Jump to content

Εργασία στο εξωτερικό;


Blackman
 Share

Recommended Posts

Χαιρετώ σας συνάδελφοι.

 

Εδώ και αρκετό καιρό με ταλαιπωρεί η ιδέα του εξωτερικού. Όχι δεν έχω αποφασίσει να τα παρατήσω όλα και να φύγω (τουλάχιστον όχι ακόμα), αλλά θέλω πάρα πολύ να αποκτήσω μία εικόνα για χώρες και για αγορές πάνω στο αντικείμενο μας.

 

Έχω κάνει και έχω μία σχετική μικρή έρευνα, τόσο για να βρω ποια είναι τα καλύτερα προτινόμενα μέρη τόσο για να ζεις, αλλά και για να δουλεύεις. Όσο επίσης και σε θέματα εργασίακα, με αγγελίες εργασίας στον τομέα του IT, με τους σχετικούς μισθούς και τα αντίστοιχα κόστη διαβίωσης.

 

Ξέρω ότι υπάρχουν άτομα από εδώ μέσα που είχαν ή έχουν αυτή την εμπειρία. Ή πιθανόν να έχουν κάνει κάποια σχετική έρευνα και εκείνοι.

 

Προτίνετε κάποιες πόλεις ή χώρες που μπορουν να προσφέρουν ότι πιστεύετε εσείς καλύτερο με βασικό γνώμονα την εργασία και ένα καλό μισθό.

 

Έτυχε σήμερα και έπεσα σε αγγελίες για Λονδίνο που για θέσεις ΙΤ Manager έπεζε από 35000 λίρες και πάνω το χρόνο (μέχρι 50000 βρήκα, εκτός από μία που έπαιζε 80-100K) και με κάποια σχετικά sites κάνοντας ζωή εργένη/φοιτητή τα μηνιαία κόστη με ενοίκια κλπ μέσα ήταν μέχρι 1200-1400 λίρες. Που με βάση τον μισθό σου μένουν άλλα τόσα.

 

περιμένω απόψεις...και εμπειρίες...

Link to comment
Share on other sites

τόσο για να βρω ποια είναι τα καλύτερα προτινόμενα μέρη τόσο για να ζεις, αλλά και για να δουλεύεις.

δεν νομιζω να κουραστικες, χειροτερα απο αθηνα δεν μπορω να φανταστω !!!

 

ΝΚ

Link to comment
Share on other sites

Blackman,

 

Θεωρώ ότι το θέμα με την εργασία στο εξωτερικό δεν είναι μόνο τα λεφτά και οι εργασιακές συνθήκες και προοπτικές, αλλά και κατά πόσο μπορείς να συνηθίσεις τη γενικότερη νοοτροπία των ανθρώπων της χώρας που θα επιλέξεις. Διότι ως γνωστό, εκτός από δουλειά, θα έχεις και ζωή όπου και να πας... Και το ερώτημα είναι: Θα έχεις ΖΩΗ?Και αν ναι, ποια θα είναι η ποιότητά της? Και σε καμία περίπτωση δεν εννοώ την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που σίγουρα πολλά περισσότερα θα έχει να προσφέρει από το Ε.Σ.Υ.

 

Το να μιλάς τη γλώσσα ας πούμε είναι αρκετά βασικό για αρχή. Το να έχεις σπουδάσει στη χώρα που θα επιλέξεις αποτελεί σίγουρα ένα μεγάλο ατού, γιατί ξέρεις που και πως να κινηθείς σε γενικές γραμμές. Βέβαια οι σπουδές σε μία ξένη χώρα δεν έχουν καμία σχέση με το να εργάζεσαι εκεί, όπως ουδεμία σχέση έχουν τα έξοδα που κάνεις ως φοιτητής με τα έξοδα που θα έχεις ως εργαζόμενος. Οι απαιτήσεις και οι ανάγκες είναι τελείως διαφορετικές.

 

Πάντως από φίλους που το επιχείρησαν (σε πιο οικονομικά ανθηρές εποχές βεβαίως!), έχω να σου πω ότι όσον αφορά τις εργασιακές συνθήκες και τις προοπτιικές, η Ολλανδία και η Ιρλανδία αποτελούν πολύ καλές επιλογές.... αν μπορείς να αντέξεις τον καιρό....

 

Ένα είναι σίγουρο: oι καιροί είναι περίεργοι και θέλει προσοχή σε ό,τι επιλογή και αν κάνει κάποιος. Είναι τελείως διαφορετικό να είσαι παγιδευμένος σε μία λανθασμένη επιλογή δουλειάς στη χώρα σου, με τους ανθρώπους σου γύρω σου, από το να ρισκάρεις να "παγιδευτείς" σε μία ξένη χώρα μόνος. Η επιλογή όπως και η ζωή.... δική σου!

Link to comment
Share on other sites

το σκεπτικό είναι απλό και μου κίνησε την περιέργεια να δω τι παίζει τριγύρω...

 

πρώτο και βασικότερο είναι ότι προσωπικά είμαι τρομερά φιλόδοξο άτομο που δεν μπορώ εύκολα να συμβιβαστώ με κάποια πράγματα.

 

στο εργασιακό κομμάτι δεν μπορώ να πω ότι έχω παράπονο καθώς η παρούσα θέση μου, μου δίνει την δυνατότητα να εμπλακώ με όσα μου αρέσει και να δω ότι θέλω στον τομέα της τεχνολογίας. Για αυτό επίσης συνεχίζω να διαβάζω και δεν νομίζω να σταματήσω ποτέ...τόσο σε τεχνολογικό επίπεδο όσο και σε χρηματοοικονομικο/διοικητικό κλπ

 

από εκεί και πέρα όμως, οι βλέψεις μου δεν περιορίζονται σε αυτό καθώς μου αρέσει να βλέπω ακόμα ψηλότερα. Το ψηλότερα φυσικά είναι να συνδιαστεί και με τις κατάλληλες απολαβές. Η Ελλάδα δεν το προσφέρει αυτό και αν για κάποια στιγμή ήλπισα ότι μπορεί να καταφέρω αυτό που έχω στο μυαλό μου στην Ελλάδα, τώρα αρχίζω να αμφιβάλω με την παρούσα κατάσταση. Επειδή με όλα αυτά δεν προβλέπεται για τουλάχιστον μία δεκαετία να δούμε προφανής βελτίωση, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν όλα αυτά είδα πράγματα να με πηγαίνουν πίσω από τους στόχους μου και το πλάνο που σκέφτομαι για την ζωή μου.

 

Οπότε από εκεί και πέρα σκέφτηκα γιατί να μην δω ποιες είναι πραγματικά οι επιλογές μου τόσο εργασιακά, αλλά και για ένα καλύτερο περιβάλλον για να ζήσει κανείς;

 

Δεν είναι καλύτερο να ξέρεις ότι κάνεις το Α και υπάρχουν ακόμα το Β, το Γ και το Δ, από τα οποία το Δ πχ είναι αυτό που θα σου βελτιώσει την ζωή;

 

Η αλήθεια είναι ότι το εργασιακό περιβάλλον που βρίσκομαι το θεωρώ απλά καταπληκτικό και ιδανικό για να μπορέσει να λειτουργήσει κάποιος στον τομέα μας. Πιστεύω ότι για την ώρα είμαι μία χαρά εδώ...αλλα επαναλαμβάνω ότι η περιέργεια μου λέει ότι πρέπει να έχω πιο σφαιρική εικόνα για τις επιλογές μου.

 

Εδώ και αρκετό καιρό ξέρω ότι έχω μία πόρτα που μπορώ να χτυπήσω για το Σίδνευ της Αυστραλίας στην Microsoft εκεί, λόγο κάποιας προσωπικής γνωριμίας. Όπως αντίστοιχα στο Λονδίνο, στην Ιντιανάπολις των ΗΠΑ, στην Στουτγκάρδη και στο Ανόβερο στην Γερμανία, καθώς επίσης και σε Βαρσοβία και Κρακοβία στην Πολωνία. Σε όλες τις περιπτώσεις που ανέφερα παραπάνω είναι ότι σε εκείνα τα μέρη έχω και δικούς μου ανθρώπους.

 

Από εκεί και πέρα είναι καλό να ξέρεις που είναι καλά να ζεις...που είναι καλά να δουλεύεις, που πληρώνεσε καλά, που σου παρέχουν πράγματα, πως είναι η κουλτούρα στο εκάστοτε μέρος.

 

Όπως έγραψε και ο Σπανουγάκης... θα την έκανε με ελαφρα αν μπορούσε. Εγώ που δεν έχω οικογένεια και υποχρεώσεις ή εκκρεμότητες γιατί να μην το κάνω αν δω ότι κάτι δεν κυλάει;

 

Απλά νομίζω ότι οι φιλοδοξίες μου δεν με αφήνουν να ησυχάσω ποτέ. Για αυτό είπα να ξεκινήσω την συζήτηση να δω τι εικόνα έχει ο καθένας και τι γνωρίζει προσωπικά ή από κάποιον γνωστό του.

Link to comment
Share on other sites

Θα ήμουν και εγώ ήδη στο εξωτερικό εάν δεν είχα οικογένεια. ίσως να μην το σκεφτόμουν δεύτερη φορά. Αλλά τη δεδομένη στιγμή δεν μπορώ να κουνηθώ από τη θέση μου.

 

Link to comment
Share on other sites

Όλες οι πόλεις που αναφέρεις έχουν καλό περιβάλλον, ειδικά το Σύδνευ θεωρώ ότι θα σου αρέσει ιδιαίτερα.

Αν μπορείς να κάνεις το "άλμα πίστης" τότε μη χάνεις την ευκαιρία, εγώ στη θέση σου θα το έκανα.

Απλά τσέκαρε πολύ καλά τα συμβόλαια πριν υπογράψεις οτιδήποτε και καλό είναι να τα βλέπει και ο δικηγόρος σου.

Αποφεύγεις Αραβικά Εμιράτα.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ θα έφευγα ή μάλλον καλύτερα ΘΑ φύγω με την πρώτη κατάλληλη ευκαιρία.

Αρκεί να πειστώ ότι είναι η κατάλληλη.

Η μή ύπαρξη δικών σου, η οικογένεια κλπ, πιστεύω ότι δεν είναι ανυπέρβλητα εμπόδια. Όποιος δεν το κάνει επικαλούμενος τους προηγούμενους λόγους, δεν θα το έκανε ποτέ. Αυτό πιστεύω.

Η οικογένεια θα ακολουθήσει, και οι δικοί σου δεν θα σε σώσουν αν δεν έχεις δουλειά ή αν δεν έχεις προοπτική.

Κάποιοι μου λένε ότι δεν μπορώ να φύγω, γιατί η γυναίκα μου δεν φεύγει απο την μαμά της, ή ακόμη καλύτερα γιατι αυτοί θέλουν να είναι κοντά στους γονείς τους. Τα παιδιά δεν μπορούν να αλλάξουν περιβάλλον, αυτοί οι ξένοι είναι πολύ οργανωμένοι και κοιμούνται νωρίς, εδώ έχω συνηθίσει το ΙΚΑ και δεν μπορώ να το αποχωριστώ. Οκ το καταλαβαίνω.

Αλλά μιλάμε για ΤΗΝ κατάλληλη ευκαιρία. Όχι να φύγω στο άγνωστο στις φάμπρικες της Γερμανίας.  Κι αυτό όμως. θά το έκανα αν εδώ δεν υπήρχε προοπτική και δεν έιχα φράγκο

Τώρα για το ποια πόλη είναι καλή: Η κατάλληλη ευκαιρία με την ιδανική δουλειά θα κάνει και την πόλη ιδανική.

Link to comment
Share on other sites

 Προφανώς εαν δεν έχεις πλέον προοπτική εδώ και δεν έχεις μία στην τσέπη τότε φεύγεις.

 

 Η αλήθεια είναι πως και εγώ δεν έχω βρει την κατάλληλη ευκαιρία αλλά από την άλλη εάν δεν είχα την οικογένεια τότε θα έφευγα στο εξωτερικό ακόμη και για να ψάξω. Συν τοις άλλοις είναι εξαιρετική εμπειρία και έχεις αυξημένες πιθανότητες , εάν τα προσόντα σου είναι επαρκή , να βρεις μία εξαιρετική θέση.

 

Link to comment
Share on other sites

Εγώ προσωπικά μιλάω από την θέση του IT Manager αυτή την στιγμή...

 

η εταιρεία μου προσφέρει προοπτική, αλλά η ελληνική πραγματικότητα την επιρρεάζει αυτή την προοπτική. Κάνοντας το βήμα στο εξωτερικό πιστεύω ότι έχω περισσότερες πιθανότητες για αυτή την 'εξαιρετική θέση' που θα με βοηθήσουν να υλοποιήσω σχέδια και όνειρα πολύ νωρίτερα από το να κάτσω εδώ.

 

αυτή είναι η σκέψη...από εκεί και πέρα...είναι και το τι θα δείξει η έρευνα που κάνω εδώ :P

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητε συναγωνιστα.

Το 35κ ειναι , πιστεψε με , λιγα , για να μην πω γελοια για ΙΤ manager στο Londinium. Θες τουλαχιστο 40 -50κ για να ανατπεξελθεις στην ακριβοτατη κατοικία σου , οποια και να ειναι αυτη. 15τμ στα 280 λιρια ειναι οικτρο! Αν εισαι καλος σε αυτο που κανεις και αυταρκης, τοτε "τα σπας" και δε θα χεις και μεγα θεμα επιβιωσης αναμεσα στους backstabbers .

Ομως , πρεπει να ξεχασεις την, εκτενεστατη δυστυχως, ελληνική σου εμπειρία. Ολα σε ενα τετοιο μερος Αγγλικο , Γαλλικο Γερμανικο κλπ ειναι πως ολοι εχουν τη θεση τους , και ολα εναν ανθρωπο να τα κανει. Δεν μπορει ο windows να κανει sql και ο VB.Net να κανει active directory. οπως επισης εγώ σαν Location technical support specialist δεν εχω καμια δουλεια να αλλαξω τονερ σε εναν εκτυπωτη που ειναι ακριβως διπλα μου, οσο απλο και να ειναι , γιατι τοτε ο εκτυπωτανθρωπος που κανει αυτη την δουλεια, δεν θα εχει καμια θεση εκει μεσα.

Αυτες , για μενα ειναι οι μεγαλυτερες "παγιδες" και εκει περα εγω "εσπασα" τα μουτρα μου . Δεν θελει φιλοτιμο , θελει job description. Το χεις εξασφαλισει αυτο? εισαι ΟΚ. Δεν το χεις?

Εχεις προβλημα. Στο 99.999% ομως των θεσεων που βγαινουν εκει το JD ειναι εκει και ξεκαθαρο. Αν μπορεις , κιολας , να αντεξεις λιγο τις μοναξιες σου, τοτε μπορεις , επαγγελματικα, να κανεις πολλα πραγματα, δυσθεωρητα με αυτα που κανεις εδω.

ΥΓ. Τα 35Κ αν τα παρεις στο Birmingham / Coventry και γενικοτερα κεντρικη αγγλια , μπορει και να θεωρηθουν "καλα λεφτα". Το κοστος διαβιωσης εκει ειναι σημαντικα μικροτερο του Londinium.

 

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Θάνο είναι ενδιαφέρουσα πολύ η τοποθέτηση σου, που παρόλο που το γνωρίζω, το πιο πιθανόν είναι να την περνούσα στα ψιλά γράμματα.

Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα Balckman

 

 

 

 

 

Επειδή έζησα-σπούδασα-δούλεψα στην Αγγλια επι 9 συνεχόμενα χρόνια θα σου πρότεινα να μην σκεφτείς να κινηθείς προς τα εκεί άμεσα.

 

 

Αν νομίζεις οτι η Ελληνική οικονομία πάει κατά διαόλου τότε η Αγγλική είναι σε χειρότερη κατάσταση, απλώς δεν το διαφημίζουν...

 

 

 

 

 

Η Αγγλική κυβέρνηση παίρνει ίδια μέτρα με τους δικούς μας (μείωση μισθών,

κόστους, νέοι φόροι, απολύσεις εκατοντάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων

κλπ)

 

 

http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-11569160 

 

 

και σύντομα ο ιδιωτικός τομέας θα ακολουθήσει...

 

 

 

 

 

βλέποντας αυτή την κατάσταση εγώ που έχω ζήσει τόσα χρόνια εκεί, έχω

συνηθίσει τον καιρό, τους ανθρώπους, τα ήθη τα έθιμα και την εργασιακή

κουλτούρα δεν θα επέστρεφα...

 

 

 

 

 

άσε που η εταιρεία στην οποία δούλευα χρεοκόπησε και την αγόρασε το κράτος πριν από δύο χρόνια...

 

 

Αν αποφάσιζα να ξαναπάω στο εξωτερικό θα έψαχνα σε χώρες που προτιμούσαν οι

¨Ελληνες τις δεκαετίες του 50 - 60, Νεα Ζηλανδία, Αυστραλία, Νοτια

Αφρική εκεί βλέπω να υπάρχει ζήτηση...

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ξεκιναμε με ενα δεδομενο...παραδεισος δεν υπαρχει πουθενα...

 

Οπου και να πας κατι κερδιζεις κατι χανεις....

Ζω στο εξωτερικο τα τελευταια δυομιση χρονια..προς το παρον δε το εχω μετανοιωσει... ειδικα οταν βλεπω τι γινεται στην Ελλαδα...Θα συμφωνησω με τον thanoz δεν υπαρχει φιλοτιμο στην δουλεια..ειναι στο job description εχει καλως αλλοιως..

 

Η Μεγαλη Βρετανια και ειδικα το Λονδινο δεν ειναι φτηνα 30-35K δεν ειναι αρκετα μη ξεχναμε οτι οι τιμες ειναι ΠΡΟ φορων..επισης το ασφαλιστικο ειναι περιεργο εδω... το NHS προσωπικα πιστευω οτι ειναι χαλι μαυρο...και το ΕΣΥ εκει βαδιζει...

 

Οσο για τον καιρο...τι να σας πω ..αν δουλευεις 9-5 μεσα σε ενα γραφειο ειτε Ελλαδισταν ειτε Αγγλισταν εισαι δεν εχει διαφορα...

Η αγορα IT εδω ειναι κρυα ακομα.. αλλα πιστευω σε 2 χρονια το πολυ θα παρει τα πανω της παλι...

 

 

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...