Jump to content

Πρόβλημα με Exchange 2010 Cluster


bmixos
 Share

Recommended Posts

Καλημέρα σας,

 

Έχω Exchange Server 2010 cluster το οποίο είναι στημένο ως εξής: Στον HyperV1 server είναι στημένος ο Exchange1,ston Hyperv2 o exchange2 όπου ο Εxchange1 είναι ο active και οExchange2 o passive.To πρόβλημα είναι ότι ο Exchange1 είναι off.O Exchange2 είναι πάνω και λειτουργεί κανονικά και ενώ μπορώ να στείλω mails δεν μπορώ να λάβω.Tι πρέπει να κάνω για να λαμβάνω τα mails ston Exchange2 (passive).Δυστυχώς δεν τα έχω στήσει εγώ.Υποθέτω ότι είναι κάτι με την δρομολόγηση dns kai smtp,αλλά δεν ξέρω τι.

Please Help.

 

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα φίλε,

Αυτό που φαντάζομαι είναι το εξής...

Κάπου έχει γίνει Publish /Nat απο τον έξω κόσμο (Public Network) η 25 πορτα (SMTP) αλλά και η 443 (HTTPS) να πηγαίνουν στον Exchange 1.

Επειδή δεν μπορείς να κάνεις NLB με τους Mailbox Ρόλους  πάνω στον Exchange προτείνω να δείς απο τον router σου πως έχουν γίνει τα NAT!

To μόνο που έχεις να κάνεις είναι απλά να γυρίσεις την IP που πάει στον Exchange 1 να πηγαίνει στον Exchange 2, πάνω απο τον Router σου. O Exchange 1 γιατί είναι όμως off? Τι έχει γίνει με αυτόν?

Φαντάζεσαι πως εάν ο 2ος Exchange είναι κάτω το DAG δεν θα εργάζεται και τα copy db's θα έχουν μείνει πολύ πίσω.....

V

 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

Σχετικά με τον Exchange1 μετά από ένα ξαφνικό κλείσιμο του hyperV Server έχουν χαθεί τα vhd.Τα mails έρχονται από μια μισθωμένη γραμμή άρα μιλάς για το συγκεκριμένο router (vodafone).Από κάπου αλλού πχ fail over cluster manager ή κάποιον dns Server μέσα στο δικτυό μου υπάρχει περίπτωση να υπάρχει κάτι?

Link to comment
Share on other sites

MMM....

Το να χαθούν τα VHDs είναι πολύ απίθανο....

Μήπως άλλαξες κάποιο DRIVE LETTER? Οι HyperV που έχεις είναι σε Cluster?Είναι ΑΠΙΘΑΝΟ αυτό να χαθούν έτσι απλά τα VHD....Ψαξε καλύτερα κάνε Inspect πάνω απο τα Settings του Hard Disk στο VM.

Λογικά όπως αντιλαμβάνομαι μια απλή σχεδίαση του δικτύου σου ΔΕΝ πιστευω να έχει να κάνει κάτι με την Internal υποδομή..

Μπορείς να κάνεις ένα TELNET απο τον internal Exchange σου προς έναν άλλο να δείς μόνο εάν επιτρέπεται απο το Firewall το 25 πορτ προς τα έξω απο τον συγκεκριμένο Σερβερ.

"telnet mail.domain.com 25"

Επίσης δές εάν στον 2ο Exchange έχουν σεταριστεί σωστά οι Receive Connectors, αλλά και στον Send Connector εαν υπάρχει σαν 2ος server o Exchange 2.

Μήπως έχεις κάποιο appliance μπροστά απο τους Exchange σαν Antispam /AV engine? Μήπως απο εκεί έχει δρομολογηθεί το ΝΑΤ /Routing

Εάν όλα είναι σωστά τότε το μοναδικό που μένει να αλλάξεις είναι το NAT απο τον Router.

Backup απο ότι φαντάζομαι ΔΕΝ έχεις...

Δοκίμασε να φτιάξεις ένα καινούργιο VM  με το ίδιο όνομα /ΙPs και κάνε install τον Exchange πάλι με /m:Recover.. Μην αφίσεις έτσι την υποδομή σου!!!!!!!

V

YG.Περισσότερες λεπτομέρειες θα τις δούμε στην συνέχεια, πρώτα απ όλα ΨΑΞΕ τα VHDs και αποκατέστησε το mail flow..

 

Link to comment
Share on other sites

Eίναι cluster και το αναφέρω στην αρχή της πρώτης ερώτησης.Όσο για ta Drive letter έχεις δίκαιο,όμως χωρίς να άλλαξω τίποτα κάποιααπό αυτά όπως το Κ:\\ & L:\\ δεν υπάρχουν πια και εκεί μέσα ήταν τα vhd.Tα Hyperv είναι core και σε παραθυρική μορφή και δεν γνωρίζω πως να τα κοιτάξω σε core.Σ'αυτό αν μπορείς να βοηθήσεις σίγουρα θα τα βρω κάπου αλλά όπως προανφερα δεν γνωρίζω τον τρόπο.

Link to comment
Share on other sites

τι cluster αγαπητέ φίλε DAG... DAAAAAAAG, δεν υπάρχει Exchange 2010 Cluster !!!!

και να χάθηκε το μηχάνημα στα λέει πολύ καλα ο Vagelis ενα re-seed θελει μόνο!

HUB transport ρολο είχες και στους 2 Exchange ? αν ναι βάλε το ΝΑΤ στον 2ο και αν πηγαίνει το ΜΧ σε αυτον πρεπει να ενεργοποιήσεις και anonymous authentication στο recieve connector.

εσωτερικά λαμβάνεις ?

Link to comment
Share on other sites

Εσωτερικά δεν δουλευουν,προς τα έξω στέλνω κανονικά.Όσοι ήταν στον exchange2 είναι Ok (στέλνουν/λαμβάνουν).Το πρόβλημά μου αυτή τη στιγμή είναι ότι όσοι χρήστες συνδέονταν παλιά στον exchange1 συνεχίζουν να προσπαθούν να συνδεθούν πάνω του και ας πηγαίνω από control panel -> mail -> και τους αλλάζω προφίλ αλλά και όταν σβήνω/ξαναφτιάχνω το account μέσα από το mail setup του outlook πάλι στον exchange1 προσπαθούν να συνδεθούν. Παρατήρησα όταν κάνω "check name" στα properties του user ότι σαν home server έχουν κρατήσει τον exchange1 αλλά είναι "γκρι" και δεν μπορώ να το αλλάξω από εκεί.Από που μπορώ να αλλάξω αυτή την πληροφορία ώστε να συνδέονται στον Exchange2 ή όπου τους πω εγώ?

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε bmixos...

Δεν είχατε φτιάξει CAS Array? ώστε όλοι οι users να  βλέπουν το array σαν Server?

Λοιπόν επειδή τα πράγματα έχουν αρχίσει και γίνονται κάπως δύσκολα για σένα όπως φαντάζομαι κάνε μου μια χάρη σε παρακαλώ και πές μας πώς είναι η υποδομή σου αυτή την στιγμή.

Σε τι τοπολογία είναι οι HyperV workgroup/domain? Οι exchange τι ρόλους έχουν εγκατεστημένους? Πως είναι τα VMs? Έψαξες να δείς που είναι τα VHDs απο τον Εxchange 1?

Μπές κατ αρχάς στον HyperV 1 και απο το cmd δώσε τα εξής ...

C:\Users\Administrator>diskpart

Microsoft DiskPart version 6.1.7601
Copyright © 1999-2008 Microsoft Corporation.
On computer: VAG-MOBR2

DISKPART> list disk

  Disk ###  Status         Size     Free     Dyn  Gpt
  --------  -------------  -------  -------  ---  ---
  Disk 0    Online          167 GB  1024 KB

DISKPART> list volume

  Volume ###  Ltr  Label        Fs     Type        Size     Status     Info
  ----------  ---  -----------  -----  ----------  -------  ---------  -------
  Volume 0     E                       DVD-ROM         0 B  No Media
  Volume 1     G                       DVD-ROM         0 B  No Media
  Volume 2         System Rese  NTFS   Partition    100 MB  Healthy    System
  Volume 3     C                NTFS   Partition     78 GB  Healthy    Boot
  Volume 4     D   VData        NTFS   Partition     89 GB  Healthy

Μπορείς να δείς περισσότερα για το diskpart εδώ

Εάν πάλι δεν αντέχεις το cmd μπορείς να κατεβάσεις το Core Configurator  για να κατανοήσεις το τι γίνεται μέσα στον Hyper server σου.

Ξεκίνα να βρείς το ΧΑΜΕΝΟ VHD, για να φτιάξουμε σωστά και τον Exchange. Δεν είναι σωστά στημένος ο exchange....Είναι δυνατόν να έχεις DAG και να κλείνει ο Server και να μην παίζουν οι μισοί?

Πρέπει να φτιαχτεί ένα CAS Array, και τουλάχιστον μέσα απο τον DNS με το Round Robin feature να κάνεις και ένα υποτυπόδες "NLB" αλλά και όλοι οι users να μιλάνε με το array ασχέτος του ποιος server είναι ανοιχτός ή κλειστός....

V

ΥΓ. Βάλε προτεραιότητα στο να βρείς το XAMENO VHD και τα υπόλοιπα θα τα φτιάξουμε σωστά...

 

Link to comment
Share on other sites

Σαν Cas array υπαρχει ο 2010 o οποίος αποτελείται από τους Exchange1 & 2.Round robin είναι τσεκαρισμένο στους dns servers.Όπως ανάφερα παραπάνω δεν τα έχω στήσει εγώ αλλά άλλος ο οποίος έφυγε κι ούτε τα password δεν λέει,εγώ μόλις ανέλαβα και θέλω να φτιάξω σωστή υποδομή όπως λες .Τέλος Πάντων πάω να δω τους δίσκους και σου λέω.

 

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Τα disks τα βρήκα και είναι online τα 2 συγκεκριμένα volumes δεν υπάρχουν K:\ & L:\.Μπορώ να ξαναφτιάχω τα Volume (K & L)???

Εννοείς πως ΔΕΝ υπάρχουν τα LUN? ή τα γράμματα είναι άλλα?

V

 

Link to comment
Share on other sites

εαν έχεις 2 server Και DAG λογικα δεν έχεις και CAS Array,

θα πρέπει να αλλάξεις το RPC connection point στις Databases που ήταν στον Exchange 1.

κάνε ένα

get-mailbodatabase | fl *rpcclientaccess*, name

και δες ποιές εχουν ορισμένο τον Exchange1

μετά το αλλάζεις με :

set-mailboxdatabase "databasename" -rpcclientaccess Exchange2

αποψή μου είναι να καλέσεις καποιο ειδικό, μιας και οι γνώσεις σου σε Exchange 2010 είναι βασικές και αν τελικά το αναλάβεις να κάνεις μια εκπαίδευση σε Exchange 2010 [:)]

Link to comment
Share on other sites

Συγγνώμη για την καθυστέρηση.Πριν ξεκινήσω να περνώ τους χρήστες να δουν τον exchange2 είπα να κάνω ένα τρίτο restart στον Ηyperv,ΚΑΙ εμφανίστηκαν ξανά τα volumes Κ & L(ουφ).Απ' ότι είδα στα eventls είχε πρόβλημα service του iscasi.Ετσι Ξανασήκωσα Exchange1 και όλα καλά.Τώρα ξεκινάω να φτιάξω το δίκτυο με σωστή υποδομή για αποφυγή μελλοντικών προβλημάτων.Έχω και διάβασμα !!!

Ευχαριστώ πολύ για την βοήθειά σας,

 

Bmixos

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...