Jump to content

Κατατέθηκε το Σχέδιο Νόμου για την ρύθμιση σημαντικών θεμάτων ηλεκτρονικών επικοινωνιών


Recommended Posts

Πηγή άρθρου = ©adslgr.com




Σημαντικές και χρονίζουσες εκκρεμότητες για τον χώρο των τηλεπικοινωνιών ρυθμίζονται στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, το οποίο κατατέθηκε χθες στο ελληνικό κοινοβούλιο. Το σχέδιο νόμου με τίτλο "Ρύθμιση λειτουργίας της ταχυδρομικής αγοράς, θεμάτων ηλεκτρονικών επικοινωνιών και άλλες διατάξεις" χωρίζεται σε δύο μέρη: το μεν πρώτο αφορά την απελευθέρωση της ταχυδρομικής αγοράς από 1/1/2013 ενώ το δεύτερο έρχεται να καλύψει νομοθετικά κενά στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Πρόκειται για μία νομοθετική ρύθμιση η οποία εν πολλοίς είναι έτοιμη εδώ και αρκετά χρόνια, πλην όμως δεν είχε φτάσει ποτέ μέχρι το κοινοβούλιο. Ωστόσο πέραν των εκκρεμοτήτων το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει και νέες διατάξεις και προβλέψεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν σημαντικά την αγορά των τηλεπικοινωνιών.

Ας δούμε τα βασικά σημεία του δεύτερου μέρους (Κεφάλαια Ζ έως ΙΑ) του σχέδιο νόμου:

  • Δημιουργείται πανελλαδικό τηλεμετρικό δίκτυο συνεχούς μέτρησης και καταγραφής των επιπέδων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, με την ονομασία Εθνικό Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων. Το Παρατηρητήριο θα δημιουργηθεί εντός της Εθνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Οι πόροι για την δημιουργία του Παρατηρητηρίου είναι διασφαλισμένοι και το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.
  • Συστήνεται Διεύθυνση Τηλεπικοινωνιακών Δικτυακών Υποδομών εντός της Γενικής Διεύθυνσης Επικοινωνιών του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Αρμοδιότητα της νέας υπηρεσίας είναι η παρακολούθηση ανάπτυξης δικτύων (δικαιώματα διέλευσης κ.α.), η καταγραφή των δικτυακών υποδομών της χώρας (μητρώο υποδομών) και η ασφάλεια. Το μητρώο των δικτυακών υποδομών έχει επίσης εξασφαλισμένους πόρους από το ΕΣΠΑ.
  • Επαναδιατυπώνονται διατάξεις των νόμων 3431/2006 και 2801/2000 οι οποίοι ορίζουν το πλαίσιο λειτουργίας της ΕΕΤΤ.
  • Παρέχεται η απαραίτητη νομοθετική εξουσιοδότηση για την Κοινή Υπουργική Απόφαση που έχει ήδη εκδοθεί σχετικά με την αδειοδότηση κεραιών. Το σχέδιο νόμου προβλέπει (όπως και η ΚΥΑ) την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης, ενώ προβλέπονται αναλυτικές μεταβατικές διατάξεις για τις υπάρχουσες κεραίες. Η ΕΕΤΤ εξουσιοδοτείται για την δημιουργία και την λειτουργία του Συστήματος Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων (ΣΗΛΥΑ).
  • Προβλέπεται η μέριμνα για την έκδοση των ρυθμιστικών και νομοθετικών αποφάσεων που θα απαιτηθούν για την λειτουργία του δορυφορικού συστήματος Galileo.
  • Η Γενική Γραμματεία Επικοινωνιών, μετονομάζεται σε Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
  • Υποχρεώνονται οι πάροχοι (καθώς και οι αρμόδιες δημόσιες αρχές) να κοινοποιούν στο Υπουργείο σχέδια και πληροφορίες σχετικά με την όδευση νέων ενσύρματων δικτυακών υποδομών.
  • Η ΕΕΤΤ εξουσιοδοτείται να εκδίδει ρυθμιστικές αποφάσεις για την μετάβαση στο IPv6.


Το σχέδιο νόμου εισήχθηκε για ψήφιση χθες στο κοινοβούλιο και η ολοκλήρωση της συζήτησης και της ψήφισης του αναμένεται να γίνει εντός των επομένων ημερών.

Εκτός από τις καινοτομίες του νόμου όπως το Μητρώο Υποδομών ή το Παρατηρητήριο για την ακτινοβολία ή η νομοθετική ρύθμιση για το IPv6, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το κλείσιμο της πολύχρονης εκκρεμότητας της αδειοδότησης κεραιών κινητής τηλεφωνίας (και όχι μόνο). Μετά την υπογραφή της (πολύπαθης) σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης και την ολοκλήρωση του Συστήματος Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων από την ΕΕΤΤ, το νομοθετικό πλαίσιο είναι πλήρες και μπορούμε να αισιοδοξούμε πως μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012 θα αρχίσει να λειτουργεί η διαδικασία.

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ την αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου.

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...