Jump to content

SharePoint Services 3 Greek Interface


ChrisK
 Share

Recommended Posts

Καλημέρα,,

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Επειδή τον τελευταίο καιρό ασχολούμαι με τα SharePoint Services θα ήθελα να ρωτήσω εάν υπάρχει η δυνατότητα επιλογής του χρήστης να αλλάζει το Interface του Portal από τα Αγγλικά στα Ελληνικά.

 

Ευχαριστώ.

 

Link to comment
Share on other sites

στην έκδοση 3 δεν μπορώ να σου πω σίγουρα, γιατί τώρα έχω ξεκινήσει και την δουλεύω...

στην 2.0 όμως δεν υπήρχε κάτι τέτοιο, για αυτό τις σελίδες τις έφτιαχνα από την αρχή και κάτι Annaouncements το έκανα Ανακοινώσεις...κλπ

έχει την δυνατότητα ο χρήστης όμως να αλλάξει το view που θέλει σε κάποια σελίδα και να έχει ξεχωριστό view από το default.

κάτσε να το ψάχω λίγο ακόμα για να σου έχω πιο εμπεριστατομένη απάντηση

Link to comment
Share on other sites

Short Version: Δέν γίνεται

Long Version: Τα WSS 3 δεν υποστηρίζουν διαφορετικές γλώσσες σε ένα site. Θα πρέπει να ορίσεις τη γλώσσα του site την ώρα της δημιουργίας του. Για να το κάνεις αυτό όμως θα πρέπει πρώτα να έχεις εγκαταστήσει το αντίστοιχο Language Pack. Επίσης, θα πρέπει το template που θέλεις να χρησιμοποιήσεις να είναι διαθέσιμο στα Ελληνικά. Το ελληνικό Language Pack περιέχει ελληνικές εκδόσεις των default templates. Επιπλέον, όλο το UI, ακόμα και το administration θα γίνει ελληνικό, κάτι που κάνει αρκετά δύσκολη τη διαχείριση των sites.

Ούτε και ο Sharepoint Server 2007 υποστηρίζει multilingual sites, αλλά εκεί υπάρχει μία εναλλακτική. Μπορείς να έχεις παραλλαγές (variations) ενός site για διαφορετικές συσκευές και γλώσσες, οπότε μπορείς να φτιάξεις μία παραλλαγή για κάθε γλώσσα. Η κάθε παραλλαγή είναι ουσιαστικά ένα ανεξάρτητο site ενώ ένα από τα variations ορίζεται ως το root variation. Τα variations μπορούν να ακολουθούν πιστά το root variation ή να είναι ανεξάρτητα. Για παράδειγμα, μπορείς να έχεις ανεξάρτητα sites για Ελλάδα, Αγγλία, Γερμανία κλπ, με κείμενα που αφορούν μόνο την χώρα του site. O συγχρονισμός του περιεχομένου μεταξύ των site γίνεται μέσω timer jobs και workflows, ενώ την μετάφραση του από τη μία γλώσσα στην άλλη την αναλαμβάνεις εσύ.

Καταλαβαίνω ότι ο μηχανισμός των variations δεν είναι αυτό που ζητάς και θα προτιμούσες το standard functionality του ASP.NET .... και όλων των άλλων portal και CMS, αλλά δεν υπάρχει κάτι άλλο. Στην επόμενη έκδοση μας έχουν υποσχεθεί ότι θα μπει πραγματική multilingual υποστήριξη.

Link to comment
Share on other sites

έχει την δυνατότητα ο χρήστης όμως να αλλάξει το view που θέλει σε κάποια σελίδα και να έχει ξεχωριστό view από το default.

Παρότι μπορείς να αλλάξεις τους τίτλους στα διάφορα web parts, δεν μπορείς να αλλάξεις τα toolbars και τα strings που βρίσκονται σε resource dlls όπως το Insert New Item, New, Delete κλπ. Αυτό όμως μπορεί να είναι μία αποδεκτή λύση για τους τελικούς χρήστες, εφόσον ξέρουν αγγλικά.

Μία εναλλακτική λύση είναι να σχεδιάσεις το site έτσι ώστε οι χρήστες να βλέπουν κυρίως custom σελίδες ASP.NET οι οποίες δεν εμφανίζουν toolbars ή system strings και να αφήσεις τις λίστες και το αγγλικό κείμενο ως administration interface. Μπορείς για παράδειγμα να βάλεις list web parts στην default σελίδα τα οποία δεν εμφανίζουν tοolbars, ή ακόμα και να γράψεις το δικό σου κώδικα ο οποίος θα διαβάζει τις λίστες και θα κάνει render τα αποτελέσματα με κλασσική ASP.NET. Έτσι θα έχεις τον απόλυτο έλεγχο του UI και θα εμφανίζεις μόνο τη γλώσσα που θέλεις εσύ. Το μειονέκτημα είναι ότι χάνεις τις "αυτόματες" σελίδες του Sharepoint, αλλά αυτό νομίζω ότι είναι μικρό κακό αν θέλεις να έχεις ένα καλό UI.

Αν θες να δεις τί μπορεί να καταφέρεις με custom κώδικα στο Sharepoint, κοίτα το http://www.alba.edu.gr . Οποιαδήποτε ομοιότητα με το κλασσικό Sharepoint UI είναι εντελώς συμπτωματική.

Link to comment
Share on other sites

    Να το πω αλλιώς. Δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές. Το Sharepoint έχει αυτούς τους περιορισμούς με τους οποίους πρέπει να ζήσουμε και να τους αντιμετωπίσουμε. Άσε που το "στήνω όλα μόνος μου" πολλές φορές αποδεικνύεται γρηγορότερο από το να χρησιμοποιήσεις το functionality του Sharepoint.
    Ας μην ξεχνάμε ότι το Sharepoint στο τέλος είναι μία ASP.NET εφαρμογή. Μπορείς να τραβήξεις δεδομένα από τις λίστες του όπως από οποιοδήποτε datasource και να δείξεις τα data όπως με μία οποιαδήποτε ASP.NET εφαρμογή, σε ένα grid, σε ένα repeater, με εντελώς custom κώδικα. Η μόνη δυνατότητα για εκτενές customization που δίνει το Sharepoint είναι με τη χρήση του DataFormWebPart και .... ελαφρά undocumented XSLT.
    Για παράδειγμα, μπορείς να χάσεις 1-2 εβδομάδες προσπαθώντας να φτιάξεις μία σελίδα που επιστρέφει αποτελέσματα από μία λίστα με 2-3 παραμέτρους και το Sharepoint Designer (έχει μερικά bug η διαδικασία). Ή μπορείς να φτιάξεις την ίδια σελίδα με ASP.NET μέσα σε 1 μέρα.

Από τη στιγμή που το Sharepoint δεν μπορεί να αλλάξει τη γλώσσα ενός site ανάλογα με το χρήστη, θα πρέπει να κάνεις συμβιβασμούς. Τα πάντα εξαρτώνται από το τί θέλει ο πελάτης.

Αν θέλει οπωσδήποτε billingual UI σε WSS, μόνο οι custom σελίδες μπορούν να το κάνουν.

Αν το θέλει σε μία γλώσσα, εγκαθιστάς το σωστό language pack και φτιάχνεις το site από την αρχή.

Αν θέλει περίεργο UI, οι custom σελίδες μπορούν να αποδειχτούν ευκολότερες στη χρήση από τα features του Sharepoint.

Αν θέλει σχετικά ανεξάρτητα sites ανά γλώσσα και πληρώνει MOSS, χρησιμοποιείς variations
Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...