Jump to content

Sign in new internet user to sharepoint server


klag
 Share

Recommended Posts

Καλησπέρα στην παρέα.
Η ερώτησή μου είναι απλή αλλά και δύσκολη νομίζω ταυτόχρονα.
Υπάρχει τρόπος σε Sharepoint Server, τον οποίο τον έχω κάνει Publish στο Internet, κάποιος νέος χρήστης (ιντερνετικός) να μπορεί να δημιουργήσει μόνος του Account, ώστε να μπορεί να έχει τα δικαιώματα που έχει κάποιος authenticated user μέσα στο Sharepoint?
Αυτό που μπορώ να καταλάβω έιναι ότι θα πρέπει αυτόματα να δημιουργείτε χρήστης στο Active Directory. Να ανοίγει μία φόρμα που θα συμπληρώνει τα στοιχεία του, και στο submit να πηγαίνει μέσα σε ένα OU του Active Directory.
Σίγουρα αυτό γίνεται, αλλά το θέμα είναι πως.
Παράδειγμα του ότι γίνεται είναι το hotmail, το windows live κλπ. Κάθε χρήστης που γράφεται σίγουρα γίνεται User σε κάποιο Active Directory της MS.

Θα μπορούσα να το κάνω με dotnetnuke αλλά δεν θα ήθελα να έχω δύο ξεχωριστά Sites. Θα ήθελα οι νέοι χρήστες να μπαίνουν αυτόματα μέσα στο Active Directory, και σε μία συγκεκριμένη ομάδα στην οποία θα έχω συγκεκριμένα δικαιώματα στο Sharepoint server.

Link to comment
Share on other sites

κατανοείς ότι αυτό που θες να κάνεις, δηλαδή το να δώσεις "κάπου" δικαιώματα να ανοίγει χρήστες (έστω και σε ένα OU με το αντίστοιχο delegation) εγκυμονεί κινδύνους; τώρα αυτό που θες δεν νομίζω να είναι τόσο απλό. Γιατί αν θες ο χρήστης να δημιουργεί τον εαυτό του συμπληρώνοντας την αντίστοιχη φόρμα, τότε προχωράς στο ότι αν αυτό γίνεται με την μία να είσαι έτοιμος για το αντίστοιχο spam δημιουργίας χρηστών που γίνεται τελευταία και σε όλα τα fora/site με δημιουργία χρηστών ανά τον κόσμο.

Η λύση η άλλη είναι με επιβεβαίωση στο email και με link ενεργοποίησης, αλλά δεν το έχω δει να πέφτει ποτέ πάνω σε AD, μόνο ότι έχω δει σε Apache στησίματα.

 

Από εκεί και πέρα χρήστες στο AD σημαίνει και άδεια χρήσης (ανά χρήστη) από την MS, το οποίο δεν ξέρω κατά πόσο σε ενδιαφέρει. Τώρα ότι γράφω εγώ είναι απλά ερωτηματικά που μου δημιουργεί η ερώτηση σου. Τώρα αν υπάρχει κάποιος που ξέρει κάτι παραπάνω περιμένω με περιέργεια να διαβάσω την απάντηση του.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που λές δεν γίνεται out-of-the-box. Θα πρέπει είτε να γράψεις κώδικα είτε να χρησιμοποιήσεις κάποιο έτοιμο control το οποίο να δημιουργεί τους νέους χρήστες στο Active Directory.

Γιατί όμως θέλεις να δημιουργήσεις χρήστες στο Active Directory? Το πιο συνηθισμένο στα Intranet sites είναι να χρησιμοποιήσεις μία βάση με τους χρήστες και Forms Based Authentication. Δημιουργώντας τους χρήστες στο Active Directory τους δημιουργείς αυτόματα και στο domain σου (βασικά και οι δύο φράσεις είναι το ίδιο πράγμα). Αν το μόνο που σε ενδιαφέρει είναι να κάνουν login στο Sharepoint, τους δίνεις πολύ περισσότερα δικαιώματα απ' ότι χρειάζονται.

Το Sharepoint, όπως οποιαδήποτε εφαρμογή ASP.NET, μπορεί να χρησιμοποιήσει usernames/passwords που αποθηκεύονται σε μία βάση μέσω του ASP.NET Authentication provider. Αυτό που απαιτείται είναι κάπως να δημιουργηθούν αυτά τα usernames/passwords. Για το σκοπό αυτό μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Forms Based Authentication solution του Community Kit for Sharepoint, το οποίο περιέχει μερικά components για δημιουργία χρηστών, user management και CAPTCHA. WARNING: ASP.NET programming knowledge required

Εναλλακτικά μπορείς να αγοράσεις κάποιο από τα έτοιμα components τα οποία κάνουν ουσιαστικά το ίδιο πράγμα, αλλά έχουν πολύ ευκολότερο installation.

Υ.Γ. Και στο Active Directory να θέλεις να προσθέσεις τους χρήστες, πάλι θα πρέπει να βρεις/φτιάξεις τα κατάλληλα web parts για τη δημιουργία, προσθήκη κλπ. Τα οποία μπορείς επίσης να τα φτιάξεις ή να τα αγοράσεις.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πάρα πού για τις απαντήσεις.

Καταλλήγουμε λοιπόν ότι γίνεται μόνο με προγραμματισμό, άρα δεν γίνεται με απλό τρόπο με κάποιο pluggin ή component.

Link to comment
Share on other sites

Αν δεν θέλεις να αγοράσεις κάποιο έτοιμο component ...  

Γιατί όμως θέλεις να δημιουργείς νέους χρήστες στο AD? Μήπως γίνεται εύκολα η δουλειά και με άλλο τρόπο? Θέλεις να ανοίξεις το site σε συνεργάτες της εταιρείας? Θέλεις να φτιάξεις ένα public portal για την εταιρεία? Ή μήπως οι χρήστες δουλεύουν για την εταιρεία αλλά δεν έχουν Active Directory accounts?

Είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίσεις τί θέλεις να πετύχεις πριν κοιτάξεις τεχνολογίες και τεχνικές. Για παράδειγμα, η σωστή λύση για το Public Portal είναι το FBA. Για το extranet μπορείς ίσως να στήσεις και federation, εφόσον οι partners το δέχονται. Όσον αφορά το FBA μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα components του Community Kit ή να αγοράσεις έτοιμα.

Αν τα έχεις σκεφτεί όλα αυτά και θέλεις οπωσδήποτε να αγοράσεις κάποιο component, μπορείς να κοιτάξεις την BambooSolutions (Sharepoint User Registration Accelerator ή IT Productivity Pack). Βέβαια το κάθε πακέτο είναι $1000 ανά server περίπου.

Επαναλαμβάνω όμως, πρέπει να σκεφτείς τί είναι αυτό που θέλεις να κάνεις και γιατί.

Link to comment
Share on other sites

Η απαίτηση του πελάτη είναι η εξής.
Θέλει οι συνεργάτες του (Εξωτερικοί πελάτες) να μπορούν να μπουν σε ένα Site και να συμπληρώνουν (σαν πρώτη απάιτηση) έρευνες ικανοποίησης.
Δεν θέλω να με ζαλίζουν κάνε χρήστη τάδε κωδικό κλπ, ούτε εμένα, ούτε τον ΙΤ τους (Απαίτηση του πελάτη λοιπόν αυτή)
Μπορώ να το κάνω με dot Net nuke αλλά σε αυτή την περίπτωση κάποιος, μέσα από την εταιρία θα πρέπει να ξαναπερνά τις έρευνες στο Sharepoint τους.

Αυτή είναι η απλή απαίτηση του πελάτη. SQL άδεις έχει per Processor οπότε δεν έχει θέμα αδειών.
Οι χρήστες του Sharepoint είναι οκ από άποψη αδειών. Οι εξωτερικοί σίγουρα δεν θα συνδέονται όλοι μαζί.

Εγώ έχω κάνει ένα Sharepoint portal το οποίο γίνεται publish με https αλλά για να μπεί κάποιος θέλει User Name και Password.

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...