Jump to content

Ελληνες χάκερ «χτύπησαν» το CERN και είπαν την αλήθεια για το Ελληνικό διαδύκτιο.


Recommended Posts

Αντιγράφω απο την Ελευθεροτυπία

Μήνυμα στην Ελλάδα μέσω... Ελβετίας έστειλαν οι χάκερ της ομάδας Greek Security Team (GST), οι οποίοι προειδοποιούν με επιθέσεις σε κρατικούς κόμβους.

Του ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΜΟΥΡΗ

Στο μήνυμα που άφησαν στη σελίδα του υπολογιστή του CERN, τον οποίο παραβίασαν την περασμένη Τετάρτη, αναφέρουν ότι «όλο το ελληνικό Διαδίκτυο είναι τρύπιο... μερικά από τα μεγαλύτερα κρατικά sites δεν γνωρίζουν καν τον όρο της ασφάλειας, αφού δίνουν σε άσχετες εταιρείες τη σχεδίαση... Με τα ρουσφέτια δεν γίνεται ασφάλεια... Είμαστε παντού». Το μήνυμά τους κλείνει με το χαιρετισμό-προειδοποίηση «Μη μας ψάξετε, θα σας βρούμε εμείς... Λίαν συντόμως».




dspphoto?id=233792

«Χάκερ με λευκό καπέλο»
Το μήνυμα που άφησαν τα μέλη του GST στο CERN είναι γραμμένο στα ελληνικά και ξεκινά με μερικά στοιχεία από το σύστημα που παραβίασαν. Ακολουθούν σχόλια για την κατάσταση της κοινότητας των Ελλήνων χάκερ, ενώ μετά τις ανωτέρω προειδοποιήσεις και αναφερόμενοι στους διαχειριστές των δικτύων του CERN, ενημερώνουν πως έκαναν και ένα... μερεμέτι. «Κλείσαμε το σοβαρότερο bug που είχε η σελίδα σας ώστε να μη μετατραπεί σε dork και γίνεται κάθε μέρα deface με την παπαριά του καθενός wannabe hacker». Σε πιο απλά ελληνικά, οι της GST ισχυρίζονται πως αφού παραβίασαν τα συστήματα ασφαλείας εκμεταλλευόμενοι κάποια αδυναμία του λογισμικού, «μπάλωσαν» το συγκεκριμένο πρόβλημα. Φαίνεται ωστόσο πως οι αρμόδιοι του CERN δεν έχουν πειστεί για τις προθέσεις της GST και ο κόμβος που χτυπήθηκε έχει τεθεί για κάθε ενδεχόμενο εκτός Διαδικτύου.

Οπως προκύπτει από όσα έχουν δημοσιοποιηθεί στο Διαδίκτυο, η ομάδα GST ανήκει στην κατηγορία των «χάκερ με λευκό καπέλο», που εντοπίζουν προβλήματα ασφαλείας σε διάφορα συστήματα υπολογιστών και ενημερώνουν τους αρμόδιους διαχειριστές για την αντιμετώπισή τους. Στο παρελθόν οι χάκερ περιορίζονταν στο να στείλουν ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους αρμοδίους ή να εκδώσουν μια ανακοίνωση σε κάποιο διαδικτυακό φόρουμ, ωστόσο με την ανάπτυξη του Web (του «Παγκόσμιου Ιστού») φαίνεται πως προτιμάται και το δημόσιο... ξεμπρόστιασμα με την αλλαγή μιας κεντρικής σελίδας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ίσως να έπαιξε ρόλο και η δημοσιότητα που απέκτησε το CERN (και οι ιστοσελίδες του) λόγω του μεγάλου και διάσημου πια πειράματος που βρίσκεται σε εξέλιξη από την περασμένη Τετάρτη.

Επίσης στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει και μια σαφέστατη ειρωνεία, αφού το CERN είναι το ίδρυμα στο οποίο «γεννήθηκαν» στα τέλη της δεκαετίας του '80 το World Wide Web και οι ιστοσελίδες όπως (περίπου) τις ξέρουμε σήμερα.

Πέρα από τα τεχνικά θέματα, τα μέλη της ελληνικής ομάδας θα πρέπει να αισθάνονται ικανοποιημένοι για τη δημοσιότητα που έλαβαν. Μια πρόχειρη αναζήτηση στη σχετική υπηρεσία της Google δείχνει πως η είδηση για την επίθεση (ακόμη και αν ήταν... φιλίας) στο CERN έχει κάνει κυριολεκτικά τον γύρο του κόσμου, με αναφορές ώς και στη μακρινή Αργεντινή.

Τα σχόλια

Οσον αφορά τα σχόλια σχετικά με τη συγκεκριμένη ενέργεια, ποικίλλουν. Πολλοί απορούν γιατί η ομάδα επέλεξε να δημοσιεύσει στον υπολογιστή του CERN ένα μήνυμα στα ελληνικά και όχι σε μια γλώσσα που θα γινόταν ευκολότερα κατανοητή στον υπόλοιπο κόσμο. Αλλοι διερωτώνται πώς είναι δυνατό το CERN να έχει κατασκευάσει έναν επιταχυντή σωματιδίων αξίας πολλών δισ. ευρώ, αλλά όχι και ένα ασφαλές web site, ενώ αρκετοί παρατηρούν πως το σύστημα που υπέκυψε στην επίθεση βασίζεται σε ελεύθερο λογισμικό. Πάντως όλοι συμφωνούν πως από τις ενέργειες της GST δεν δημιουργούνται... μαύρες τρύπες. "

 

Από όλα τα παραπάνω κρατάω το γεγονός της έλλειψης παιδίας ασφαλείας που υπάρχει στην Ελλάδα, όχι μόνο στον δημόσιο τομέα.

Για αυτό όλοι στο Security Forum 2008 (www.securityforum.gr)

LEARN - PROTECT - SURVIVE


 

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν, πολύ μου άρεσε αυτή η πρόταση στο άρθρο: "Μια πρόχειρη αναζήτηση στη σχετική υπηρεσία της Google δείχνει πως η είδηση για την επίθεση (ακόμη και αν ήταν... φιλίας) στο CERN έχει κάνει κυριολεκτικά τον γύρο του κόσμου, με αναφορές ώς και στη μακρινή Αργεντινή."

 

Αυτή η ...μακρινή Αργεντινή, πόσα milliseconds απέχει άραγε από τη χώρα μας μέσω οπτικής-μπουρί? Έλεος πια με αυτές τις αναφορές, στην εποχή του internet...

 

 

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...