Jump to content

pkalog

Members
  • Posts

    332
  • Joined

  • Last visited

Blog Entries posted by pkalog

  1. pkalog
    Με μεγάλη χαρά εγκαινιάζουμε σήμερα το κανάλι μας στο Youtube στο οποίο θα μπορείτε νε βρείτε διάφορα videos με πληροφορίες αλλά και παρουσιάσεις για θέματα Messaging και Microsoft Exchange Server.

    Την αρχή κάνουμε με ένα how-to video στο οποίο σας παρουσιάζουμε την νέα δυνατότητα του Microsoft Exchange Server 2010 Service Pack 1 η οποία ονομάζετε auto-mapping. Για περισσότερα παρακολουθήστε το Video και αναμένουμε σχόλια αλλά και πάνω από όλα προτάσεις.

    Παιδιά! Έχουμε mail ? Youtube Channel

    http://www.youtube.com/user/PaidiaExoumeMail

    Auto-Mapping Video


  2. pkalog
    Μόλις τέλειωσα το διάβασμα του συγκεκριμένου φρεσκότατου Guide από την ομάδα Solutions Accelerations της Microsoft και οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν μια ευχάριστη έκπληξη!
    Θα συνιστούσα… όχι όχι μάλλον θα «απαιτούσα» (με την καλή έννοια ε ? ) όποιος κάνει εγκαταστάσεις Exchange 2010 να αφιερώσει λίγο χρόνο και να το διαβάσει.
    Είναι ένας πλήρης οδηγός για να γίνει μια όμορφη συζήτηση με τον πελάτη και να σχεδιάσετε μαζί πως θα είναι η υποδομή του για την υπηρεσία της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Ακολουθώντας τον οδηγό θα δείτε τα παρακάτω θέματα:
    Απαιτήσεις τεχνικές αλλά και business για την υπηρεσία Σχεδίαση ανά ρόλο της υποδομής αλλά και best practices (Hardware, Network Requirements και άλλα) Απαιτήσεις και σκέψεις για το περιβάλλον του Active Directory Στο τέλος υπάρχουν πινακάκια που μαζεύετε όλες τις πληροφορίες και είσαστε έτοιμοι για την υλοποίηση.
    Μπορεί να ακούγεται παρατραβηγμένο για τα ελληνικά δεδομένα και μεγέθη (συνήθως οι εγκαταστάσεις είναι 1 άντε 2 Servers) αλλά πραγματικά αξίζει να το διαβάσετε και να κάνετε μια κουβέντα με τον πελάτη σας πριν την εγκατάσταση να δείτε εάν π.χ ξεχάσατε κάτι ή έχει κάποια ιδιαίτερη απαίτηση ο πελάτης.
    Κατεβάστε το IPD Guide για Exchange 2010 απο εδώ:
    Download the Infrastructure Planning and Design Guide for Exchange Server 2010 Service Pack 1
    Υ.Γ: Αντίστοιχα Guides έχουν κυκλοφορήσει και για άλλα προϊόντα τα οποία μπορείτε να βρείτε εδώ:
    Download other best practices guides from the IPD site on TechNet

    Πηγή:
    http://msexchangeteam.com/archive/2011/01/04/457429.aspx
  3. pkalog
    Στο παρόν Post θα παρουσιάσουμε, τον τρόπο που ενεργοποιούμε τον POP3 Service στον Exchange Server 2007 και Exchange Server 2010, όπως επίσης και το πώς θα ρυθμίσουμε (από πλευράς Client) τον POP3 λογαριασμό. Πάμε να δούμε λοιπόν πώς θα ρυθμίσουμε POP3 Service στον Exchange Server 2007.

    Πώς θα ρυθμίσουμε POP3 Service στον Exchange Server 2007 - 2010

    1. Επιλέξτε Start  - Administrative Tools  - Services

    2. Στο παράθυρο Services (Local), επιλέξτε το Microsoft Exchange POP3 Service,κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε Properties.



    3. Στο παράθυρο Microsoft Exchange POP3 Properties, επιλέξτε την καρτέλα General και στο πεδίο Startup type αλλάξτε την ρύθμιση σε Automatic. Επιλέξτε Apply και Start για να ξεκινίση το Microsoft Exchange POP3 Service.







    Ρύθμιση του Pop3 mailbox feature

    Εξορισμού σε Exchange 2007 και Exchange 2010 το feature του POP3 είναι ενεργοποιημένο για όλους τους χρήστες, στην περίπτωση που είναι Disable για κάποιον λόγο, ακλουθώντας τα παρακάτω βήματα μπορείτε να το ενεργοποιήσετε.

    Μέσω Exchange Management Console

    1. Μεταβείτε στην κονσόλα του Exchange (Exchange Management Console) και επιλέξτε στο Recipient ConfigurationàMailbox.

    2. Επιλέξτε τον χρήστη που θέλετε ρυθμίσετε το POP3 προτόκολο και κάντε δεξί κλικ πάνο στον χρήστη (π.χ. Administrator) àProperties.

    3. Στην παράθυρο User Properties, επιλέξτε την καρτέλα Mailbox Features (στην περίπτωση που το POP3 δεν είναι ενεργοποιημένο, επιλέξτε Enable) και OK.



    Εφόσον ολοκληρόσουμε την διαδικασία ρύθμισης του POP3, θα πρέπει τώρα να ρυθμίσουμε την δυνατότητα αποστολή μυνημάτων. Στον Exchange 2007 και Exchange 2010 , το SMTP mail flow διεξάγετε από τον Hub Transport (HT) server role και τον Edge Transport (ET) server role, και οι δύο αυτοί ρόλοι έχουν connectors για να επιτρέπουν την αποστολή μηνυμάτων. Στην παρούσα περίπτωση θα χρησιμοποιήσουμε τον Hub Transport (HT) server role( που λογικά κι εσείς αυτό θα χρησιμοποιήσετε, μιας και είναι στο εσωτερικό δίκτυο).

    Εξ’ ορισμού ο Hub Transport (HT) server role έχει ένα connector ρυθμισμένο, τον “Client ServerName” connector. Εάν κοιτάξουμε στις ιδιότητες «Properties» όπως φαίνετε στην εικόνα μας, θα παρατηρήσουμε ότι η πόρτα «port» που ακούει ο connector είναι 587.



    Πώς θα ρυθμίσουμε POP3 Service στον Exchange Server 2007 και Exchange Server 2010

    Πάμε να δούμε κάποιες βασικές λεπτομέρειες από την μεριά του Server. Κάποια από τα σημαντικά κομμάτια που θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή είναι στις Ιδιότητες του POP3.


    Authentication Tab
    Binding Tab
    Authentication Tab

    Στο Authentication Tab, θα πρέπει να ορίσουμε την μέθοδο με την οποία θα κάνουν log on οι POP3 users. Όπως βλέπουμε και στην εικόνα, έχουμε 4 επιλογές:


    Plain text logon (Basic authentication) Select this option if you want to send user names and passwords in clear text. Using this option enables user names and passwords to be sent to the server without a TLS or SSL connection.
    Plain text authentication logon (Integrated Windows authentication) Select this option if you want to use Integrated Windows authentication without a TLS or SSL connection.
    Secure logon Select this option if you want to require a TLS or SSL connection.
    X.509 certificate name Use this text box to specify the X.509 certificate name to use for a TLS or SSL session.
    Επιλέγουμε «Plain text logon (Basic authentication)» το οποίο υποστηρίζετε στους περισσότερους clients. Εάν οι clients μας υποστηρίζουν TLS Encryption, για λόγους ασφαλείας καλό θα είναι να επιλέξαμε Secure Logon.

     



    Binding Tab

    Εξ’ ορισμού ο Client Access Server (CAS) είναι υπεύθυνος για την επικοινωνία με τους Clients. Εάν κοιτάξουμε στις ιδιότητες «Properties» όπως φαίνετε στην εικόνα μας, θα παρατηρήσουμε ότι η πόρτα «port» που ακούει για unencrypted συνδέσεις ο connector είναι 110 και για encrypted συνδέσεις είναι 995 (TLS).



    Μετά από τις ρυθμίσεις που πραγματοποιήσαμε στις ιδιότητες του POP3, θα πρέπει να κάνουμε restart το POP3 service.

    Client Settings

    Κάποια από τα application client που μπορούμε να ρυθμίσουμε, έτσι ώστε να μπορούν να δέχονται email με POP3 είναι Outlook, Windows Mail, Microsoft Outlook Express, Entourage για MAC, Mozilla Thunderbird, και Eudora. Παρακάτω θα περιγράψουμε την διαδικασία ρυθμίσεις για μερικούς από τους παραπάνω clients.

    Outlook Express 6

    1. Ανοίγουμε το Outlook Express.

    2. Ξεκινά ο οδηγός «Internet Connection Wizard» αυτό συμβαίνει σε περίπτωση που εκτελείτε για πρώτη φορά το Outlook Express. Στην περίπτωση που έχετε ήδη ρύθμιση άλλο λογαριασμό στο Outlook Express, μπορείτε να μεταβείτε στο μενού του Outlook Express, επιλέξτε Toolsà Accounts.

    3. Στο παράθυρο Internet Accounts επιλέξτε την καρτέλα Mailà Add επιλέξτε Mail και κάντε κλικ στο Next.



    4. Σας εμφανίζει το παράθυρο Internet Connection Wizard, στο πεδίο Display name συμπληρώστε το όνομα σας και επιλέξτε Next.

    5. Στο πεδίο E-mail Address συμπληρώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

    6. Στο παράθυρο E-mail Server Names του Internet Connection Wizard, επιλέξτε το πρωτόκολλο POP3.

    7. Στο πεδίο Incoming mail (POP3, or IMAP or HTTP) server, συμπληρώστε το fully qualified domain name (FQDN) του Client Access server σας.

    8. Στο πεδίο Outgoing e-mail server (SMTP) name, συμπληρώστε το fully qualified domain name (FQDN) του Hub Transport Server σας.



    9. Στην σελίδα Internet Mail Logon, πληκτρολογήστε το e-mail user name και password. Εάν επιθυμείτε το Outlook Express να θυμάται το password, επιλέξτε Remember password και επιλέξτε Next.

    10. Εάν επιθυμείτε (που προτείνετε) να χρησιμοποιήσετε secure password authentication, επιλέξτε Log on using Secure Password Authentication (SPA) και επιλέξτε Next.



    Mozilla Thunderbird

    1. Ανοίγουμε το Mozilla Thunderbird, ξεκινά το wizard Mail Accounts Setup.

    2. Στο παράθυρο Mail Accounts Setup, συμπληρώστε το όνομα σας, την ηλεκτρονική σας διεύθυνση και τον κωδικό πρόσβασης και Continue.

    3. Το Mozilla Thunderbird αναζητά να βρει τις ρυθμίσεις του POP3 από τον Exchange 2007.

    4. Μόλις πάρει τις ρυθμίσεις από τον Server επιλέξτε Create Account .



    5. Ο λογαριασμός μας είναι έτοιμος.



    Office Outlook 2010

    1. Ανοίγουμε το Office Outlook 2010

    2. Πάμε File – Info - Add Account



    3. Στο παράθυρο Add New Account , επιλέξτε Manually configure server settings or additional server types.

    4. Στο παράθυρο Choose Service επιλέξτε Internet E-mail και Next.

    5. Στο παράθυρο Internet E-mail Settings συμπληρώστε τα στοιχεία και πατήστε Next.



    Εάν επιθυμείτε (που προτείνετε) να χρησιμοποιήσετε secure password authentication, επιλέξτε Log on using Secure Password Authentication (SPA) και επιλέξτε Next.



    Σημαντικό: Σε περίπτωση που ο client τον οποίο θέλουμε να ρυθμίσουμε βρίσκετε εκτός εταιρικού δικτύου, Θα πρέπει να προσέχουμε στις του Outgoing mail server (SMTP) να είναι ορισμένος ο SMTP Server του παροχέα μας (ISP) και όχι ο Hub Transport Server της εταιρείας μας..

    6. Επιλέξτε Next.



    7. Το Outlook 2010 ψάχνει τις ρυθμίσεις του Server,όπως βλέπουμε και στην εικόνα μας η διαδικασία ολοκληρώθηκε με επιτυχεία.



    8. Στην παράθυρο Account Properties στην καρτέλα Advanced, μπορούμε να δούμε και να ρυθμίσουμε τις θύρες επικοινωνίας.

    9. Στην καρτέλα Outgoing Server, επιλέγουμε «My outgoing server (SMTP) requires authentication» και την επιλογή «Use same settings as my incoming mail server».



    10. Στο ίδιο παράθυρο, επιλέγουμε την καρτέλα Advanced και ρυθμίζουμε Incoming server (POP3): 995 και Outgoing server (SMTP): 465 (SSL) or 587 (TLS). Προτείνετε να χρησιμοποιούμε Encrypted Connection TLS Encryption, για λόγους ασφαλείας.





    Επιπρόσθετοι σύνδεσμοι:

     Enable POP3 in Exchange 2010

     How to Enable POP3 in Exchange 2007

     Start and Stop the POP3 Service

     Managing POP3 and IMAP4

     



     

     

    Catastrophic Failure
  4. pkalog
    +
    Οι παρακάτω πληροφορίες θα σας βοηθήσουν σε περίπτωση που έχετε Microsoft Outlook 2003 και θέλετε να συνδεθείτε σε Exchange 2010 Servers.
    Το πρώτα πράγματα που θα πρέπει να ελέγξουμε για να ξεκινήσουμε είναι τα παρακάτω:
    Έχουμε στον Exchange 2010 οργανισμό μας έστω μια Public Folder Database, το Outlook 2003 χρειάζεται τους Public Folders για πληροφορίες όπως Offline Address Book Και Free/Busy οπότε και είναι αναγκαία η ύπαρξη τους. Το όμορφο είναι ότι αν δεν υπάρχουν θα δείτε το παρακάτω μήνυμα:



    το οποίο δεν θα μας κάνει να σκεφτούμε άμεσα ότι είναι θέμα μη ύπαρξης Public Folder Database αλλά ότι έχει γίνει block η συγκεκριμένη έκδοση του Outlook, να γνωρίζετε λοιπόν ότι by default ο Exchange 2010 δεν μπλοκάρει κάποια έκδοση Outlook Και το μηνύματα οφείλετε στην μη ύπαρξη Public Folder Database.
    Να έχουμε τουλάχιστον Service Pack 3 στο Outlook για μπορέσει να γίνει apply το Group Policy Που θα δούμε παρακάτω.
    Κατά την πρώτη προσπάθεια μας να συνδεθούμε με Outlook 2003 σε Exchange 2010 Server δεν το καταφέρουμε και θα λάβουμε μήνυμα πως ο Server δεν είναι διαθέσιμος όπως βλέπετε παρακάτω:
     
    Don’t panic! Ο Server μας είναι μια χαρά, ο λόγος που δεν μπορεί να συνδεθεί το Outlook είναι διότι ο Exchange Server 2010 by default έχει ενεργοποιημένο και απαιτεί ο client να επικοινωνήσει μαζί του με MAPI Encryption. Στο Outlook 2003 by default είναι απενεργοποιημένο με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να συνδεθούμε.
    Και πώς το φτιάχνουμε ? και πάλι Don’t Panic! θα δούμε πως μπορούμε να το κάνουμε χειροκίνητα στο Outlook 2003 αλλά και πως μπορούμε να το κάνουμε μαζικά με την χρήση Group Policies (yes yes dynamic IT!)
    Χειροκίνητα:
    Πάμε στο Control Panel Και στην επιλογή Mail (σε Windows 7 πάμε Control Panel – User Accounts and Family Settings – Mail) Πατάμε Show Profiles και επιλέγουμε το δικό μας και πατάμε Properties Κλικ στο Email Accounts και επιλέγουμε View or Change Existing e-mail accounts Διαλέγουμε το Microsoft Exchange λογαριασμό και πατάμε το κουμπί Change. Στο παράθυρο που εμφανίζετε πατάμε more settings Στην καρτέλα Security λοιπόν θα κάνουμε check την πρώτη επιλογή «Encrypt data between Microsoft Office Outlook and Microsoft Exchange Server»


    Πατάμε ΟΚ – next – Finish και είμαστε έτοιμοι να συνδεθούμε στον Exchange 2010 Server μας.  
     
    Με χρήση Group Policies
    Πρώτα απ όλα πρέπει να κατεβάσουμε το παρακάτω Custom Group Policy Template για να δημιουργήσουμε το αντίστοιχο Group Policy :
    Download the Outlook_2003-Exchange_RPC_Encryption.adm package now.
    Με χρήση του Group Policy Management (αν δεν το χρησιμοποιήστε μπορείτε να κάνετε το Group Policy από το Active Directory Users and Computers αλλά σας προτείνω να το κατεβάσετε) δημιουργούμε μια νέα Group Policy με το όνομα που θέλουμε.


    Μετά κάνουμε δεξί κλικ edit στο Group Policy που μόλις δημιουργήσαμε



    Πηγαίνουμε και κάνουμε Expand το User configuration – Policies – Administrative Templates
    Εκεί κάνουμε δεξί κλικ και επιλέγουμε Add/Remove Templates


    Πατάμε Add Και επιλέγουμε το αρχείο που κατεβάσαμε και μετά Close.


    Τώρα μέσα στα Administrative Templates κάνουμε Expand το Classic Administrative Templates (ADM) – Outlook 2003 RPC Encryption – Exchange Settings
    Εκεί υπάρχει μια επιλογή Enable RPC Encryption, κάνουμε διπλό κλικ επάνω του και επιλέγουμε την επιλογή Enabled και κάνουμε check το Encrypt data between Microsoft Office Outlook and Microsoft Exchange και πατάμε ΟΚ.


    Τέλος θα πρέπει να κάνουμε assign την πολιτική στο Organizational Unit που είναι οι χρήστες που δουλεύουν με Outlook 2003.
    Όλα καλά αλλά θα πρέπει να δούμε αν δουλεύει και το Group Policy που δημιουργήσαμε:
    Πάμε στον Υπολογιστή που έχει εγκατεστημένο το Outlook 2003 Και εκτελούμε την εντολή gpupdate /force για να πάρει την νέα πολιτική. Για να βεβαιωθούμε ότι η πολιτική έχει γίνει apply στον υπολογιστή τρέχουμε την εντολή:
    gpresult και ελέγχουμε στα Applied Group Policy Objects να αναφέρετε η Policy που μόλις φτιάξαμε.
    Εάν όλα είναι καλά ανοίγουμε το Outlook 2003 Και πάμε Tools – E-mail Accounts – Microsoft Exchange Account κάνουμε κλικ Change – More Settings – Security Tab.
    εκεί θα δούμε το Encrypt data between Microsoft Office Outlook and Microsoft Exchange να είναι checked Και γκρι ώστε να μην μπορεί ο χρήστης να το αλλάξει.

    Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο παρακάτω άρθρο της Microsoft:
    http://support.microsoft.com/kb/2006508
  5. pkalog
    Πολύ όμορφα νέα σήμερα από την ομάδα του Microsoft Exchange, το Service Pack 3 για τον Microsoft Exchange 2007 είναι διαθέσιμο!
    Για ακόμα μια φορά εισακούστηκαν τα «θέλω» του κόσμου και οι πιο βασική προσθήκη είναι η υποστήριξη εγκατάστασης του Exchange 2007 σε λειτουργικό σύστημα Windows Server 2008 R2 και εγκατάσταση των Management Tools σε λειτουργικό Windows 7.
    Μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ
    Περισσότερες πληροφορίες για τι νέο υπάρχει εδώ
    Πηγή:
    http://msexchangeteam.com/archive/2010/06/21/455145.aspx
  6. pkalog
    Τα MailTips είναι ένα από τα νέα χαρακτηριστικά του Exchange Server 2010. Όταν ένας αποστολέας δημιουργεί ένα μήνυμα, τα MailTips του δείχνουν κάποιες πληροφορίες σχετικά με τον/τους παραλήπτες και τον βοηθούν να αποφύγει την αποστολή των περιττών e-mails.
    Στο παρόν Post θα δούμε και θα αναλύσουμε τα ακόλουθα σενάρια των MailTips:
    Ενεργοποίηση ή Απενεργοποίηση των MailTips Όταν ο παραλήπτης του μηνύματος βρείσκετε εκτός γραφείου (out of office). Όταν το mailbox του παραλήπτη είναι γεμάτο (full). Όταν το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε ξεπερνά το μέγεθος των παραληπτών που έχουμε θεσπίσει. Όταν προσπαθούμε να στείλουμε ένα email σε παραλήπτες που δεν έχουμε δικαίωμα να το στείλουμε. Όταν στέλνουμε email σε εξωτερικούς παραλήπτες και εξωτερικά domains. Πάμε λοιπόν να δούμε μαζί τα σενάρια αυτά…
    Ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση των MailTips Μεταβείτε στον Exchange Server 2010 που θέλετε να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε τα MailTips θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε την εντολή (Set-OrganizationConfig) μέσω Exchange Management Shell (CMDlets) για την ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση των MailTips.
    Για την ενεργοποίηση των MailTips:
    Set-OrganizationConfig -MailTipsAllTipsEnabled $true

    Για την απενεργοποίηση των MailTips:
    Set-OrganizationConfig -MailTipsAllTipsDisable $true


    Όταν ο παραλήπτης του μηνύματος βρίσκεται εκτός γραφείου (out of office) Μπορείτε να γνωρίζετε πότε ο παραλήπτης είναι «out of the office» προτού στείλετε το email.

    Όταν το mailbox του παραλήπτη είναι γεμάτο (full) Εάν το Mailbox του παραλήπτη είναι γεμάτο «full», την στιγμή που θα δημιουργήσετε το μήνυμα μπορείτε να το γνωρίζετε προτού το αποστείλετε το email.

    Όταν το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε ξεπερνά το όριο των παραληπτών. Πάμε να δούμε αρχικά πως θα διαμορφώσουμε το όριο των MailTips.
    Σε καθαρή εγκατάσταση του Exchange Server 2010 το όριο των παραληπτών είναι ορισμένο στους 25 παραλήπτες. Χρησιμοποιώντας την εντολή Get-OrganizationConfig | fl *mailtips* μπορείτε να το διαπιστώσετε:
    Get-OrganizationConfig | fl *mailtips*

    Εάν επιθυμείτε να μειώσετε τους παραλήπτες στους 15, χρησιμοποιείστε την ακόλουθη εντολή, η οποία σας επιτρέπει να μειώσετε το όριο των παραληπτών.
    Set-OrganizationConfig -MailTipsLargeAudienceThreshold 15

    Όταν θα προσπαθήσετε να αποστείλετε κάποιο email μετά την ενεργοποίηση της εντολής Set-OrganizationConfig -MailTipsLargeAudienceThreshold 15, τα Mailtip θα εμφανίσουν το ανάλογο μήνυμα στον αποστολέα.

    Μήνυμα των MailTip μετά από την εισαγωγή περισσότερων από τους 15 παραλήπτες



    Όταν προσπαθούμε να στείλουμε ένα email σε παραλήπτες που δεν έχουμε δικαίωμα να το στείλουμε. Στο ακόλουθο παράδειγμα, ο χρήστης «Χ» προσπαθεί να στείλει μήνυμα στον χρήστη: «Catastrophic Failure». Όπως βλέπουμε και στην εικόνα μας, ο χρήστης «Χ» δεν έχει δικαίωμα να στείλει στον χρήστη Catastrophic Failure. Με τα MailTips λοιπόν, θα ενημερωθεί άμεσα ότι δεν έχει την δυνατότητα αποστολής email σε αυτό το χρήστη γιατί δεν έχει το δικαίωμα.





    Όταν στείλουμε email σε εξωτερικούς παραλήπτες και εξωτερικά domains. Στο παρελθόν έχουμε αντιμετωπίσει διαρροή ευαίσθητων πληροφοριών εμπειρίες, αποστέλλοντας εσωτερικές πληροφορίες σε εξωτερικούς φορείς. Ωστόσο, η εταιρεία δεν ήθελε να απαγορεύσει την αποστολή emails σε εξωτερικά domains. Με τα MailTips,μπορούμε να έχουμε μια προειδοποίηση σχετικά με τον παραλήπτη (εάν είναι εξωτερικός παραλήπτης) προτού αποστείλουμε το μήνυμα. Για να ενεργοποιήσουμε την προειδοποίηση αυτή εκτελούμε την παρακάτω εντολή:
    Set-OrganizationConfig –MailTipsExternalRecipientsTipsEnabled $True

    Τα MailTips για τους εξωτερικούς παραλήπτες εμφανίζονται όταν προσπαθείτε να αποστείλετε email σε εξωτερικά domains.

    Τα MailTips υποστηρίζονται στην έκδοση Microsoft Outlook 2010 και πάνω και μέσα από Outlook Web App. Mπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα MailTips στους ακόλουθους συνδέσμους:
    Understanding MailTips
    Mail Tips Role
     
     
    - Catastrophic Failure
  7. pkalog
    Μόλις σήμερα έγινε η επίσημη ανακοίνωση για την διαθεσιμότητα της Beta έκδοσης του Service Pack 1 για Exchange 2010, σε συνδυασμό με την διεξαγωγή του Tech Ed North America 2010.
    Μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ:
    http://go.microsoft.com/fwlink/?linkid=193120
    Βασικές αλλαγές που έγιναν:
    Το Archive Mailbox μπορεί να βρίσκετε σε διαφορετική Database, η οποία μπορεί π.χ να είναι σε φθηνότερους δίσκους! Μπορούμε να δούμε το Archive Mailbox και από Outlook 2007 Αλλαγές στο Exchange Control Panel Configure Transport Rules in ECP Configure Journal Rules in ECP Configure MailTips in ECP Provision and configure the Personal Archive in ECP Configure Litigation Hold in ECP & EMC Configure Allow/Block/Quarantine mobile device policies in ECP RBAC role management in ECP Αλλαγές και στο γραφικό περιβάλλον Exchange Management Console με την δυνατότ ητα της διαχειρίσεις Retention Policies Και Retention Tags (όχι άλλο Powershell! ) Ο Wizard του Database Availability Group έχει πλέον επιλογή να του ορίσουμε IP Address!!! Παλιά ήταν δυνατό μόνο από Powershell ενώ από τον Wizard έπαιρνε από DHCP. Καλό κατέβασμα και καλές δοκιμές! Τώρα ετοιμάζομαι και εγώ για εγκατάσταση!
    Επίσης μιας και υπάρχει στην ανακοίνωση, σύντομα θα είναι διαθέσιμο και το
    Service Pack 3 για Exchange 2007 το οποίο θα επιτρέπει την εγκατάσταση του και σε Windows Server 2008 R2.
    Η ομάδα του Exchange άκουσε τις ανάγκες μας και το feedback που υπήρξε και ελπίζουμε να συνεχίσουν να βελτιώνουν το προϊόν βασισμένοι σε αυτό.
  8. pkalog
    Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα στην εγκατάσταση του Exchange είναι ο σχεδιασμός, και η μικρή μου εμπειρία δείχνει ότι στην Ελλάδα συχνά δεν τον κάνουμε ή πέφτουμε έξω.

    Είναι μια σχετικά απλή διαδικασία στην οποία μας βοηθά αφάνταστα ο πολύ καλός φίλος από το Product Group του Exchange Ross Smith IV.

    Το πρώτο βήμα είναι να μαζέψουμε απλά στοιχεία για το περιβάλλον που θα στηθεί, για να καταλάβουμε καλυτέρα θα δώσω ένα παράδειγμα με την Εταιρεία «θελωμαιλ Α.Ε».


    Πόσους χρήστες που θέλουν Mail έχει η εταιρεία ? 200
    Πόσα μηνύματα περνούν και πόσα μηνύματα στέλνουν (χοντρικά) τη μέρα ? 20 στέλνουν / 80 παίρνουν
    Πόσο όριο θα έχουν στο Mailbox ? (εδώ θα έχουμε λογικά κατηγορίες )

    10 Χρήστες με 2 GB
    40 Χρήστες με 1.5 GB
    150 Χρήστες με 1 GB
    Θέλουμε High Available Λύση ? (Ασφαλώς ναι, είναι τσάμπα στον 2010!!) ΝΑΙ
    Θέλουμε να έχουμε Archiving ? ΝΑΙ
    Πόσο μέγεθος θα έχει το Archive ? 512 MB, 1 GB για Managers και Αφεντικά.
    Τι Servers σκέπτεστε να βάλετε ? HP DL 180 G6 Series
    Έχοντας μαζέψει τις παραπάνω πληροφορίες πηγαίνουμε στην σελίδα της Ομάδας του Exchange και κατεβάζουμε ένα αρχείο Excel ουσιαστικά που κάνει τα calculation για εμάς (και πάλι τσάμπα  ) :
    http://msexchangeteam.com/files/12/attachments/entry453145.aspx

    Ανοίγοντας το Excel αυτό χωρίζετε στα παρακάτω Sheets:


    Input: Το πιο βασικό, εδώ θα βάλουμε αυτά που μαζέψαμε
    Role Requirements: Βγάζει αυτόματα στοιχειά για τους Server που θα στήσουμε
    LUN Requirements: Στοιχειά για τα Logical Drives που θα χρειαστούμε
    Backup Requirements: Στοιχεία για την Backup διαδικασία
    Log Replication Requirements: Στοιχεία για την μεταφορά των Logs στα αντίγραφα
    Storage Design: Στοιχεία για τους Δίσκους
    Version Change: χμμ αλλαγές που έγιναν στο Excel (ξέρετε.. δεν το κοιτάμε ποτέ )
    Ξεκινάμε με το πιο βασικό.. το Input Sheet.

    Δεν θα σας τρελάνω με όλα τα Options και θα σας πω αυτά που μας ενδιαφέρουν άμεσα, ότι δεν αναφέρω το αφήνω ως έχει. Ξεκινάμε με τις γενικού χαρακτήρα πληροφορίες στο Exchange Environment Configuration:


    Στο Server Multi-Role Configuration (MBX+CAS+HT) το αλλάζω σε Yes μιας και είναι μικρή εταιρεία και πάω να τα κάνω λίγο consolidate.
    Στο Number of Mailbox Servers Hosting Active Mailboxes / DAG λέω ότι θα έχω 2.
    Στο Number of Database Availability Groups του λέω ότι θα έχω 1
    Total Number of HA Database Copy Instances (Includes Active Copy) θα έχω 2 ένα active και ένα passive.


    Συνεχίζουμε με την εισαγωγή στοιχείων για τα Mailboxes στον πίνακα Mailbox Configuration:

    Tier-1 User Mailbox Configuration – Εδώ θα βάλουμε τις πληροφορίες για την κατηγορία με το 1 GB όριο.


    Total Number of Tier-1 User Mailboxes – 150
    Send/Receive Capability / Mailbox / Day – 20 sent/80 Received.
    Mailbox Size Limit (MB) – 1024
    Personal Archive Mailbox Size Limit (MB) – 512
    Tier-2 User Mailbox Configuration – Θα βάλουμε τους Managers (40 Χρήστες με 1500 ΜΒ όριο)


    Total Number of Tier-1 User Mailboxes – 40
    Send/Receive Capability / Mailbox / Day – 20 sent/80 Received.
    Mailbox Size Limit (MB) – 1512
    Personal Archive Mailbox Size Limit (MB) – 1024
    Tier-3 User Mailbox Configuration – Θα βάλουμε τα Αφεντικά  (10 Χρήστες με 2048 ΜΒ όριο)


    Total Number of Tier-1 User Mailboxes – 10
    Send/Receive Capability / Mailbox / Day – 20 sent/80 Received.
    Mailbox Size Limit (MB) – 2048
    Personal Archive Mailbox Size Limit (MB) – 1024


    Backup Configuration – ας υποθέσω ότι θα παίρνω backup με κάποιο Software VSS.


    Backup Methodology - Software VSS Backup/Restore
    Backup Frequency - Weekly Full / Daily Incremental


    Storage Options: Εδώ ας υποθέσω ότι έχω για παράδειγμα έναν HP DL 180 G6 Server Και βάζω 3.5 SATA δίσκους 400GB. (με SATA δίσκους κατεβάζω και το κόστος αλλιώς για λόγους performance μπορώ να βάλω SAS disks)


    Database + Log: 400GB SATA 7.2K 3.5
    Restore LUN: 400GB SATA 7.2K 3.5
     

     



    Processor Configuration – βλέποντας τον DL 180 έχουμε 4 cores/processor (Xeon 5500) και ας είμαι ανοικτοχέρης και να βάλω 2 σε κάθε Server άρα 8 cores/ Server.


    Mailbox Servers - 8 Cores/ Server – Megacycles / Core 2660


    Είμαστε λοιπόν έτοιμοι από πλευράς δεδομένων και μπορούμε να πάμε στο sheet Role Requirements να δούμε τι θα χρειαστούμε για το περιβάλλων μας.

    Στο πρώτο κομμάτι του Environment Configuration βλέπουμε τι θα χρειαστούμε συνολικά, για το παράδειγμα μας λοιπόν θα χρειαστούμε:

    1 DAG το οποίο θα απαρτίζετε από 2 mailbox Servers και θα περιλαμβάνει 2 αντίγραφα της mailbox database μας

    Ο κάθε Server τώρα θα πρέπει να έχει 8 GB RAM minimum (εγώ θα έλεγα πάνω από 10  ).
    Από πλευράς χωρητικότητας για την Database θέλουμε ένα δίσκο (LUN) των 720 GB(per Server). Άρα σύνολο και στους 2 Server (2x720) 1440 GB (1,44 TB).
    Αυτό μπορείτε να το δείτε και στο επόμενο sheet που αναφέρει τα LUN Requirements.

     

     

     



    Από πλευράς Backup Requirements μπορούμε με το Windows Backup Να παίρνουμε ένα full την Κυριακή βράδυ προς Δευτέρα και incremental τις υπόλοιπες (ή ότι άλλη λύση Backup έχουμε).

     

    Όσο αφορά την δικτυακή επικοινωνία των 2 Servers μεταξύ τους για την μεταφορά των Log Files σαν requirements έχουμε την ύπαρξη Gigabit LAN και το latency μεταξύ των 2 να είναι κάτω από 50ms, αν είναι στο ίδιο LAN λογικά θα είναι <1ms

     



    Τέλος κάνοντας μια βαθειά βουτιά στο σχεδιασμό του Storage, βάση τον στοιχείων που δώσαμε θα χρειαστούμε 4 δίσκους (400 GB) για την mailbox database και αν θέλουμε και Restore LUN για να κάνουμε και τα restore μας υπολογίστε 2 ακόμα.
    Οι δίσκοι της Database θα πρέπει να είναι σε RAID 1 ή ακόμα καλύτερα RAID 1+0 επίπεδο ενώ το restore μπορούμε να το κάνουμε RAID 0 μιας και δεν θέλουμε RAID Protection εκεί . Μην ξεχάσετε όμως και άλλους 2 δίσκους τουλάχιστον για το λειτουργικό, λογαριασμός λοιπόν…. 4+2+2 (έβαλα και restore) 8 400GB SATA δίσκοι per Server, 16 Σύνολο… τσάμπα!

     

    Όπως είδαμε η λογική είναι απλή, μαζεύουμε τα δεδομένα μας, τα βάζουμε στην πρώτη σελίδα και μετά παίρνουμε τα αποτελέσματα και σχεδιάζουμε την λύση, ΠΡΟΣΟΧΗ, μην αρχίζετε τις τσιγκουνιές και την περικοπές, να είστε ανοικτοχέρηδες, εγω προσωπικά βάζω και ένα 20% fluff factor όπως το ονομάζω σε ότι βγάλω, αν δεν το υπολογίσετε καλά θα το πληρώσετε στο μέλλον

     

    Ότι βγάλει το Calculator δεν είναι νόμος, σε αυτό το παράδειγμα για την «ΘέλωΜαιλ Α.Ε» εγώ προσωπικά θα δημιουργούσα 2 Databases με το μισό μέγεθος της μεγάλης (250 GB περίπου) ώστε να μοιράσω τους χρήστες στους 2 Servers .

    Κάντε 1-2 παραδείγματα στο μυαλό σας και βάλτε τα στο calculator για να το καταλάβετε ακόμα καλύτερα.

    - pkalog
  9. pkalog
    Παιδιά.. Παίρνετε Mail? Μια ερώτηση που ακούγεται (όχι και τόσο συχνά  ) στα περισσότερα τμήματα IT. Σε αυτή την προσπάθεια θα σας βάλουμε στα άδυτα του Exchange Server και μαζί θα ξεκινήσουμε ένα θαυμαστό ταξίδι κατά το οποίο θα μοιραστούμε γνώσεις και εμπειρίες για μια από τις κυρίαρχες εδώ και καιρό (αααχχχ 5.5) τεχνολογίες ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

    Είμαστε μια ομάδα από τεχνικούς καθημερινής τρέλας όπου το καθημερινό εργαλείο εργασίας μας είναι ο Exchange Server.

    Ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια για να δημιουργήσουμε μια καθημερινή πηγή δεδομένων και γνώσης συγκεντρωμένη σε αυτό το Blog.

    Η προσπάθεια αυτή ασφαλώς δεν είναι ατομική, όπως είπα είμαστε μια ομάδα που έχουμε μια κοινή αγάπη. Όποιος θέλει και έχει όρεξη και λίγο χρόνο ( ναι ναι… είναι δυσεύρετος το ξέρουμε  ) μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας …… και να συμμετάσχει.

    Μπορείτε να μας βρείτε στο: [email protected]
    και στο Facebook στο: http://www.facebook.com/group.php?gid=122535341106267

    Ευχαριστούμε και αναμένουμε τα σχόλια σας.

    The “Παiδια.. Έχουμε mail?” Team
  10. pkalog
    Υπάρχουν περισσότερες λειτουργείς όσον αφορά το Filtering , λειτουργείς όσον αφορά το Flagging που μέχρι πρότινος το πραγματοποιούσαμε μέσω του Outlook. Οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε e-mail, voice mail, instant messaging, SMS text messages και πολλά άλλα. Όλα σε ένα «Application» και όλα μέσω Web.

    Η μεγαλύτερη αλλαγή στο OWA 2010, είναι ότι υποστηρίζει την μεγαλύτερη γκάμα από Browsers (IE, Mozilla,Safari κ.α.) αντίθετα στον Exchange 2003 εάν θυμάστε δεν είχαμε το πλήρες κομμάτι του OWA, πλέον στον Exchange Server 2010 υποστηρίζετε το πλήρες κομμάτι του OWA. Η δυνατότητα Archive mailbox, είναι διαθέσιμη στο Outlook, καθώς και το Outlook Web App (OWA). Οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στο archive τους, ανεξάρτητα από το πού είναι.















    Πάμε να δούμε μαζί, μερικές από τις καινούργιες βελτιώσεις που θα βρείτε στο νέο Outlook Web App 2010:



    Conversation view:

    Το Office Outlook 2010 και Outlook Web App 2010 έχουν την ίδια εμφάνιση και αίσθηση. Το Conversation view επιτρέπει την διαχείριση μιας συνομιλίας σαν ένα απλό item στο inbox σας, συμπεριλαμβανομένου του να το μεταφέρετε «move» ή του να το αγνοείσετε «ignoring», κοινός καθαρή διαχείριση μιας συνομιλίας.





    Για παράδειγμα:

    Ο Παύλος στέλνει ένα μήνυμα στο group «ομάδα» Paidia!Exoume mail, οι διαχειριστές της ομάδας, από την μεριά τους, λαμβάνοντας αυτό το μήνυμα μπορούν να το αγνοήσουν ή να το μεταφέρουν σε άλλο φάκελο.

    Το Conversation view μας παρέχει αυτήν την συνομιλία σε μια νέα δομή (δηλαδή: ότι έχει στήλη το μήνυμα, έχει αποθηκευτεί στον συγκεκριμένο φάκελο και για να το δώ θα πρέπει να μεταβώ σε αυτόν τον φάκελο). Με το Conversation view έχω την δυνατότητα ανάλυσης και διαχείρισης μιας συνομιλίας.





    OWA 2010





     OWA 2007

    Multiple browser support:

    Όπως προαναφέραμε το Outlook Web App, υποστηρίζει την μεγαλύτερη γκάμα από Browsers, Internet Explorer 8, Firefox, και Safari. Τώρα, δεν έχει σημασία ποιο Web browser διαθέτετε, οι χρήστες σας μπορούν να έχουν μια πλούσια, αποτελεσματική εμπειρία του Outlook Web App.



    Internet Explorer 8



    Firefox 3.6

    Mail Tips:

    Τα MailTips δεν χρησιμοποιούνται όσον αφορά το security, επίσης χρησιμοποιούνται για να προϊδεάσουν τους χρήστες για «άχρηστα» email που θέλουν να στείλουν. Λέγοντας «άχρηστα» email, πάμε να δούμε ένα παράδειγμα:

    Ας υποθέσουμε ότι κάποιος χρήστης Παύλος προσπαθεί να στείλει ένα email σε κάποιο distribution list «Λίστα διανομής», αλλά δεν έχει δικαιώματα «permissions» να μπορέσει να στείλει σε αυτό το group. Στο ακόλουθο παράδειγμα, ο χρήστης «Χ» προσπαθεί να στείλει μήνυμα στους χρήστες: «Catastrophic Failure , Stamatios Metallinos, Paulos Kalogeras». Όπως βλέπουμε και στην εικόνα μας, ο χρήστης «Χ» δεν έχει δικαίωμα να στείλει στον χρήστη Catastrophic Failure, επίσης οι χρήστες Stamatios Metallinos, Paulos Kalogeras είναι «OOF Out Of Office». Με τα MailTips λοιπόν, θα του δείξει άμεσα ότι δεν έχει την δυνατότητα αποστολής email σε αυτό το χρήστη γιατί θα αποριφθεί . Επίσης εάν βάλω κάποιον παραλήπτη «recipient» που είναι OOF (Out of Office), απευθείας θα με ενημέρωση ότι αυτός ο χρήστης που πάω να στείλω μήνυμα,είναι OOF (Out of Office). Με λίγα λόγια τα MailTips, βοηθούν την εταιρεία σας να μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική και πιο επαγγελματική στο κομμάτι της επικοινωνίας σας.

     MailTips



    Σημείωση: Σε παλαιότερες εκδόσεις του Exchange θα έγραφε αυτό το μήνυμα ο χρήστης «Παύλος» θα το έστελνε και θα του επέστρεφε πίσω ένα NDR* (Delivery status notifications ή report ) μήνυμα, που θα του έλεγε ότι δεν έχει δικαιώματα «permissions» να στείλει μήνυμα σε αυτό το group.

    *NDR: Είναι μηνύματα συστήματος τα οποία αναφέρουν την κατάσταση παράδοσης ενός μηνύματος στον αποστολέα.

    Filters:
    Η εφαρμογή των Filters είναι ευκολότερη, με την ευκολία παροχής ενός drop-down menu με διάφορες επιλογές.





    Search:
    Η αναζήτηση στο Outlook Web App είναι τώρα πιο ανεπτυγμένο. Οι χρήστες σας μπορούν να πραγματοποιήσουν searches όπως “from:”, “to:”, “has attachments:”, και πολλά άλλα κριτήρια αναζήτησης και να βρουν τα μηνύματα που αναζητούν πιο εύκολα. Οι χρήστες μπορούν να κάνουν save και να έχουν access favorite searches με ένα κλικ, ώστε να έχουν ταχύτερη πρόσβαση σε πληροφορίες.



    Γι’ αυτούς που διαθέτουν Office Communicator Server

    View/set status:

    Το Outlook Web App ενισχύει τα contact lists των χρηστών σας με πολύχρωμους δείκτες να δείχνουν ποια επαφή είναι διαθέσιμη για chat, ώστε να μπορούν να επιλέξουν το σωστό communication mode για κάθε contact.





    Instant messaging (IM):

    Μπορείτε να επιλέξετε να συνδέσετε το Outlook Web App σε Microsoft Office Communications Server, επιτρέποντας στους χρήστες σας να δουν τα presence indications των άλλων και γρήγορα να αποφασίσουν εάν θα χρησιμοποιήσουν το e-mail ή το IM.







    SMS sync:

    Με το Exchange ActiveSync, τα SMS text messages μπορούν πλέον να αποστέλλονται από το Outlook και το Outlook Web App. Εισερχόμενα μηνύματα, που αποστέλλονται μέσω EAS στα mobile device του χρήστη, είναι διαθέσιμα τόσο με SMS message location και εισερχόμενα e-mail.

    - Catastrophic Failure




×
×
  • Create New...