όπως για παράδειγμα, να δείξεις ένα ιεραρχικό lookup, π.χ. να εμφανίσεις χώρες και λιμάνια (δεν γίνεται χωρίς full custom κώδικα). Κατά κανόνα δεν μπορείς να βασιστείς απλά σε κάποια step-by-step ή how to αν δεν καταλαβαίνεις ήδη τί κάνεις.

Καταρχήν, σπάνια μπορείς να κάνεις εγκατάσταση MOSS και SQL στο ίδιο μηχάνημα. Το MOSS τρώει μνήμη σαν τρελό και έχει και κάποια resource leaks που σημαίνει ότι θέλει τουλάχιστον 2 GB στην καθισιά του. Κατά κανόνα θα πρέπει να έχεις ξεχωριστά MOSS και SQL. Αν η φάρμα έχει κίνηση θα πρέπει να βάλεις σε ξεχωριστό μηχάνημα και τον index server γιατί δεν θέλεις να καθυστερεί ο front end server όταν γίνεται crawling. Αυτά για αρχή, γιατί μετά αρχίζει η πραγματική ιστορία. 1 ή περισσότεροι Front End? Μήπως υπάρχει και DMZ? Ποιά μηχανήματα θα είναι μέσα και ποιά έξω από το DMZ? Θα έχεις και staging environment, για να δοκιμάζονται οι αλλαγές πριν δημοσιευτούν?

Όσον αφορά το στήσιμο των web applications, των SSPs και των MySite, πρέπει να προσέξεις τί κάνεις γιατί αυτά ουσιαστικά θα είναι η ραχοκοκαλιά ολόκληρης της φάρμας σου. Θα στήσεις ένα SSP για όλες τις εφαρμογές ή ένα ανά εφαρμογή? Αν σκάσει το SSP παύει να δουλεύει και το search της εφαρμογής σου. Από την άλλη, πολλαπλά SSPs τρώνε περισσότερη μνήμη. Μου έχει τύχει να σκάσει το SSP λόγω bug το SSP ενός Intranet το οποίο έβλεπαν 10000 άτομα. Ευτυχώς όμως, όλες οι άλλες εφαρμογές βρίσκονταν σε άλλα SSP (μεταξύ των οποίων και μία με 60GB documents).

Θα πρέπει επίσης να ξέρεις ότι και οι admin του Sharepoint πρέπει να γράφουν κώδικα και να πειράζουν web.config. Απλά έτσι δουλεύει η εφαρμογή. Για να δηλώσεις ένα νέο authentication provider θα πρέπει να πάς και να τον δηλώσεις μέσα στο web.config του αντίστοιχου web application. Για να φτιάξεις σελίδες με custom controls θα πρέπει να βάλεις τις αντίστοιχες εγγραφές στα SafeControls.

Τέλος, θα πρέπει να επενδύσεις και σε βιβλία για Sharepoint και να μην βασίζεσαι μόνο σε webcasts γιατί το θέμα είναι πολύ μεγάλο. Θα πρότεινα καταρχήν το Microsoft Sharepoint Products and Technologies, Administrator's Pocket Consultant (MS Press), καθώς καλύπτει τα περισσότερα θέματα αλλά είναι αρκετά μικρό σε μέγεθος ώστε να το κουβαλάς μαζί σου συνέχεια. Επίσης, το Beginning Sharepoint 2007 Administration (Wrox) το οποίο είναι αρκετά πιο αναλυτικό θα σε βοηθήσει να καταλάβεις τα διάφορα θέματα.

Αν τα παραπάνω φαίνονται λίγο τρομαχτικά, είναι απλά η πείρα από 10-15 έργα (και η τάση μου να το παίζω που και που αρχιλοχίας πεζοναυτών).

Θα κλείσω με διάσημες φράσεις σχετικά με το Sharepoint:

This is crazy!  - Άγγλος τεχνικός της MS κατά τη διάρκεια incident support

This IS SHAREPOINT! - Άλλος άγγλος τεχνικός σε συνομιλία με συνάδελφο

Now, can you believe there are crocodiles in your bathtub? - Εγώ σε απάντηση του πρώτου τεχνικού

Με το Sharepoint θα γίνετε άντρες! - Αυτό μόλις μου ήρθε

Happy Sharepointing! [:P]

Link to comment
Share on other sites

Τελικά τον search Server τον βάζουμε μαζί με το Sharepoint Server??? Και αν ναι προτέινεται?

Με έπιασε οίστρος και ξέχασα να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Όχι. Είναι εντελώς περιττό, καθώς ο Search Server είναι απλά το Search κομμάτι του MOSS σε ξεχωριστό πακέτο. Οι επιπλέον δυνατότητες όπως το federated search μπήκαν και στον MOSS με το Infrastructure Update. Αν στήσεις ένα MOSS με SP1 και Infrastructure update θα έχεις όλες τις δυνατότητες του Search Server. Θα σε συμβούλευα πάντως να βάλεις και το τελευταίο Cumulative Update του Δεκεμβρίου γιατί οι πελάτες δύσκολα δέχονται να τους πειράξεις τις εγκαταστάσεις έτσι και βγουν παραγωγή.

Οι φήμες πάντως λένε ότι το SP2 θα βγεί "σύντομα" χωρίς να προηγηθεί public beta (πάλι [:(] ).

Link to comment
Share on other sites

Αρχιλοχία, η διαφορά είναι στο μέγεθος των πελατών που βλέπεις εσύ και σε αυτούς που αρκούνται σε WSS

Ο μέσος πελάτης ( μη δημόσιο , μη τράπεζα, μη πολυεθνική) μόλις ακούει την διαφορά τιμής MOSS και WSS επιλέγει αμέσως, και δέχεται κάθε περιορισμό.

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...