Jump to content

Πολλά διαμερίσματα & απαιτητικοί χρήστες... καιρός να ξεχάσουμε το απλό wireless router


Recommended Posts

Μετά απ' όλη βαβούρα και το χαμένο χρόνο με την καλωδίωση σκεφτόμουν ποια θα ήταν η καλύτερη αντικατάσταση του ασύρματου δικτύου σε έναν μεγαλό χώρο, με 4 ορόφους και απαιτητικούς χρήστες που μπορούν να βρίσκονται οπουδήποτε!

Ως τώρα υπήρχε ένα modem/router με τη ρύθμιση της ενίσχυσης του σήματος στο high και με αυτό υπήρχε μικρή επάρκεια σήματος.

 

Μεταξύ βουτιάς και τσιπούρας λοιπόν σκεφτόμουν τα εξής δύο σενάρια:

 

Σενάριο 1 : Αγορά ενός access point που απλά συνδέω στο router ή στο switch αν αγοράσω αργότερα, με όσο το δυνατόν καλύτερη κεραία και ενδεχομένως ένα wireless bridge αναμεταδότης για την ενίσχυτη του σήματος σε κάποιο σημείο του σπιτιού. (υψηλό κόστος!)

 

ή μήπως (και εδώ θα ήθελα να με διαφωτίσει κάποιος)

 

Σενάριο 2 : Αγορά μιας wireless κάρτας pci που θα εγκατασταθεί σε ένα pc που έχει οριστεί ως dedicated firewall (βλέπε υστερόγραφο1) και όπως βλέπω στην αγορά μερικές έχουν τρεις αποσπώμενες κεραίες. Διότι αν μπορώ να αντικαταστήσω αυτές τις τρεις κεραίες με 3 καλώδια που θα πηγαίνουν σε 3 omni-directional κεραίες με υψηλό dB (7dB πχ.) κατανεμημένες έτσι ώστε να απλώνεται ενιαία το σήμα, τότε ίσως με μικρότερο κόστος πετύχω μια πολύ καλύτερη κάλυψη του σήματος.

 

Τι προτείνετε? (:

 

ΥΓ1: Το dedicated firewall που έχω εγκαταστήσει ονομάζεται m0n0wall (google-αρετέ το), είναι δωρεάν, και έχει

ενδιαφέρουσες δυνατότητες όπως captive portal. Αν κάποιος ασχοληθεί και το εγκαταστήσει, ας επικοινωνήσει μαζί

μου γιατί το documentation είναι πολύ καλό, αλλά ίσως μπορούν να γίνουν πράγματα που δεν καλύπτονται εκεί μέσα!

ΥΓ2: Καλές διακοπές!

 

Link to comment
Share on other sites

Το ερώτημα μου ή έχει πολύ προφανής απάντηση ή απλώς σας πετυχαίνω σε διακοπές :)

 

Anyway τελικά με βλέπω να αγοράζω ένα access point εγκατεστημένο στον μηδενικό όροφο (υπόγειο) για τους δύο πρώτους ορόφους και για τους υπόλοιπους δύο να προσθέσω ένα bridge στο δεύτερο όροφο. Για να μην αγοράσω όμως bridge μήπως θα μπορούσα να εκμεταλευτώ ένα ασύρματο modem router που έχω? βέβαια δεν είναι και το καλύτερο, ούτε λειτουργεί με μεγάλες ταχύτητες ασύρματου δικτύου αλλά θα γλιτώσω τα λεφτά του bridge.

Δηλαδή για να το κάνω πιο λιανά, τα pcs του 2ου και 3ου ορόφου αν θέλουν να συνδεθούν ασύρματα θα χρησιμοποιούν το "πάνω" δίκτυο έστω στο κανάλι 2 και τα pcs του 1ου ορόφου και του υπογείου αν θέλουν να συνδεθούν ασύρματα θα χρησιμοποιούν το  "κάτω" δίκτυο στο κανάλι 10 πχ.

Άρα το wireless modem/router συνδέετει ενσύρματα πλέον με το switch πάνω στο οποίο βρίσκεται το access point ώστε να γίνει ολόκληρο το δίκτυο ενιαίο και να επικοινωνούν όλα τα pcs μεταξύ τους

Θα χρειαστώ static routing μεταξύ wireless modem router και βασικού router για να λειτουργεί όλο αυτό σωστά και αποδοτικά (?)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ειλικρινά εγώ δεν ξέρω τι να σου απαντήσω.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να υλοποιήσεις το ασύρματο δίκτυό σου.
Αυτό που ρωτάς εξαρτάται αν το υποστηρίζει το Modem Router σου.
Νομίζω ότι πρέπει να κάνεις δοκιμές με τον υπάρχων εξοπλισμό να δεις τι μπορείς να καταφέρεις και αν δεν καλύπτεσαι τότε να αγοράσεις κάποια Bridge ή οτιδήποτε άλλο.

Μία καλή πάλι ιδέα θα ήταν να τραβήξεις ΕΝΑ καλώδιο δικτύου στον επάνω όροφο και να βάλεις εκεί το δεύτερο Access Point στο οποίο στο SID μπορείς να δώσεις το ίδιο όνομα με το πρώτο.

Εαν βάλεις ένα Wireless Router επειδή το έχεις για να χρησιμέυσει σαν Access Point ΝΑΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΣ Static Routing στη συσκευή αυτή ώστε να δίνει σαν Gateway το πραγματικό Router. Στα περισσότερα routerάκια μπορείς να το κάνεις αυτό, αλλά υπάρχουν και κάποια που δεν σε αφήνουν να το πειράξεις.

Link to comment
Share on other sites

γιατί πρέπει να είναι τόσο πολύπλοκη η όλη διαδικασία;

 

το modem router στο -1...

στο 1 ένα wireless access point ή repeater

http://www.e-shop.gr/search_per.phtml?category=WIRELESS&category2=ACCESS%20POINT

που θα συνδεθεί ασύρματα στο Modem router σου...

και έτσι θα έχεις ασύρματο από το -1 μέχρι το 3...

 

omni κεραίες και τέτοια είναι για μεγάλα δίκτυα τύπου AWMN και όχι για ένα σπίτι.

με 1-2 αναμεταδότες θα καλύψεις όλο το σπίτι και αν θες με περισσότερους ένα οικοδομοικο τετράγωνο.

Link to comment
Share on other sites

o blackman έχει δίκαιο να αναρωτίεται γιατί δεν χρησιμοποιώ απλά το modem router που έχω για χρήση wireless. Η απάντηση είναι πως έχω στήσει ένα ωραίο firewall σε ένα παλιό pc και έτσι είμαι internet <-> modem/router <-> firewall <-> ypoloipo diktyo (wired or wireless). Η Η τοπολογία αυτή δεν επιτρέπει να χρησιμοποιήσω το wireless στο modem router, δεν πειράζει, θα αρχίσω με ένα access point και θα  δοκιμάσω την πρόταση του klag τον οποίο ευχαριστώ, αν την υποστηρίζει το παλιό μου wireless router

 

Link to comment
Share on other sites

Η λυση που εδωσα εγω ειναι.

Monowall με 3 καρτες δικτυου, 1 για wan 1 για lan και μια για το wireless, εκει εχω συνδεσει ενα access point που αναλαμβανει το ασυρματο κοματι, το authentication γινεται μεσω monowall με captive pοrtal. μπορεις να επεκτεινεις το ασυρματο δικτυο σου με   οποιοδηποτε router υποστηριζει wds, σε reperater mode.

αν θες αναλυτικες πληροφοριες ευχαριστως, αλλα οταν γυρισω γιατι τωρα ειμαι σε ενα "internet frape" στο πουθενα!!!!!!

 

 

ΝΚ

Link to comment
Share on other sites

τώρα που μας λες όλο το στήσιμο σωστά...βγάζουμε άκρη...

 

η λύση του Νίκου...από το Intranet Espresso είναι ωραία και βολική. Το έχουμε ξανασυζητήσει...

από εκεί και πέρα...πες του να σου δώσει περισσότερες πληροφορίες...γιατί δεν θέλει να τις μοιραστεί με τους άλλους είναι nkspeed πατέντα αυτή... :-P

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...