Jump to content

IT & SQL


pagath
 Share

Recommended Posts

Καλημέρα

Θα ήθελα να μου πείτε ποια ειναι τα σημεία εκείνα που θα πρέπει να εστιάσει ενας ΙΤ για την διαχειριση  μίας  βάσης  δεδομένων (θεωρω οτι η διαδικασία backup ειναι μέσα στις εργασίες που πρέπει ναγνωρίζει) .

Μπορω να αναφέρω εργασίες οπως το restore , το  attach μιας βάσης , τον ελέγχο  της database , την διαχειριση της μνήμης ...........

Υπάρχουν  αρκετά αρθρα που αναφέρονται στα παραπάνω θέματα αλλα μπορειτε να μου δωσετε ορισμένες κατευθυνσης για να μην χαθώ στην πληθώρα των πληροφοριών. 

Στην oracle υπάρχει ο DBA σε διαφορες εκδόσεις στην SQL τι ;

Link to comment
Share on other sites

Και η Oracle μία έκδοση βάσης SQL είναι. Σε όλες τις βάσεις, o Database Administrator είναι ο ρόλος που αναλαμβάνει να τις προσέχει και να τις ποτίζει. Τα καθήκοντα είναι επίσης παρόμοια, αφού τελικά μία βάση από την άλλη δεν διαφέρει και τόσο πολύ - αν και μερικές βάσεις χρειάζονται περισσότερη φροντίδα από άλλες.

Υποψιάζομαι ότι όταν λές "στην SQL" εννοείς τον SQL Server. Η βασικότερη πηγή πληροφορίας είναι το ίδιο το documentation του SQL Server το οποίο καλύπτει με λεπτομέρειες πως να κάνεις backup/restore, attach/detach, να φτιάχνεις χρήστες, jobs κλπ. Το documentation εγκαθίσταται όταν στήνεις και τον SQL Server ενώ μπορείς να το βρεις και online. Νομίζω ότι θα βρεις πιο ενδιαφέροντα το κομμάτι του Operations και ειδικά του Administration. Αυτό δεν σημαίνει ότι ένας administrator δεν ασχολείται με σχεδίαση ή deployment, απλά ότι οι καθημερινές εργασίες ανήκουν περισσότερο σε αυτή την κατηγορία. Σε όλες τις κατηγορίες υπάρχουν και τμήματα How-To όπως το Administration How To τα οποία αποτελούν ένα γρήγορο reference για να κάνεις κάποιες βασικές δουλειές.

Υπάρχει επίσης ένα εξαιρετικό βιβλίο, το SQL Server 2008 Administrator's Pocket Consultant το οποίο περιέχει συνοπτικά όσα χρειάζεται να ξέρεις για το administration και έχει κυριολεκτικά μέγεθος τσέπης και μπορείς να το κουβαλάς ακόμα και στην τσέπη του μπουφάν (το έχω κάνει). Αξίζει οπωσδήποτε τα λεφτά του.

Μπορείς επίσης να βρεις στο Technet μία παλιά έκδοση για τον SQL Server 2000. Προφανώς, διαφορές υπάρχουν αρκετές σε σχέση με τον SQL Server 2008 αλλά μπορεί να σε βοηθήσει αρκετά σε θέματα backup/restore, user management, job management κλπ. Θα πρέπει να έχεις υπόψη όμως ότι το UI και τα εργαλεία έχουν αλλάξει αρκετά προς το καλύτερο και πολλές εργασίες γίνονται πλέον πολύ ευκολότερα. Από την άλλη, μέσα σε 10 χρόνια έχουν προστεθεί πολλά νέα features που δεν καλύπτονται στην έκδοση του 2000.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλημέρα φίλε pagath

Υπάρχει ένα βιβλίο της Microsoft (Exam 70-432: Microsoft SQL Server 2008—Implementation and Maintenance) και JOECELKO’S (SQL FOR SMARTIES:ADVANCED SQL PROGRAMMING)

Επίσης βοηθά σημαντικά τα άρθρα του Αντώνη (http://autoexec.gr/blogs/antonch)

Ελπίζω να βοήθησα.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Τα βιβλία του Celko αφορούν αποκλειστικά και μόνο προγραμματισμό, και μάλιστα για standard SQL. Δεν ασχολούνται με το administration κάποιου συγκεκριμένου προϊόντος.

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...