Jump to content

Ο Bill Gates στην Αθήνα


Recommended Posts

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και εγκαίνια του Κέντρου Καινοτομίας

Από αριστερά ο Δ/νων Σύμβουλος της Microsoft Ελλάς,  κ. Χρήστος Τσάγκος, - ο Πρωθυπουργός, κ. Κώστας Καραμανλής - ο Υπουργός Οικονομίας Οικονομικών, κ. Γιώργος Αλογοσκούφης - ο Πρόεδρος της Microsoft, κ. Bill Gates - ο Vice President Microsoft EMEA κ. Vahe Torossian ,-  ο Διευθυντής Δημόσιου Τομέα Microsoft Ελλάς κ. Πάνος Θεοδοσόπουλος, στο Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft

Αθήνα, 28 Ιανουαρίου 2008 - Πραγματοποιήθηκε σήμερα η επίσκεψη του Προέδρου της Microsoft Corp, Bill Gates, στην Αθήνα. Στο πλαίσιο της ολιγόωρης παραμονής του, ανακοινώθηκαν στρατηγικής σημασίας πρωτοβουλίες της Microsoft στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα έλαβε χώρα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, κ. Κώστα Καραμανλή, παρουσία του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γιώργου Αλογοσκούφη.

Τα εγκαίνια του Κέντρου Καινοτομίας της Microsoft στην Ελλάδα που πραγματοποιήθηκαν από τον Πρωθυπουργό, κ. Κώστα Καραμανλή και τον κ. Bill Gates, τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γιώργος Αλογοσκούφης και σημαντικές προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό και πολιτικό χώρο. Η ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Καινοτομίας της Microsoft, η οποία πραγματοποιείται αφενός στο πλαίσιο της Συμφωνίας που έχει υπογράψει η εταιρία με την Ελληνική Κυβέρνηση και αφετέρου με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ) που είναι και εταίρος μας στο νομικό σχήμα, στοχεύει στην ώθηση της έρευνας και της καινοτομίας, λειτουργώντας ως θερμοκοιτίδα επιχειρηματικών ιδεών και ενεργώντας ως σύνδεσμος μεταξύ της ερευνητικής κοινότητας και του επιχειρηματικού κόσμου.

Ο Πρόεδρος της Microsoft εγκαινιάζοντας το Κέντρο Καινοτομίας ανέφερε τα εξής «Στη σημερινή παγκόσμια οικονομία της γνώσης, η τεχνολογία και η καινοτομία αποτελούν βασικούς παράγοντες ανάπτυξης. Το 2006, πρώτη χρονιά υλοποίησης της νέας Ψηφιακής Στρατηγικής, που εφάρμοσε η κυβέρνηση, η Ελλάδα κατεγράφη ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη χώρα παγκοσμίως, στον τομέα ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία διεθνών οργανισμών. Στη Microsoft δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της καινοτομίας σε τοπικό επίπεδο θεωρώντας την βασικό παράγοντα της οικονομικής προόδου κάθε χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, η ίδρυση του Κέντρου Καινοτομίας φιλοδοξεί να συμβάλλει στη δημιουργία νέων ευκαιριών για όλους, που θα οδηγήσουν στην ενίσχυση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο».

Υπογραφή συμφωνίας για την έναρξη της πρωτοβουλίας Δεξιότητες για την Απασχολησιμότητα στον 21ο Αιώνα

Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης δήλωσε «Για την Κυβέρνηση αποτελεί βασική προτεραιότητα η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και η αποτελεσματική ενσωμάτωσή τους στην οικονομία και την κοινωνία της χώρας μας. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Ελλάδα έχει διανύσει πολύ σημαντικό δρόμο στις τεχνολογίες και ειδικότερα στον τομέα του γρήγορου Internet - των ευρυζωνικών δικτύων. Δημιουργούμε μια Ψηφιακή Ελλάδα που προσφέρει νέα τεχνολογικά εργαλεία για όλες τις πτυχές της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της χώρας μας. Αυτός είναι ο στόχος μας και αυτόν τον στόχο υπηρετούμε με την Ψηφιακή Στρατηγική που ήδη διανύει το τρίτο έτος εφαρμογής της. Η γνώση και η τεχνολογία αποτελούν στη σημερινή εποχή καθοριστικούς παράγοντες για την πρόοδο και την ευημερία μιας χώρας. Ακόμη μεγαλύτερο πλεονέκτημα έχουν οι χώρες που μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιούν τον πλούτο του ανθρώπινου δυναμικού που έχουν. Το Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft, που εγκαινιάζουμε σήμερα, αποτελεί σημαντικό στοιχείο της υλοποίησης της συμφωνίας μεταξύ της εταιρίας και του ελληνικού Δημοσίου στο πλαίσιο της ψηφιακής στρατηγικής της Κυβέρνησης. Το Κέντρο αυτό προβλέπεται να εξελιχθεί σε ένα ολοκληρωμένο Κέντρο Ανάπτυξης Λογισμικού που θα βοηθήσει την επιχειρηματικότητα και θα υποστηρίξει ταλαντούχους Έλληνες φοιτητές μέσα από τη συνεργασία του με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας».

Αξίζει να αναφερθεί ότι χάρη στις δράσεις της Ψηφιακής Στρατηγικής για την ευρυζωνικότητα, αλλά και λόγω της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρονικών επικοινωνιών και την ανάπτυξη του ανταγωνισμού, περισσότεροι από 1.000.000 συμπολίτες μας χρησιμοποιούν το γρήγορο Internet στην καθημερινότητά τους. Η αγορά πληροφορικής και ηλεκτρονικών επικοινωνιών παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον την αλλαγή αντίληψης που φέρνει η Ψηφιακή Στρατηγική, η οποία δεν περιορίζεται πια αποκλειστικά σε έργα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Έχουν ανακοινωθεί πρωτοβουλίες που φέρνουν την τεχνολογία απευθείας στα χέρια των πολιτών, των φοιτητών, των μαθητών και των επιχειρήσεων. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, ότι η συζήτηση για την τεχνολογία αποτελεί πια μέρος αυτών των μεταρρυθμίσεων για την παιδεία, την επιχειρηματικότητα και τη βελτίωσης της δημόσιας διοίκησης, όπως τις έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Το Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως μοχλός ενδυνάμωσης της ελληνικής αγοράς πληροφορικής, αξιοποιώντας και αναδεικνύοντας το ήδη υπάρχον ταλέντο και παρέχοντας ευκαιρίες δοκιμής, πιλοτικής εφαρμογής και ενσωμάτωσης των τελευταίων λύσεων τεχνολογίας. Βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα αναπτυχθούν οι δράσεις του Κέντρου είναι α) Η συνεργασία με την ελληνική ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα και η διασύνδεσή τους με την τοπική βιομηχανία πληροφορικής, β) Η υποστήριξη των ελληνικών εταιρειών παραγωγής λογισμικού και γ) Η συνεργασία με την κυβέρνηση για την πιλοτική δοκιμή υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης προς τον πολίτη. Απώτερος στόχος της λειτουργίας του Κέντρου είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, μέσω της διαμόρφωσης μιας ισχυρής ελληνικής βιομηχανίας πληροφορικής.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε και η υπογραφή συμφωνίας για την έναρξη της πρωτοβουλίας "Δεξιότητες για την Απασχολησιμότητα στον 21ο Αιώνα" που θα δώσει στους Έλληνες τη δυνατότητα για άμεση πρόσβαση στην εκπαίδευση για την απόκτηση δεξιοτήτων σε Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας, ώστε να γνωρίσουν τις τελευταίες τεχνολογίες, που κρίνονται πλέον απαραίτητες για την εύρεση εργασίας αλλά και για την εύκολη περάτωση καθημερινών δραστηριοτήτων που ενέχουν τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Στο τέλος της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε σύντομη ξενάγηση σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Κέντρου, στον οποίο παρουσιάστηκαν καινοτόμες εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί μέσα από συνεργασίες της Microsoft Ελλάς με ακαδημαϊκά ιδρύματα και επιχειρήσεις.

O BilL Gates παρουσιάζει το Surface

Παράλληλα, με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου της Microsoft στην Ελλάδα, διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) εκδήλωση προς τιμήν του, με τίτλο «Ο Κόσμος του Αύριο: Το Όραμα της Microsoft για το Μέλλον της Τεχνολογίας», στην οποία ήταν κεντρικός ομιλητής.. Ο κ. Bill Gates, απευθυνόμενος σε ένα κοινό που ξεπερνούσε τα 2000 άτομα, αποτελούμενο κυρίως από στελέχη της ελληνικής αγοράς Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, μίλησε για το όραμα της Microsoft, τη σημασία της τεχνολογίας και τις προοπτικές του αύριο. Βασιζόμενος σε μια συσσωρευμένη εμπειρία πλέον των τριών δεκαετιών στο τιμόνι της κορυφαίας εταιρίας λογισμικού παγκοσμίως, περιέγραψε τον τρόπο που αντιλαμβάνεται ο ίδιος το μέλλον της πληροφορικής, τον καθοριστικό ρόλο που έχει η καινοτομία και τα οφέλη που προκύπτουν από την εξέλιξη των νέων τεχνολογιών. Στο τέλος της ομιλίας του, ο Πρόεδρος της Microsoft εντυπωσίασε παρουσιάζοντας το υπολογιστικό σύστημα « Microsoft Surface», που αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον ψηφιακό κόσμο και την πραγματικότητα.

Με την ευκαιρία της εκδήλωσης, ο κ. Παντελής Τζωρτζάκης, Πρόεδρος ΔΣ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), δήλωσε «Η αθρόα συμμετοχή του κοινού στη σημερινή εκδήλωση και η ομιλία του κ. Bill Gates για τον «Κόσμο του Αύριο» αποδεικνύει ότι οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών αποτελούν τη σημαντικότερη πηγή έμπνευσης και καινοτομίας στις μέρες μας και αναδεικνύονται ως καίριος τομέας συνεισφοράς για την οικονομική ανάπτυξη, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών. Καθώς λοιπόν τα οράματα πραγματοποιούνται πλέον ψηφιακά, απελευθερωμένα από τα στεγανά των αυστηρών γεωγραφικών ορίων, «το αύριο είναι …τώρα».

Ο ΣΕΠΕ εκπροσωπώντας 400 εταιρίες του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών απ’ όλη την Ελλάδα, δηλώνει έτοιμος και διαθέσιμος να στηρίξει τα προγράμματα, τις υπηρεσίες και τις συνέργιες που απαιτούνται ώστε η χώρα μας να αποτελέσει στην πράξη τον «πυλώνα εισόδου» μιας σειράς επενδυτικών-αναπτυξιακών «ψηφιακών» σχεδίων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και διεθνώς. Θεμέλιος λίθος για την επιτυχία αυτού του οράματος θα αποτελέσει η ίδρυση Υπουργείου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Επιπλέον, ο κ. Bill Gates ήταν ο επίτιμος καλεσμένος και κεντρικός ομιλητής εκδήλωσης που διοργανώθηκε από το ΣΕΒ με θέμα «Η Καινοτομία και η Επιχειρηματικότητα στο Σύγχρονο Κόσμο». Οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου που συμμετείχαν στην εκδήλωση αυτή, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τον Πρόεδρο της Microsoft να αναλύει τις ευκαιρίες που προκύπτουν για τις επιχειρήσεις από την επένδυση σε καινοτόμες εφαρμογές και την υιοθέτηση πρωτοποριακών λύσεων που βασίζονται σε προηγμένη τεχνολογία, απαραίτητες προϋποθέσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητάς τους.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος σημείωσε «Οι καινοτομίες αποτελούν τον ουσιαστικό μοχλό της παγκόσμιας ανάπτυξης. Πηγή τους δεν είναι απλά οι εξελίξεις στον τομέα των επιστημών αλλά, πολύ περισσότερο, οι μηχανισμοί της ελεύθερης αγοράς -η επιχείρηση και ο επιχειρηματίας. Διότι, ο επιχειρηματίας είναι αυτός που διακρίνει τη σημασία της καινοτομίας, όπως και ευρύτερα τις επιπτώσεις της στην κοινωνία, και αναλαμβάνει το ρίσκο της υλοποίησης της. Αυτή η διαδικασία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες συνεισφορές του επιχειρηματικού κόσμου στην ανάπτυξη. Στην Ελλάδα, ο επιχειρηματικός κόσμος της έχει να επιδείξει μία αξιοθαύμαστη πορεία στο θέμα αυτό. Αποτελεί παράδειγμα οργάνωσης, συνετής διαχείρισης, ευέλικτης προσαρμογής και αποδοχής των νέων προοπτικών που προσφέρουν οι καινοτομίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Με τις πράξεις του αναδεικνύει τον δυναμισμό που υπάρχει στη χώρα μας, φέρνει στο προσκήνιο τις δημιουργικές μας δυνάμεις και τροφοδοτεί την αισιοδοξία πως μπορούμε τελικά να σταθούμε ως ισότιμα μέλη στην παγκόσμια κοινότητα».

Επιστέγασμα της εκδήλωσης και της συζήτησης σχετικά με την ανάγκη στήριξης της επιχειρηματικότητας και την προώθηση καινοτόμων ιδεών, αποτέλεσε η απονομή ειδικού επαίνου από τον κ. Bill Gates και τον κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλο στην ερευνητική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στις ελληνικές εταιρίες Apivita, Nanophos και Tropical για το ιδιαίτερα σημαντικό τους έργο και την αξιόλογη δραστηριότητα τους.

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...