Jump to content

Host Name of Sharepoint Site


klag
 Share

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλη την παρέα.
έχω εγκαταστήσει αρκετές φορές Sharepoint Server
Θα ήθελα την γνώμη σας για το παρακάτω
Έστω ότι έχουμε το Domain company.local
και το Real domain company.gr
Το Sharepoint Site μας τι θα το κάνατε?
1. sp.company.gr
2. sp.company.local
3. spointsrv.company.local
4. companyweb

Αυτό το site θα γίνει publish μέσω του ISA στον έξω κόσμο.
Θα ήθελα να είναι προσβάσιμο με https://sp.company.gr
Επιπλέον τα αυτόματα email που στέλνει θέλω να είναι Linkable και μέσα και από έξω από την εταιρία, οπότε σαν να με οδηγεί ότι και μέσα και έξω πρέπει να είναι https://sp.company.gr  ΄(άλλοι έχουν iphone, και άλλοι Windows Mobile)
Πως θα το ρυθμίζατε, τι θα βάζτε στα intranet Zones κλπ στις ρυθμίσεις του central Administration of Sharpoint.

Και μία ακόμη ερώτηση. Στο Outlook όταν σου ανατήθετε μία εργασία από το Sharepoint σου δημιουργεί το "κουμπί" για να πατήσεις να κάνεις αυτή την εργασία. Στο iphone ή στο Windows Mobile δεν υπάρχει αυτό το κουμπί οπότε .... ???? με κάποιο τρόπο η ανάθεση εργασίας πρέπει να είναι Linkable μέσα στο σώμα του email, πως άραγε γίνεται αυτό?

Γενικότερα τι κάνετε σε τέτοιες περιπτώσεις? έχω διαβάσεια αρκετά άρθρα (πχ http://www.isaserver.org/tutorials/How-to-Publish-Microsoft-Sharepoint-Service-ISA-Server-2006.html)

Link to comment
Share on other sites

Η ερώτηση είναι λίγο περίεργη. Αν θέλεις να βάλεις ένα συγκεκριμένο host name σε κάποιο zone απλά ... βάλτο. Τα ονόματα των ζωνών είναι απλά πληροφοριακά και δεν σε εμποδίζει τίποτε να βάλεις το sp.company.gr στο default zone και το sp στο internet zone. Αν λοιπόν θέλεις να έχεις το ίδιο host name για όλους, απλά βάλτο στο default zone. Θα πρέπει να θυμηθείς βέβαια να βάλεις αυτό το host name και στον IIS και στο DNS.

Όσο για τα κουμπιά - για ποιά κουμπιά μιλάς? Τα alert που στέλνει το SharePoint περιέχουν links τα οποία θα φανούν σωστά είτε πρόκειται για Outlook είτε για iPhone. Αν το Outlook καταλαβαίνει αυτά τα alerts και τα δείχνει με κουμπιά, πρόκειται καθαρά για feature του outlook. Εκτός και αν αναφέρεσαι στη δυνατότητα του Outlook να εμφανίζει ένα Sharepoint taks list ως δικό του Task List. Το οποίο είναι επίσης feature του Outlook και δεν μπορείς να περιμένεις να δουλεύει και στο iPhone.

 

Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω ότι είναι τόσο απλό.
αυτή τη στιγμή έχω ένα sharepoint Server 2007
Εγκαθιστώ από την αρχή έναν sharepoint server 2010 ('ολος από την αρχή δεν έχει καμία σχέση με τον παλιό)
Έτσι λοιπόν "σφάλματα" που είχα στον παλιό δεν θέλω να τα επαναλάβω στον καινούργιο.
Πάμε λοιπόν να δούμε τι θέματα είχα στον παλιό για να καταλάβετε τι πρόβλημα είχα και ποιος είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος για να μην επαναληφθεί στο νέο Server.
Στον παλιό sharepoint 2007
Δημιούργησα ένα Νέο web app το οποίο το ονόμασα companyweb
εκεί δημιούργησα το πρώτο site. ΄Ετσι όταν ανοίγει ο χρήστης τον Internet Explorer βλέπει το Πρώτο μου site http://companyweb/default.aspx

Όλα μέχρι εδώ δουλεύουν μέλι γάλα.

Έκανα ένα Publishing rule στον isa το οποίο ακούει σε https Listener και κάνει ridirect στην 80 μέσα.
έτσι ο χρήστης όταν είναι έξω αν πληκτρολογήσει https://intranet.company.gr ανοίγει το web form authentication του ISA, δείνει user και Pass και όλα ΜΕΛΙ ΓΑΛΑ.

Πρόβλημα 1
Όταν ανοίγει ένας χρήστης με Laptop τον Internet Explorer έξω από την εταιρία ΦΥΣΙΚΑ και δεν βρίσκει την σελίδα http://companyweb/default.aspx οπότε λέει ότι η σελίδα δεν είναι διαθέσιμη.
Φυσικά και αν κάνει VPN τότε η σελίδα δουλεύει. Πράγμα το οποίο στο νέο site δεν θα ηθελα να παίζει έτσι. Δε νθα ήθελα ο χρήστης να είναι αναγκασμένος να κάνει VPN για να παίξει, αλλά η σελίδα που θα ορίσω σαν αρχική σελίδα να είναι διαθέσιμη μέσα αλλά και έξω από την εταιρία. Σίγουρα βέβαια όταν είναι εκτός εταιρίας θα πρέπει να του ζητήσει User Name και Password.

Πρόβλημα 2
Όταν κάποιος χρήστης κάνει VPN από iphone και μπει στη σελίδα http://companyweb/defautl.aspx (από κάποιο email που του έχει έρθει), φυσικά και δεν δουλεύει μιας και το iphone δεν "ανοίκει" στο domain οπότε δεν καταλαβαίνει το ΣΚΕΤΟ companyweb αλλά πρέπει να γράφει http://companyweb.company.local/default.aspx Φυσικά και δουλεύει σωστά αν ο χρήστης πάει στην https://intranet.company.gr

Πρόβλημα 3
Η Default διεύθυνση του sharepoint είναι companyweb ΣΚΕΤΟ.
Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι όταν για παράδειγμα μία ροή εργασίας ζητά να εγγρίνει κάποιος χρήστης, όταν είναι έξω από την εταιρία, ισχύουν όλα τα παραπάνω προβλήματα όταν κάνει απλά κλικ στο Link που έχει έρθει στο email.

Πρόβλημα 4
Όταν σε μία βιβλιοθήκη ορίσεις τις default ροές εργασίας για εγγρίσεις που έχει ο sharepoint server τότε έρχεται ένα email Ανάθεσης Εργασίας.
Στον Sharepoint server 2007 έχει δύο τρόπους για να ολοκληρώσεις την εργασία αυτή και να εγκρίνεις.
1. Στην προεπισκόπιση του email από το outlook Επάνω έχει δύο κουμπιά Ενα για δημιουργία κανόνα και ένα για επεξεργασία αυτής της εργασίας.
Πατόντας το κουμπί επεξεργασίας αυτής της εργασίας σε πηγαίνει κανονικά στο σημείο που πρέπει να εγκρίνεις.
Αν όμως δεν έχεις Outlook??? Τότε το συγκεκριμένο κουμπί Δεν υπάρχει.
Στον Sharepoint 2007 ξεπερνιέται το συγκεκριμενο πρόβλημα διότι στο Default email της ροής εργασίας που πηγαίνει στο χρήστη, στο τέλος γράφει Αν δεν έχετε δικαιώματα για αυτή τη λίστα .... Πατείστε εδω. Όπου το εδώ είναι Linkable και σε πηγαίνει στο σημείο στο οποίο είναι για να εγκρίνεις. Ο χρήστης έχει δικαιώματα και απλά αυτό το Link είναι εξυπηρετικό και ξεπερνά το πρόβλημα του "κουμπιού". Βέβαια το Link είναι companyweb/.......
Στον sharepoint 2010 όμως στην ίδια Default ροή εργασίας έγκρισης ΔΥΣΤΥΧΩΣ στο τέλος ΔΕΝ ΕΧΕΙ αυτό το κείμενο δλδ Πατήστε εδώ. αποτέλεσμα αυτού είναι ότι ΜΟΝΟ από το κουμπί διαχείρισης εργασιών που υπάρχει στην προεπισκόπιση του Outlook είναι διαθέσιμη η εργασία ώστε ο χρήστης να πάει να εγκρίνει, οπότε από το iphone είναι αδύνατον να εγκρίνει κάποιος.

Πρόβλημα 5
Λίστες με επαφές του sharepoint που έχει κάνει Connect ο χρήστης στο Outlook θα πρέπει να δουλεύουν και όταν ο χρήστης είναι εκτός εταιρίας.

Πρόβλημα 6
Rss Feads του Sharepoint να είναι διαθέσιμα και έξω.

Για τους παραπάνω λόγους έχω "καταλήξει" 'οτι το site πρέπει να λέγετε http://sp.company.gr/default.aspx Και μάλιστα https
έτσι ώστε όταν πηγαίνει το email να έχει σαν Link το https://sp.company.gr/default.aspx το οποίο σίγουρα θα δουλεύει από έξω και από μέσα εφόσον θα κάνω ζώνη company.gr στον εσωτερικό μου DNS όπου θα γίνει μία HostA και θα δείχνει την εσωτερική ΙΡ του sharepoint Server.

To "κακό" είναι ότι θα επιβαρύνω το εσωτερικό μου δίκτυο με https πράγμα το οποίο δεν είναι απαραίτητο εσωτερικά.

Στον νέο sharepint 2010 για αρχή έχω κάνει το πρώτο site sp.company.gr
Το πρώτο ΄"πρόβλημα" που έχω έίναι ότι πλεόν ζητά User Name και password ακόμη και όταν είναι μέσα στην εταιρία, και πρέπει να πάω να προσθέσω το παραπάνω site στα Intranet Sites του Internet Explorer για να αποθηκεύσει τον κωδικό και να μην το ζητά.
Αν το site το πω http://spointsrv/default.aspx τότε όλα δουλεέυον σωστά χωρίς να χρειαστεί να βάλω κάτι στο Intranet Site του Internet Explorer.

Έτσι πριν προχωρήσω λέω να ζητήσω την γνώμη όλων σας ώστε να κάνω την δυνατόν καλύτερη αρχή, μιας και η αρχή και ο σχεδιασμός είναι το ήμισι του παντός και να έχω όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα όταν θα προχωρήσω, διότι σκέφτομαι να περάσω όλο το BI της εταιρίας πάνω από το sharepoint.

Δεν ξέρω αν τα παραπάνω είναι κατανοητά. Αν όχι πείτε μου να δώσω  περισσότερες πληροφορίες και Snapshots ίσως.
Περιμένω απαντήσεις σας. Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Μπλέκεις διαφορετικά πράγματα. Το τί εμφανίζεται στα alerts ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ AAM. Αν πας να αλλάξεις τα AAM απλά και μόνο για να έχεις διαφορετικά link στα alert θα δημιουργήσεις πολύ περισσότερα προβλήματα απ' ότι θα λύσεις. Το περιττό https είναι ένα μόνο παράδειγμα. Κυριολεκτικά είναι σα να σκοτώνεις μύγα με κανόνι.

Είπαμε, αν θέλεις να έχεις το ίδιο hostname μέσα και έξω απλά βάλτο. Και εννοώ το companyweb.company.gr, όχι το companyweb μόνο του. Αν βάλεις ως host header ενός web application το companyweb.company.gr όλοι οι χρήστες θα μπαίνουν δίνοντας όλο αυτό το hostname.

Από εκεί και πέρα, το πως θα βγεί το site έξω και αν θα συνδέεσαι με https ή με απλό http είναι δουλειά του firewall που θα χρησιμοποιήσεις (Forefront, ISA, ξερωγωτί). Για παράδειγμα, το άρθρο Publishing a SharePoint application with identical internal and public host addresses περιγράφει πως να κάνεις τις απαραίτητες ρυθμίσεις για το Forefront.

Από εκεί και περα, το ότι πρέπει να βάλεις το site σου στο Intranet Sites ή στο Trusted sites .... αυτό είναι δεδομένο και ίσχυε και για το 2007. Είναι θέμα του Internet Explorer, όχι του Sharepoint. Τα site που μπαίνουν ΑΥΤΟΜΑΤΑ στο Intranet Sites είναι αυτά που αναγνωρίζονται ως site στο εταιρικό intranet δηλαδή ... όσα ΔΕΝ έχουν πλήρες domain name. Προφανώς αν ένα site δεν αναγνωρίζεται αυτόματα ως intranet site, θα πρέπει να το βάλεις εσύ, ίσως με κάποιο policy.

Και όσον αφορά το BI της εταιρείας, τί εννοείς? Αποφασίσατε να χρησιμοποιήσετε PerformancePoint? Excel Services? Τα έχετε ξαναχρησιμοποιήσει? Γιατί η χρήση τους δεν είναι τόσο προφανής όσο νομίζεις και μπορεί να σου προκαλέσει αρκετούς πονοκεφάλους.

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...