Jump to content

SBS 2008 - from physical to virtual


MemphisGr
 Share

Recommended Posts

Καλησπέρα,

Έχω μια εγκατάσταση στην οποία πρέπει να μεταφέρω έναν physical SBS 2008 σε virtual (Hyper-V).
Είναι ο μοναδικός domain controller στο domain, Exchange και SharePoint λειτουργικά και συνολικά data περίπου 700GB.

Ποιος είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να γίνει η μεταφορά από physical σε virtual;

  1. Εγκατάσταση SBS σε VM και migration;
  2. DisktoVHD;
  3. Full Back και Restore to different hardware με τρίτο λογισμικό;

Ισχύει ότι αν το license του physical είναι OEM, μετά τη μεταφορά δεν θα μπορεί να ενεργοποιηθεί ο SBS στο VM; Πρέπει να είναι υποχρεωτικά VL οι άδειες;
Αν χρησιμοποιηθεί Hyper-V Server αντί για Windows Server 2012 Hyper-V ισχύει το ίδιο;

 

Διαβάζω επίσης, ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο Fax Server role του SBS επειδή ο Hyper-V δεν κάνει virtualize τα COM ports.

 

Κάθε γνώμη ευπρόσδεκτη smile.png

Link to comment
Share on other sites

Όλες οι λύσεις που περιγράφεις θα δουλέψουν.
Το θέμα είναι ποια είναι αυτή με τον λιγότερο κόπο ....
ΕΓΩ κάνω το εξής όποτε έχω τέτοιο θέμα... 
Πρώτα από όλα δοκιμάζω το Disk2VHD για ευκολία. Αν για κάποιο λόγο δεν παίζει και μου βγάζει μπλε οθόνες κλπ τότε περνάω στην δεύτερη φάση, SCVMM.
Κατεβάζω το έτοιμο SCVMm vhd το οποίο είναι free για 3 ή 6 μήνες (δεν θυμάμαι ακριβώς για πόσο) , το βάζω σε έναν hyperV Server 2008 R2 και όχι 2012 διότι το SCVMM που υποστηρίζει disk2vhd βλέπει μέχρι 2008R2. https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=14710 Η νέα έκδοση του SCVMM δεν υποστηρίζει P2V.

 

Κάνω το P2V στο server λοιπόν......

στην συνέχεια έχω τα VHDS!!!!

Εγκαθιστώ ότι Server θέλω και σηκώνω το HYPERV. ΠΧ εγκαθιστώ Server 2012 και σηκώνω HyperV. 

Βάζω τα VHDs σε αυτόν τον Server (Συνήθως και την πρώτη κίνηση την κάνω στο ίδιο hardware όπου έχω δύο δίσκους C: για λειτουργικό και D: για data όπου έχω και τα VHD, οπότε εγκαθιστώ από πάνω 2012 στον 2008R2 στο C: και δεν χρειάζεται να μεταφέρω τα δεδομένα....)

Στην συνέχεια ανοίγω τον Virtual SBS.

Εγκαθιστώ τους Drivers του HyperV κλπ

Απεγκαθιστώ τα software της ΗΡ ή οποιαδήποτε hardware software είχε ο φυσικό Server.

Ενεργοποιώ και πάλι τον SBS μέσο Internet με το ίδιο κλειδί, Αν δεν ενεργοποιήτε καλώ το νούμερο ενεργοποίησης στο τηλέφωνο και τον ενεργοποιώ.

Στην συνέχεια βάζω τον HOST στο Domain. 

Σηκώνω υπηρεσία Fax Services στον host και ρυθμίζω πλεόν τα fax με τον host πλέον και όχι με τον  SBS διότι πολύ σωστά λες ότι δεν βλέπει το Modem πλέον ο virtual SBS.

 

Αν χρησιμοποιήσεις τον Free HyperV Server όλα είναι το ίδιο αλλά δεν θα μπορείς να κάνεις αυτά με το FAX.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Ήδη προετοιμάζω τις διαδικασίες για να έχω και εναλλακτικές.

Κάνω το P2V στο server λοιπόν......
στην συνέχεια έχω τα VHDS!!!!

Αν καταλαβαίνω σωστά, το σενάριο εμπλέκει τα εξής βήματα:
1. Εγκαθιστώ Hyper-V Server 2008 ή Windows Server 2008 στο καινούριο hardware. Τον κάνω join στο  domain και "σηκώνω" το VM του SCVMM.
2. Εκτελώ τον P2V wizard
3. Αφού κάνω τα P2V και έχω τα VHD's εγκαθιστώ τελικό hardware τον Windows Server 2012 R2, δημιουργώ το VM και συνδέω τους δίσκους
4. Εγκαθιστώ τους Drivers του HyperV. Εκτός από τα Intergration Services πρέπει να εγκατασταθεί κάτι άλλο;
5. Απεγκαθιστώ τα software της ΗΡ ή οποιαδήποτε hardware software είχε ο φυσικός Server.
6. Ενεργοποιώ και πάλι τον SBS μέσο Internet με το ίδιο κλειδί, Αν δεν ενεργοποιήται καλώ το νούμερο ενεργοποίησης στο τηλέφωνο και τον ενεργοποιώ.
7. Κάνω join τον host στο domain. 
Σηκώνω υπηρεσία Fax Services στον host και ρυθμίζω πλέον τα fax με τον host πλέον και όχι με τον  SBS.

 

Σίγουρα η διαδικασία είναι πολύ πιο χρονοβόρα σε σχέση με τη χρήση του DisktoVHD, αλλά υποθέτω μου εξασφαλίζει απρόσκοπτη μεταφορά χωρίς προβλήματα.

Link to comment
Share on other sites

Αν καταλαβαίνω σωστά, το σενάριο εμπλέκει τα εξής βήματα:
1. Εγκαθιστώ Hyper-V Server 2008 ή Windows Server 2008 στο καινούριο hardware. Τον κάνω join στο  domain και "σηκώνω" το VM του SCVMM. ΣΩΣΤΑ
2. Εκτελώ τον P2V wizard ΣΩΣΤΑ (Πρώτα από όλα βάζεις τον SCVMM στο Domain και μετά τρέχεις τα του SCVMM. Στον SCVMM προσθέτεις στους hosts τον τοπικό αυτό νέο host server όπου έχεις2 σηκώσει HyperV και έχει λειτουργικό server 2008 R2. Στη συνέχεια στέλνεις τον agent στον SBS αυτόματα από τον SCVMM όπου και ξεκινά την διαδικασία P2V. Μπορεί να γίνει Live αλλά εγώ προτιμώ να έχω κλείσει υπηρεσίες Exchange κλπ Επίσης αν δεν έχεις χρησιμοποιήσει ποτέ το SCVMM θα έλεγα να κάνεις πρώτα ένα P2V ένα απλό μηχάνημα πχ ένα Laptop που έχει πολύ λίγα δεδομένα ώστε να γίνει πολύ γρήγορα η δοκιμή σου..)
3. Αφού κάνω τα P2V και έχω τα VHD's εγκαθιστώ τελικό hardware τον Windows Server 2012 R2, δημιουργώ το VM και συνδέω τους δίσκους. ΣΩΣΤΑ. Μπορείς να κάνεις inplace upgrade τον server 2008 R2 σε server 2012 r2. Αν κάνεις αυτό θα δει ο hyperV του 2012 αυτόματα το virtual machine που είχες δημιουργήσει προηγουμένος.
4. Εγκαθιστώ τους Drivers του HyperV. Εκτός από τα Intergration Services πρέπει να εγκατασταθεί κάτι άλλο; Σωστά μόνο τα integration services.
5. Απεγκαθιστώ τα software της ΗΡ ή οποιαδήποτε hardware software είχε ο φυσικός Server. Σωστά
6. Ενεργοποιώ και πάλι τον SBS μέσο Internet με το ίδιο κλειδί, Αν δεν ενεργοποιήται καλώ το νούμερο ενεργοποίησης στο τηλέφωνο και τον ενεργοποιώ. Σωστά
7. Κάνω join τον host στο domain.  Σωστά αν και αν κάνεις inplace upgrade θα είναι από μόνος του και πάλι στο domain αφού είχε μπεί από το 1ο βήμα.
Σηκώνω υπηρεσία Fax Services στον host και ρυθμίζω πλέον τα fax με τον host πλέον και όχι με τον  SBS. Σωστά

 

Σίγουρα η διαδικασία είναι πολύ πιο χρονοβόρα σε σχέση με τη χρήση του DisktoVHD, αλλά υποθέτω μου εξασφαλίζει απρόσκοπτη μεταφορά χωρίς προβλήματα. ΣΩΣΤΑ plus ότι μπορεί να επιλέξεις να γίνει "live" . Έχεις 3 επιλογές

1. Να γίνει εντελώς live χωρίς να κλείσεις καμία υπηρεσία από τον φυσικό SBS (δεν το προτείνω).

2. Να γίνει σχδεόν live. Να έχεις σταματήσει από τα Services τον Exchange τον SQL κλπ έτσι ώστε να μην πάρει καθόλου νέα δεδομένα ο φυσικός server όσο διαρκεί η διαδικασία. Οπότε αν πάει κάτι στραβά απλά ξεκινάς πάλι τα Services και είσαι ξανά εκεί που ήσουν.

3. Να το κάνεις με τέτοιο τρόπο ώστε να πας να κοιμηθείς και να επιστρέψεις πίσω... Υπάρχει μία επιλογή στην οποία επιλέγεις να βάλει τον agent με τετόιο τρόπο ο οποίος κάνει το εξής
Ξεκινά το P2V Live κλείνει τον φυσικό Server παίρνει όλες τις αλλαγές, κάνει shutDown τον φυσικό Server, ανοίγει τον Virtual, τον ξεκινά, και πηγαίνεις και τα βρίσκεις όλα να δουλεύουν στον virtual πλέον.

Εγώ θα προτιμούσα την δεύτερη λύση... 

Επίσης ο SCVMM είναι πιο καλός από την άποψη ότι αφαιρεί τους Drivers στο virtual machine και ετοιμάζει το virtual machine για virtualization, πράγμα που σημαίνει ότι είναι σχεδόν αδύνατο να πετάξει μπλε οθόνη πράγμα που μπορεί να συμβεί με το Disk2VHD (αν και υπάρχουν λύσεις και για αυτό).

Επίσης στον SBS 2003 πρέπει να βάλεις ξανά τις άδειες χρηστών που τυχόν είχες εγκαταστήσει. Δεν θυμάμαι αν στον SBS 2008 έχει και αυτός πεντάδες άδειες χρηστών που τις προσθέτεις στην κονσόλα με τα serials..... 

Link to comment
Share on other sites

Κώστα , επειδή είναι SBS το μόνο valid choice είναι το offline p2v , γιατί δεν μπορεί να σταματήσει το AD Services , δε θα παίζει τίποτα . 700GB πάνω από 1GBit lan θα χρειαστεί 12 ώρες , ίσως και παραπάνω. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιήσει τον VMM 2012 SP1 ο οποίος υποστηρίζει Server 2012 , όχι R2 φυσικά ,αλλά θα κάνει τα αρχεία του Vhdx αντί για vhd που είναι πολύ μα πάρα πολύ σημαντικό με μια προϋπόθεση όμως : να έχει HyperV Server 2012 R2 αλλιώς χρειάζεται και άδεια 2012 R2 Standard. . Από θέμα licensing θα υπάρχει θέμα εάν χρησιμοποιεί κάποιο ρόλο στο φυσικό μηχάνημα. Στην ουσία χάνεις το 1 από τα 2 virtualization rights.

Link to comment
Share on other sites

Παναγιώτη πολύ σωστά ΑΛΛΑ απλά σου βγάζει ένα warning για το Active Directory και προχωρά κανονικά.
Νομίζω ότι κατά την διάρκεια του P2V δεν θα πάει κάποιος να ανοίξει χρήστη στο Active Directory από κάποιον additional Domain Controller για παράδειγμα.... Θα πρέπει να είσαι τρελός να κάνεις τέτοια πράγματα όσο κάνεις τόσο σημαντική εργασία. (άσε που λογικά με έναν SBS δεν θα έχει κάποιον additional στο δίκτυό του, αν και τεχνικά θα μπορούσε να το κάνει. Αν έχει Additional domain Controller αν ήμουν εγώ θα τον έκανα shutDown και θα τον άνοιγα ξανά όταν θα είχα τελειώσει με τις μεταφορές).

Το έχω κάνει πολλές φορές και είναι JET!!!! έχω μετατρέψει μέχρι τώρα 4 SBS 2003 με αυτή τη διαδικασία. (Έπρεπε να σε είχα να δεις την πρώτη φορά που διάβαζα σαν τρελός για να περάσω τον agent μιας και ο SBS είχε ISA 2004. Την πρώτη φορά απεγκατέστησα τον ISA για να μπορέσω να το κάνω. Στις επόμενες βρήκα την λύση. ένα απλό rule μέσα στον ISA στα system Policy του ISA. smile.png

Το ότι θα χρειαστεί χρόνο είναι δεδομένο!!! Θα το βάλει πριν φύγει το απόγευμα Παρασκευής και θα πάει το Σάββατο το πρωί να δεί τι γίνεται.

Όσο αφορά το License για τον SBS λογικά έχει την άδεια. Βέβαια θα είναι ΟΕΜ και κανονικά δεν μπορεί να την χρησιμοποιήσει στο νέο μηχάνημα αλλά τι να κάνει??? Δεν υπάρχει ούτε σαν προϊόν πλέον. Αν πάει έλεγχος θα πει ότι έτσι τον αγόρασε... Του είχαν κάνει τον SBS Virtual όταν τον αγόρασε με την ΟΕΜ άδεια. Ότι και να κάνει παράνομος θα είναι ο SBS αλλά θα ενεργοποιηθεί ΚΑΝΟΝΙΚΑ.

Για τον VMM 2012 Sp1 δεν ήξερα ότι πλέον τον έκαναν να μπορεί να κάνει P2V. Θεωρώ ότι και αυτός θα υπάρχει Evaluation με έτοιμο VHD, αλλά στην ουσία πάλι θα κάνει inplace upgrade τον 2012 για να πάει σε R2. ΚΕΡΔΙΖΕΙ όμως το vhdx αντί για το vhd.

Με τον server 2012 STD όσα  VMs και να δικαιούται νόμιμα , δεν θα εγκαταστήσει κανένα VM με λειτουργικό 2012... έναν Virtual SBS θα έχει... τουλάχιστον με όλα τα πιο πάνω.

Το ότι θα στήσει Fax Server Θα του φάει πάλι την νομιμότητα για τα μελλοντικά server 2012 vms που ίσως στήσει... Είναι όμως μονόδρομος για αυτά που θέλει...

Εννοείται πως στο τέλος τον Virtual SCVMM θα τον σβήσει ... αφού βέβαια πρώτα τον ευχαριστήσει για την δουλειά που του έκανε smile.png

Link to comment
Share on other sites

Σωστά , παρόλα αυτά , καλύτερα όχι τον DC ζωντανά , δεν υπάρχει λόγος , ας μη μπλέξει παραπάνω.

 

Στον VMM ,ο 2012 R2 είναι αυτός που δεν κάνει p2v , ο 2012 SP1 είναι νορμάλ.

 

Α ρε SBS , είμαι και Certified !!! Ναι έχω MCTS !!!

Link to comment
Share on other sites

Και εγώ είμαι Certified. Είχα πάρει και το Back Pack που γράφει επάνω SBS και ακόμη αυτό έχω για το Laptop μου και τα ταξίδια με αεροπλάνο.

Πρέπει να σου πω ότι ο SBS 2003 ήταν η αφορμή που ασχολήθηκα τόσο πολύ με την Microsoft (Να είναι καλά οΠαναγιώτης Βογιατζής) . Με τον SBS 2003 κατάλαβα το Domain, Exchange ISA και άλλα πολλά καθώς και ήταν η αφορμή να ασχοληθώ με το Sharepoint (Να είναι καλά ο Λευτέρης Βλαδίμηρος) . Χωρίς τον SBS 2003 δεν ξέρω αν θα είχα ποτέ ασχοληθεί τόσο πολύ....

Θεωρώ ότι ήταν από τα καλύτερα προιόντα που έβγαλε ποτέ η MS. 

Μεγάλο λάθος κατά την άποψή μου που σταμάτησαν να τον βγάζουν.

Link to comment
Share on other sites

Αν και είμαστε Offtopic ,  νομίζω πως το προιόν το "βίασαν" γενικότερα πάνω στον πλανήτη, έβλεπες κάτι servers με 4GB RAM και δυο δίσκους να παλεύουν να κάνουν boot , σαν τα Vista. Ε λίγο και το office 365 και η πλατφόρμα του cloud ίσως το κάναν ασύμφορο για μια πολύ μικρή εταιρεία.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

 

Αν πέσει ο μοναδικός domain controller που θα είναι virtual, δεν θα μου δημιουργήσει πρόβλημα με το host; Θα μπορεί να κάνει login o host με cached credentials;

 

Σχετικά με το vhdx, και το DisktoVhd βγάζει vhdx. Έχω κάτι διαφορετικό στο vhdx αν γίνει η διαδικασία με SCVMM;

Επίσης, είδα ότι P2V έχει και ο MVMC αλλά δεν μπαίνει στον SBS 2008. Θέλει 2008 R2 και πάνω.

 

Όσον αφορά στο licensing και αυτό που αναφέρει ο Παναγιώτης, σε μια Standard καταλαβαίνω ότι αν χρησιμοποιήσω έναν ρόλο στον host χάνω το ένα από τα δύο virtualization rights.

Αν όμως η έκδοση είναι Datacenter δεν θα έχω πρόβλημα. Ο host μου Datacenter θα έχει.

 

Είμαι ακόμα στα lab για να καλύψω τα απρόοπτα smile.png

Link to comment
Share on other sites

Όχι δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα. Ναι θα μπαίνει με Cached Credentials ή στην τελική με το Local Account σε περίπτωση που κάτι πηγαίνει εντελώς στραβά.

Ο SCVMM 2008 R2 βγάζει vhd

Ο SCVMM 2012 βγάζει vhdx.

Εφόσον έχεις Data Center δεν έχεις πρόβλημα όσο αφορά αυτό που λέγαμε για τις άδειες...

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλησπέρα σε όλους,

 

Η μεταφορά του SBS σε Virtual ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Είχα προετοιμάσει δύο εναλλακτικές αλλά τελικά δούλεψε το Disktovhd.Boot χωρίς BSOD's, προετοιμασία του VM και έτοιμοι :)

 

Σας ευχαριστώ για την πολύτιμη βοήθειά σας.

 

Πάμε τώρα για Hyper-V Replica με τον server που μας έμεινε smile.png

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...