Jump to content

Ερώτηση για Windows Share point services 3


brant
 Share

Recommended Posts

καλησπέρα σε όλους και καλό μήνα.

Θα ήθελα λίγο από την εμπειρεία σας σε Windows SharePoint Services 3.

Σε μια εταιρεία θέλω να αντικαταστήσω το shared folder που έχει και να το μεταφέρω σε μερικά (3-4) document libraries σε WSS 3. Έχω διαθεσιμότητα σε hadware οπότε σε ένα server θα βάλω SQL 2005 std 64bit και σε ένα δεύτερο IIS 6 (όλα θα τρέχουν ws2003 R2 std) σωστά ?

To ερώτημα είναι για 100 περίπου GB που βρίσκονται στο Shared folder πόσο χώρο θα χρειαστώ και σε βάση(εις) και στον IIS ? Mήπως το μέγεθος των βάσεων θα είναι πολύ μεγάλο ? (SQL 2005 64 bit std σε μηχάνημα HP DL380 με 8 gb μνήμη)

Μια τάξη μεγέθους θα ήθελα να μου πείτε

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

100 GB είναι μεγάλο νούμερο για οποιαδήποτε βάση. Οπότε καλό θα ήταν να το διαχωρήσεις σε περισσότερες απο μία.  Ο όγκος στο sharepoint βρίσκεται στον sql server οπότε δεν υπάρχει ανάγκη για διαθεσιμότητα σε δίσκο στο front end κομμάτι που θα βρίσκεται το portal (αυτό που εσύ αναφέρεις ώς server με IIS6 αλλά εννοείς sharepoint server)

Να σημειώσω επίσης τα παρακάτω. To sharepoint κάνει document management και όχι file management. Δεν μπορείς να μεταφέρεις ότι υπάρχει σε ένα file share στο wss.  Ανεβάζουμε μόνο ότι έχει νόημα και θέλουμε να χρησιμοποίησουμε για collaboration, καλύτερη αναζήτηση, ενημέρωση του προσωπικού της εταιρίας, κλπ. Κάτι ας πούμε που έχει νήμα να κρύβει πίσω του ένα workflow. Δλδ μόλις ανεβαίνει ένα έγγραφο της μορφής A να παράγονται 2 εγγραφα της μορφής Β και να στέλνονται 3 emails.

Όσοι προσπάθησαν να ανεβάσουν τα πάντα στο sharepoint και πολύ δε περισσότερο σε wss, αντικαθiστώντας έναν file server, απογοητεύτηκαν. Ας πούμε αν υπάρχει μια ταίνια 2 Gb στο file share θα την ανεβάσεις στο portal? κι αν ναι, τι θα κάνεις με βάσεις σε access?

Και τι όφελος περιμένεις απο τέτοια ενέργεια?

Αν έχεις λύσει τα παραπάνω τότε απο όγκους τα 100 GB  θα έχουν ένα μικρό overhead που δεν είναι σημαντικόασ πούμε 1-2 GB.

Αλλά ξαναλέω, άσε το shared folder στην θέση του και ανέβασε μόνο ότι εχει νόημα.

Περιμένω την άποψη σου για να δούμε τι γνώμη έχουν και άλλοι συνάδελφοι.

 

Link to comment
Share on other sites

Κατ αρχήν ευχαριστώ για την γρήγορη απόντηση.

Αυτό που ήθελα να εξακρβώσω ήταν αν όντως WSS (και OSS ?) κραταν τα παντα στην βάση και όχι κατι σαν λινκ προς το αρχείο.

Τα 100 gb που ανέφερα αποτελούνται από αρχεία word & excel κατά το 98% .. Τα υπόλοιπα σαφώς και θα τα αφήσω εκεί που βρίσκονται ...

Ελα όμως που αυτό που προσφέρει το SharePoint είναι αυτό ακριβώς που θέλω.. Να ανοίγουν το έγγραφο παραπανω από ένας και κυρίως το versioning ...

Η άλλη λύση είναι τα αφήσω ώς έχουν και να πώ απο δω και περα SharePoint.

Μια δοκιμή θα δείξει ..

ΥΓ : διαφορετικά document libraries αντιστοιχούν σε διαφορετικές βάσεις ?

Link to comment
Share on other sites

Τώρα που το ξεκαθαρίσαμε είμαι πιο ήσυχος και συνεχίζω.

Το προιόν λέγετε Microsoft Office Sharepoint Server ή MOSS.  Η δωρεάν μορφή του είναι το WSS και αυτό νόμιζα ότι ανέφερες, η οποία όμως έχει πολύ περιορισμένες δυνατότητες.

Επιβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει η έννοια του link αλλά πραγματικά τα data αλλά και το configuration βρίσκονται όλα στον SQL server.

Αναφορικά με το να ανοίγουν το έγγραφο παραπάνω απο ένας, η σωστή και default πρακτική έχει ώς εξής, ένας κάνει edit και οι άλλοι απλά read only. Εκτός κι αν όλοι το κατεβάζουν στον δίσκο τους και παίζουν.

Προφανώς υπάρχει versioning που σίγουρα μεγαλώνει τον απαιτούμενο χώρο για ένα αρχείo.

Για να μοιράσεις το περιεχόμενο σε διαφορετικές βάσεις υπάρχει μέθοδος με δημιουργία διαφορετικών site collections αλλά δεν είμαι τόσο ειδικός να απαντήσω. Πάντως γίνεται εύκολα και ...νοικοκυρεμένα.. [:D]

Σύντομα θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια live παρουσίαση του sharepoint σε επόμενη εκδήλωση του autoexec.

 

Link to comment
Share on other sites

Οχι εντάξει δεν είμαι τόσο ασχετος το MCP το πήρα το mcsa που θα μου παει κι αυτο οι .. εξετάσεις απομενουν..

Τώρα στο θέμα μας ο λόγος γίνεται για τα windows sharepoint services και όπως αναφέρεται σε παρα πολλά posts τελευταία η επιλογή έχει να κανει με το budget. (χε χε σουγιας και σια .. πολύ μου άρεσε..)

Οπως ανέφερα το versioning είναι σημαντικό (ποιος μου πείραξε το αρχείο ?) οπως επίσης και το search. Θα δοκιμάσω να κανω διαφορετικά sites ανα τμήμα μπας και καταφέρω να έχω πιο μικρές βάσεις. (και αυτοί οι SAS οι δίσκοι δεν λένε να πέσουν)

 

Ευχαριστω και αναμένω σχετικά με την παρουσίαση

Link to comment
Share on other sites

Η δική μου άποψη είναι λίγο διαφορετική, καθότι έχω ήδη κάνει έργο αυτής της κατηγορίας (τρέχει εδώ και 1 χρόνο από τα 40 GB, είναι 80 GB και αυξάνεται συνέχεια, η βάση είναι μία και μοναδική). Το έργο θέλει σκέψη, μελέτη, διάβασμα και σχεδιασμό.

Καταρχήν, 100 GB είναι μπόλικα αλλά όχι πολλά. Ο SQL Server μπορεί να σηκώσει βάσεις δεκάδων TΒ. Τα 100 GB δεν θα έπρεπε να ανησυχούν.  Άλλα πράγματα πρέπει να σε απασχολούν:

Τί κάνουν οι χρήστες σου με τα αρχεία? Αυτό είναι η ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ερώτηση και από εκεί θα κριθούν όλες οι αποφάσεις. Είναι κανονισμοί? Αλληλογραφία? Αιτήσεις για άδειες? Είναι όλα τα έγγραφα για το χτίσιμο ενός καινούριου εργοστασίου? Είναι τα έγγραφα για την αδειοδότηση ενός αιολικού πάρκου?

Πόσοι είναι οι χρήστες? Ανάλογα με τον αριθμό των χρηστών και την χρήση που κάνουν θα πρέπει να επιλέξεις το αντίστοιχο hardware

Πόσα από τα 100 GB όντως χρειάζεσαι? Δεν έχει κανένα νόημα να ανεβάσεις π.χ. ένα pst αρχείο με 100 MB email, τα οποία δεν μπορεί να τα διαβάσει κανείς, ή ένα setup.exe (δεν κάνω πλάκα). Με ένα αρχικό ξεσκαρτάρισμα μπορείς να μειώσεις τον αρχικό όγκο ακόμα και στο μισό.

Πως θα τα οργανώσεις? Θα έβαζες 50000 documents σε ένα μόνο folder στο file server? Όχι, γιατί κανείς δεν θα μπορούσε ποτέ να τα ξαναβρεί. Ομοίως και στο Sharepoint. Άσε που το Sharepoint έχει πρόβλημα όταν βάζεις >2000 items σε ένα folder.
Θα πρέπει να σκεφτείς ποιά δομή θα έχουν τα δεδομένα όταν ανέβουν στο Sharepoint. Ανάλογα με τον όγκο των δεδομένων μπορείς να έχεις μία βιβλιοθήκη ανά τμήμα της εταιρείας και folders ανά κατηγορία. Μπορείς να έχεις ένα site ανά τμήμα, βιβλιοθήκη ανά κατηγορία και folders ανά έργο. Μπορείς να έχεις και συνδυασμό όλων αυτών. Το σημαντικό είναι ότι να καταλάβεις πρώτα πως θα χρησιμοποιηθούν τα έγγραφα και από ποιόν για να καταλάβεις ποιές περιοχές (sites, βιβλιοθήκες, folders) θα πρέπει να δημιουργηθούν

Οι κανονισμοί του HR είναι λίγοι σε αριθμό (μερικές εκατοντάδες) και αλλάζουν σχετικά σπάνια. Μπορούν να μπούν όλοι σε μία βιβλιοθήκη ταξινομημένη ανά κατηγορίες.

Τα έργα του Project Management office μπορεί να περιέχουν όλη την αλληλογραφία, συζητήσεις και αποφάσεις για κάθε έργο. Καλύτερα να έχεις ένα ξεχωριστό PM site, με μία βιβλιοθήκη ανά έργο.

Πως θα ανεβάσεις τα δεδομένα? Τα αρχεία είναι πολλά και δεν μπορείς απλά να τα πετάξεις μέσα στο Sharepoint ένα-ένα. Θα πρέπει καταρχήν να φέρεις τη δομή του file server όσο γίνεται πιο κοντά στην τελική. Θα πρέπει να ξεσκαρτάρεις το περιεχόμενο για να δεις τί πραγματικά χρειάζεται. Τέλος, θα πρέπει να γράψεις είτε κάποιο Powershell script ή κάποια εφαρμογή για να τα ανεβάσεις όλα αυτά, ή να αγοράσεις κάποιο από τα εργαλεία που κάνουν migration από file server σε Sharepoint.

Πόσο χώρο χρειάζεσαι? Χωρίς καν versioning το κάθε αρχείο τρώει παραπάνω χώρο απ' ότι στο σκληρό. Χώρο τρώνε επίσης τα versions που θα υπάρχουν, το recycle bin του site και του administrator, τα indexes του search. Θα πρέπει να βάλεις όρια από την αρχή στο πλήθος και είδος των versions και στο μέγεθος των recycle bin για να αποφύγεις τυχόν εκρήξεις.

Τί ιδιότητες θα έχει το κάθε έγγραφο? Πως θα τα αναζητείς? Το Sharepoint χρησιμοποιεί στο search τόσο τις αρχικές ιδιότητες του εγγράφου όσο και αυτές που του προσθέτεις ως στήλες αφού το ανεβάσεις (κατηγορία, είδος, προτεραιότητα, keywords, τμήμα,άλλες). Αυτές οι ιδιότητες είναι απαραίτητες αν θέλεις να βρεις ένα έγγραφο μέσα σε μερικές χιλιάδες. Αυτές οι ιδιότητες θα πρέπει να μπουν κατά το αρχικό φόρτωμα γιατί θα είναι πολύ επίπονο να μπουν μετά με το χέρι.

Offline storage. Από το SP1 και μετά το Sharepoint υποστηρίζει offline storage, να αποθηκεύει δηλαδή τα αρχεία στο σκληρό αντί για τη βάση. Η ενεργοποίηση του θέλει λίγο φασαρία και επηρεάζει ολόκληρη τη φάρμα - όλα τα sites που θα φτιάξεις θα αποθηκεύουν στο σκληρό, χωρίς δυνατότητα επιλογής.

Στο δια ταύτα τώρα.

Servers Tο WSS ίσως και να μπορεί να σηκώσει αυτά που θέλεις αλλά δεν υποστηρίζει scale-out. Με τόσο όγκο δεδομένων θα πρέπει σχεδόν σίγουρα να έχεις ένα ξεχωριστό μηχάνημα για indexing, κάτι που δεν γίνεται με το WSS.
Χρειάζεσαι σχεδόν σίγουρα 3 servers, database, index και web server, οπωσδήποτε 64bit για να μπορείς να προσθέσεις μνήμη όταν χρειάζεται. Όταν μιλάμε για Sharepoint η τιμή εκκίνησης είναι τα 4 GB και θα δεις ανάλογα με τη χρήση.

Database Καταρχήν, μπορούμε να ξεχάσουμε το πτώμα που λέγεται SQL Server 2005? Του οποίου το support λήγει σε ένα χρόνο? Που έχει ηλικία 5 ετών, είναι δύο εκδόσεις πίσω και η χρήση του θα προκαλέσει τη μεγαλύτερη καθυστέρηση από κάθε άλλη επιλογή? Δεν υπάρχει κανένας λόγος να χρησιμοποιήσεις 2005 όταν υπάρχει ο 2008. Να μου πεις 2008 ή 2008 R2 που βγαίνει σε λίγους μήνες είναι άλλη συζήτηση. Αλλά 2005?
SQL Server 2008 64 bit είναι η ελάχιστη απαίτηση.

Links

WinDirStat: Πρόγραμμα που σου εμφανίζει τα αρχεία του σκληρού σε μορφή treemap, χρωματισμένα ανάλογα με το είδος. Θα κάνει την ανάλυση των αρχείων που έχεις ήδη 10000000 φορές ευκολότερη

Sharepoint Capacity Planning tool .  Υπολογίζει χονδρικά το σίδερο που χρειάζεσαι με βάση την τοπολογία,  τον αριθμό χρηστών, το είδος του site, το availability που θες κλπ. Αν προσέξεις, η μνήμη είναι καρφωμένη στο max. Αυτό συμβαίνει επειδή όσο περισσότερη έχεις, τόσο καλύτερα.

Office Sharepoint Server Document Management planning guide. Καθώς και όλο το κεφάλαιο Planning and Architecture του Sharepoint Technet Guide.

 

 

Εδώ σταματώ, παρότι θα έπρεπε να γράψω κάμποσα πράγματα ακόμα, απλά γιατί γράφω σχεδόν μία ώρα και ΕΧΩ ΠΙΑΣΤΕΙ! Δεκτή κάθε ερώτηση, μόλις πάω να ξαναγεμίσω καφέ.

Link to comment
Share on other sites

Α, ναι, και το λειτουργικό 2008 R2 αν επιτρέπεται. Οι πιο νέες εκδόσεις είναι κατά κανόνα πιο γρήγορες και πιο εύκολες στη διαχείριση. Μόνο αν υπάρχει πρόβλημα licensing αξίζει να σκέφτεται κανείς μικρότερη έκδοση.

Αν το έργο μοιάζει μεγάλο, ίσως να είναι καλύτερα να γίνει πρώτα ένα πιλοτικό για να δουν οι χρήστες τί είναι αυτό που θα πάρουν, να γλυκαθούν και να χρηματοδοτήσουν και το υπόλοιπο. Καλό θα είναι να επιλεγούν τα έγγραφα του τμήματος με τη μεγαλύτερη ισχύ και επιρροή στο budget των έργων, για ευνόητους λόγους. Η σχεδίαση δομής και τοπολογίας βέβαια θα πρέπει να γίνει έχοντας υπόψη τη μελλοντική επέκταση για να μην χρειαστεί να ξαναφτιαχτεί το σύμπαν στη φάση 2.

Και δεν έχω γράψει και τίποτε για search .........

Link to comment
Share on other sites

Επίσης, ξέχασα να αναφέρω ότι ο ξεχωριστός server χρειάζεται αν έχεις μεγάλο αριθμό χρηστών (χιλιάδες). Αν οι χρήστες είναι λίγοι και τα έγγραφα δεν αλλάζουν συχνά μπορεί άνετα να έχεις ένα server και ως web server και ως index server.

Link to comment
Share on other sites

Κατατοπιστικότατος ... αλλά με αγχωσες !

Κατ αρχήν ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

 

λοπόν ξεκινάω από τα βασικά

έχω στην διάθεση μου :

Windows Server 2003 R2 std 32/64 επέλεξα 64bit (είναι OpenLic)

SQL Server 2005 std (ναι αυτόν έχω ευτυχως και αυτός OL οπότε θα τον βάλω 64bit)

τον είδα τον SQL 2008 αλλά είπαμε το budget...

το ίδιο ισχύει και για το SharePoint

 

οι χρήστες περι τους 80 οπότε (νομίζω) οτι ο index παει.. περίπατο

 

Προχωρούμε :

Όντως τα αρχεία που θέλω να ανεβάσω είναι της μορφής που αναφέρεις (κανονισμοί κτλ)

Υπάρχουν όμως και έγγραφα που είναι τις ταξης των δεκα χιλ (10000) τη φορά που δουλεύονται εντατικά για ένα χρόνο και μετά παραμένουν για αρχείο. Με αυτά μαλλον δεν έχει νόημα να βρίσκονται σε document library είδικά μετά το πέρας του χρόνου τους.

 

Τελικά μετα τις απαντήσεις σου σκέφτομαι να ανεβασω μόνο τα "σταθερά" και τα αλλα να τα αφήσω σε shared folder.

 

Η δική μου ιδέα είναι να δείξω πρώτα τα οφέλη του SharePoint ώστε να πείσω για αναβάθμιση (και hardware και software)

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Αν το έργο μοιάζει μεγάλο, ίσως να είναι καλύτερα να γίνει πρώτα ένα πιλοτικό για να δουν οι χρήστες τί είναι αυτό που θα πάρουν, να γλυκαθούν και να χρηματοδοτήσουν και το υπόλοιπο. Καλό θα είναι να επιλεγούν τα έγγραφα του τμήματος με τη μεγαλύτερη ισχύ και επιρροή στο budget των έργων, για ευνόητους λόγους. Η σχεδίαση δομής και τοπολογίας βέβαια θα πρέπει να γίνει έχοντας υπόψη τη μελλοντική επέκταση για να μην χρειαστεί να ξαναφτιαχτεί το σύμπαν στη φάση 2.

Και δεν έχω γράψει και τίποτε για search .........

 

Αν στήσω το WSS και δημιουργήσει αυτό τις βάσεις του στον άλλο τον SQL server έπειτα απεγκαθιστώντας το WSS παίρουν πόδι και οι βάσεις και τέλος ?

Το ρωτάω αυτό γιατι αυτή η πιλοτική λειτουργία πολύ μου άρεσε σαν ιδέα .. ξέρεις άμα δεν δοκιμάσει ο άλλος δεν παραγγελνει ...

 

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...