Jump to content

Sql 2008 licensing ερώτηση.


apostolos
 Share

Recommended Posts

Γνωρίζει κανείς πως ακριβώς παίζει το licensing στον 2008? Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι το εξής.

 θέλω να εγκαταστήσω ένα 2008 standard στον οποίο θα κουμπώνουν 8 pda. Τι πρέπει ακριβώς να αγοράσω?

 

Link to comment
Share on other sites

Εδώ έχει ότι θες για licensing http://www.microsoft.com/sqlserver/2008/en/us/licensing.aspx.

 

Ειδικά αυτό το Link θα σε βοηθήσει περισσότερο http://www.microsoftvolumelicensing.com/userights/ProductPage.aspx?pid=356

 

Οπότε μάλλον για 8 cals πρέπει να πηγαίνεις με την προυπόθεση βέβαια ότι δεν έχεις άλλους που να συνδεόνται στον sql.

 

Αν έχεις τότε θέλεις και για αυτούς cals

 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα ο Αντώνησς έχει δίκιο,

πρέπει να αγοράσεις τις αντίστοιχες άδειες για όσους χρήστες συνδέονται στον SQL. Υπάρχουν όμως άδειες per user ή/και per device . Οι διαφορές / λειτουργικότητα είναι οι εξής :

Αν για παράδειγμα έχεις τον user1 , ο οποίος χρησιμοποιεί resource, απο το desktop του, το laptop του και το pda του , σε συμφέρει να πάρεις per user γιατί με μια άδεια έχεις καλύψη την νόμιμη προσβασιμότητα του χρήστη.

Αν έχεις ένα υπολογιστή,π.χ. ταμείο, και το χρησιμοποιούν 3 χρήστες ανάλογα το ωράριο τους σε συμφέρει να πάρεις per device γιατί δίνεις άδεια στον υπολογιστή να έχει πρόσβαση στα resource.

Η διαφορά ισχύει οχι μονο για τον SQL αλλά και για άλλα προιόντα που έχουν ανάλογες άδειες για clients , όπως και windwos server κτλ

Επίσης για τον SQL, αν έχεις περισσότερους απο περίπου 30 χρήστες , σε συμφέρει να πάρεις άδεια per proccessor. Μετα απο αυτούς τους χρήστες οικονομικά βγαίνει φθηνότερο.

Η εξίσωση χρήστες/cpu που ανάφερα ισχύει για server με εναν φυσικό επεξεργαστή , και όχι cores. Αν έχει δύο φυσικούς επεξεργαστές, οι χρήστες μετα τους 60 κτλ

Link to comment
Share on other sites

Απλά μου έκανε εντύπωση ότι ενώ θα μπορούσα να βάλω τον express και να έχω μηδενικό κόστος, ο πελάτης θα κληθεί να πληρώσει γύρω στα 1500€. Σκέφτηκα ότι θα έχει κάποιες άδεις χρήσης ο standard edition, αλλά ψάχνοντας ανακάλυψα και εγώ τα παραπάνω και είπα να ρωτήσω πρώτα μήπως κάτι δεν κατάλαβα σωστά.

Σας ευχαριστώ όλους για το χρόνο που αφιερώσατε είτε διαβάζοντας είτε απαντώντας

 

Link to comment
Share on other sites

H διαφορά είναι στα features. Αν μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου με Express τότε όντως δεν χρειάζεται να επιβαρυνθεί ο πελάτης σου με 1500€, ειδικά στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε. Και βέβαια, το πέρασμα σε Standard ή Enterprise είναι πάντοτε πολύ εύκολο, όταν αργότερα χρειαστεί.

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...