Jump to content

BSA, Πειρατεία και έλεγχοι. Τι ειπώθηκε στο 33ο Autoexec.gr Community Event


Recommended Posts

Θα προσπαθήσω να συνοψίσω όσα ειπώθηκαν στο event σχετικά με την πειρατεία λογισμικού και στη συνέχεια θα παραθέσω τις απορίες μου που εύχομαι να οδηγήσουν σε μια επικοδομητική συζήτηση σχετικά με το θέμα.

 

Ποιοι διενεργούν τον έλεγχο: Αστυνομία, ΣΔΟΕ, BSA, οι ίδιες οι εταιρίες λογισμικού. Η BSA διενεργεί έλεγχο για τις εταιρίες με τις οποίες συνεργάζεται. Οι υπόλοιποι φορείς για όλα τα λογισμικά.

Ο έλεγχος διενεργείται με προσωρινή διαταγή εισαγγελέα. Το κλιμάκια μεταβαίνει στην εταιρία μαζί με δικαστικό επιμελητή και δικηγόρο. Απομακρύνονται οι χρήστες από τους υπολογιστές και ξενικά ο έλεγχος.

Υπάρχουν χρηματικά και δικοιητικά πρόστημα. Αν θυμάμαι καλά υπάρχει πρόστιμο έως 15.000€ το οποίο εξοφλείται επί τόπου

και πρόστιμο 1000€ ανά άδεια. Προσοχή σε bundle προϊόντα όπως στο Office, είναι 1000€ ανά εφαρμογή, δηλαδή 1000€ για το Word, 1000€ για το Excel κλπ. Υπάρχουν και ποινές φ

 

Συζητήθηκαν οι εξής περιπτώσεις οι οποίες συναντώνται συχνά και ενδεχομένως να δημιουργήσουν πρόβλημα σε μια εταιρία σε περίπτωση ελέγχου.

 

Περίπτωση Α: Έχει καταστραφεί το καρτελάκι αυθεντικότητας αλλά υπάρχει κανονικά το τιμολόγιο αγοράς. Έχω θέμα;

Αν κατάλαβα καλά, στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει πρόβλημα αφού στην περίπτωση των Windows πχ ειναι δυνατόν να διαπιστωθεί αν το κλειδί είναι αυθεντικό η μή (αυτό που θα βρεθεί στον έλεγχο του υπολογιστή).

 

Περίπτωση Β: Έχω αγοράσει το λογισμικό πριν 25 χρόνια. Υποχρεούμαι να κρατήσω τα τιμολόγια 20 χρόνια βάση νόμου (κάτι τέτοιο). Περνά η 20ετία και τα καταστρέφω. Έχω πρόβλημα σε πιθανό έλεγχο;

Ναι. Παρόλο που είμαι καθόλα νόμιμος (και το έχω αγοράσει και έχω ενεργήσει βάσει νόμου) δεν θεωρείται ότι κατέχω νόμιμη άδεια. Η μοναδική περίπτωση που με καλύπτει είναι να μπορέσει η κατασκευάστρια εταιρία να πιστοποιήσει ότι το λογισμικό είναι αυθεντικό.

 

Περίπτωση Γ: Αγοράζω 10 φορητούς υπολογιστές και διαπιστώνω πως άλλο κλειδί υπάρχει εγκατεστημένο και άλλο κλειδί υπάρχει στο COA. Έχω πρόβλημα σε περίπτωση πιθανού ελέγχου;

Αν κατάλαβα καλά, ναι. Ορισμένοι κατασκευαστές (εγώ προσωπικά το έχω συναντήσει σε 2) για να γλυτώσουν χρόνο περνούν τα Windows στα pc με clone και δεν ενημερώνουν τα νέα κλειδιά με αποτέλεσμα άλλο να είναι στο λειτουργικό και άλλο στο COA. Σύμφωνα με την κ. Γαλανοπούλου πρέπει να επιστρέφουμε το φορητό υπολογιστή στον προμηθευτή και να μην δεχόμαστε την αγορά.

 

Επίσης είναι απαραίτητο οι πωλητές όταν δίνουν ένα υπολογιστή με εγκαταστημένο λειτουργικό σύστημα να αναγράφουν στο τιμολόγιο ή στην απόδειξη το λειτουργικό σύστημα. Επίσης οφείλουν παρέχουν και το EULA ή τα σχετικά έγγραφα άδειας χρήσης. Αν δεν αναγράφεται το λειτουργικό σύστημα έχουμε δικαίωμα να επιστρέψουμε τον υπολογιστή.

 

Σε τέτοιες περιπτώσεις προτείνεται να κάνουμε καταγγελία για να εξετάζονται τα θέματα.

 

Επιπλέον οι ελεγκτικές αρχές έχουν δικαίωμα να μας ζητήσουν κλειδιά λογισμικών και τιμολόγια και οφείλουμε να τα στείλουμε.

 

 

Έρχομαι λοιπόν τώρα να εκφράσω μου τις απορίες σχετικά με τις περιπτώσεις Α, Γ αλλά και πιο γενικές.

 

Περίπτωση Α: Αν το COA καταστραφεί παρόλο που έχω το τιμολόγιο αγοράς του λογισμικού έχω πρόβλημα σε έλεγχο; Δεν θυμάμαι να ξεκαθαρίστηκε γιαυτό θέτω εδώ πάλι το ερώτημα.

Περίπτωση Γ: Υποθέτω πως αν γίνει έλεγχος και βρεθεί ασυμφωνία εγκατεστημένου και COA κλειδιού το θέμα χρίζει περαιτέρω εξέτασης. Επίσης θεωρώ πως το κλειδί που θα πρέπει να υπάρχει εγκατεστημένο είναι αυτό που βρίσκεται στο καρτελάκι. Αν αλλάξω χειροκίνητα το κλειδί και ενεργοποιήσω κανονικά το λογισμικό είμαι οκ ή δεν επιτρέπεται η αλλαγή κλειδιού;

Κατά διάρκεια του ελέγχου εξετάζονται και περιπτώσεις mislicensing;

 

Τελικά για τα προϊόντα της Microsoft τί πρέπει να έχουμε διαθέσιμο σε πιθανό έλεγχο; Τιμολόγιο αγοράς υπολογιστή; Τιμολόγιο αγοράς λογισμικού; COA σε περίπτωση αγορών λιανικής; Άδεια Χρήσης; Όλα αυτά μαζί; Ποια άλλα έγγραφα;

Υπάρχει κάποια πηγή που μπορούμε να βρούμε πληροφορίες σχετικά με αυτά;

 

Έχουν περάσει αρκετές ημέρες και προσπάθησα να παραθέσω όσες

περισσότερες πληφορορίες συγκράτησα. Διορθώστε με και συγχωρήστε με ταυτόχρονα αν έχω κάνει κάπου λάθος.Την επόμενη φορά θα το ηχογραφήσω

το event :P

 

 

PS:Ίσως θα πρέπει να ανοίξουμε ένα νέο thread για το θέμα. Προς το παρόν το βάζω εδώ και αν πρέπει να φύγει ας μετακινηθεί.

 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Χρήσιμα τα παραπάνω link.

Παρόλα αυτά δεν λύνουν απορίες σε συγκεκριμένα ζητήματα που πιστεύω απασχολούν αρκετούς από εμάς. Ίσως θα ήταν προτιμότερη μια πιο πρακτική προσέγγιση.

 

PS: Μας έπιασε και το καλοκαίρι τώρα και δε βλέπω κίνηση στο νήμα [:)] . Παραθέστε τις γνώμες, σκέψεις και προτάσεις σας πριν φύγετε γιατί μετά θα τα ξεχάσετε [H]

 

Link to comment
Share on other sites

Και τί γίνεται με όσους έχουν κερδίσει άδειες MSDN ή Technet στα event μας? Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν τιμολόγια, την κάτσανε σε ένα έλεγχο?

Αν κατάλαβα καλά πάντως, η BSA είναι Yet Another Company η οποία κάνει τα ίδια πράγματα με τους φορείς που Δημοσίου αλλά για λογαριασμό μερικών μόνο εταιρειών.  Και προφανώς πρέπει να αποδείξει ότι συμφέρει περισσότερο από τους φορείς του Δημοσίου, αλλιώς θα χάσει τους πελάτες της. Κάτι σαν τα collection agencies, ειδικά αν παίρνει προμήθεια από τα πρόστιμα.

Ίσως γι αυτό και η BSA να προσπαθεί να βρει λεφτά από αναπτυξιακά προγράμματα ....
Link to comment
Share on other sites

Το όλο θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και νομίζω ότι ενδιαφέρει τόσο τους παλιούς όσο και τους νέους υπεύθυνους σε IT τμήματα.

 

Προσωπικά, δεν ξέρω πώς να ξεχωρίσω εάν όλο το λογισμικό που έχω στην εταιρεία μου είναι αυθεντικό ή όχι.

 

Η εταιρεία μου θέλει να έχει όλο το λογισμικό της νόμιμο. Προσωπικά, θέλω να είμαι καλυμμένος (και από επιλογή τα θέλω και νόμιμα τα δικά μου) αλλά δε ξέρω πώς να το διασφαλίσω!!!

 

Έχετε καμία ιδέα - πρόταση?

 

Link to comment
Share on other sites

Και τί γίνεται με όσους έχουν κερδίσει άδειες MSDN ή Technet στα event μας? Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν τιμολόγια, την κάτσανε σε ένα έλεγχο?
 

Ούτως ή άλλος θα την κάτσεις με MSDN σε ένα έλεγχο. ΔΕΝ είναι για production μηχανήματα. Είναι για testing. Φυσικά μπορείς και να υποστηρίξεις ότι οι 2 Enterprise 2008 R2 που φιλοξενούν 15 μηχανήματα και 2 exhange είναι lab περιβάλλον στην εταιρια σου. Αν σε πιστέψουν έχει καλώς. 

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά δεν είναι τόσο σίγουρο ότι την έκατσες, άσχετα με το περιβάλλον. Το αν κάτι είναι lab ή όχι δεν είναι απόλυτα σίγουρο ποιός το κρίνει. Θεωρώ πως είναι ένα από τα πολλά θολά σημεία του θέματος της νομιμότητας κατοχής λογισμικού.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ ότι όλα είναι θέμα του ποιός το κρίνει. Σκέψου το εξής. Μια εταιρεία η  οποία έχει MSDN αγορασμένο και καμία άλλη άδεια χρήσης λογισμικού (WIN, OFFICE κτλπ). Το εμπορικό της πρόγραμμα αναγκαστικά απο κάπου εκτελείται σωστά? Για το συγκεκριμένο τουλάχιστο μηχάνημα ΠΡΕΠΕΙ να έχει αγορασμένο λειτουργικό. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι είναι lab. Στήνεις ένα Exchange για να ικανοποιήσεις τις ανάγκες τις εταιρείας σου. ΔΕΝ μπορεί να έχει MDSN license.

Επίσης να μην αναφερθώ στο technet το οποίο δεν προορίζεται καν για εταιρικά περιβάλλοντα. Πρακτικά το technet είναι για το σπίτι.

TechNet Subscriptions is a subscription program designed to help IT Professionals prepare for critical issues and plan for future deployments by providing them with fast and convenient access to the latest software for evaluation purposes; in addition to beta releases; Professional Support Calls; and other technical information and tools to get their jobs done faster. Read the TechNet Overview for a list of the features included with a TechNet Subscription.

The TechNet Subscriptions Software License Terms grant one user the right to install the program software on any devices for evaluation purposes, including those located at his or her home, so long as the user fully complies with all of the License Terms no matter where the device is located. In other words, one user may install and use the evaluation software, only to evaluate it. You may not use it in a live operating environment, a staging or production environment, or with data that has not been sufficiently backed up. You may not use the evaluation software for software development or in an application development environment.

Each subscription is licensed to one person and only the designated subscriber can use evaluation software, support incidents and access the TechNet Benefits Portal – no other users are entitled to use these resources, unless they are also licensed TechNet Subscriptions subscribers. For full details on use rights, see the TechNet License Terms and the TechNet Terms of Use.

Στο MSDN τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Εκεί μπορείς να το παίξεις λίγο κινέζος. Κάτι σαν το λίγο νόμιμος που αναφέρθηκε και σε άλλο ποστ. 

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...