Jump to content

Πιστοποιήσεις, προϋπηρεσία και ανεργία


dim_mitso
 Share

Recommended Posts

Καλησπέρα, τελικά κάποιος που έχει απλά τελειώσει μια σχολή σχετική με υπολογιστικά συστήματα και ξεκινάει να βρει μια δουλειά στον χώρο του IT (πχ Junior Sysadmin) χωρις προϋπηρεσία τι κάνει? Αρχίζει να μαζεύει πιστοποιήσεις Microsoft / Linux / VMware / Cisco και κάνει τον σταυρό του μπας και τον λυπηθεί κανείς και τον προσλάβει? Αφού όλες οι αγγελίες ζητάνε τουλάχιστον 1 χρόνο προυπηρεσία. Ακόμα και αμισθί να τους πεις να δουλέψεις για 1-2 μήνες μέχρι δείξεις οτι κάτι μπορεί να ξέρεις η πιθανότητα να προσληφθείς είναι μικρή.

 

Άρα τι κάνει κανείς για να βγει απο τον φαύλο κύκλο ανεργία->μηδέν προϋπηρεσία->περισσότερη ανεργία?

Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα φιλε,

Σιγουρα η εμπειρια μετραει. Οι σχολές δεν προσφέρουν σχεδον τιποτα στο επαγγελματικο πεδιο γνωσεων, θα πρεπει βρεις ενα δρομο πιστοποιησης που σιγουρα θα βοηθησει. Αναφορικα με την προυπηρεσια μπορείς με προσωπικη ενασχοληση να αποκτησεις μια σχετικη εμπειρια.

Εχεις δοκιμασει να φτιαξεις ενα lab στο σπιτι σου? πιστεψε με αυτο ισως μετραει περισσοτερο απο ενα χρονο αγγαρειας σε καποια εταιρεια.

 

 

ΝΚ

Link to comment
Share on other sites

Γειά σου Νίκο, όχι δεν έχω φτιάξει κάποιο lab ακόμα, πέρα από κάποια linux / windows server σε περιβαλλον vmware workstation. Έχω βρει κάτι switch/router της cisco στο ebay με 10-15 ευρώ για lab, το θέμα είναι οτι θέλει μεγάλες θυσίες 2-3-4 μήνες τουλάχιστον λιώσιμο καθημερινό και δεν ξέρω εαν θα έχουν αποτέλεσμα όλα αυτά... Οι αγγελίες εργασίας ακόμα και για junior θέσεις ζητάνε τρελά πράγματα χαχα είναι για κλάματα η κατάσταση.

 

Εάν θέλετε μοιραστείτε μαζί μου το πως ξεκινήσατε στον χώρο όσοι δείτε το topic αυτό, αν και όσοι ξεκίνησαν απο 10ετία και πίσω σίγουρα τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά, τώρα κανείς δεν θέλει να εκπαιδεύσει έναν καινούργιο εργαζόμενο, τον θέλει έτοιμο με πολλές γνώσεις και προϋπηρεσία, διατεθημένο να δουλεύει σαν σκυλί για ψίχουλα αλλίως σου δείχνει την πόρτα και σου λέει ξέρεις πόσοι περιμένουν εκεί έξω?

Link to comment
Share on other sites

το θέμα είναι οτι θέλει μεγάλες θυσίες 2-3-4 μήνες τουλάχιστον λιώσιμο καθημερινό και δεν ξέρω εαν θα έχουν αποτέλεσμα όλα αυτά...

 

ειναι δυνατο η γνωση να ειναι χαμενος κοπος???

 

 

ΝΚ

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα Dim,

 

Όλοι από κάπου ξεκινήσαμε. Εγώ ξεκίνησα το ταξίδι μου στο κλάδο της πληροφορικής ( ώς εργαζόμενος ) το 2005 ώς Support Engineer. Τι εστί Support Engineer στην Ελλάδα? Ήμουν ο all around τύπος που συχνά αναφέρονται οι χρήστες ώς ο "τεχνικός" ή ο "μηχανογράφος" που αντί για πόδια έχει πατίνια για να προλάβει τα προβλήματα των χρηστών. To CV μου πέρα από σπουδές δεν περιείχε τπτ άλλο εκείνη την περίοδο, όυτε certifications αλλά όυτε και προυπηρεσία. Την θέση αυτή την κέρδισα διότι μπόρεσα να πείσω τον Hiring Manager (Τεχνικός Διευθυντής by that time) ότι έίχα το set των βασικών γνώσεων, ότι αφιέρωνα αρκετό από το χρόνο μου στο research και τα labs καθώς και την ανάμειξη μου με communities related στην Πληροφορική.

 

Σημαντικό είναι να επιλέξεις track στην πληροφορική ( Developer ή IT Pro ) από την αρχή. Σημαντικό για να μην χαθείς στην πορεία και επειδή θα είναι δύσκολο να το μαζέψεις συν ότι θα έχεις χάσει πολύτιμο χρόνο. Εάν πραγματικά θέλεις να ασχοληθείς με το σπορ, να γνωρίζεις πώς απαιτεί πολλά κουράγια. Γιατί το λέω αυτό? Διότι απαιτεί commitment, commitment στο να εξελίσσεσαι και να είσαι μονίμως ένα step μπροστά από το Τραίνο. Εάν επιλέξεις να κυνηγάς το τραίνο τότε απλά θα παραμείνεις στάσιμος και ο ρόλος σου θα παραμείνει διεκπεραιωτικός.

 

Εάν μαζεψεις πιστοποιήσεις χώρις να έχεις εργαστεί πάνω στα προιόντα τα οποία αφορά το cert, τότε ενδέχεται να πεσεις σε παγίδα. Στη παγίδα του ότι θα κληθείς να παράξεις έργο χωρίς να σου δωθεί περίοδο χάρητος. Η τριβή και επανάληψη είναι αυτό που θα δώσει value στις πιστοποιήσεις σου.

 

Ξεκίνα από τα βασικά, εστίασε σε αυτό που σαρέσει the most. Hardware? Ninja IT tricks? Δίκτυα? U name it! Προσπάθησε να βρείς κάτι να ξεκινήσεις κάπως στο χώρο ( θέση εργασίας ) και όλα θα πάρουν το δρόμο τους.

 

Μην βιαστείς υπερβολικά! Κάνε λάθη! Μάθε από αυτά!

Link to comment
Share on other sites

ειναι δυνατο η γνωση να ειναι χαμενος κοπος???

 

 

ΝΚ

 

Ναι, τα ξένα forum είναι γεμάτα απο απελπισμένα παιδιά με πολλά certs ακόμα και επιπέδου Professional (CCNP,MCSE,κτλ) καθώς και με Bachelor από σχολές συναφές με το αντικείμενο που δεν μπορούν να σταυρώσουν δουλειά διότι απλά τους ζητάνε προϋπηρεσία την οποία δεν έχουν. Άρα μάλλον τα πιστοποιητικά αυτά δεν δίνουν αληθινή γνώση...? Αυτό ήθελα να μου πείτε και εσείς, εαν δηλαδή αυτά που ζητείτε να κάνει καποιος στην δουλειά (σε επίπεδο junior) καθημερινά απέχουν έτη φωτός απο αυτά που μαθαίνει διαβάζοντας για τις entry-level πιστοποιήσεις.

 

Καλησπέρα Dim,

 

[...]

 

Μην βιαστείς υπερβολικά! Κάνε λάθη! Μάθε από αυτά!

 

Σ'ευχαριστώ για το χρόνο σου και που μου απάντησες, ναι αυτό προσπαθώ να κάνω αλλά δυστυχώς δεν παίρνω απάντηση ούτε και απο τις εταιρίες που στέλνω για εργασία αμισθί ώστε να πάρω κάποια εμπειρία καταρχάς και να δουν και αυτοί ότι κάτι ξέρω να κάνω και οτι εχω όρεξη για δουλειά.

Link to comment
Share on other sites

Αντιλαμβάνομαι τον προβληματισμό σου, αλλά π.χ ένα certification στον Windows Server δεν έχει κανένα νόημα εάν δεν έχεις αγγίξει φεριπίν ποτέ σου έναν Server. Πρέπει να αποκτήσεις τριβή με κάτι και μετά αποκτήσεις ένα certification. Τότε θα έχει πραγματική αξία και μόνο τότε θα σε βοηθήσει να το πας ένα step further.

 

Μην απογοητεύεσαι, συνέχισε να κάνεις αιτήσεις για junior θέσεις.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...