Jump to content

Linux Commands You Really Need To Know !!!


Recommended Posts

Αποψή μου είναι ότι ένας Systems Engineer πρέπει να είναι σε θέση να μπορεί να καταvνοει ή και να διαχειριστεί σε κάποιο επίπεδο διάφορα OS ή Services όπως Windows , Linux , SQL , MySql , Oracle.

To που είναι Expert (Windows πχ ) δεν αναιρεί ότι πρέπει να έχει κάποιες σφαιρικές γνώσεις και από άλλα OS και Services.

Δεν νοείται να λες ότι είμαι Windows Systems Administrator και να μην ξέρεις έστω τα βασικά από Linux .

Αν χρειαστεί δηλαδή να ενεργοποιήσεις ή να κάνεις Migrate ένα Cross - Platform Service απο το Linux θα πρέπει να σε βοηθήσει κάποιος ?

Τι σημαίνει είμαι SQL Database Administrator και δεν ξέρω τίποτα από MySql ή Oracle.

Αν δηλαδή πρέπει να κάνεις Μigrate μία Oracle ή Mysql Database από Linux σε Windows Server και SQL 2008 / 2012 θα πρέπει να έχεις την συνδρομή 45 μαστόρων και 60 μαθητάδων ?

Επίσης θα πρέπει να γνωρίζετε έστω τα βασικά για να διαχειριστείτε ένα Linux, να το ενεργοποιήσετε σε Hyper-V (http://technet.microsoft.com/library/cc794868(WS.10).aspx ) και να το κάνετε monitoring με το System Center 2012 -Operations Manager  (http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=29696 ).

Αρα στην σύγχρονη εποχή του ΙΤ που όλα περιστρέφονται γύρω από την έννοια του Cloud και όλα τα Services από διάφορες πλατφόρμες θα γίνουν Migrate στο "Σύννεφο"

θα πρέπει για να γίνει εφικτό αυτό οι Engineers να έχουν τουλάχιστον ευρύτερες γνώσεις και να κατανοούν διάφορες έννοιες.

Για αυτό όσοι από εσάς έχετε "κολλημένες" αντιλήψεις σας προτρέπω να ανοίξετε τους ορίζοντες σας και με τον τρόπο αυτό να γίνετε καλύτεροι σε αυτό που είστε Expert.

Oπότε παραθέτω παρακάτω μια λίστα από links με Linux Commands που πρέπει να ξέρετε κάποια από αυτά ώστε να είστε σε θέσει να κάνετε βασικές διαδικασίες διαχείρισης σε Linux Server :

16 Linux Server Monitoring Commands You Really Need To Know
The 16 Linux Shell Commands Every Desktop Linux User Should Know
http://www.oreillynet.com/linux/cmd/
http://docs.redhat.com/docs/en-US/Red_Hat_Enterprise_Linux/4/html/Step_by_Step_Guide/ap-doslinux.html
http://www.linuxtopia.org/online_books/redhat_linux_step_by_step_guide/s1-starting-doc-resources.html
http://etutorials.org/Linux+systems/red+hat+enterprise+linux+and+fedora/Appendix+D.+Linux+Command+Quick+Reference/
http://www.perpetualpc.net/srtd_commands_rev.html

Link to comment
Share on other sites


Αποψή μου είναι ότι ένας Systems Engineer πρέπει να είναι σε θέση να μπορεί να καταvνοει ή και να διαχειριστεί σε κάποιο επίπεδο διάφορα OS ή Services όπως Windows , Linux , SQL , MySql , Oracle.To που είναι Expert (Windows πχ ) δεν αναιρεί ότι πρέπει να έχει κάποιες σφαιρικές γνώσεις και από άλλα OS και Services.

Συμφωνώ.


Αν χρειαστεί δηλαδή να ενεργοποιήσεις ή να κάνεις Migrate ένα Cross - Platform Service απο το Linux θα πρέπει να σε βοηθήσει κάποιος ?

Ναι! :P
Ή, ας πούμε, εξαρτάται.
Αν πρόκειται για το περίπτερο της γειτονιάς που το έστησε ο ανηψιός του περιπτερά σε Ubuntu (και ο οποίος βρίσκεται τώρα σε κάποιο άλλο σημείο του πλανήτη και το Ubuntu θέλει maintenance), τότε το να ξέρεις 2-3 εντολές Linux ίσως και να είναι καλό. Αν πρόκειται για ένα μεγάλο οργανισμό, του οποίου οι εφαρμογές έχουν πολλαπλά σημεία που πρέπει να προσεχτούν και προφανώς advanced settings, τότε καλύτερα είναι να το αναλάβει κάποιος που πραγματικά ξέρει καλά ένα από τα δύο λειτουργικά/εφαρμογές κλπ.

Οπότε θεωρώ ότι η απάντηση στην ερώτηση είναι αρχικά "Ναι", με εξαιρέσεις - οι οποίες σε μια μικρή αγορά σαν την Ελληνική είναι μάλλον ο κανόνας.

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...