Jump to content

Ένα νέο blog


Frontier
 Share

Recommended Posts

Την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησα το blog μου, με τη βοήθεια του Ανδρέα.

Στο blog σχολιάζω θέματα για Windows mobile devices (κυρίως engineering και hacking) αλλά και άλλα θέματα σχετικά με πληροφορική.

 

Δεν έχω πολλές καταχωρήσεις, αλλά προσπαθώ να αποφεύγω την κατά βάση αναμετάδοση δελτίων τύπου, κάνοντας όμως το δικό μου - καυστικό - σχολιασμό.

 

Παρατηρήσεις και συμβουλές είναι πάντα ευπρόσδεκτες [:D]

 

 

Link to comment
Share on other sites

Frontier, κατ' αρχή συγχαρητήρια από ένα άτομο που ξέρει την "ιστορία" σου στο χώρο των Windows Mobile στην Ελλάδα - και το πόσο (δεν) ανταμείφθηκε...

Πάρα πολύ καλό το θέμα "φτηνή" WinMo συσκευή και θα παρακολουθώ με ευλάβεια το συγκεκριμένο τομέα, αφού το έταιρο κινητό της οικογένειας τείνει προς αντικατάσταση και καλό θα ήταν το νέο που θα αγοραστεί να είναι WinMo. Αν γίνεται να μας εξηγήσεις λίγο τα προγραμματιστικά των WinMo έχοντας στην άκρη του μυαλού σου ότι μιλάς σε non-developers, θα ήμουν ιδιαίτερα ευτυχισμένος. Αυτό το code injection πολύ (μα ΠΑΡΑ πολύ!) μου κίνησε το ενδιαφέρον! Και μια παρατήρηση: το background κάνει το κείμενο δύσκολο στην ανάγνωση (πρέπει να το μαρκάρεις για να το δεις).

Περιμένουμε νέα άρθρα σου!

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Δημήτρη.

 

Δυστυχώς οι υποχρεώσεις δεν με αφήνουν να κάνω περισσότερα πράγματα που θα ήθελα για τα Windows Mobile στη χώρα μας αν και υπάρχουν πολλοί άλλοι που έχουν συνεισφέρει στην πλατφόρμα, ώστε να υποστηρίζεται σωστά και να μην καταφεύγουμε σε λύσεις στυλ iPhone, μόνο και μόνο για να βλέπουμε/γράφουμε Ελληνικά.

 

Το BenQ E72 είναι ένα πάρα πολύ καλό τηλέφωνο, με εκπληκτικό form factor και απίστευτες δυνατότητες για αυτά τα χρήματα. Απορώ που δεν βρέθηκε κάποιος να το φέρει στην Ελλάδα και να το προωθήσει. Ίσως γιατί μας αρέσει να πληρώνουμε €500+ για φανταχτερά κινητά και όχι για ουσία.

 

Για το E72 T9: Το code injection είναι μια τεχνική η οποία ουσιαστικά επιτρέπει την ενσωμάτωση ξένου κώδικα μέσα σε ένα άλλο εκτελέσιμο αρχείο (.exe ή .dll), την ώρα που αυτό εκτελείται. Είναι μια αρκετά πολύπλοκη τεχνική - εάν είναι να γίνει σωστά - και εκτός από αυτή την χρήσιμη εφαρμογή δυστυχώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να βλάψει κάποιον (σχεδόν όλοι οι ιοί χρησιμοποιούν code injection για να προσβάλλουν προγράμματα).

 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση έκανα το εξής (σε γενικές γραμμές): επειδή δεν μπορούν να αντικατασταθούν αρχεία στην ROM του Ε72, έπρεπε με κάποιο τρόπο να αντικατασταθεί το t9ime.dll (το input method engine για το T9 σε Windows Mobile) καθώς και άλλα αρχεία συστήματος και να μπει στη θέση του ένα νεώτερο t9ime.dll (η πλήρης έκδοση, μιας που αυτή που έχει το BenQ είναι cut-down). Το t9ime.dll ξεκινά σε δύο τμήματα: ένα μικρό τμήμα κατά την εκκίνηση του τηλεφώνου και ένα τμήμα όταν κάποια εφαρμογή ζητήσει εισαγωγή μέσω του πληκτρολογίου. Στην εκκίνηση λοιπόν "patchάρω" την κλήση του t9ime.dll και αλλάζω τη διεύθυνση εκτέλεσης του κώδικα, ώστε να δείχνει στο δικό μου t9ime.dll (που υποστηρίζει τα Ελληνικά). Με αυτόν τον τρόπο λειτουργούν και οι ιοί στον υπολογιστή, μόνο που εδώ δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα :)

 

Έκανα κάποιες μικροαλλαγές στο theme blog, λογικά πρέπει να είναι καλύτερα τώρα.

 

Τα λέμε.

 

Υ.Γ: Χάρη στον Ανδρέα, το blog γίνεται mirror και εδώ, με το σκεπτικό ότι ναι μεν αφορά (κυρίως) Windows Mobile αλλά είναι Microsoft oriented.

 

Link to comment
Share on other sites

Για όσους δεν τον γνωριζουν, να πούμε ότι ο Μάνος είναι ίσως ο πιο παλιός και με την μεγαλύτερη εμπειρία Windows CE expert στην Ελλάδα (δηλαδή και στην νοτιοανατολική Ευρώπη) με γνώσεις development για την πλατφόρμα. Όταν άρχισα εγώ να ασχολούμαι με WM τον βρήκα ήδη στον χώρο με λύσεις για την υποστήριξη των ελληνικών όταν η Microsoft δεν είχε ακόμη το codepage μας... Και έχει και ένα καταπληκτικό utility για encryption, το HideIt! Professional. Και όλα αυτά από τα σύνορα! Και γκρινιάζουμε εμείς οι Αθηναίοι.

(Bέβαια για να μην νομίζετε ότι είναι παλιότερος γενικά, πήρα το πρώτο μου mobile device το 1986 και φυσικά είχε ενσωματωμένη BASIC και memory cards των 4 ΚΒ!! Η χλιδή...)

Link to comment
Share on other sites

Κοντά έπεσες! Ένα Casio με LCD μιας γραμμής (όσο μπορεί να λέγεται γραμμή...) και QWERTY. Σκέψου ότι μου είχαν φέρει και "απέξω" ένα interface cable για Mac! Φαντάζομαι ότι όλοι οι Ιάπωνες θα είχαν αντίστοιχες λύσεις.

Link to comment
Share on other sites

:)

Κ μένα από έξω μου το είχαν φέρει και ήταν ακριβώς όσο περιέγραψες. Ωστόσο ποτέ δεν είχα δει άλλο και μου έμεινε η απορία αν το αγόρασε ποτέ και κανένας άλλος. Το έχω ακόμα και δουλεύει άψογα.

Link to comment
Share on other sites

Και πάλι ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Ανδρέα - και όχι μόνο - μιας που με έχεις βοηθήσει απίστευτα από τότε που γνωριστήκαμε στο πρώτο επίσημο Windows CE Ελληνικό club, το Athens PocketPC club (από το οποίο προήλθε το ClubPocketPC.gr, μετέπειτα MobilityClub.gr). [:$]

 

Το σύστημα των Ελληνικών, μπορείτε - για ιστορικούς μόνο λόγους - να το βρείτε εδώ. Αυτό πέρασε αυτούσιο στο Windows CE 3.1 build (PocketPC 2002) και έκτοτε υπάρχει σε κάθε ROM, επίσημα υποστηριζόμενο απ'την Microsoft. Στην παραπάνω σελίδα θα βρείτε την 3η έκδοση του συστήματος (η πρώτη εμφανίσθηκε λίγο πριν το τέλος του 1998) και στα screenshots φαίνεται το Casio E-105 (Cassiopeia) που ήταν και το πρώτο μου Palm-size PC (τέλη 1997). Απ'τα πιο ωραία μηχανάκια που είχα, αλλά με αισχρή υποστήριξη απ'τη "μαμά" εταιρία.

 

Το συγκεκριμένο μηχάνημα που αναφέρετε Ανδρέα και Άκη, το είχα δει το 1988 όταν το είχε ένας γνωστός εδώ freelance προγραμματιστής και καλός φίλος, ο Ανδρέας Βαριαδάκης. Μου είχε κάνει αρκετή εντύπωση τότε, αλλά ήμουν ξετρελλαμένος με την Amiga μου (και την 68k assembly) και δεν ασχολήθηκα.

 

Το 1991 όμως μου έφερε ο πατέρας μου απ'το εξωτερικό - σε ένα απ'τα ταξίδια του - ένα PSION Organizer, με OPL ROM 128kB (φοβερό για την εποχή). Το συγκεκριμένο με συνόδεψε και στο πανεπιστήμιο, όπου το χρησιμοποίησα πολλές φορές ως "εφεδρική μνήμη" για διάφορα μαθήματα [;)]

 

Η περίπτωσή μου είναι ανίατη δηλαδή και χρόνια...

 

Link to comment
Share on other sites

Είναι κάποιες στιγμές που θα ήθελα (πάλι) να ήμουν προγραμματιστής... μόνο το .NET Compact Framework με είχε κάνει να αγοράσω πάλι βιβλίο προγραμματισμού μετά από χρόνια αποχής από τέτοια πράγματα του σατανά! [6]

Link to comment
Share on other sites

Ο προγραμματισμός σε αυτά τα μηχανάκια είναι αυτό που λέμε challenging, αν και με το .NETcf έχουν βγει πολλές νέες εφαρμογές με τη λογική RAD.

 

Εγώ είμαι κλασσικός old-skool (C/C++) και θα ήθελα να ξανακυκλοφορούσε η Microsoft δωρεάν εργαλεία για την πλατφόρμα, όπως είχε κάνει το 2000 με τα πρώτα PocketPCs. Αν μη τι άλλο, αυτό βοήθησε την πλατφόρμα να ανέβει - και μια τέτοια κίνηση θα βοηθούσε ακόμα περισσότερο, ενόψει iPhone που εκεί τα προγραμματιστικά εργαλεία διατίθενται δωρεάν - και να βοηθήσει ώστε να βγουν ακόμα περισσότερες εφαρμογές.

 

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...