Jump to content

Πολλαπλά WiFi Access Points για ξενοδοχείο - πρόταση


Recommended Posts

Καλημέρα,

Σε ένα ξενοδοχείο χρειάζονται πολλαπλά Access Points ώστε να μπορούν να έχουν γρήγορο internet σε όλους τους χώρους, αλλά και στα δωμάτια. Δεν υπάρχει η δυνατότητα δομημένης καλωδίωσης, ότι γίνει πρέπει να γίνει ασύρματα.

Έχουν γίνει διάφορες προσπάθειες από διαφόρους κατά καιρούς, αλλά δεν έχουν αποδώσει (δεν ξέρω τους λόγους).

Έχει κάποιος να προτείνει λύση; Αν δεν θέλετε να προτείνετε hardware, στείλτε μου pm.

Ευχαριστώ

Κώστας
Link to comment
Share on other sites

Προφανως χρειάζεσαι τοπολογία Wireless Access Point σε συνδυασμο με Repeaters. Απο θέμα configuration θα πρέπει να προσέξεις να μπορούν οι repeaters να περνάνε dhcp πακέτα και να έχεις δυνατότητα roaming ( Δηλαδή να μπορείς να αλλάξεις περιοχή/AP χωρίς να χρειαστείς reconnect ) . Αν μπορείς να μας πεις περισσότερες λεπτομέρειες για το χώρο θα βοηθούσε ( όροφοι,κλπ ). Επίσης σίγουρα θα χρειαστείς κάποιου είδους καλωδίωση στους ορόφους

 

Link to comment
Share on other sites

Έχουν γίνει διάφορες προσπάθειες από διαφόρους κατά καιρούς, αλλά δεν έχουν αποδώσει (δεν ξέρω τους λόγους).

Σε τέτοια μέρη απλές λύσεις ΔΕΝ παίζουν. Δυστυχώς πρέπει να πας σε ακριβή λύση η οποία είναι η μόνη αξιόπιστη και ακούει στο όνομα Mesh Networking. Προετοιμάσου να δώσεις τιμή ανα AP γύρω στα 500-700 euro. Όλα τα άλλα είναι απλά πατέντες οι οποίες κάτω απο μεγάλο φόρτο MU απλά αρχίζουν να κολλάνε ή να σέρνονται. Αν πας σε λύση με repeaters όπως ανέφερε ο Γιώργος, απλά μπορεί να καταλήξεις εκεί που άρχισες. Δυστυχώς αυτά παίζουν μόνο για λίγους  χρήστες. Αν σου κάτσουν 3 λαπτόπια με bittorent και ένας με rapidshare ούτε ping μεταξύ τους δεν κάνουν μετά. Καλωδίωση δε θα χρειαστείς αν δε θες, μόνο ρεύμα.  Αν και απο άποψη απόδοσης θα σου πρότεινα να βάλεις Poe καθώς το data exchange θα περάσει απο τους clients στο base AP απο το ethernet δίκτυο και όχι πάνω απο το ασύρματο.

 

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ!

Δεν υπάρχει δυνατότητα καλωδίωσης (ο πελάτης το απέκλεισε), οπότε μάλλον ξεχνάμε και το PoE.

Συγκεκριμένα; Θα προτείνω και ένα firewall με webfiltering ώστε να κόψουμε torrents κ.λπ.

Κ.
Link to comment
Share on other sites

Έχουν γίνει διάφορες προσπάθειες από διαφόρους κατά καιρούς, αλλά δεν έχουν αποδώσει (δεν ξέρω τους λόγους).

Αν σου κάτσουν 3 λαπτόπια με bittorent και ένας με rapidshare ούτε ping μεταξύ τους δεν κάνουν μετά. Καλωδίωση δε θα χρειαστείς αν δε θες, μόνο ρεύμα.  Αν και απο άποψη απόδοσης θα σου πρότεινα να βάλεις Poe καθώς το data exchange θα περάσει απο τους clients στο base AP απο το ethernet δίκτυο και όχι πάνω απο το ασύρματο.

 

 

 

Συμφωνώ εν μέρει και διαφωνώ επίσης. Ούτως η άλλως και 1 με torrent να κάτσει γονατίζει το σύμπαν ( εκτος αν κάνεις ισοκατανομη ανα client αλλά και πάλι έτσι αδικείς τους άλλους ). Τώρα για το Poe δεν κατάλαβα τι ακριβώς λες... oi clients θα είναι λογικά laptops. Μάλλον εννοείς 1 POE switch με επάνω του τον router και το/τα AP.

Κώστα.. κάποια minimum καλωδίωση θα γίνει είτε θέλει είτε όχι. Για πόσους clients περίπου μιλάμε?

 

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ!

Δεν υπάρχει δυνατότητα καλωδίωσης (ο πελάτης το απέκλεισε), οπότε μάλλον ξεχνάμε και το PoE.

Συγκεκριμένα; Θα προτείνω και ένα firewall με webfiltering ώστε να κόψουμε torrents κ.λπ.

Κ.

Web filtering είναι must. Αλλά το πρόβλημα σου δεν είναι εκεί. Τα πακέτα θα πάνε μέχρι τον gateway για να γίνουν drop. Το υπερβολικό φόρτο μεταξύ πακέτων μεταξύ των AP θα συνεχίσει να υφίσταντε. Αυτό σου είπα και πιο πριν. Στο mesh network οι clients κάνουν adopt όλα τα rules που δίνεις στο base και τα πακέτα γίνονται drop απο το AP πρωτού αρχίσουν να ταξιδεύουν απο το repeater στο base Ap και μετά στον gateway που θα τα απορρίψει. Γιαυτό και οι συμβατικές λύσεις σε ξενοδοχεία δεν παίζουν. Απο την άλλη έχεις και το θέμα του ποιός έχει πρόσβαση στο ασύρματο. Με κωδικούς που ισχύουν για κάποιο χρονικό διάστημα? Πάρτε κόσμε ένα pass και γιούργια? Θες υπηρεσία hotspot αναγκαστικά.

Δυστυχώς αν θες να δώσεις μια λύση στον πελάτη που να δουλεύει και να μπορείς να την εγγυηθείς, πρέπει να την πληρώσεις. Καθώς επίσης και αυτός.

Link to comment
Share on other sites

O πελάτης δεν έχει πρόβλημα να πληρώσει, γι' αυτό και ζητώ περισσότερες πληροφορίες.

Το PoE πάνω στο AP θέλει ένα ethernet cable. Aν δεν μπορεί να περάσει καλώδιο;

Κώστας
Link to comment
Share on other sites

Ναι. Σε αποθήκη με 52 φορητά τερματικά που έκαναν ασύρματη παραγγελιοληψία και 30 Η/Υ τερματικά  που είχαν σύνδεση μέσω rdp σε server στο εξωτερικό. Και σε καμιά 30αριά καταστήματα ακόμα αλλά εκεί το trafic είναι κατα πολύ μικρότερο. Μιλάμε για 20-40 υπολογιστές και φορητά τερματικά μαζί.  Για τα άλλα που σου πρότεινα μαζί με το RFS-4100 για access gateway έχω εγκαταστάσεις με πάνω απο 200 clients συνδεδεμένους σε ξενοδοχεία. Αλλά οφείλω να σε προειδοποιήσω ότι το να τα στήσεις δεν είναι τόσο απλό.

Link to comment
Share on other sites

Αλλά οφείλω να σε προειδοποιήσω ότι το να τα στήσεις δεν είναι τόσο απλό.

Meaning? [:)]

Δεν είναι βέβαια απαραίτητο να τα στήσω εγώ. Μπορούν οι εταιρίες μας σε συνεργασία.

Κώστας 
Link to comment
Share on other sites

Με τιμά η πρόσκληση για συνεργασία. Μπορείς να ζητήσεις βοήθεια και απο τη motorola. Είναι ακριβό project. Θα σε εκπαιδεύσουν αν χρειαστείς. Προσωπικά με ενδιαφέρει οι λύσεις που παρουσιάζουμε να έχουν αποτέλεσμα εγγυημένο. Δεν είναι θέμα του να βγάλουμε λεφτά όσο να κάνουμε σωστή δουλειά.

Αν μπορεί κάποιος άλλος να προτείνει λύση και να την εγγυηθεί με ενδιαφέρει και μένα αν μπορώ να μειωσω τα κόστη προς τους πελάτες μου.

 

Link to comment
Share on other sites

Κώστα,

Έχω χρησιμοποιήσει σε πολλές εφαρμογές το UniFi της Ubiquiti (http://www.ubnt.com/unifi). Είναι controller based (που είναι ιδανικό για ξενοδοχεία) οπότε από έναν σταθμό εργασίας μπορείς να αλλάζεις τα χαρακτηριστικά σε 100δες AP εύκολα. Είναι εξαιρετικά οικονομικό (για αυτά που κάνει, το λογισμικό του είναι δωρεάν) και αξιόπιστο. Έχει δύο τύπους AP, έναν εσωτερικού χώρου (μικρό πιάτο για τοίχο) και έναν εξωτερικού με 1W ισχύ (picoM2). Για controller χρησιμοποιώ ALIX (16 x 16 x 2cm) χωρίς κινητά μέρη με flash που γενικά το εγκαθιστάς και το "ξεχνάς".

Η καινούργια έκδοση του λογισμικού υποστηρίζει upstream AP οπότε μπορείς να βάλεις 1-2 outdoor (ως indoor) 1W σε κάθε όροφο με σύρμα και διάσπαρτα indoor AP χωρίς σύρμα. Γενικά αν έχεις ορόφους μπορείς να θεωρήσεις ότι το σήμα από όροφο σε όροφο δεν θα είναι και πολύ αξιόπιστο για uplinks (ή mesh). Δηλαδή με 1 καλώδιο ανά όροφο περίπου. Επίσης υποστηρίζει σύνδεση με AD, optional billing, δυναμικούς χάρτες κάλυψης, email alerts για προβλήματα στα managed AP, δυναμικούς κωδικούς με voucher για τους πελάτες κ.α.

Τώρα, σχετικά με τα ασύρματα και την ιδιαίτερη χρήση σε ξενοδοχεία:

Μια υποδομή 802.11n (όπως αυτή που πρότεινα) πετυχαίνει max throughtput 74 Mbps. Με την χρήση WDS ή UPlinks αυτό μειώνεται στο μισό άρα περίπου 35 Mbps. Δεδομένου ότι τα περισσότερα connections θα είναι με το internet (μία ADSL σύνδεση έχει γύρω στα 12-16Mbps σε καλές περιπτώσεις) και σπάνια μεταξύ των devices που θα βρίσκονται μέσα στο ξενοδοχείο, η κίνηση που μπορεί να σηκώσει το ασύρματο είναι μεγαλύτερη από αυτή της ADSL και το bottleneck δεν είναι το ασύρματο αλλά η ADSL η ίδια.

Υπάρχουν δύο τεχνικές για να αποτρέψεις έναν "κακό" πελάτη από το να μονοπωλήσει την ADSL:
  • Bandwidth limits per client/mac.
  • QoS
Στην πρώτη περίπτωση (που το υποστηρίζουν όλα τα σοβαρά hotspot αλλά και το λογισμικό του controller για τα ασύρματα που ανέφερα παραπάνω) μειώνεις το max bandwidth που έχει ο κάθε πελάτης ώστε αθροιστικά ναι μεν να βρίσκεσαι σε τιμές μεγαλύτερες από αυτές που προσφέρει μια ADSL αλλά κανείς να μην μπορεί να την "μπουκώσει" από μόνος του.

Στην δεύτερη περίπτωση φροντίζεις να φτιάχνεις fair queues για upload/download οπότε το Quality of Service εγγυάται την ισοκατανομή του bandwidth.

Φυσικά είναι λογικό να θέλεις και κάποιο L7 firewall (θα σου πρότεινα υλοποίηση PFSense σε ALIX) για να έχεις απόλυτο έλεγχο στα επιτρεπόμενα πρωτόκολλα. Με τον τρόπο αυτό μπορείς να αποκλείεις για παράδειγμα το skype ή να βάζεις bandwidth penalty στα peer2peer πρωτόκολλα.

Γιώργος.
Link to comment
Share on other sites

Εγώ ρε παιδιά να την πώ την αμαρτία μου... σε CISCO AIRONET θα κοίταγα...με τον controller έτοιμο...κάνει και π@π@δ3$..δέν λέω όλοι μας κάτι θα έχουμε δεί προσωπική μου γνώμη είναι..Κάτι σαν να λέμε AS400 [:)]... Πάντως Κώστα κοίτα και ότι σου λένε τα παιδιά παραπάνω γιατί όποιος έχει κάνει τέτοιο έργο...το έχει δεί κίολας απο κοντά..[;)]

V

 

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα,

καταρχήν θα ήταν χρήσιμο να ξέραμε περίπου το μέγεθος του κτιριού που πρέπει να καλύψει το WLAN. Έχει γίνει μια μέτριση στο κτίριο αν υπάρχουν παρεμβολές για το WLAN ? (ηλεκτρικές συσκευές, ποσο συμπαγές είναι τα τοίχοι κτλ. )

Εφόσον δεν υπάρχει η δυνατότητα καλωδίωσης τότε σου μένει μόνο να δουλέψεις με Repeaters/Extenders όπως είπαν και η προλαλήσαντες.

Αυτό που σίγουρα θα χρειαστείς είναι ένας Wlan Controller.

Απο άποψη λύσεων υπάρχουν πολλά . (Cisco , HP/Procurve / Motorola / Lancom) εμείς προσωπικά κάνουμε τέτοιες εγκαταστάσεις με Lancom.

Αυτό που θα σου συνιστούσα είναι πρώτα να κάνεις μετρήσεις και να δείς όλες τις παραμέτρους που υπάρχουν στο κτίριο για να προχωρήσεις μετα σε μια λύση που θα είναι και αξιόπηστη και οικονομική.  

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ.

Το θέμα είναι ότι έχουν προσπαθήσει ήδη διάφοροι συνάδελφοι και ο πελάτης δεν έχει μείνει ικανοποιημένος. Έχω ήδη ζητήσει πληροφορίες για την υποδομή. Μόλις τις πάρω, θα τις παραθέσω.

Κώστας
Link to comment
Share on other sites

Γεια σου Κώστα,<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

θα με ενδιέφερε γιατί ο πελάτης μέχρι τώρα δεν έχει μείνει ικανοποιημένος. Τι εγκαταστάσεις έχουν γίνει μέχρι τώρα? και το σημαντικότερο ποιές απαιτήσεις έχει ο πελάτης?

Μια To-Do-List για να καταλήξεις στην λύση που θα ικανοποίηση των πελάτη:

1. Ποιές απαιτήσεις έχει ο πελάτης . ( Wlan ανοιχτό, Hotspot, MultiSSID , Reporting/Logging, Billing, να χρησιμοποιείτε μόνο για τους πελάτες ή και για ανάγκες του ξενοδοχείου)

2. Τι ακριβώς θέλει να καλύψει ( Δωμάτια, Διάδρομοι, Lobby, εξωτερικοί χώροι ? )

3. Αποτύπωση της υπάρχων υποδομής (Access Points κτλ.)

4. Αποτύπωση του κτιρίου (Αρχιτεκτονικό Διάγραμμα, Πάχος/Υλικά τοίχων κτλ. )

5. Εύρεση τυχών παραμέτρων παρεμβολών ( Άλλα Wlan στην περιοχή, Φούρνοι μικροκυμάτων, άλλες ηλεκτρικές συσκευές που μπορούν να παρεμβάλουν το σήμα)

6. Έλεγχος στον χώρο του πελάτη και μέτρηση σημάτων και παρεμβολών. Υπάρχουν ιδικά λογισμικά που σε βοηθούν σε όλα αυτά και με τα οποία μπορείς να υπολογίσεις που θα τοποθετηθούν Access Points / Repeaters και πόσα θα χρειαστείς για να έχεις την μέγιστη κάλυψη. http://www.ekahau.com/products/ekahau-site-survey/overview.html

Οπωσδήποτε πρέπει να κοιτάξεις και για Firewall και Logging λόγου του νομοθετικού πλαισίου. Υπάρχει η οδηγία 2006/24/ΕΚ της Ε.Ε που επιβάλει σε πάροχους Hotspot όπως θα είναι το ξενοδοχείο να υπάρχει logging των συνδέσεων και να κρατούνται σε αρχείο έως και για 6 μήνες.

http://www.dpa.gr/pls/portal/docs/PAGE/APDPX/LAW/RELATIVELAW/%CE%9F%CE%94%CE%97%CE%93%CE%8A%CE%912006-24-%CE%95%CE%9A.PDF

Φιλικά

Μάρκος

 

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ!
θα με ενδιέφερε γιατί ο πελάτης μέχρι τώρα δεν έχει μείνει ικανοποιημένος. Τι εγκαταστάσεις έχουν γίνει μέχρι τώρα? και το σημαντικότερο ποιές απαιτήσεις έχει ο πελάτης?

O πελάτης είναι διευθυντής ενός τρελοχλιδάτου ξενοδοχείου. Δεν έχει άποψη, απλά δεν τον καλύπτουν οι προσπάθειες που έχουν γίνει ως τώρα. Έχει δοκιμάσει και την λύση Ethernet μέσω πρίζας ρεύματος, και δεν έμεινε ικανοποιημένος. Όσον αφορά στις ασύρματες υλοποιήσεις, λέει ότι έχουν τοποθετηθεί Access Points, τα οποία μετά από 3 μέτρα χάνουν το σήμα. Πως και τι...

Έχω ζητήσει πλήρη ανάλυση, ώστε να μπορέσω να κάνω την καλύτερη πρόταση έργου, καθώς και επίσκεψη στον χώρο.


Κώστας

Link to comment
Share on other sites

Guest anestius

ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΜΕ ΤΟΝ APOSTOLO... Αλλά καλύτερα να μας πεις για το μέγεθος που θα χρειαστείς για να κάνεις ασύρματο. πιθανοί clients 10+, 20+ 40+ κλπ μετά θα επιλέξεις τεχνολογία είτε με WAP είτε με MESH αν ξεπεράσεις τους 20+ προτείνω MESH για να είσαι άνετος. Αυτοί οι clients θα βγαίνουν από δική τους dsl ή θα πέσουν στο κεντρικό dsl (διότι εκεί θα χρειαστείς διαχείριση) σκέψου ένα Firewall watchguard με μία ή και δύο γραμμές ταυτόχρονες κλπ κλπ

Επίσης για την διαχείριση των client μπορείς μπροστά να βάλεις ένα hot spot συστημα (κοίτα πχ Zyxel zyair) οπότε έχεις και filtering και bandwidth limit.

Σε κάθε περίπτωση το μέγεθος θα καθιορίσει την ανάγκη σου.

Είμαι στην διάθεσή σου για κάθε λεπτομέρεια.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Αγαπητοί, το έργο ισχύει, αν και ο πελάτης δεν έχει/θέλει να δώσει αρχιτεκτονικά σχέδια. Προτιμά να γίνει μια επίσκεψη στο χώρο (Σαντορίνη) με τα έξοδα να βαρύνουν αυτόν και να γνωμοδοτήσουν οι τεχνικοί αφού δουν τους χώρους και τις ιδιαιτερότητές τους.

Όποιος ενδιαφέρεται για συνεργασία, παρακαλώ pm.

Με εκτίμηση

Κώστας Μπάκας

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...