Jump to content

Μετακόμιση Αθήνα για δουλειά???


junior
 Share

Recommended Posts

Γεια σας παιδιά.

Είμαι νέος στο χώρο του IT άλλα έχω πιστοποιηθεί ως MCSA

Εδώ και λίγο καιρό εργάζομαι σε μία εταιρία πληροφορικής στη Θεσσαλονίκη και την προηγούμενη εβδομάδα με πήρε τηλέφωνο μια πολύ μεγάλη εταιρία από Αθήνα για δουλεια ως Admin. Μιλάμε πολύ μεγάλη. Θέλουν ένα 2ο admin εκεί.

 

Ο προβλημάτισμός μου είναι ότι δίνουν καθαρά 1000-1100 και δε ξέρω αν αξίζει το κόπο να ξενιτευτώ για τη θέση αυτή με τα συγκεκριμένα χρήματα. Εκεί θα πρέπει να νοικιάσω σπίτι και όλα τα έξοδα δικά μου. Γενικά δε ξέρω αν είναι καλός μισθός για Αθήνα και πόσο έχουν τα ενοίκια και γενικά πόσο ακριβή είναι. Σίγουρα πιο ακριβή από Θεσσαλονίκη.

Εδώ που είμαι παίρνω 800 αλλά ξέρετε έχω σπίτι κτλ όπως οι περισσότεροι σε μικρή ηλικία.

 

Δεν είμαι της άποψης πάμε όλοι στην Αθήνα για δουλειά, απλά έκατσε και με πήραν τηλέφωνο επειδή είχα στείλει πριν ένα χρόνο όταν είχε βγει η θέση αυτή.

 

Γενικά θεωρείτε ότι πετάω την ευκαιρία της ζωής μου αν πω ότι δε πάω ή ότι και με το να κάτσω στη Θεσσαλονίκη υπάρχει ελπίδα για κάτι καλό?

Στη δουλειά που είμαι τώρα δεν είμαι κ πολύ ευχαριστημένος

 

Ευχαριστώ

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Καλωσήλθες στο autoexec,

 

Βλέπω την αγωνία σου να κάνεις τη κατάλληλη επιλογή και με συγκινεί γιατί νομίζω ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει βρεθεί σε σταυροδρόμι όπου θα πρέπει να διαλέξει εάν θα πάει αριστερά ή δεξιά χωρίς να ξέρει που ακριβώς καταλήγουν οι δρόμοι. Προσωπικά έχω περάσει πάμπολλες φορές από τέτοιες καταστάσεις. Δυστυχώς όμως μία αλήθεια ξέρω μόνο με σιγουριά. Ότι δεν υπάρχει αυτό που λέμε «σωστή επιλογή». Ακόμη και αν ρωτήσεις τους σοφότερους, σκεφτείς και προβλέψεις όλες τις παραμέτρους και πάρεις και ένα χρησμό από το μαντείο, «σίγουρη επιλογή» δεν θα έχεις.

 

Έτσι θα καταλήξεις να σκεφτείς όλες τις λεπτομέρειες και μετά να ακούσεις αυτό που θα σου πει η καρδιά σου. Όταν πάρεις την απόφαση θα πρέπει να αγωνιστείς με όλη σου τη δύναμη για να αποδείξεις ότι ήταν η σωστή. Αυτό είναι όλο νομίζω. Μεγάλο ρόλο δυστυχώς ή ευτυχώς θα παίξει και ο παράγοντας τύχη.

 

Μερικές ελπίζω χρήσιμες σκέψεις που θα μπορούσε κανείς να κάνει προς αυτή την κατεύθυνση ακολουθούν:

 

Θετικά

1.    Νέα προοπτική σε χώρους που δεν θα είχες την ευκαιρία να δεις αλλιώς. Είναι μεγάλη εταιρεία και θα σου προσφέρει μεγάλες εμπειρίες.

2.    Πιθανές προοπτικές εξέλιξης που δεν θα τις έβρισκες Θεσσαλονίκη. Κακά τα ψέματα… η αγορά της Αθήνας είναι πολύ μεγάλη (ακόμη). Έτσι μπορεί να βρεθείς σε 4-5 χρόνια, εάν δουλέψεις σκληρά και συντονισμένα με σχέδιο, να έχεις μία εξαιρετική δουλειά και προοπτική.

3.    Ευκαιρία για νέες συναναστροφές και δράση.

4.    Στη δουλειά που κάνεις τώρα δεν είσαι ευχαριστημένος και κατά συνέπεια, αφού είσαι και αρκετά νέος, δεν «κοστίζει» ακριβά για εσένα να ρισκάρεις και να έρθεις Αθήνα.

5.    Μην ξεχνάς ότι όποτε θελήσεις να επιστρέψεις στη Θεσσαλονίκη μπορείς να το κάνεις (αυτό βέβαια είναι ταυτόχρονα και αρνητικό όπως σου γράφω παρακάτω).

 

Αρνητικά

1.    Δεν πρόκειται να ωφεληθείς οικονομικά. Τα χρήματα που στην αρχή θα κερδίζεις καθαρά θα είναι σαφώς λιγότερα από τη Θεσσαλονίκη αφού τα έξοδά σου θα είναι μεγάλα.

2.    Δεν μπορείς να ξέρεις εάν οι συνθήκες στη νέα σου δουλειά θα σε ικανοποιήσουν. Μπορεί η ποιότητα των συναδέλφων σου και των προϊσταμένων σου να είναι εξαιρετική αλλά μπορεί και όχι.

3.    Εάν αποφασίσεις αργότερα να γυρίσεις Θεσσαλονίκη θα δυσκολευτείς να ξαναβρείς δουλειά. Η ανεργία είναι σε φάση εκτόξευσης. Σε ένα χρόνο από τώρα ο εργασιακός χάρτης θα είναι εντελώς αλλαγμένος.

 

Έτσι καταλήγοντας, θα έλεγα ότι εάν κάτσεις στη θέση σου θα σκέφτεσαι μονίμως ότι δεν έπραξες φρόνιμα και θα μείνεις με την απορία εάν έχασες «την ευκαιρία της ζωής σου» όπως χαρακτηριστικά λες. Εάν κινηθείς προς τη νέα πρόκληση θα έχεις την ικανοποίηση ότι προσπάθησες αλλά μπορεί να αποτύχεις.

 

Επειδή όμως η επιτυχία χτίζεται πάνω σε μία στοίβα από πλήθος αποτυχιών η μία πάνω στην άλλη, αφού έτσι αποκτά κανείς ικανότητες και πείρα, εγώ σε όλες τις φάσεις που χρειάστηκε να πάρω ανάλογη απόφαση τόλμησα την αλλαγή.

 

Αποτέλεσμα;

 

Πλούσιος σε καταθέσεις και ακίνητα δεν έγινα και μάλλον δεν θα γίνω. Πλούσιος σε εμπειρίες και ουσιαστικές σχέσεις με τους ανθρώπους τους οποίους συνάντησα σε αυτή την πορεία, έγινα. Έτσι δεν μετανιώνω και πάλι τις ίδιες επιλογές θα έκανα.

 

Τι λες;

 

Γιάννης

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ο τρόπος που γράφεις είναι σαν να θες να σου πουν να φύγεις και να βάλεις ένα ακόμη θετικό στη ζυγαριά, η οποία γέρνει στο να φύγεις.
Καλύτερα είναι να το συζητήσεις με τον εαυτό σου το τι πραγματικά θες να κάνεις.

1000-1100 δεν νομίζω ότι είναι και καλά λεφτά αλλά σίγουρα η εμπειρία από μια τόσο μεγάλη εταιρία όπως λες θα είναι μεγάλη. Αν λοιπόν βάλεις το οικονομικό μόνο σαν παράγοντα εγώ θα σου έλεγα ότι εισαι μια χαρά εκεί που είσαι. Αν υπολογίσεις και άλλα πράγματα τότε ίσως να πρέπει να φύγεις.

Τι να σου πω? Είναι δική σου απόφαση, δική σου και η ζωή σου.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ και τους δυό σας.

Φυσικά είναι δική μου η απόφαση.

Απλά ακούω γνώμες από άτομα πιο έμπειρα που και αυτά μπορεί να είχαν το ίδιο πρόβληματισμό κάποτε

Σίγουρα οι ευκαιρίες για εργασία σε μεγάλη εταιρία θα υπάρξουν και άλλες φορές. όπως βλέπω στο Internet θέσεις στην Αθήνα υπάρχουν άπειρες και θα υπάρχουν. βέβαια υπάρχει και άπειρος κόσμος.

 

Λέω ότι αν κάτσω εδώ που είμαι, όχι απαραίτητα στην ίδια δουλειά αλλά στη Θεσσαλονίκη, και αποκτήσω περισσότερη εμπειρία και γνώσεις, μπορεί κάποια στιγμή αν το θέλω πραγματικά, να στείλω cv και να κατέβω Αθήνα με άλλες οικονομικές απολαβές επειδή θα είμαι πιο έμπειρος.

 

Σίγουρα δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Αυτό φαίνεται στη πορεία.

 

Απλά είχα στείλει πολύ παλιά cv για να δω αν μετράει το βιογραφικό μου κάτω και δε περίμενα να με πάρουν τηλέφωνο 1 χρόνο μετα.

Στην αρχή τους είπα ότι δεν ενδιαφέρομαι να κατέβω ΑΘήνα αλλά μετά σκέφτηκα και είπα κάτσε να δω μέχρι που θα φτάσει η βαλίτσα και τι πρόταση θα μου κάνουν.

 

Να πω την αλήθεια περίμενα καλύτερη πρόταση. Είχα ακούσει ότι κάτω έχειπολύ καλύτερους μισθούς. Θα μου πείτε ότι Θεσσαλονίκη δε θα έβλεπες  και έυκολα τέτοιο μισθό από την αρχή.

 

Link to comment
Share on other sites

Σκεψου το απλα.Σε ενδιαφερει το μεροκαματο ή η εξελιξη;Εχεις περιθωρια εξελιξης στη Θεσσαλονικη;Ή θα μεινεις στάσιμος;Σιγουρα oι μεταγραφες σε μεγαλυτερες εταιριες παντα μετρανε.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ θα έφευγα χωρίς δεύτερη κουβέντα. Το έχω κάνει 2 φορές ήδη, με απίστευτα "αρνητικά¨ να στοιβάζονται και με όλο τον κύκλο μου να προσπαθεί να με κρατήσει να μην ...πηδήξω στο "κενό"

Το βάδισμα στο ...σκοτάδι είναι στάση ζωής, αλλά και ο μοναδικός δρόμος για την επιτυχία σύμφωνα με την προσωπική μου άποψη.

Κρατάω το τρομερό που είπε ο Γιάννης: Διαλέγω ένα δρόμο σε κάθε σταυροδρόμι και παλεύω με νύχια και με δόντια να τον κάνω την καλύτερη δυνατή επιλογή.

Ενα τηλεφώνημα το 2000 απο μια εταιρία μου άλλαξε την ζωή για πάντα και σήμερα 10 χρόνια μετά, δεν εργάζομαι σε αυτή την εταιρία, αλλά οι ευκαιρίες που μου ανοίχτηκαν εξαιτίας εκείνης της επιλογής είναι άπειρες.

Η τύχη είναι σημαντικός παράγων αλλά και αυτήν πολλές φορές την βουτάς απο τα μαλιά και την αναγκάζεις να πάει εκεί που πρέπει.

Και φυσικά μια τέτοια επιλογή τα αλλάζει όλα, σε προσωπικό, συναισθηματικό και κοινωνικό επίπεδο.

Ακούγεται τρομακτικό αλλά για αυτό μου αρέσει τόσο πολύ.

Μην ακούς για καλύτερους μισθούς σε πρώτη δουλειά, δεν υπάρχουν.

Link to comment
Share on other sites

Θα με πείτε κακό αλλά τουλάχιστον η εικόνα απο τις αγγελίες και σύμφωνα με "ας πούμε εσωτερικές πληροφορίες" οτι κακά τα ψέματα αλλά η αγορά - πιάτσα πληροφορικής στην Θεσσαλονίκη φαίνεται να καταρρέει.

Αν δεν βλέπεις στην παρούσα δουλειά σου να συγκινούνται ιδιαίτερα τότε με βάση το γεγονός ότ είσαι νέος (τουλάχιστον ετσι κατάλαβα) και με βάση το γεγονός ότι σε πήραν τηλέφωνο υπολόγισε τις ανάγκες αν μπορείς να τις καλύψεις ..ίσως με λίγη βοήθεια συν το γεγονός της ξενιτιάς και πάρε τις αποφάσεις σου.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Junior,

η πραγματικότητα - όπως τουλάχιστον την παρακολουθώ τα τελευταία χρόνια - είναι η εξής: σχεδόν 0 δουλειές στη Θεσσαλονίκη και καμιά 10ριά στην Αθήνα.

Εννοείται ότι οικονομικά δεν θα σε βοηθήσει η μετακίνησει στην Αθήνα, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Μακροπρόθεσμα όμως, όπως είπαν και οι προηγούμενοι αποκτάς εμπειρία και διεκδικείς καλύτερες θέσεις.

Επίσης, στην Αθήνα η ποιότητα ζωής είναι απειροελάχιστα χειρότερη απ' ότι στη Θεσσαλονίκη, οπότε αυτό δεν είναι κριτίριο.

 

Αλλά, εγώ θα σου προτείνω κάτι άλλο, επειδή έχω ζήσει στο εξωτερικό (Αγγλία, Γερμανία) και επειδή όπως πάει η κατάσταση στην Ελλάδα - δηλαδή, για τα επόμενα τουλ. 5 χρόνια νομίζω ότι θα χειροτερεύει καθημερινά - νομίζω ότι από πολλές απόψεις είναι καλύτερο να πας στο εξωτερικό ή τουλ. να κάνεις κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεδομένου ότι είσαι νέος, νομίζω ότι είναι η πιο λογική κίνηση.

Και επειδή και ο ίδιος ψάχνω  να δω τι γίνεται από δουλειές στην Ευρώπη, και παρόλο που όλος ο κύκλος μου είναι στην Αθήνα εδώ και χρόνια, δεν σκέφτομαι καθόλου να μετακομίσω εκεί.

Άσε που πιο γρήγορα πετάς από το Βερολίνο π.χ. στη Θεσσαλονίκη απ' ότι απ' την Αθήνα.

Και εκεί θα ξέρεις ότι δεν εξαρτάται η δουλειά σου απ΄την εκάστοτε κυβέρνηση ή από πολιτικές πιεσεις ή απ' όλα τα στραβά αυτού του τόπου...

 

Φιλικά,

 

Κ.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...