Jump to content

Γιατί η διεθνής πρακτική άσκηση είναι σημαντική για την αγορά εργασίας;


Recommended Posts

http://uomthessaloniki.aiesec.gr/importance-of-gip-in-market/

 

 

Όλοι το έχουμε ακούσει και το ακούμε επανειλημμένα : το πτυχίο, από μόνο του, δεν είναι αρκετό για να σου προσφέρει τη δουλειά των ονείρων σου. Σίγουρα πριν από 20 χρόνια οι γονείς μας μπορούσαν να αποφοιτήσουν και να αναπτύξουν μια σταθερή και ικανοποιητική καριέρα. Ωστόσο σήμερα, λόγω της παγκοσμιοποιήσης και των συνεχόμενων αλλαγών στον επιχειρησιακό κόσμο, δεν ισχύει το ίδιο και για τους νέους. Πόσες φορές έχετε ακούσει για φοιτητές που δουλεύουν ως σερβιτόροι (σερβιτόρες) αντί να εργάζονται στο πεδίο που έχουν επιλέξει να σπουδάσουν ; Σε αυτό το ανταγωνιστικό περιβάλλον, οι φοιτητές πρέπει να προσαρμόζονται προκειμένου να ξεχωρίσουν και να βρουν το μονοπάτι για τη δουλειά που ονειρεύονται. Δεν είναι ένας εύκολος δρόμος, όμως οι εργοδότες θέλουν να βλέπουν εμπειρία στο βιογραφικό! Μια διεθνής πρακτική ; Ακόμα καλύτερα! Αναρωτιέστε μήπως, γιατί ;

Ανταγωνιστικότητα

Στον συνεχώς αναπτυσσόμενο, παγκόσμιο και ανταγωνιστικό κόσμο που ζόυμε τη σήμερον ημέρα, το να μπορεί να καταλάβει κάποιος τα έθιμα και την κουλτούρα μιας άλλης χώρας μπορεί να αποτελέσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Ειδικά αν κάποιος πίσω στη χώρα σου δεν έχει παρόμοια εμπειρία. Δουλεύεις, για παράδειγμα, σε μια εταιρία η οποία αποφασίζει να επεκταθεί στην αγορά της Ασίας. Είσαι αρκετά τυχερός ώστε να έχεις κάνει πρακτική άσκηση εκεί και για αυτόν ακριβώς το λόγο η αξία σου στην εταιρία μόλις αυξήθηκε σημαντικά. Έχεις ήδη μεγάλη οικειότητα με τα πρότυπα και τους κανόνες αυτής της χώρας και είσαι ικανός να πραγματοποιήσεις τη διαπολιτισμική επικοινωνία αποτελεσματικότατα.

Προσαρμοστικότητα

Μια διεθνής πρακτική σε αναγκάζει να είσαι ευέλικτος και προσαρμοστικός. Τα πράγματα θα είναι αναπόφευκτα πιο διαφορετικά στο εξωτερικό. Και οι ευκαιρίες είναι αυτές που θα σε ωθούν να αναθεωρείς τις ιδέες σου για το τι είναι φυσιολογικό και το τι όχι. Κάτι που φαίνεται φυσιολογικό για ένα Έλληνα, μπορεί να είναι τελείως άγνωστο για κάποιον από την Ασία. Ισχύει, φυσικά, και το αντίστροφο: δηλαδή μια κατάσταση οικεία στον Ασιάτη είναι πολύ πιθανό να είναι μη οικεία στον Έλληνα. Το θέμα, λοιπόν, είναι πως η διεθνής πρακτική θα σε προκαλεί συνεχώς να αναθεωρείς τα πιστεύω σου και θα σε πιέζει να προσαρμοστείς στο νέο περιβάλλον και τα έθιμά του. Με τις ραγδαίες αλλαγές που μπορεί να προκύψουν στον επιχειρησιακό χώρο σήμερα, η προσαρμοστικότητα και η ελαστικότητα αποτελούν αναγκαία εφόδια στην αγορά εργασίας.

Διεθνής Εμπειρία

Σε όλη τη διάρκεια της διεθνής πρακτικής άσκησης πρόκειται να βιώσεις μια φανταστική εμπειρία μέσα από τους ανθρώπους και τις δραστηριότητες που θα συμμετάσχεις. Και αν είσαι αρκετά τυχερός, μπορεί να έχεις την ευκαιρία να δουλέψεις σε μια εταιρία με υπαλλήλους από όλων τον κόσμο. Σε αυτή την περίπτωση, έχεις πετύχει διάνα επειδή πραγματικά θα δουλεύεις σε ένα περιβάλλον με ανθρώπους από όλη την υφήλιο. Ακόμη περισσότερη διαπολιτισμική εμπειρία, ακόμη μεγαλύτερη διεύρυνση των πνευματικών και γνωστικών οριζόντων και ακόμη καλύτερες εμπειρίες.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...