Jump to content

Imagine Cup 2012 - Winner "Symbiosis"


Recommended Posts

Πηγή Αρθρου : http://www.zougla.gr/technology/article/pragmatopi8ike-o-elinikos-telikos-tou-diagonismou-imagine-cup-2012

Image.ashx?fid=560453&w=400&h=300&q=80

Πραγματοποιήθηκε ο ελληνικός τελικός του διαγωνισμού «Imagine Cup 2012»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 25 Απριλίου 2012, 13:35

Λευτέρης Ξυκομηνός

Τους ελληνικούς τελικούς του Παγκόσμιου Φοιτητικού Διαγωνισμού Imagine Cup πραγματοποίησε χθες, Τρίτη 24 Απριλίου, η Microsoft Ελλάς στις εγκαταστάσεις της στο Μαρούσι. Νικήτρια ομάδα αναδείχθηκε η Symbiosis με το ομώνυμο project, η οποία θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους παγκόσμιους τελικούς, που θα πραγματοποιηθούν από τις 6 έως τις 10 Ιουλίου στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Η εκδήλωση, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Βάλια Καϊμάκη, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

MS_Hellas_Ellinikos_Telikos_Pagkosmios_F
Οι νικήτριες ομάδες του φετινού διαγωνισμού Imagine Cup

Ο κ. Ernst-Jan Stigter, διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Ελλάς, στην εναρκτήρια παρουσίαση που πραγματοποίησε αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο της επιχειρηματικής καινοτομίας στην ανάπτυξη, ενώ σημείωσε μεταξύ άλλων: «Για τη Microsoft, η επένδυση στην καινοτομία συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση ανάπτυξης και προόδου. Με την πεποίθηση ότι, εάν προσδοκούμε ένα καλύτερο μέλλον, οφείλουμε να επενδύσουμε στους νέους μας, στο πάθος τους για εφευρετικότητα και στις φρέσκες τους ιδέες, αναπτύσσουμε δράσεις που έχουν ως στόχο να εμπνέουν και να παρακινούν τους νέους ανθρώπους, ώστε να δημιουργούν και να καινοτομούν. Στο πλαίσιο αυτό, η Microsoft διοργανώνει τον διεθνή διαγωνισμό Imagine Cup, ο οποίος στα δέκα του χρόνια συνεχίζει να ενθαρρύνει τους νέους να αναπτύσσουν λύσεις - που ίσως και να αλλάξουν τον κόσμο. Είναι μεγάλη μας χαρά, να βλέπουμε να παρουσιάζονται εξαιρετικά projects κάθε χρόνο στην Ελλάδα και ευχόμαστε καλή επιτυχία στην ελληνική ομάδα που θα ταξιδέψει στην Αυστραλία για να συμμετάσχει στους διεθνείς τελικούς».

MS_Hellas_Ellinikos_Telikos_Pagkosmios_F
κ. Ernst-Jan Stigter, Διευθύνων Σύμβουλος, Microsoft Ελλάς

Στη συνέχεια η κα Ελένη Ραχανιώτου, Διευθύντρια Τεχνολογίας της Microsoft Ελλάς, αναφέρθηκε στο θεσμό του Imagine Cup, εξηγώντας τη φιλοσοφία του διαγωνισμού και παρουσιάζοντας την πορεία του στο χρόνο, με ειδική αναφορά στις ελληνικές συμμετοχές, οι οποίες έχουν διακριθεί στο παρελθόν κατακτώντας υψηλές θέσεις στον παγκόσμιο διαγωνισμό. Παράλληλα, επεσήμανε ότι στην παρούσα χρονική συγκυρία η υποστήριξη των καινοτόμων ιδεών νέων ανθρώπων, μέσω διαγωνισμών όπως το Imagine Cup, είναι ακόμα πιο επιτακτική, ώστε να προωθηθεί στην Ελλάδα η επιχειρηματικότητα στο μέγιστο βαθμό.

MS_Hellas_Ellinikos_Telikos_Pagkosmios_F
κ. Ernst-Jan Stigter, Διευθύνων Σύμβουλος, Microsoft Ελλάς

Αμέσως μετά, παρουσιάστηκαν τα έξι projects που κατέθεσαν συμμετοχή, στη μεγάλη κατηγορία «Σχεδιασμός Λογισμικού» (Software Design) και κατόπιν αξιολόγησης, προκρίθηκαν να συμμετέχουν στους ελληνικούς τελικούς. Κάθε ομάδα παρουσίασε την εφαρμογή λογισμικού που είχε αναπτύξει, περιγράφοντας αναλυτικά τον τρόπο λειτουργίας της και αναδεικνύοντας εκτενώς την αποτελεσματικότητά της. Επισημαίνεται ότι και φέτος, το θέμα του διαγωνισμού ήταν «Φανταστείτε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία θα συμβάλλει στη λύση των μεγαλύτερων σύγχρονων προβλημάτων», ενώ οι συμμετέχοντες εμπνεύστηκαν από τους οκτώ «Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας» (Millennium Development Goals), όπως αυτοί έχουν καθοριστεί από τον Ο.Η.Ε.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη βράβευση των νικητριών ομάδων.

MS_Hellas_Ellinikos_Telikos_Pagkosmios_F
κ. Αθανάσιος Κυριαζής, Καθηγητής Πανεπιστήμιο Πειραιά, Συνεργάτης Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Ανταγωνιστικότητας

Το πρώτο βραβείο κέρδισε το project Symbiosis, το οποίο ανέπτυξαν οι Δημήτρης Μανδηλιώτης, Κώστας Τούμπας, Κατερίνα Κυπριώτη, Κική Κάζα, φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με την επίβλεψη του Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

MS_Hellas_Ellinikos_Telikos_Pagkosmios_F
κα Ελένη Ραχανιώτου, Διευθύντρια Τεχνολογίας, Microsoft Ελλάς

Η πρόταση της «Symbiosis» αποτελεί μια νέα θεώρηση της υποστήριξης των μελών της κοινότητας της νόσου Alzheimer, η οποία στοχεύει στη διευκόλυνση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, μέσω της προηγμένης σχεδίασής της. Το όλο περιβάλλον της Symbiosis αναπτύσσεται χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής, προσαρμοζόμενης στις ανάγκες του εκάστοτε ασθενή, ενεργοποιώντας τις πνευματικές και φυσικές δεξιότητές τους, ενισχύοντας έτσι παράλληλα, την αίσθηση της αυτονομίας και αυτοπεποίθησης. Η πορεία της αλληλεπίδρασης με τη Symbiosis καταγράφεται συνεχώς, παρέχοντας (μέσω του Cloud) άμεση ενημέρωση στον περιθάλποντα και στο συνδεόμενο με τον ασθενή ιατρό. Μέσω της Symbiosis, o ιατρός, μπορεί να διαχειρίζεται τους ασθενείς του ανά πάσα στιγμή και από οποιοδήποτε σημείο μέσω της σύνδεσής του από το smartphone του στη βάση (SymbioCloud).

MS_Hellas_Ellinikos_Telikos_Pagkosmios_F
Η συντονίστρια της εκδήλωσης, κα Βάλια Καϊμάκη, δημοσιογράφος

Τη δεύτερη θέση έλαβε η ομάδα Cosy SiTiSiS από το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά, η οποία παρουσίασε το Project SiTiSiS, ενώ την τρίτη θέση κατέκτησε η ομάδα The 3 Gadgeteers με το Project Floffy.

MS_Hellas_Ellinikos_Telikos_Pagkosmios_F
Η νικήτρια ομάδα «Symbiosis» με τον μέντορά της κ. Λ. Χατζηλεοντιάδη

Με αφορμή την κατάκτηση της πρώτης θέσης, ο μέντορας της ομάδας Symbiosis, κ. Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δήλωσε: «Η συμμετοχή μας στο Imagine Cup δίνει την ευκαιρία στους φοιτητές να γνωρίσουν τις δυνατότητές τους, αναπτύσσοντας μια ιδέα και παρουσιάζοντάς την στο ευρύ κοινό. Το φετινό project Symbiosis, που στηρίζει την κοινωνία των ασθενών της Νόσου Alzheimer μέσω της τεχνολογίας, προτείνει μια κανονικοποίηση του περιβάλλοντος στις ανάγκες των χρηστών και όχι αντίστροφα. Πιστεύουμε ότι η συνεργασία μας με την κα Τσολάκη, ειδική στο θέμα και η άμεση επαφή μας με τους ασθενείς και τους φροντιστές, μας εμπνέει να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο τη Symbiosis στο άμεσο μέλλον».

MS_Hellas_Ellinikos_Telikos_Pagkosmios_F
Τα μέλη της ομάδας «Cosy SiTiSis», η οποία απέσπασε τη δεύτερη θέση, με τον μέντορά της κ. Σ. Ρετάλη και την κα Ραχανιώτου

Επισημαίνεται ότι τα projects των φοιτητών αξιολογήθηκαν από κριτική επιτροπή, η οποία απαρτιζόταν από τον κ. Διομήδη Δ. Σπινέλλη, Καθηγητή στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τον κ. Σταύρο Μένεγο, Διευθυντή Έρευνας και Ανάπτυξης της Entersoft A.E., τον κ. Γιάννη Ριζόπουλο, δημοσιογράφο Pathfinder TechnoΛογείν, τον κ. Patrick Malone, Διευθυντή Marketing και Operations της Microsoft Ελλάς, την κα Ελένη Ραχανιώτου, Διευθύντρια Τεχνολογίας της Microsoft Ελλάς και τον κ. Φώτη Δραγανίδη, Γενικό Διευθυντή του Κέντρου Καινοτομίας και Διευθυντή Ακαδημαϊκού Τομέα της Microsoft Ελλάς.

MS_Hellas_Ellinikos_Telikos_Pagkosmios_F
Η ομάδα «The Three Gadgeteers», η οποία κατέκτησε την 3η θέση, με τον μέντορά της κ. Χ. Πατρικάκη

Ο διεθνής διαγωνισμός Imagine Cup πραγματοποιείται από το 2003, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον περισσότερων από 1,4 δισεκατομμύριο φοιτητών παγκοσμίως, ενώ στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν περίπου 300.000 φοιτητές. Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται στην Ελλάδα από το 2004, με τη συμμετοχή μέχρι σήμερα 5.500 ατόμων. Πέρα από την πρώτη θέση παγκοσμίως που έλαβε η ομάδα Alaniarides πέρυσι, συμμετέχοντας στην κατηγορία «Interoperability Challenge», ελληνικές ομάδες έχουν και παλαιότερα κερδίσει σημαντικούς τίτλους. Συγκεκριμένα τα projects «Sign2Talk» το 2005 και «SmartEyes» το 2004, είχαν κατακτήσει αντίστοιχα την 2η και 3η θέση παγκοσμίως, συμμετέχοντας στην κατηγορία «Σχεδιασμός Λογισμικού».

Περισσότερες πληροφορίες:

- www.imaginecup.gr

- http://studentguru.gr/p/imaginecup.aspx

- http://bit.ly/ic2012gr

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...