Jump to content

Κόστος Exchange 2010 και πιστοποιήσεων


band
 Share

Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους. Από τις αρχές του χρόνου έχω μια διαμάχη με τα αφεντικά ως προς την αλλαγή του mail server από Exchange 2003 σε exchange 2010. Η διαμάχη αφορά φυσικά το κόστος σε σχέση με μια λύση linux.

 

Προσπερνάω το κόστος του windows server και των cal’s που θέλει (το linux σαν λειτουργικό είναι δωρεάν και δεν έχει άδειες χρήστη) και τον καινούριο 64bit server που θέλει (η λύση linux τρέχει σε οποιοδήποτε μηχάνημα) και αναφέρομαι στο κόστος του Exchange και των αδειών του.

 

Από ότι με ενημέρωσαν θέλει 63.97€ για την standard άδεια και αν θέλω τα advanced features (archiving κλπ) χρειάζονται άλλα 39,35€ για την enterprise άδεια.

Άρα για κάθε χρήστη που θέλει enterprise άδεια χρειάζονται 103,29€

 

Σε αντίστοιχες λύσεις που έχω δει η άδεια δεν ξεπερνά τα 30-40€ και για να είμαι ειλικρινής δεν είδα κάτι σε λειτουργικότητα που λείπει σε σχέση με τον Exchange 2010, περιλαμβάνοντας archiving ή multimailbox search κλπ.

Οι λύσεις που έχω δει είναι ο Zibra και ο Communigate. Ο δε communigate θα έλεγα ότι υπερτερεί στα features που έχει στο web mail μιας και παρέχει IM και voip μέσα από το web mail, out of the box.

 

Δε ξέρω αν κάποιος από τη Microsoft Hellas διαβάσει το post αυτό και να μου πει με ποια επιχειρήματα μπορώ να πείσω ότι αξίζει το τριπλάσιο κόστος. Πολύ φοβάμαι ότι ο exchange θα αποτελέσει παρελθόν για την εταιρεία που είμαι.

Φυσικά οι γνώμες των συναδέλφων είναι καλοδεχούμενες. Απλά ρωτάω την Microsoft μήπως και μου εξηγήσει την τιμολογιακή της πολιτική.

 

Το άλλο που ήθελα να «παραπονεθώ» είναι το κόστος εξετάσεων και πιστοποιήσεων. Για τις εξετάσεις 6425,6426,6419,6421,10135 μου βγήκε ένα κόστος 3000€.

Και καλά κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας ή κάποιος που του πληρώνει η εταιρεία του το κόστος. Κάποιος ΙΤ που δουλεύει απλά σε μια εταιρεία και θέλει μόνος του να πιστοποιηθεί, πως θα καλύψει το κόστος?

 

Αυτά τα ολίγα από μένα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας.

 

Link to comment
Share on other sites

Προς το παρόν θα σου απαντήσω για το θέμα των πιστοποιήσεων. Πρόκειται για επένδυση που αποφασίζεις αν θα την κάνεις ή όχι. Ειδικά τώρα που οι εταιρίες προσπαθούν να περιορίσουν το προσωπικό τους, θα προτιμήσουν να κρατήσουν τον πιστοποιημένο. Θα πρέπει λοιπόν να δεις κατά πόσο το εκπαιδευτικό κέντρο είναι διατεθειμένο να σου κάνει ευκολίες πληρωμής. Σε ότι αφορά την δική μας εταιρία, έχουμε ήδη ανακοινώσει εξωφρενικές εκπτώσεις για να βοηθήσουμε τον κόσμο να προχωρήσει, τις οποίες μπορείς να δεις εδώ: http://www.systemplus.gr/getcertified/

Σχετικά με τον Exchange, λέω απλά το εξής: αν οι λύσεις που αναφέρεις δουλεύουν με POP3 και IMAP, μπορείς να τις αγνοήσεις. O Exchange αποθηκεύει τα μηνύματα αλλά και ημερολόγια, επαφές και εργασίες στην βάση του. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχεις κεντρικό backup, αλλά επίσης ότι ο χρήστης μπορεί να δουλέψει από οποιοδήποτε μηχάνημα και να βλέπει παντού την ίδια πληροφορία, ακόμα και στη συσκευή του με Windows mobile, ακόμα και τα απεσταλμένα μηνύματα είναι παντού τα ίδια. Αν χρησιμοποιήσεις POP3, έχεις τοπικό αντίγραφο σε κάθε υπολογιστή και διαφορετικό από υπολογιστή σε υπολογιστή. Είναι τρομερή η ευκολία της αποθήκευσης της πληροφορίας σε ένα σημείο.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. Διάβαζα για τις προσφορές σας το πρωί, αλλά είσαστε μακριά :-)

Για τον exchange, οι ανταγωνιστικές λύσεις προσφέρουν όλα αυτά που λέτε. κεντρική αποθήκευση και διαχείριση (mysql) και πρόσβαση από παντού στις ίδιες πληροφορίες (pc, internet, κινητό κλπ)

Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα απο εμενα, πιστεύω οτι θα ήταν σωστο να ρωτήσεις την ιδια την Microsoft για την τιμολογιακή πολιτική,
εδω μπορούμε να σε βοηθήσουμε τεχνικά. (ισως αν το ψάξεις λιγο με Partners να πάρεισ και καλυτερες τιμες κλπ, δεν τα ξερω καλα αυτά )

Στο θεμα μας τώρα, θεωρώ οτι είναι πιο σωστα να κάτσεις να καταγράψεις τις ανάγκες σου, δηλαδή τι θέλεις απο ενα mail συστημα,
μετα να δείς ποια απο τα προιόντα πληρούν αυτες τις απαιτήσεις.
Τα βάζεις κάτω να δεις το λεγόμενο Total Cost of Ownership TCO, το οποιο υπολογίζετε απ ολα αυτα που αναφέρεις (Σίδερα, αδειες, εκπεδεύση, Client Software, Διαχείρηση κ.α)
Μετα σκέψου το support (εδω ο 2010 τα πάει καλα χεχε)

και εκει πραγματικά θα δεις ποια ειναι η κελύτερη λύση, κανείς δεν αναγκάζει καποιον να πάρει κατι.

Καλό ειναι να δεις ομως θέματα όπως High Availability , Mobile Access για όλα τα κινητα (αυτες οι λυσεις το λενε και ολας... for most smart phones ... Οχι ολα δηλαδή)
backup and restore (ποσο ευκολο είναι και αν θα μπορείς να το δοκιμάσεις) Και άλλα πολλά.

Μπορεις ανα πάσα στγμή εαν θες να μου στείλεις ενα Προσωπικο Μυνημα για να ανταλάξουμε τηλέφωνο και να μιλήσουμε.
Σιγουρα θα βρείς πιο φθηνες λύσεις στην αγορα απο τον Exchange αλλα σε καλύπτουν ? εσένα σαν ΙΤ και τις ανάγκες της εταιρείας.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και από εμένα.
Εγώ από την μεριά μου θα συμφωνήσω με τον
pkalog. Μπορείς επίσης από τον ακόλουθο σύνδεσμο να βρεις όλους τους μεταπωλητές της Microsoft Hellas και να επικοινωνήσεις μαζί τους.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

http://www.microsoft.com/hellas/wga/resellers/default.mspx

 

Όσον αφορά το τριπλάσιο κόστος όπως ανέφερες, εξαρτάται πάντα από τις ανάγκες που έχει κάθε οργανισμός και φυσικά, το ποιο σημαντικό από όλα αυτά, είναι οι απαιτήσεις του οργανισμού. Ο Exchange Server 2010 παρέχει πολλές δυνατότητες (OWA, Archiving, POP3 and IMAP4 Cross-Site Connectivity Support ,Exchange Store and Mailbox Database Functionality ,Role Based Access Control, Mobile και πολλά άλλα).

Επίσης, αναφέρεις με ποιόν τρόπο θα μεταπείσεις ότι αξίζει το τριπλάσιο κόστος. Μία καλή κίνηση είναι να κατεβάσεις την Beta Version του Exchange 2010 και να την εγκαταστήσεις, πιστεύω πως είναι ο καλύτερος τρόπος. Όπως λένε: «Μια εικόνα 1000 λέξεις»..

 

ü      Download Exchange 2010

 

 

Σχετικά με τις πιστοποιήσεις σου έδωσε την απάντηση ο Χρήστος ο οποίος είναι ο κατάλληλος άνθρωπος.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα. Φοβάμαι ότι "παρεξηγήθηκα" σε αυτά που λέω. Το πρόβλημα μου δεν είναι αν κάποιος μεταπωλητής μου δώσει καλύτερες τιμές ή αν το εξεταστικό κέντρο μου κάνει ευκολίες πληρωμές. Εγώ τις εξετάσεις θα τις κάνω ούτως ή άλλως. Από εκεί και πέρα είναι αυτό που λένε "το ένα χέρι νίβει το άλλο". Αν δε μας βοηθήσει λιγάκι και η Microsoft, δε θα μπορούμε ίσως να τη βοηθήσουμε και μεις.Για αυτό και αναφέρθηκα στην Microsoft Hellas. Όπως σωστά είπε και ο pkalog, κανείς δεν αναγκάζει κανένα να αγοράσει κάτι. Ο επιχειρηματίας χρειάζεται κάτι χειροπιαστό, και το μόνο ίσως είναι το κόστος της λύσης.

Οι λύσεις που ανέφερα (communigate + zimbra) έχουν παρόμοια λειτουργικότητα. Όπως είπε και ο/η catastrofic failure "μια δοκιμή θα σας πείσει" αντίστοιχα τα προϊόντα αυτά.Ή ρίξτε μια ματιά στα site τους. Δεν πρόκειται για εφαρμογές που απλά στέλνουν και παίρνουν email, αλλά για πλήρης collaboration suites.Οπότε δε μπορώ να πατήσω εκεί για να δικαιολογήσω το τριπλάσιο κόστος (άδειας μόνο επαναλαμβάνω). To TCO είναι σαφώς υψηλότερο με λύση Exchange.

Για αυτό το λόγο δημοσίευσα το post, έχω πελαγώσει λιγάκι με το θέμα επιχειρημάτων υπέρ Exchange.

By the way τον 2010 τον έχω στήσει εδώ και μέρες να τον δοκιμάσουν :-)

Ευχαριστώ και πάλι.

Link to comment
Share on other sites

αρα για να το συνοψήσουμε,

Ναι ο Exchange 2010 έχει πολύ μεγαλύτερο κοσος απο τις λύσεις που αναφέρεις αλλα παράλληλα προσφέρει και πολυ παραπάνω λειτουργίες αλλα και (κατα την αποψή μου) καλύτερη υποστίριξη.
Απο εκεί και πέρα αν ενα άλλο προϊον πλήρη τις απααιτήσεις που έχεις μπορείς να το δοκιμάσεις (απ οτι είδα εχουν δοκιμαστικές εκδόσεις).
Αλλα ειναι χωραφια που εγω δεν θα εμπαινα διότι αν δεν λειτουργήσει σωστά (π.χ έχει πρόβλημα με Ελληνικα στα κινητά) εμενα θα κατηγορούσαν [:)]

Τωρα αν θες παραπάνω βοήθεια μπορείς να μας αναφέρεις τις απαιτήσεις που έχεις να το συζητήσουμε [H]

Link to comment
Share on other sites

Band λίγο ή πολύ όλοι έχουμε περάσει από αυτή τη διαδικασία οπότε πιστεύω καταλαβαίνουμε 100% τους προβληματισμούς σου...

 

Κι εγώ έχω δουλέψει(labs) με alternative Exchange server(Kerio) με πολύ καλά αποτελέσματα. Αλλά θα σου θέσω ένα απλό ερώτημα που μπορεί να το καταλάβει και ο κάθε επιχειρηματίας:

 

- Έχεις δύο πολύ καλά αυτοκίνητα για να τρέξεις Παρίσι-Ντακάρ.

- Τα Α(ALT) είναι πιο φθηνό από το Β(EXCH) και ίσως με πιο πολλές δυνατότητες και ευκολία χειρισμού.

- Το Β έχει ελικόπτερο που τον προσέχει μαζί με γιατρούς και full ανταλλακτικά για ότι πάθει. Επίσης έχει Full Manual επισκευής στον οδηγό και εκπαίδευση πριν το ταξίδι με μεγάλο όμως κόστος.

- Το Α μοιάζει πολύ καλή κατασκευή αλλά η βοήθεια μπορεί να αργήσει και μια εβδομάδα. Επίσης δεν έχει κανένα manual γιατί θεωρείται έυκολο στην επισκευή.

 

Τι θα διάλεγες?

 

Ο Exchange δεν είναι ο αγαπημένος μου, δεν δουλεύω στην MS και η τιμολογιακή του πολιτική πιστεύω είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας... Απ' την άλλη ο Exchange έχει μια τεράστια κοινότητα με πολύ καλούς επαγγελματίες σε όλο το κόσμο που πιστεύω το 90% των προβλημάτων που θα σου προκύψουν θα το επιλύσεις με μια απλή αναζήτηση στο internet.

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σε όλους. Ένα τέτοιο μύνημα προσπαθώ να περάσω και γω, όπως το λέει ο pge0rgi0, αλλά σκοντάφτει το θέμα. Σου λέει ο άλλος και να προκύψει κάτι, βρες το και φτιάξτο, από το να έχω αυτό το κόστος.

Από ότι κατάλαβα δεν υπερτερεί σε κάτι ο exchange στα features, στο every day use για τους χρήστες εννοώ.

Anyway, σας ευχαριστώ όλους για τις πληροφορίες.

Link to comment
Share on other sites

ο exchange σου δίνει όμως πολλά επιπλέον πράγματα αν δουλέψεις με επιπλέον συστήματα της Microsoft είτε είναι πχ DPM ή Communicator ή ότι άλλο...

 

από την άλλη αυτό το "βρες το και φτιάξε το" απλά δεν υπάρχει...

γιατί πολύ απλά αν δεν μπορεί να σε βοηθήσει αυτός που το έφτιαξε το σύστημα...εσύ θα βρεις το λάθος; θες να δούμε το κόστος αν εσύ δεν μπορείς να το φτιάξεις; ή εσύ αν ήσουν ο γκουρού του συγκεκριμένου συστήματος δεν θα τον χρέωνες παραπάνω για τις γνώσεις σου;

 

για τους χρήστες πάντως δεν αλλάζει κάτι ουσιαστικό (από την καθημερινή τους χρήση), ότι σύστημα και να είναι ο mail server...

 

 

Link to comment
Share on other sites

Να πω και εγώ μια γνώμη. Πιστεύω φιλε band πως τελικά εσύ δεν έχεις αποφασίσεις ακόμα που θα καταλήξεις και αυτό αναγνωρίζουν και τα "αφεντικά" στο βλέμμα σου. Αν ήσουν σίγουρος για τον echange δεν θα το συζητούσες : θα τους το έθετες στην βάση του αυτό είναι και αν θελετε το φθηνό στήστε μόνοι σας. Στο κάτω κάτω (δεν ξέρω την θέση που έχεις στην εταιρεία) εμείς (το ΙΤ) αποφασίζουμε και προτείνουμε όχι το ... skroutz. Τι να το κανω το Linux που είναι τζάμπα άμα δεν μπορώ να γράψω ούτε μια εντολή ?

Φιλικά

Link to comment
Share on other sites

καλημέρα. αποφασίζουμε και προτείνουμε όπως είπες, όχι όμως και διατάζουμε. η τελική απόφαση όμως είναι αλλουνού. και αν είναι κάποιος που γνωρίζει καπως τι γίνεται στο χώρο, είναι πιο δύσκολο. ούτε μπορώ να τους πω το φτηνό στήστε το μόνοι σας, δε γίνονται αυτά. μετά από 8 χρόνια με exchange είμαι σίγουρος για το προϊόν. όμως είπαμε πρέπει να πειστεί ο άλλος όχι ως προς τα features και το every day use, αλλά για πράγματα που δεν είναι "ορατά".

Θα δούμε, πιστεύω να τα καταφέρω τελικά. είχα κάνει μια παρουσίαση, ετοιμάζω και μια δεύτερη και βλέπουμε.

thanks.

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...