Jump to content

Κατοχύρωση ιδέας


ser_jlv
 Share

Recommended Posts

Καλησπέρα,

 

Ξέρει κανένας τι παίζει με την κατχύρωση ιδέας - πατέντα για την Ελλάδα ή και την ΕΕ?

 

Όσο το είχα ψάξει παλαιότερα, δεν είχα βγάλει κάποια άκρη.

Η ιδέα που έπαιζε ήταν ότι στην ΕΕ μπορείς να κατοχυρώσεις μόνο υλοποίηση (κώδικα) και την Αμερική μπορείς και μόνο την ιδέα.

 

Με κάτι φίλους έχουμε μία εμπορικά εκμεταλλεύσιμη ιδέα αλλά δεν έχουμε καθόλου γνώσεις προγραμματισμού. Για να απευθυνθούμε σε κάποιον για να το υλοποιήσουμε θέλουμε να είμαστε πρώτα κατοχυρωμένοι ότι δε θα μας το "κλέψει"! Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, η ιδέα αυτή να κάθεται εδώ και ένα χρόνο!

 

Μήπως ξέρετε εάν υπάρχει κάποιο παράθυρο για την κατοχύρωση της ιδέας?

 

Link to comment
Share on other sites

Δεν γνωρίζω να σου απαντήσω αν υπάρχει νομοθετημένο κάτι τέτοιο στην Ελλάδα. Θα πρέπει να ρωτήσεις στο υπουργείο εμπορίου (τώρα το λένε αλλιώς αλλά πάντα το ξεχνάω πως) 

Ορθολογικά σκεπτόμενος, αλλά χωρίς να γνωρίζω, νομίζω ότι ακόμα και αν δεν υπάρχει μπορείς να κάνεις την δουλειά σου με ένα NDA και κάποιο δικηγόρο/συμβολαιογράφο μιας και πρόκειτε για συμφωνία δύο μερών θα είσαι καλυμένος.

Link to comment
Share on other sites

H "ιδέα" είναι πολύ χοντροκομμένη και μάλλον θα απογοητευτείς αν δοκιμάσεις να πάρεις δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στην Αμερική απλά και μόνο για μία "ιδέα". Πολύ απλά, πουθενά δεν δίνεται δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για "ιδέες". Κι εγώ είχα μία ιδέα πως να κάνω το διοξείδιο του άνθρακα να καίγεται όταν ήμουν στο Δημοτικό αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν και λογική ή εφαρμόσιμη.

 

Αυτό που κατοχυρώνεται στην Αμερική είναι διαδικασίες ή μάλλον, συγκεκριμένος τρόπος δουλειάς - πάντα μιλώντας για εφαρμόσιμες διαδικασίες και όχι για "ιδέες" στον αέρα. Στην Ευρώπη δεν γίνεται αυτό και πρέπει να κατοχυρώσεις κάτι πιο χειροπιαστό. Υλοποίηση (κώδικας) δεν κατοχυρώνεται πουθενά. Ο κώδικας καλύπτεται είτε ως copyright ή ως trade secret, ποτέ ως ευρεσιτεχνία.

 

Όσον αφορά την ιδέα που είχατε, θα ξεκινήσω με την απαραίτητη ψυχρολουσία. Ούτε το 80% των "νέων ιδεών" δεν είναι νέες ή έστω εφαρμόσιμες. Αυτό που σου φαίνεται φοβερή ιδέα, κατά πάσα πιθανότητα στην πραγματικότητα δεν θα έχει καμμία φοβερή αξία, και σίγουρα δεν θα αξίζει τόσο να το κλέψει κανείς. Όσο δεν για το ποσοστό των αιτήσεων για ευρεσιτεχνίες που απορρίπτονται ως τετριμμένες ή επειδή δεν είναι κάτι καινούριο .... άστο καλύτερα.

Το ίδιο ισχύει και για το ποσοστό των εφαρμογών οι οποίες είναι τόσο προχωρημένες ώστε να υπάρχει κίνδυνος να τις κλέψει κανείς.

 

Όσον αφορά τις ευρεσιτεχνίες, θα πρέπει να έχεις υπόψη ότι η διαδικασία είναι μακροχρόνια και απαιτεί να αναφέρεις στην αίτηση όλες τις προηγούμενες ευρεσιτεχνίες που μπορεί να έχουν σχέσει με τη δική σου. Αν δεν το κάνεις αυτό, ακόμα και αν πάρεις το δίπλωμα, θα ακυρωθεί την πρώτη φορά που θα πας σε δίκη για να απαιτήσεις δικαιώματα.

Εδώ είναι και το άλλο θέμα με τις ευρεσιτεχνίες. Έχουν αξία μόνο αν είσαι διατεθειμένος και έχεις τα χρήματα για πολύχρονες δίκες. Αν κάποιος αντιγράψει την ευρεσιτεχνία σου χωρίς άδεια, μόνο μέσω αγωγής (και πληρώνοντας μεγάλα ποσά) θα μπορέσεις να πάρεις κάποια αποζημίωση.

 

Ας περάσουμε στο τί μπορείς να κάνεις πέρα από τις ευρεσιτεχνίες. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει κώδικας (άρα και copyright) σου μένει το trade secret. Με άλλα λόγια, εφόσον η ιδέα σου είναι όντως κάτι το οποίο δεν είναι ήδη γνωστό, ή κάτι το οποίο αφορά τον τρόπο που δουλεύει η εταιρεία σου, να εξασφαλίσεις ότι ο/οι προγραμματιστές που θα δουλέψουν για σένα δεν θα την αποκαλύψουν παραπέρα. Για να το κάνεις αυτό θα πρέπει να φτιάξεις (ή μάλλον, ένας δικηγόρος να φτιάξει για εσένα) ένα συμβόλαιο το οποίο θα προσδιορίζει ποιά είναι αυτά τα trade secrets και θα δεσμεύει τον προγραμματιστή ότι δεν θα τα αποκαλύψει ή εκμεταλλευτεί.

 

Τέλος, μία "ιδέα" που δεν υλοποιείται αξίζει ακριβώς 0 (μηδέν). Ακόμα και αν υλοποιηθεί όμως, δεν σημαίνει ότι θα σου εξασφαλίσει την επιτυχία. Πολλά social sites δημιουργήθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια, μόνο ένα πέτυχε όσο το Facebook. Αντί να κοιτάτε πως δεν θα σας κλέψει κάποιος την ιδέα, θα πρέπει να κοιτάτε όχι μόνο να την υλοποιήσετε γρήγορα, αλλά και πως θα την συντηρήσετε.

 

Θα σου προτείνω να διαβάσεις το "Myths of Innovation" (http://oreilly.com/catalog/9780596527051) το οποίο ξεκινάει με τα παρακάτω:

 

How do you know if a hot new technology will succeed or fail? Most people get it wrong, as they depend on wishful thinking and romanticized ideas of history that have little basis in reality.

Link to comment
Share on other sites

Παναγιώτη, δεν θα διαφωνήσω μαζί σου.

Δεν είμαι 100% σίγουρος ότι σε κάποιο άλλο μέρος του κόσμου δεν έχει υλοποιηθεί κάτι τέτοιο. Όσο για το εάν είναι εφαρμόσιμη η ιδέα, πιστεύω ότι είναι! Δεν είναι η ανακάλυψη του τροχού, ούτε η κίνηση αυτοκινήτων με θαλασσινό νερό!

Σε μία έρευνα που είχαμε κάνει στο διαδίκτυο (στο πλαίσιο της εργασίας) σε δείγμα περίπου 1500 ανθρώπων, το 80% ήταν πρόθυμο να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες της ιδέας αυτής.

 

Η αλήθεια είναι ότι σκεφτόμουν να παρουσιάσω την ιδέα σε κάποια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας απλά και μόνο για να υλοποιηθεί (χωρίς credits ή οτιδήποτε άλλο) και να μπορέσω κι εγώ να την χρησιμοποιήσω. Κάποιος μεγαλύτερος σε ηλικία και εμπειρία μου είπε "ψάξτο λίγο καλύτερα και δες τι άλλο μπορεί να γίνει πριν το δώσεις έτσι".

 

Δεν ξέρω στην τελική τι θα γίνει, αλλά μαζεύω απόψεις και είδωμεν!

 

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις!

 

Link to comment
Share on other sites

http://inventnow.org/

http://www.uspto.gov/

http://www.invent.org/

 Αυτά τα site μπορεί να σε βοηθήσουν. Ψάξτο. Και η αλήθεια είναι ότι η υλοποίηση είναι το θέμα και όχι η ιδέα. Το facebook το σκέφτηκαν άλλοι αλλά το δημιούργησε ο Mark Zuckerberg. Και ενώ στα δικαστήρια του έλεγαν ότι είναι δικό τους το facebook επειδή αυτοί το σκέφτηκαν αυτός τους είπε: "Αν ήταν δικό σας το facebook, θα το είχατε δημιουργήσει κιόλας". Και βέβαια είχε δίκιο.

Στη θέση σας θα προσλάμβανα κάποια άτομα να δημιουργήσουνε αυτό που σκεφτήκατε. Να δημιουργήσουνε κάτι που να πληρεί αυτά που ζητάνε οι οργανισμοί ευρεσιτεχνίας. Δεν είναι ανάγκη να είναι πλήρης η υλοποίηση φαντάζομαι. Αν χρειάζεται πολλά χρήματα βρείτε επενδυτές και βάλτε να υπογράψουν κάποιο συμβόλαιο. Το ίδιο κάντε και με τους υλοποιητές, αν τελικά προσλάβετε. Μην αναφέρετε τα πάντα. Βρείτε τρόπο να μην καταλάβουν τι ακριβώς θέλετε να κάνετε αν αυτό είναι εφικτό.

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...