Jump to content

Miss Marple

Members
  • Posts

    158
  • Joined

  • Last visited

Blog Entries posted by Miss Marple

  1. Miss Marple
    Πολλά έχουν γραφτεί το τελευταίο τρίμηνο με αφορμή το νέο licensing scheme του VMware vSphere 5 και από αυτά που ακούστηκαν και συζητιούνται στους κύκλους μας, στο μυαλό των περισσοτέρων έχει μείνει κυρίως η φράση Memory Tax ή vTax.
    Μπορεί ο “φόρος μνήμης” να είναι μία σημαντική παράμετρος στην επιλογή υποδομής virtualization που θα ακολουθήσει κάποιος, όμως με αφορμή ένα περιστατικό με το οποίο ήρθα πρόσφατα αντιμέτωπη, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες άλλες λεπτομέρειες στις οποίες οφείλουμε να δώσουμε προσοχή, αλλά και κάποιες παγίδες ενδεχομένως,, ώστε να μην κληθούμε να πληρώσουμε τα λάθη στο σχεδιασμό ούτε στο άμεσο αλλά ούτε και στο απώτερο μέλλον.
    Στη χώρα μας λοιπόν, όπου η πλειοψηφία των εγκαταστάσεων θεωρούνται Small/Medium Business, σε σχέση πάντα με τα διεθνή δεδομένα, ενδέχεται να έχετε ακούσει ότι :
    α) το VMware δεν κοστίζει περισσότερο από το Hyper-V
    β) το VMware προσφέρει σήμερα ένα σωρό περισσότερες δυνατότητες, που το Hyper-V υπόσχεται ότι θα προσφέρει στην version 3.0 που θα έρθει με τον Windows Server 8 τον επόμενο χρόνο.
    Αν λοιπόν τα πράγματα ήταν έτσι, τότε μάλλον αυτοί που αποφάσισαν να επιλέξουν το Hyper-V, ή δεν επιθυμούν να έχουν μία υποδομή με περισσότερες δυνατότηττες ενώ το κόστος είναι ίδιο ή απλά δεν χρειάζονται τις περισότερες αυτές δυνατότητες για τη λειτουργία του datacenter τους…
    Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική. Και θα σας το αποδείξω με ένα απλό παράδειγμα που ανταποκρίνεται στα δεδομένα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
    Ας πούμε λοιπόν για το παράδειγμά μας ότι μίσ επιχείρηση που θέλει να προχωρήσει σε μία υλοποίηση virtualization, καταλήγει μετά από έρευνα ότι μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της με ένα pool/cluster 4 κόμβων με 2 CPU και 64 GB RAM έκαστος.Τα virtual machines τα οποία πρόκειται να φιλοξενηθούν στην υποδομή αυτή θα έχουν Windows Server OS. Όπως είναι απολύτως κατανοητό, η επιχείρηση θέλει να εξετάσει όλες τις επιλογές που υπάρχουν.
    Για το συγκεκριμένο παράδειγμα με τους συνολικά 8 processors η VMware προσφέρει 3 επιλογές, όπως αυτές αναφέρονται στο site της.

    Αν λοιπόν υποθέσουμε ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση γνωρίζει ότι δεν θα χρειαστεί να κάνει deploy κάποιο virtual machine με περισσότερα από 32GB RAM, ούτε θα χρειαστεί συνολικά πάνω από 256GB RAM στο pool, τότε ακούγεται λογικό εκ πρώτης όψεως να επιλέξει το VMWare vSphere Standard Acceleration Kit for 8 Processors, που είναι και η πιο οικονομική λύση από τις παραπάνω.
    ΟΜΩΣ, αν διαβάσετε το VMware vSphere 5 Licensing, Pricing and Packaging White Paper, θα διαπιστώσετε τους λόγους που το εν λόγω acceleration kit έχει τη συγκεκριμένη τιμή. Διότι με αυτό το Kit, όπως μπορείτε να δείτε και στον πίνακα που ακολουθεί, τα μόνα χαρακτηριστικά που προσφέρονται είναι High Availability, vMotion και Data Recovery, δηλαδή τίποτα περισσότερο από αυτά που προσφέρει και η παρούσα έκδοση του Hyper-V…

    Οπότε αν θέλουμε να έχουμε ένα προιόν που όντως προσφέρει περισσότερα από το Hyper-V θα πρέπει να πληρώσουμε το διπλάσιο ή και το τριπλάσιο ποσό αγοράζοντας Enterprise ή Enterprise Plus licenses.
    Καλό είναι επίσης να έχουμε υπόψη μας ότι η VMware απαιτεί να αγοραστεί υποχρεωτικά SnS (Support and Subscription) με κάθε αγορά vSphere και αυτός είναι και ο λόγος που παραθέτω και συμπεριλαμβάνω το κόστος αυτό σε όλους τους υπολογισμούς.
    Ας προχωρήσουμε όμως στο πιο σημαντικό κομμάτι αυτής της μικρής ανάλυσης, που αφορά στο licensing των Windows virtual guest OS που μπορούν να φιλοξενούνται σε ένα pool/cluster, ανεξαρτήτως virtualization vendor. Στο αρχείο αυτό (σελίδα 10) υπάρχει σαφής εξήγηση για το Windows Server Licensing σε συνδυασμό με το VMware vMotion αλλά και με το Hyper-V Live Migration. Το document αυτό καταρίπτει τον μύθο που υποβόσκει ότι αν αγοράσουμε 5 Windows Server 2008 R2 Enterprise licenses αυτομάτως δικαιούμαστε 20 virtual machines με Windows Server 2008 R2 Enterprise στο pool/cluster μας. ΑΥΤΟ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ. Και ο λόγος είναι ότι ο virtualization host πρέπει να είναι licensed εκ των προτέρων για να υποδεχτεί περισσότερα από 4 Windows virtual guest machines. Εν ολίγοις εάν έχουμε x κόμβους και y virtual machines οφείλουμε να αγοράσουμε (x επί y)/4 Windows Server 2008 R2 Enterprise licenses, ή x επί y Windows Server 2008 R2 Standard licenses ή εναλλακτικά Windows Server 2008 R2 Datacenter edition licenses, όπου το licensing γίνεται ανά processor, με μίνιμουμ αγορά 2 τεμαχίων, και δικαιούμαστε unlimited Windows virtual guest OS. Οπότε θα ήθελα να τονίσω στο σημείο αυτό ότι το κόστος των Windows Server licenses δεν μπορούμε να το αποφύγουμε σε καμία περίπτωση.
    Τώρα λοιπόν που ξεκαθαρίσαμε τα δεδομένα και καταρίψαμε τους μύθους, ας κάνουμε τις μαθηματικές μας πράξεις που αφορούν το αρχικό μας παράδειγμα, ώστε να διαπιστώσουμε τι γίνεται με τις τιμές και τις δυνατότητες που μας παρέχονται.Να σημειώσω ότι οι τιμές είναι σε US Dollars και τις έχω πάρει από τα επίσημα sites της Microsoft, VMware και Symantec. Επίσης να συμπληρώσω ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί τιμές Microsoft ECI (Enrollment for Core Infrastructure), για τον λόγο ότι δεν ανταποκρίνονται στο παραδειγμά μας που απαιτούνται 8 CPU όταν το Microsoft ECI απαιτεί μίνιμουμ αρχική αγορά για 50 CPU.

    Έχουμε λοιπόν 2 λύσεις virtualization υποδομής που παρέχουν τα ίδια χαρακτηριστικά, στις οποίες έχω προσθέσει και το κόστος του backup της υποδομής αυτής. Συγκεκριμένα για τη λύση VMware έχω χρησιμοποιήσει το Symantec Backup Exec 2010 R3 ενώ για το Hyper-V το κόστος του backup όλης της virtual και physical υποδομής καλύπτεται από τις System Center Management Suites Datacenter με τη χρήση του Data Protection Manager 2010.
    Δε νομίζω να πιστεύετε ακόμη ότι οι δύο λύσεις κοστίζουν το ίδιο, καθώς μια διαφορά της τάξεως του 30%+ δεν είναι αμελητέα σε καμία περίπτωση. Επίσης δυστυχώς η οικονιομική αυτή διαφορά δεν συνεπάγεται κανένα extra feature που να τη δικαιολογεί…
    Ελπίζω το post αυτό να σας φανεί χρήσιμο στον σχεδιασμό και στην όποια επιλογή virtualization υποδομής αποφασίσετε, με γνώμονα πάντα τη χρηστικότητα ανάλογα με τις ανάγκες σας αλλά και την long term οικονομία στο datacenter σας. Γιατί τελικά με λίγο προσεκτικό διάβασμα, όλοι μπορούμε να αποφεύγουμε τα λάθη και τις παρανοήσεις και να κάνουμε τις σωστές στρατηγικές επιλογές για την επιχείρησή μας, υπολογίζοντας σωστά εξαρχής τα κόστη.
  2. Miss Marple
    Τα Greek Geek Girls έχοντας πιάσει το σφυγμό της εποχής, σας παραθέτουν ιστορικά (και όχι μόνο) video για την έννοια του Cloud Computing και την εξέλιξη της εώς σήμερα... Enjoy!!!
    Πριν μερικά χρόνια λοιπόν, και συγκεκριμένα το 2008, ο CEO της Microsoft Steve Balmer δήλωνε για το Cloud:
    Ενώ την ίδια περίοδο ο CEO της Oracle, Larry Ellison είχε μια κάπως διαφορετική άποψη...
    Ένα χρόνο αργότερα, το 2009, το τοπίο στον κλάδο μας ήταν ακόμη VERY cloudy…
    Μερικοί “συνάδελφοι” έμπλεξαν στο μυαλό τους τα πράγματα τόσο πολύ που… δείτε πως αντιλήφθηκαν τη μετάβαση στο Cloud.
    Ευτυχώς για όλους εμάς, εν Αθήναις στις 27 Νοεμβρίου 2010, η πραγματική εξήγηση για τον όρο Cloud Computing δώθηκε στο Keynote του ITPRODEVCONNECTIONS 2010 δια στόματος Αθανασίου Κλαδάκη και Πέγκυς Ζήνα!!
    Και για όσους το έχασαν και μέχρι να έχουμε διαθέσιμο το original παραπάνω video , δείτε αυτό για να έχετε μία πρώτη άποψη για το ΣΥΝΝΕΦΟ που έχει μπει στη ζωή μας και σκοπεύει να μείνει!
  3. Miss Marple
    Ως γνωστόν, τους υπολογιστές πολλοί εμίσησαν, τα gadgets όμως κανείς! Ούτε καν τα non-Geeks! Οπότε σκέφτηκα να κάνω ένα μικρό collection από τα πιο ενδιαφέροντα αλλά και… χρήσιμα gadgets που κυκλοφορούν τελευταία στην αγορά. Απολαύστε τα!!!
    LaCie’s MosKeyto 4-8-16 GB USB 2.0 Ultra Small Flash Drive

    Είναι μικρότερο από 20mm και το βάρος του είναι μόλις 10 γραμμάρια. Όταν το συνδέσετε στο laptop σας θα προεξέχει μόλις 6mm κι έτσι δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε πια ότι θα το χάσετε ή ότι θα σπάσει, όπως συμβαίνει με τα παραδοσιακά USB flash drives. Και η τιμή του ξεκινάει από περίπου 18$ για τα 4 και 8 BG και φτάνει τα 46$ για τα 16GB.
    Easy-2-Pick Wireless Luggage Finder

    Φεύγετε αεροπορικώς διακοπές ή επαγγελματικό ταξίδι και μετά την άφιξη στον προορισμό σας, περιμένετε καρτερικά τις βαλίτσες σας. Και ενώ βαλίτσες περνούν και περνούν από μπροστά σας, η δική σας δεν εμφανίζεται. Και έχοντας το νου σας στις βαλίτσες, αναρωτιέστε : “ Κι αν κάποιος κατα λάθος πήρε τη βαλίτσα μου? Κι αν δεν βγει η δική μου γιατί κάπου χάθηκε?” Γιατί να ανησυχείτε άφού υπάρχει μία οικονομική λύση που θα σας απαλλάξει από αυτό το άγχος? Αρκετά άγχη δεν έχουμε ήδη στη ζωή μας?
    Το Wireless Luggage Finder είναι ένα luggage tag με μοναδικό κωδικό που έχει ενσωματωμένο ένα ασύρματο πομπό και μπαίνει στη βαλίτσα σας. Εσείς από την άλλη πλευρά έχετε μία ασύρματη συσκευή που μοιάζει με μπρελόκ και η οποία θα αρχίσει να αναβοσβήνει και να δονείται μόλις ανιχνεύσει τη βαλίτσα σας στα 20 περίπου μέτρα! Η συσκευή απενεργοποιείται αυτόματα όταν είστε στο αεροπλάνο και εωεργοποιείται πάλι αυτόματα ενώ περιμένετε τις βαλίτσες σας. Μπορείτε να προγραμματίστε εώς 5 luggage tags ώστε να ανιχνεύονται από μία συσκευή. Η επαναφορτιζόμενη μπαταρία του διαρκεί 100 ώρες και η τιμή του ξεκινάει από τα 25$. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο site της NAFTALI Inc.
    Celluon EvoMouse

    Μήπως βαρεθήκατε τα παραδοσιακά ποντίκια?? Αν ναι, τότε δείτε αυτό!
    Περισσότερες πληροφορίες καθώς και τιμές, που αναμένεται να ανακοινωθούν, μπορείτε να βρείτε εδώ.
    Hands-Free Sandwich Holder- για τρελλά αφοσιωμένα Geeks αλλά και Gamers!

    Δεν θέλετε να λερώνετε πια το πληκτρολόγιο, το ποντίκι και τα χαρτιά σας ενώ δουλεύετε ή παίζετε, αλλά η έμπνευση που έχετε δεν σας επιτρέπει να κάνετε ένα διαλειμματάκι για να τσιμπήσετε ένα σαντουϊτσάκι? Κανένα πρόβλημα!! Η λύση είναι το επαναστατικό Hands-Free Sandwich Holder, αν και για να είμαι ειλικρινής δεν κατάφερα να εντοπίσω αν το προϊόν πραγματικά υφίσταται ή πουλιέται…
    The i-Con Bed - This one is for Rich Geeks!!

    Το i-Con είναι το πρώτο κρεβάτι στον κόσμο που σχεδιάστηκε για να λειτουργεί με τα iPad της Apple! Βγαίνει σε πάνω από 200 χρώματα, έχει ενσωματωμένα ηχεία, ενισχυτή 250 Watt και docking stations για 2 iPad! Η τιμή του κυμαίνεται στα… 20,000$ και κατασκευάστρια εταιρία είναι η Hollandia International. Βγάζουμε μια πίστα Angry Birds ή Plants vs Zombies πριν πούμε καληνύχτα αγάπη μου???
×
×
  • Create New...