Jump to content

Akladakis

Administrators
  • Posts

    2586
  • Joined

  • Last visited

Blog Entries posted by Akladakis

  1. Akladakis
    Πρόσφατα σε μία εγκατάσταση, ο administrator παρατήρησε πως ο DNS server (WS 2008 SP2) ενώ είχε ρυθμιστεί να χρησιμοποιεί forwarders και να μην αναζητά μόνος του name resolution στα root hints*, κάποιες στιγμές παρουσίαζε …δυναμικό χαρακτήρα και αγνοούσε τις ρυθμίσεις.
    Δηλαδή έστελνε dns queries στα root hints παρά την …απαγόρευση.
    Ρίχνοντας μια ματιά στις ρυθμίσεις του DNS αυτού τόσο από το γραφικό περιβάλλον όσο και από την dnscmd όλα ήταν όπως έπρεπε ρυθμισμένα.

    Δηλαδή υπήρχαν forwarders και το check box “Use root hints if no forwarders are available” δεν ήταν επιλεγμένο, ακριβώς όπως φαίνεται στην εικόνα.
    Παρόλαυτα τα δικτυακά traces ήταν αδιάψευστα. Ο DNS χρησιμοποιούσε root hints.
    Όλη η ομάδα που ασχολούνταν με το θέμα, έψαχνε λύση οπότε και βρέθηκε το παρακάτω KB
    “Toggling the "Use root hints if no forwarders are available" Checkbox Results in the Opposite Behavior in Windows Server 2008 DNS Manager Snap-in”
    Σε αυτό περιέγραφε το πρόβλημα, και ανέφερε την ύπαρξη ενός bug που θα λυθεί με το SP3 του WS 2008 πλέον.
    Τι bug είναι αυτό? Ένα ορθογραφικό bug…
    Στην ουσία το check box “Use root hints if no forwarders are available” λειτουργεί ανάποδα από ότι γράφει. Η μη επιλογή του επιτρέπει την χρήση root hints…
    “A code defect in the Windows Server 2008 SP1 (RTM) and Service Pack 2 version of Dnsmgmt.msc causes the DNS service to use the opposite behavior than the Use root hints if no forwarders are available checkbox in the DNS Manager snap-in
    This problem is scheduled be fixed in Windows Server 2008 Service Pack 3.”
    Θα μου πείτε, σιγά το θέμα και τι κακό παθαίνεις αν συμβαίνει αυτό? Κακό δεν παθαίνεις απλά υπάρχει δικτυακή κίνηση χωρίς λόγο και κυρίως χωρίς να επιθυμείς να υπάρχει.
    Προσοχή λοιπόν, και αναμονή για το SP3.
    *root hints: DNS root hints contain host information that is needed to resolve names outside of the authoritative DNS domains. It contains names and addresses of the root DNS servers.
  2. Akladakis
    Ο Κώστας σύντομα κοντά μας.

    Αααααλλο φρούτο


    Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα και το ηλεκτρονικό βήμα δάσκαλε.

    Στο blog αυτό θα ασχοληθούμε με την ένταξη των υπολογιστικών συστημάτων Apple Macintosh σε εταιρικά δίκτυα, τα οποία διέπονται κυρίως από διακομιστές της Μicrosoft.

    Θα δούμε χαρακτηριστικά όπως Active Directory integration, Εxchange connectivity, πρόσβαση σε εταιρικούς πόρους και εφαρμογές Office, και θα περιγράψουμε υλοποιήσεις MacOS X Server σε συνεργασία με Windows Servers.
  3. Akladakis
    Και μιας που πλησιάζει η επίσημη έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, είναι μια καλή στιγμή να καταπιαστούμε και πάλι με ένα από τα πιο καυτά νέα θέματα της πληροφορικής.

    Ναι, πάλι για τα Big Data μαυρίζουν pixel στο Word. Κι επειδή ο ιδιοκτήτης του blog δεν έγραψε κάτι το καλοκαίρι, ιδού άλλο ένα post απο την φιλοξενούμενη μας Γεωργία Ψυλίδου.

    Τι μας λεει λοιπόν η Γεωργία:

    Διαβάστε περισσότερα
  4. Akladakis
    Τον τελευταίο καιρό, όλο και περισσότερο πέφτω επάνω σε εγκαταστάσεις ή προτάσεις για εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν blade servers. Μιλάμε για πολύ Blade.
    7 blade, 8 blade 14 blade. Και φυσικά για τρελά κόστη. Δεκάδες χιλιάδες ευρώ (πολλές δεκάδες). Και ο κόσμος ψωνίζει. Μιλάμε για επιχειρήσεις που τους έλεγες να βάλουνε δεύτερο server ή ακόμη καλύτερα επιπλέον μνήμη και πάθαιναν αναφυλαξία. Και καλά σίγουρα υπάρχουν κάποιοι που το χρειάζονται αλλά πόσοι είναι αυτοί?
    Τι έγινε ρε παιδιά, είδαν οι executives το φώς ή απλά οι Blade servers είναι trendy? Πρόκειται μήπως για  status symbol? Kαι ως γνωστόν ότι προσθέτει status το θέλουμε, ασχέτως κόστους, είτε πρόκειται για όχημα είτε για hardware.  
    Βέβαια οι παιδικές ασθένειες δεν διορθώθηκαν. Τι εννοώ? Ο τρόπος στησίματος και η εγκατάσταση του software στις περισσότερες περιπτώσεις ακολουθούν την αλάνθαστη μέθοδο του NEXT NEXT. (Μια χαρά μέθοδος είναι αυτή Τάκη μην αγχώνεσαι).
    Πύραυλος μηχανήματα, κουτσό το software. Οι ορδές των ανεκπαίδευτων που τα κατέχουν όλα, τώρα και σε blade.
    Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τις περισσότερες blade-περιπτώσεις τις συνάντησα ως θεράπων ιατρός γνωστών νόσων (Serviκή ανεπάρκεια, ρήξη domain, καρκίνος του exchange) και μάλιστα χειρούργος.  Άντε όμως να τα βάλεις με τον Snipes.( τον έχετε δει πως αποκεφαλίζει τους βρικόλακες ?)
    Αδέλφια, καλό είναι το blade, ειδικά άμα σου περισσεύσουν τα λεφτά. Αλλά δεν νομίζω ότι μας έλειπε η λεπίδα, η εκπαίδευση αυτού που την κρατάει ήταν πάντα το θέμα.
  5. Akladakis
    Στην προσπάθεια μας να καταλάβουμε τι είναι ακριβώς το σύννεφο, κάτι που από τη φύση του είναι ...νεφελώδες, η Microsoft δίνει τη δική της εκδοχή στα ελληνικά. Την εκδοχή αυτή μπορείτε να την βρείτε εδώ.
    Ρίξτε μια προσεκτική ματιά, ειδικά στο τμήμα με τους μύθους που αναπτύσσονται γύρω από το cloud computing και το πώς θα επηρεάσει τον τρόπο που δουλεύουμε, εμείς οι επαγγελματίες πληροφορικής.
    Θα προσπαθήσω κι εγώ με μια σειρά από άρθρα να ξεκαθαρίσω κάθε μύθο και να διευκρινίσω αν υπάρχουν πραγματικοί κίνδυνοι ή ευκαιρίες στον νέο κόσμο που ανοίγεται μπροστά μας.
    Τι είναι λοιπόν το cloud? Το νέο mainframe? Μία φούσκα των πολυεθνικών ? Κάτι που ξαναείδαμε με άλλο όνομα στο παρελθόν? Το virtualization? Έχει μία ή πολλές μορφές? Η ασφάλεια του μπάζει από παντού? Θα καταστήσει όλους τους IT μάστορες άχρηστους? Είναι πιο κοντά από όσο φαντάζεστε και μας πλακώνει?
    Μην ρωτήσετε αν έχω τις παραπάνω απαντήσεις. Είπαμε …νεφελώδης κατάσταση.
    Ελπίζω να τις βρούμε μαζί.
    Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Ότι γνωρίζετε για το cloud είναι λάθος. Ή μήπως όχι.
  6. Akladakis
    Πριν 15 ημέρες περίπου, με την βοήθεια της MS Hellas παραβρέθηκα στο MCT Summit 2008 στο Βερολίνο. Για την εκδήλωση εκεί έχει γραφτεί ήδη άρθρο από τον Χρήστο Σπανουγάκη που ήταν εκεί, και μάλιστα με πολύ ωραίες φωτογραφίες.
    Εγώ εδώ θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω ένα κομμάτι από τις πληροφορίες που μας μετέφεραν οι άνθρωποι τις Microsoft αλλά και από το κλίμα που επικράτησε.
    Αρχικά δεν μπορώ παρά να υποκλιθώ στο απίθανο service των Γερμανών. Στο τεράστιο ξενοδοχείο-συνεδριακό κέντρο Estrel, όλα λειτουργούσαν ρολόι. Service, φαγητά (πήρα 2 κιλά), ποτά (ήπια άπειρες μπύρες) όλα σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο. Στα ίδια χνάρια και η οργάνωση της Microsoft, όλα λειτούργησαν άψογα.(άντε, εκτός από κάνα 2,3,4 demos), και όλες οι εκδηλώσεις ήταν ενδιαφέρουσες (καλά σε κάνα δύο παρουσιάσεις κοιμήθηκα, έφταιγε ο καιρός). Πολύ ωραία ατμόσφαιρα, πολλές γνωριμίες και φυσικά ελληνοκυπριακό lobby. Την παρέα που σάρωσε όλες τις παρουσιάσεις και πρώτευσε σε όλες τις εκδηλώσεις απάρτιζαν 2 ελλαδίτες (εγώ και Xρήστος), 2 κύπριοι (Οι δυο Γιώργηδες) και ένας ομογενής απο Στουτγκάρδη (Κώστας). Κατά μία διαβολική σύμπτωση πάντα καταλήγαμε στο συμπέρασμα ότι είμασταν παντού οι καλύτεροι.
    Στο θέμα μας τώρα.Το κεντρικό μήνυμα ήταν : CHANGE. Δηλαδή τα παλικάρια μας προκαλούσαν να αλλάξουμε !!!. Εννοούσαν φυσικά να ξανά-μανά πιστοποιηθούμε στα νέα προϊόντα της MS με έμφαση στα Dynamics προϊόντα CRM και στις Εκδόσεις του Navision. Εκεί φαίνεται να έχουν πρόβλημα. Δηλαδή υπάρχει ζήτηση από τον κόσμο αλλά δεν υπάρχουν εκπαιδευτές. Γενικά ειπώθηκε ότι το 2008 είναι μια χρονιά με πολλές ευκαιρίες για εκπαιδευτές και με έμφαση στις πιστοποιήσεις.(Το ξέρουν εδώ στην Ελλάδα?)
    Παράλληλα μας έδειξαν νέα εκπαιδευτικά προϊόντα και προγράμματα. Από αυτά ξεχωρίζω:
    Forte = εκπαιδεύσεις για προχωρημένους μαθητές. Δηλαδή advanced σεμινάρια για έμπειρους επαγγελματίες.
    Nexus. Ένα πρωτότυπο on-line παζάρι εκπαιδεύσεων και εκπαιδευτών μεταξύ όλων των χωρών. Προσφορά και ζήτηση σε όλο το μεγαλείο.
    Nethope. Πρόγραμμα δωρεάν εκπαίδευσης σε τρίτες χώρες. MCT χωρίς σύνορα!
    Φυσικά, όπως και Bill Gates στην Αθήνα, μας μίλησαν για software as service, για το περιβόητο cloud (Δηλ. Αυτό το σύννεφο που θα κάνει τα πάντα για μιας ενώ εμείς θα έχουμε απλά έναν browser), το silverlight, το Unified Messaging και φυσικά το τρίο 2008 (server, sql, visual studio).
    Στον server 2008 τα νέα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά είναι η εξαφάνιση του system state, τα πολύ δυνατά terminal services (ειδικά το terminal applications). το restartable active directory, η έκδοση χωρίς GUI
    Τέλος ανακοίνωσαν την ύπαρξη στα πρώτα στάδια των Windows 7 και Exchange 14 που αναμένονται μετά το 2010. Οπότε πιστοποιηθείτε γρήγορα γιατί ίσα που προλαβαίνετεεεεεε.
    Αυτά σαν μία γεύση από τα όσα ειπώθηκαν στο Βερολίνο.
    .
  7. Akladakis
    Παραδίδοντας για πολλοστή φορά ένα workshop με τίτλο "How to Deploy Windows 7" στο οποίο παρουσιάζονται εργαλεία της Microsoft που καθιστούν την εγκατάσταση λειτουργικού σε πολλές μηχανές , παιχνιδάκι, διαπιστώνω πως πολλοί συνάδελφοι βασανίζονται με παλιές και δύσχρηστες μεθόδους.

    Το workshop αυτό περιλαμβάνει την παρουσίαση command line εργαλείων αλλά και απλών wizard-based πλατφόρμων που στην πλειοψηφία τους είναι δωρεάν, τη στιγμή που όπως φαίνεται ο κόσμος έχει μείνει στην μέθοδο "πάρε το cd και τρέχα"

    Αποφάσισα λοιπόν να ξεκινήσω μια σειρά από posts που θα έχουν σαν θέμα την απλή παρουσίαση μεθόδων κεντρικής και μαζικής εγκατάστασης λειτουργικού και εφαρμογών.

    Σε γενικές γραμμές η φιλοσοφία είναι απλή. Χρησιμοποιώ ένα εργαλείο για να δημιουργήσω ένα image που θα αποτελεί το REFERENCE για την εγκατάσταση μου. Αυτό το reference image με κάποιο τρόπο το βάζω σε ένα pc, το τελειοποιώ και στην συνέχεια το κάνω deploy μαζικά σε όσους υπολογιστές θέλω.

    Αν και υπάρχουν παραπάνω τρόποι για τέτοιου είδους εγκατάσταση θα ξεκινήσω από το Microsoft Deployment Toolkit 2010 (MDT 2010) που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην version "update 1".

    Αυτό το εργαλείο θα το βρείτε εδω, αφού πρόκειται για free download. Παρακαλώ να κατεβάσετε και το documentation, αφού στην συνέχεια αυτών των άρθρων θα ασχοληθούμε πολύ με παραδείγματα που περιγράφονται εκεί. To μηχάνημα που θα φιλοξενήσει το MDT στη συνέχεια θα αποτελέσει τον deployment server του συστήματος σας. Έτσι, αν και μπορεί να μπει σε Windows 7 ή Windows Server 2003, Θα συνιστούσα ένα Windows 2008 R2 server.

    Το να είναι domain joined επίσης συνίσταται.

    Τώρα μόλις τελειώσει η εγκατάσταση θα σας ζητήσει να εγκαταστήσει και μια σειρά από έξτρα αλλά απαραίτητα εργαλεία.

    Πρόκειται για τα


    Windows Automated Installation Kit (WAIK). Για windows 7 και WS 2008 R2 θα το βρείτε εδώ
    Application Compatibility Toolkit
    MSXML 6.0
    Αφού τελειώσετε με την εγκατάσταση όλων των components είμαστε έτοιμοι.



    Έτοιμοι για ποιο πράγμα όμως?

    Ας δούμε λοιπόν λίγη θεωρία deployments για να ξέρουμε τι μπορούμε να κάνουμε.

    Σε ένα περιβάλλον IT θα κληθούμε να κάνουμε εγκαταστάσεις λειτουργικού σε πολλές περιπτώσεις. Θεωρώντας σαν αντικείμενο μας την εγκατάσταση windows 7 τις ομαδοποιώ παρακάτω :


    Εγκατάσταση σε νέο μηχάνημα. Bare Metal Installation.

    Αναβάθμιση παλιών συστημάτων σε νέα.

    Αν πρόκειται για αναβάθμιση από XP χρησιμοποιώντας το ίδιο hardware η διαδικασία καλείται Refresh
    Αν πρόκειται για αναβάθμιση από Vista σε 7, την καλούμαι Upgrade
    Αν πρόκειται για μεταφορά των συστημάτων σε νέο hardware την καλούμε Replace
    Όλα τα παραπάνω σενάρια γίνονται είτε μέσω δικτύου είτε δημιουργώντας media στο οποίο φορτώνουμε το Image.

    Αναλόγως της ευκολίας εγκατάστασης από την πλευρά του administrator, τις χωρίζουμε σε εγκαταστάσεις Lite Touch και Zero Touch.

    Το Lite Touch είναι αυτό που μπορούμε να κάνουμε με το MDT 2010. Θα ετοιμάσουμε δλδ μια αλληλουχία εργασιών (task sequence) και μέσω αυτής θα κάνουμε αυτόματο deployment λειτουργικού και εφαρμογών, αλλά σίγουρα θα χρειαστεί επέμβαση από πλευράς client για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία.

    Για το Zero Touch, δλδ για τελείως αυτοματοποιημένη εγκατάσταση χωρίς καμία επέμβαση από πλευράς client pc θα χρειαστούμε System Center Configuration Manager (SCCM) είτε , όπως πρόσφατα ανακοινώθηκε, τον συνδυασμό MDT 2010 και powershell.

    Για να κλείσουμε το πρώτο Post, να σημειώσουμε ότι σε οποιοδήποτε σενάριο αναβάθμισης ο στόχος μας είναι να καταλήξουμε σε ένα νέο σύστημα όπου ο χρήστης θα έχει όλα τα αρχεία και ρυθμίσεις του στα σωστά σημεία και τις εφαρμογές του, ώστε η μετάβαση να είναι όσο το δυνατόν, απροβλημάτιστη από την πλευρά του. Για να είναι δυνατόν αυτό θα πρέπει να γίνει σωστή προετοιμασία από την ομάδα που ασχολείται με την εγκατάσταση. Το MDT 2010 μπορεί να μας βοηθήσει 100% σε αυτό.
  8. Akladakis
    Σε αυτό το post θέλω να περιγράψω πως είναι δυνατόν στα windows 7 να έχουμε την δυνατότητα dual boot χωρίς την ανάγκη δημιουργίας ξεχωριστών partitions κλπ, αλλά μόνο με την χρήση ενός αρχείου εικονικού δίσκου, ενός vhd. Ένα vhd το οποίο θα δημιουργήσετε και θα το χρησιμοποιήσετε για να bootαρετε ένα άλλο λειτουργικό όπως Vista, WS 2008, WS 2008 R2, χωρίς την χρήση κάποιου εξωτικού 3rd party εργαλείου.

    Τα παρακάτω βήματα είναι απαραίτητα για την δημιουργία vhd από το οποίο θα γίνεται boot στο σύστημα μας

    1. Δημιουργία VHD

    2. Μεταφορά WIM image από DVD του επιλεγμένου λειτουργικού στο VHD

    3. Επέμβαση στο boot loader για εκκίνηση από το VHD.

    Στο παράδειγμα που θα ακολουθήσει θα δημιουργήσω ένα vhd με WS 2008 R2 μέσα σε ένα σύστημα με Windows 7, και θα το ρυθμίσω ώστε να bootαρω και απο αυτό ώστε στο ίδιο PC να έχω client και server λειτουργικό μαζί και να επιλέγω ποιο θα χρησιμοποιώ.

    Είναι πραγματικά τόσο απλό όσο το περιγράφω με μόνη δυσκολία, ένα download…αυτό του WAIK. Και το περιγράφω ως δυσκολία διότι είναι το μόνο πράγμα που δεν έχετε άμεσα στη διάθεση σας, όλα τα άλλα είναι ήδη στο σύστημα σας.

    Πάμε να το δούμε

    Δημιουργία VHD

    Εξασφαλίζω ελεύθερο χώρο σε ένα δίσκο του υπολογιστή μου. 20 GB είναι αρκετά. Και δεν εννοώ unallocated space αλλά κανονικό χώρο σε ένα volume. Δημιουργώ ένα folder στο volume αυτό όπου θα φιλοξενήσω το vhd μου. Π.χ. c:\vhd

    Δημιουργώ VHD (π.χ. w2k8r2.vhd) από το Computer Management/Disk Management / Action / Create Vhd



    Όταν το δημιουργήσουμε στο folder που δημιουργήσαμε παραπάνω, αυτό εμφανίζεται σαν κανονικός δίσκος στο disk management οπότε και τον κάνουμε initialize



    Μετά δημιουργούμε single volume πάνω στον vhd και στη συνέχεια αναθέτουμε drive letter, έστω το x: με ένα label π.χ. WS2k8R2

    Αν δεν σου αρέσει ο wizard έχουμε και εντολές τις οποίες δίνουμε στο cmd

    DISKPART

    CREATE VDISK FILE="c:\vhd\WS2K8R2.vhd" MAXIMUM=20000

    SELECT VDISK FILE=" c:\vhd\WS2K8R2.vhd "

    ATTACH VDISK

    CREATE PARTITION PRIMARY

    ASSIGN LETTER=X

    FORMAT QUICK LABEL= WS2K8R2

    EXIT



    Μεταφορά WIM image από DVD στο VHD

    Στη συνέχεια κατεβάζουμε το WAIK και το εγκαθιστούμε στο σύστημα. Από αυτό χρειαζόμαστε το imageX utility.

    Τοποθετούμε το DVD των WS 2008 R2 και από εκεί θα πάρουμε το install.wim και θα μεταφέρουμε τα περιεχόμενα του στο VHD που φτιάξαμε παραπάνω:



    d:\imagex>imagex /apply d:\install.wim 1 x:\

    Στο παράδειγμα θεωρώ ότι στο partition d: έχω μεταφέρει το περιεχόμενο του WAIK και συγκεκριμένα το imagex σε ένα folder και ομοίως ότι έχω αντιγράψει το περιεχόμενο του dvd των WS 2008 R2 σε ένα άλλο folder στο d:

    Στην παραπάνω εντολή, μετά το 'd:\install.wim' υπάρχει το '1'. Αυτό υποδηλώνει ποια από τις εκδόσεις που έχει μέσα το DVD των WS 2008 R2 θέλω να βάλω. Δηλαδή enterprise, standard, core κλπ.

    Για να δούμε το index number αυτού που θέλουμε να εγκαταστήσουμε δίνουμε την εντολή d:\imagex>imagex /info "d:\wim στο dvd>\install.wim"

    Επέμβαση στο boot loader για εκκίνηση από το VHD

    Το τελευταίο βήμα είναι η προσθήκη του vhd στο boot μενού. Το εργαλείο εδώ είναι το BCDEdit.exe που υπάρχει στο σύστημα.

    Ανοίγουμε Elevated Command Prompt με Administrator Privileges και δίνουμε:

    C:\>bcdedit /copy {current} /d "Βάλε την περιγραφή του VHD που θές"

    Αυτό θα προσθέσει εγγραφή στο boot μενού και θα επιστρέψει ένα guid το οποίο αντιγράφουμε και το τοποθετούμε στα παρακάτω commands όπου υπάρχει η ένδειξη

    C:\>bcdedit /set device vhd=[driveletter:]\\

    C:\>bcdedit /set osdevice vhd=[driverletter:]\\

    C:\>bcdedit /set detecthal on

    Για το παράδειγμα μας οι εντολές θα είναι:

    C:\>bcdedit /set device vhd=[c:]\vhd\w2k8r2.vhd

    C:\>bcdedit /set osdevice vhd=[c:]\vhd\w2k8r2.vhd

    C:\>bcdedit /set detecthal on

    Για να δούμε αν πετύχαμε δίνουμε την εντολή C:\>bcdedit /v οπότε και θα εμφανιστεί η εγγραφή όπως θα φαίνεται στο boot menu.

    Αν έγινε λάθος και θέλουμε να σβήσουμε το entry δίνουμε:

    C:\>bcdedit /delete /cleanup

    Στο επόμενο restart στο boot μενού θα υπάρχει το νέο σύστημα και μπορούμε να το επιλέξουμε για να δουλέψουμε με αυτό.

    Είτε ξεκινήσουμε από το κανονικό σύστημα είτε από το vhd τα περιεχόμενα είναι διαθέσιμα. Δηλαδή αν ξεκινήσουμε από το vhd το υπόλοιπο σύστημα θα φαίνεται με ένα drive letter στον windows explorer, ενώ αν ξεκινήσουμε από το κανονικό, μπορούμε να φορτώσουμε το vhd και να αλληλεπιδράσουμε με τα αρχεία που περιλαμβάνει χρησιμοποιώντας την τεχνική του πρώτου βήματος (attach vhd).

    Αν θέλουμε αυτό το vhd να δωθεί και σε άλλα pc και να γίνει πραγματικά ανεξάρτητο από το hardware, το φορτώνουμε σε ένα server με Hyper-V, δημιουργούμε ένα VM και του κάνουμε sysprep. Στη συνέχεια μπορεί να φορτωθεί σε όσα διαφορετικά συστήματα θέλουμε.

    Σε επόμενο post θα δούμε πως bootάρουμε μόνο απο το vhd χωρίς να υπάρχει τίποτα άλλο στο σύστημα.
  9. Akladakis
    Αν και έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που κυκλοφόρησε ο Exchange 2007, ακούω ακόμη διάφορα περίεργα για τον τρόπο που πρέπει να στηθεί καθώς και για την αναγκαιότητα των διαφόρων ρόλων server που διαθέτει. ΟΙ ρόλοι που υπάρχουν στον Exchange 2007 είναι 5 και είναι ο Mailbox, o Client Access, o Hub Transport, O Unified Messaging και o Edge Transport. Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθώ με την αναγκαιότητα ή όχι ενός ιδιαίτερου ρόλου, του Edge Transport, και θα προσπαθήσω να ξεκαθαρίσω τα πράγματα γύρω από αυτόν.

    H λειτουργία αυτού του ρόλου έγκειται στην λήψη και αποστολή μηνυμάτων από και προς τον έξω κόσμο αλλά και την προστασία του εσωτερικού δικτύου από spam-mails. O Edge έχει την ιδιαιτερότητα ότι υποχρεωτικά δεν πρέπει να ανήκει στο active directory domain οπότε παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια στο δίκτυο, αφού οι εξωτερικοί χρήστες για να στείλουν ένα email στον οργανισμό μας, θα συνδέονται σε έναν server που δεν ανήκει στο domain, και βρίσκεται στην DMZ του δικτύου μας.

    Έτσι όπως περιγράφεται η …δουλειά του φαίνεται να είναι από τους πλέον απαραίτητους ρόλους. Παρόλα αυτά ο Microsoft Exchange Server 2007 organization μπορεί να στηθεί χωρίς καθόλου Edge Transport ρόλο. Την δουλειά του σε αυτή την περίπτωση την αναλαμβάνουν οι Hub Transport servers, που έτσι κι αλλιώς πρέπει να έχει ο οργανισμός μας.

    Όταν χρησιμοποιούμε μόνο Hub Transport Server τότε αυτοί φροντίζουν για:


    Λήψη emails από τον έξω κόσμο και την παράδοση τους στους servers με ton Mailbox ρόλο (αυτοί φιλοξενούν τα mailboxes των χρηστών)
    Δρομολόγηση και παράδοση emails μέσα στον οργανισμό.
    Παραλαβή (από τους Mailbox servers του οργανισμού) και αποστολή των email προς τον έξω κόσμο.
    Στην περίπτωση που τελικά βάλουμε Edge server τότε οι παραπάνω δουλειές μοιράζονται όπως φαίνεται παρακάτω:


    Ο Hub Transport servers φροντίζει την διακίνηση των email μέσα στον οργανισμό (εσωτερικά emails κλπ),παραλαμβάνει μηνύματα από τους Mailbox servers και τα δρομολογεί προς τον Edge Servcer.
    O Edge Transport server από την μεριά του παίρνει τα μηνύματα που έρχονται από τον έξω κόσμο και τα δρομολογεί προς του Hub servers (και αυτοί μετά τα πάνε στους mailbox) και ότι μηνύματα παίρνει από τους Hub τα προωθεί προς τους εξωτερικούς παραλήπτες.
    Σε κάθε περίπτωση πάντως είτε με Edge είτε μόνο με Hub, για να μπορέσει να φύγει email προς τα έξω θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα SMTP (Send) Connector ώστε να είναι δυνατή η δρομολόγηση emails μέσω αυτού προς τον έξω κόσμο. Τέτοιος connector δεν δημιουργείται στον Exchange 2007 by default και είναι από τις πρώτες δουλειές που πρέπει να γίνουν. Επίσης ο Edge by default έχει ενεργοποιημένα Anti-Spam χαρακτηριστικά ενώ ο Hub όχι. Οπότε χωρίς Edge θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια σειρά από Powershell cmdlets για να κάνετε anti-spam enabled και τον Hub Transport.

     

    Ένα θέμα που κάποιος πρέπει να λάβει υπόψη είναι ότι ο Edge ρόλος υποχρεωτικά πρέπει να είναι σε έναν server (εκτός domain) μόνος του χωρίς άλλον ρόλο, ενώ οι λοιποί ρόλοι μπορούν να συνυπάρχουν σε ένα μηχάνημα. Αυτό σημαίνει ότι αν αποφασίσουμε να βάλουμε Edge τότε υποχρεωτικά o Exchange θα απασχολεί 2 servers και φυσικά χρειάζεται η αγορά 2 αδειών για exchange. Προφανώς το ίδιο θα ισχύει αν βάλουμε σε διαφορετικό server και οποιοδήποτε άλλο exchange ρόλο.

    Μια λύση που θα μειώσει το κόστος σε κάθε περίπτωση είναι αυτή της χρήσης virtual machines για exchange servers, η οποία λειτουργεί απροβλημάτιστα. Αυτό μας απαλλάσσει από την ανάγκη της αγοράς 2 μηχανημάτων αφού θα μπορούμε μόνο σε ένα να υλοποιήσουμε και τον Edge και όποιον άλλον θέλουμε σε ξεχωριστούς λογικούς servers. Σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται να ξαναγοραστεί το λειτουργικό αφού αν επιλέξουμες Hyper-V σε enterprise έκδοση έχουμε 4 άδειες server λειτουργικού δωρεάν. Δεν μας απαλλάσσει πάντως από την ανάγκη αγοράς δεύτερης άδειας για exchange.

    Τέλος θυμίζω ότι για την υλοποίηση Exchange 2007 organization σε WS 2008 η έκδοση που χρειάζεται είναι αυτή του Exchange 2007 SP1.
  10. Akladakis
    Μια πολύ καλή ιδέα, την οποία εφαρμόζω όσο μπορώ, είναι η εγκατάσταση Exchange Server 2007 SP1 σε Windows Server 2008 που όμως είναι Virtual Machine σε Hyper-V περιβάλλον. Καλά κάνεις θα μου πείτε, αφού είπαμε όλα virtual.

    Αυτό που θέλω να καταγράψω σε αυτό το άρθρο, είναι η προσοχή που πρέπει να δείχνει κανείς στις επιλογές που κάνει σηκώνοντας σε Hyper-V έναν Exchange 2007 γιατί η εφαρμογή αυτή είναι πολύ σημαντική για μια εταιρία και δεν μας παίρνει να προκαλέσουμε διάφορα απρόβλεπτα προβλήματα. Οπότε θα πρέπει να λάβουμε υπόψη κάποιος περιορισμούς που η MS, δυστυχώς, θέτει στην παραπάνω υλοποίηση.

    Θα παρουσιάσω λοιπόν παρακάτω τι ανακοίνωσε η MS σχετικά με αυτό το θέμα. Δηλαδή τι υποστηρίζει και τι όχι στην υλοποίηση Exchange 2007 SP1 σε virtual WS 2008 σε Hyper-V. Πολλά από αυτά δεν μου αρέσουν και ελπίζω να αλλάξουν στο κοντινό μέλλον αλλά that’s life.

    Ξεκινάω από το χειρότερο. Δεν υποστηρίζει τον ρόλο Unified Messaging. Βαγγέλη, φρίκη, άντε να αγοράζεις τώρα άλλον φυσικό server για να τον στήσεις. Γενικά τα virtual machines τραβάνε ζόρι όταν χρειάζεται να τρέξουν εφαρμογές με audio codecs, media κλπ. Τα ίδια μας κάνουνε και με κάποιους ρόλους του OCS. Όλοι οι άλλοι ρόλοι υποστηρίζονται. Το κακό βέβαια μειώνεται αν η χρήση VOIP, Voice mail και λοιπών εξωτικών χαρακτηριστικών μέσω του exchange σας αφήνει αδιάφορους.

    Συνεχίζω, με το δεύτερο δυσάρεστο. Δεν υποστηρίζονται VHD dynamically expanded. Ούτε και differential disks (καλά δεν είχαμε σκοπό…). Και το χειρότερο; Ξεχάστε τα snapshots. Μπορεί η βάση του exchange να πάθει λαλα (δεν το διατυπώνουν ακριβώς έτσι βέβαια.) Οπότε η λύση που μένει είναι η χρήση fixed sized δίσκων οι οποίοι καλό είναι να βρίσκονται σε ξεχωριστό φυσικό δίσκο από τα λοιπά virtual machines καθώς και η χρήση εξωτερικών storage συστημάτων (iscsi, κλπ)

    Κλείνω τα δυσάρεστα με έναν ακόμη περιορισμό. Το host μηχάνημα που φιλοξενεί τον WS2008 με τον exchange 2007 SP1 δεν μπορεί να φιλοξενεί άλλες εφαρμογές όπως antivirus software, backup software, virtual machine management software. Τίποτα, μόνο το hyper-V. Μιλάμε για μεγάλη ευαισθησία ο exchange.

    Στο clustering επίσης ο συνδυασμός διαφόρων λύσεων που όμως θα χαρακτήριζα εξωτικούς πάλι μας φέρνει μια δυσφορία.

    Για όποιον ενδιαφέρεται, πιο πολλές λεπτομέρειες για το θέμα και γενικά για την υποστήριξη όλων των εκδόσεων exchange σε hyper-v βρίσκονται εδώ http://technet.microsoft.com/en-us/library/cc794548.aspx.

    Τέλος θέλω να αναφέρω την διαφορά, μεταξύ του δεν υποστηρίζονται και του δεν παίζουν. Όλους τους παραπάνω περιορισμούς, μα όοοοοοολους τους έχω αγνοήσει στην εγκατάσταση που έχω κάνει για το δίκτυο της εταιρίας μου. Και σας διαβεβαιώνω ότι δεν έχω παρατηρήσει το παραμικρό πρόβλημα. Ούτε μούντζες μου βγήκαν κατά την εγκατάσταση, ούτε κέρατα έβγαλε ο server. Προφανώς αν μπορούμε καλό είναι να τηρήσουμε τις οδηγίες, ώστε αν συμβεί κάποια στραβή να έχουμε μούτρα να ζητήσουμε υποστήριξη. Άλλωστε δεν μας παίρνουν τα πειράματα όταν μιλάμε για πελάτες με υψηλή εξάρτηση από τα e-mails.

    Αν βέβαια μου συμβεί κάτι στο μέλλον και πάθει κάτι ο exchange, ε τότε θα ζητήσω βοήθεια από το forum!!! Εδώ έχουμε βρει λύση σε άλλα κι άλλα. Impossible is nothing. Autoexec.gr rules.
  11. Akladakis
    Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της RC version των Windows 7, την οποία ακολούθησε και η πραγματικά φοβερή ανακοίνωση του “Windows XP Mode” που θα περιλαμβάνουν, διαβάσαμε διάφορα πολλές φορές αλληλοσυγκρουόμενα πράγματα σχετικά με τις δυνατότητες αυτού του χαρακτηριστικού. Όσοι από μας είχαν ακούσει και για το MED-V (μέρος του Microsoft Desktop Optimization Pack – MDOP) μπερδεύτηκαμε ακόμη περισσότερο, γιατί ο σκοπός και των δύο αυτών χαρακτηριστικών είναι να μπορούμε να τρέχουμε εφαρμογές από windows XP μέσα στα windows 7. Αυτό φάνηκε και σε σχετικές συζητήσεις που ακολούθησαν την δημοσίευση του χαρακτηριστικού απο το πάντα ενημερωμένο Ακη (afotakel)
    Εγώ επειδή “I am a pc” και μάλιστα τρέχω Windows 7 θα προσπαθήσω να ξεκαθαρίσω τα πράγματα. Οπότε έχωντας διαβάσει διάφορα links και πληροφορίες, σας παραθέτω την περίληψη σε ελληνική έκδοση.
    Το MED-V και το “Windows XP Mode” απευθύνονται δύο διαφορετικές κατηγορίες χρηστών και μάλιστα λύνουν διαφορετικά προβλήματα. Ειδικότερα:
    Το Windows XP Mode σχεδιάστηκε να υποστηρίζει χρήστες μικρών εταιριών που δεν έχουν κεντρική υποδομή διαχείρισης και θέλουν να χρησιμοποιούν εφαρμογές σχεδιασμένες για Windows XP στα νέα Windows 7 συστήματα τους. Θα είναι διαθέσιμο στα Windows 7 Professional and Windows 7 Ultimate. Στην RC έκδοση αποτελεί ξεχωριστό download.
    To “XP mode” στην ουσία βασίζεται στο Windows Virtual PC και θα βοηθά τους χρήστες να τρέχουν παλιές εφαρμογές μέσα στο περιβάλλον ενός virtual Windows XP από το start menu των Windows. Αυτό θα γίνεται χωρίς να αντιλαμβάνεται πραγματικά ο χρήστης την ύπαρξη του virtual αυτού λειτουργικού και χωρίς να του ζητείται να το ξεκινήσει, να έχει 2 διαφορετικές οθόνες ή άλλα περίεργα για τον απλό χρήστη πράγματα.
    Δηλαδή πατώντας το start κάποιος θα έχει πρόσβαση και στις εφαρμογές που βρίσκονται στα 7ρια αλλά και σε αυτές που στην ουσία έχουν εγκατασταθεί σε ένα virtual XP με SP3 που τρέχει στο background. To virtual image των XP (vhd) που θα δίνεται στο “XP Mode” δεν χρειάζεται κάποια εγκατάσταση λειτουργικού, αλλά ένας απλός wizard καθοδηγεί τον χρήστη σε κάποιες απαραίτητες αρχικές ρυθμίσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως παραμένει ένα virtual image και ο έμπειρος χρήστης μπορεί να το αντιμετωπίζει σαν τέτοιο.
    Κάλιο αργά παρά ποτές οι USB συσκευές υποστηρίζονται σε αυτό το νέο Windows Virtual PC το οποίο βασίζεται σε πυρήνα (core) με multi-threading support και αποτελεί ένα type II hypervisor στα Windows 7.
    Στην τελική έκδοση το “Windows XP Mode” θα διατίθεται προεγκατεστημένο σε νέα PCs από OEM αλλά θα συνεχίσει να υφίσταται και σαν ξεχωριστό download. Οπότε στις διαφωνίες αν το XP Mode θα είναι ενσωματωμένο ή ξεχωριστό η MS απαντάει : και τα δύο.
    Εδώ να προσθέσω πως αυτό το εικονικό Windows XP πού περιλαμβάνει το “XP Mode” δεν χρειάζεται άλλη άδεια λειτουργικού.
    Το Microsoft Enterprise Desktop Virtualization (MED-V) σχεδιάστηκε για IT Professionals και απευθύνεται σε μεγαλύτερους οργανισμούς.
    Στην ουσία παρέχει δυνατότητες κεντρικής διαχείρισης και εγκατάστασης μέσω πολιτικών, διαφόρων virtual images ανάλογα με τις ανάγκες των χρηστών, που μειώνουν το κόστος εγκατάστασης και χρήσης του virtual pc. Προφανώς η κεντρική αυτή διαχείριση γίνεται σε συνεργασία με τον προϊόν που κατεξοχήν έχει αυτό το ρόλο , το System Center Configuration Manager.
    Το Med-V δεν πουλιέται αυτόνομο ούτε είναι διαθέσιμο σε μεμονωμένους χρήστες αλλά είναι κομμάτι του Microsoft Desktop Optimization Pack (MDOP) το οποίο είναι λύση για εταιρίες με συγκεκριμένες συμφωνίες αδειοδότησης (software assurance).
    Ενδεικτικά αναφέρω ότι το App-V, το Advanced Group Policy Management κλπ είναι επίσης κομμάτια του MDOP. Περισσότερα σε επόμενο post.
    To MED-V v1 βασίζεται στο Microsoft Virtual PC 2007 και λύνει το πρόβλημα σε οργανισμούς που θέλουν να αναβαθμίσουν τις υποδομές τους από παλιότερα λειτουργικά σε Vista, χωρίς να υπάρχει η ανάγκης αναβάθμισης και των εφαρμογών.
    Το MED-V v2 θα προσθέσει υποστήριξη και για αναβάθμιση σε Windows 7 (ΠΡΟΣΟΧΗ και για 32 bit αλλά και για 64bit !!!!! ) και θα υποστηρίζει την χρήση Windows Virtual PC σε Windows 7.
    Μέσω του Med-V και λόγω της ειδικής αδειοδότησης μέσω της οποία το αγοράζει κανείς (software assurance), είναι δυνατή η χρήση μέχρι και τεσσάρων εικονικών λειτουργικών ανά pc (4 VM right).
    Το MED-V v2 beta θα είναι διαθέσιμο μέσα σε 90 μέρες μετά την γενική διάθεση της τελικής version των Windows 7.


    Ας ασχοληθούμε όμως λίγο και με την καρδιά του XP Mode, το νέο Windows Virtual PC και τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του. (Βαγγέλη διόρθωνε ότι λέω λάθος)
    1. USB Support –Αυτό τα λέει όλα. Οι χρήστες μπορούν να προσπελάσουν μέσω των guest λειτουργικών, usb συσκευές που είναι συνδεδεμένες με το host. Αυτό αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα όσων χρησιμοποιούσαν τις προηγούμενες version του virtual pc. Printers, Scanners, Flash Memory/Sticks, External Hard Disks και Digital Cameras δεν αποτελούν πλέον άβατο για τα guest os.
    2. Seamless Applications – Εγκατάσταση και εκτέλεση εφαρμογών που είναι στην ουσία εγκατεστημένες σε images που τρέχουν πάνω στο Windows Virtual PC απευθείας από το Windows 7 desktop, σαν να ήταν κανονικά εγκατεστημένες στο Windows 7. Αυτή είναι και η ουσία του “XP Mode”. Απλώς αυτό είναι δυνατόν και με οποιοδήποτε image δημιουργήσει ο χρήστης του Windows Virtual PC και όχι μόνο με το συγκεκριμένο που διατίθεται σαν μέρος του “XP Mode”
    3. Folder Integration μεταξύ Windows 7 και Windows Virtual PC– Παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης στο My documents, Pictures, Desktop, Music, Video του Host Windows 7 μέσα από τις εφαρμογές που τρέχουν στο virtual windows environment. Φυσικά αυτό ισχύει και για το Windows XP Mode
    4. Clipboard Sharing – Αντιγραφή δεδομένων μεταξύ του host Windows 7 και των Windows Virtual PC images.
    5. Printer Redirection – Είναι δυνατή η εκτύπωση μέσω των εικονικών pc, απευθείας στους φυσικούς printers του Host ακόμη και μέσω των Seamless Applications.
    Ελπίζω τα παραπάνω να βοήθησαν στην αποσαφήνιση του “XP Mode” και της διαφοράς με το Med-V. Πλέον ως μέλος του Springboard Series Technical Experts Panel θα προσπαθήσω να σας ενημερώνω για όλες τις εξελίξεις.
  12. Akladakis
    Τι είναι το Mojave Experiment?
    Όσοι με έχουν παρακολουθήσει σε κάποιο μάθημα ή διάλεξη θα καταλάβουν ότι είναι η προσπάθεια της Microsoft να αντιδράσει σε αυτό που χαρακτηριστικά ονομάζω , «Η άποψη του Σάκη του Σουγιά» στην πληροφορική. Δηλαδή σε όλα αυτά που αβίαστα αναμασάμε χωρίς αποδείξεις όταν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα προϊόν που για διαφόρους λόγους έχει περάσει θετικά ή αρνητικά στο ΙΤ υποσυνείδητο μας. (Καλά το έχω κλέψει απο τους ΑΜΑΝ, δεν είναι δικό μου)
    «Το καλύτερο anti-virus είναι το τάδε, δεν θα βάλω ποτέ Vista, Vista= Σβήστα, όλοι ξέρουν ότι δεν πρέπει να δίνουμε διευθύνσεις μέσω DHCP γιατί θα βγάλουμε πιτυρίδα, Ο μόνος router στον πλανήτη είναι ο τάδε, εμείς στην εταιρία μας έχουμε Porsche Cayenne και Blade Servers φυσικά με το πλέον trendy ERP, το καλύτερο τηλέφωνο είναι το Ifour Loufa&paralagi”
    Για όμως ισχύουν τα παραπάνω? Μα φυσικά γιατί τα λέει όλος ο κόσμος, δλδ ο Σάκης ο σουγιάς.
    Έχοντας αυτό στο μυαλό της η MS (ε ρε μεγαλεία ο σάκης) έκανε το εξής. Ζήτησε από 140 άτομα (120 που βιντεοσκόπησε και 20 που δεν βιντεοσκόπησε) που δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ τα Vista να εκφράσουν την γνώμη τους για αυτά, και στη συνέχεια τους έδειξε το επόμενο λειτουργικό της Microsoft με κωδική ονομασία Mojave και τους ζήτησε να τα αξιολογήσουν επίσης μετά από δοκιμή.
    Προφανώς και όλοι με συντριπτική πλειοψηφία (94%), αξιολόγησαν ως πολύ καλύτερο το Mojave σε σχέση με όσα είχαν ακούσει για τα Vista .
    Tο νέο και μαγικό Mojave.
    Εξέφρασαν δε απόψεις που έδειχναν ποσό εντυπωσιασμένοι ήταν από το επόμενο λειτουργικό της MS. Βαθμολόγησαν με 8,5 /10 το Mojave ενώ οι βαθμολογίες για τα Vista ήταν κοντά στο 4,5. Ούτε ένας δεν προτίμησε τα Vista.
    Το μόνο που δεν ήξεραν είναι ότι το Mojave ΗΤΑΝ τα Vista μασκαρεμένα.
    To 94% θεώρησε τα Vista πολύ καλύτερα από τα …Vista. Μιλάμε η απόλυτη τρέλα. Τι συμβαίνει τελικά ; Τα Vista είναι τόσο χάλια που τα νικάει και ο εαυτός τους με άλλο όνομα, ή κάποια στιγμή πρέπει να μάθουμε να εκφράζουμε άποψη κατόπιν προσωπικής δοκιμής. Ας αφήσουμε τον Σάκη τον γκαβό ή σουγιά να παίρνει αποφάσεις μόνο για τον εαυτό του. Εμείς ας πάρουμε τις δικές μας.
    Τώρα βέβαια μου μπαίνουν και ιδέες. Δεν αλλάζουμε το όνομα των Vista στην πραγματικότητα; Γύρω μας βλέπουμε όλο και πιο πολλά παραδείγματα για το πόσο σημαντικά είναι για κάποιους τα ονόματα. Αν τα λέγαμε Nova Vista; ή καλύτερα Former OS Known As Vista (FOSKAV);
    Διαβάστε εδώ περισσότερα για το πείραμα Mojave. Δείτε τι λένε οι άνθρωποι στα video. Μιλάμε δεν ξέρω τι θα βγάλει η MS για επόμενο λειτουργικό ή πότε, αλλά σίγουρα θα έχει φανατικούς οπαδούς. Και προσοχή …το πείραμα θα συνεχιστεί.
  13. Akladakis
    Το 2008 εκτός από τον νέο server, μου επιφύλασσε μια ακόμη ευχάριστη έκπληξη. (Ναι και ο server ευχάριστη έκπληξη ήταν γιατί δουλεύει πραγματικά καλά). Η έκπληξη αυτή ήταν ένα ταξίδι στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Seattle και στο Redmond στα κεντρικά της Microsoft με την ευκαιρία του Global MVP Summit που κάθε χρόνο γίνεται εκεί. Και μια κι εγώ πλέον ανήκω στην οικογένεια των MVPs μου δόθηκε η ευκαιρία να πάρω μέρος στην παγκόσμια αυτή συγκέντρωση.
    Οι εντυπώσεις που αποκόμισα ; Οι καλύτερες.
    Δόθηκε η ευκαιρία σε μένα και άλλους 4 έλληνες MVP (Τσούχλαρης, Παπίτσης, Καναβός, Πάντος) να ανταλλάξουμε απόψεις με 1800 άλλους συναδέλφους απ’ όλο τον κόσμο, να δούμε προϊόντα που θα κυκλοφορήσουν την επόμενη πενταετία και να συμμετέχουμε έστω και απειροελάχιστα στην τελική διαμόρφωση αυτών των προϊόντων. Εγώ προσωπικά παρακολούθησα την εξέλιξη του νέου Exchange Server 14 ο οποίος κινείται σε άλλο επίπεδο… Αλλά δυστυχώς δεσμεύομαι από υπογραφή NDA και δεν μπορώ να αποκαλύψω τίποτα ακόμη.
    Τα κεντρικά της MS είναι αχανή και εντυπωσιακά, το Seattle δεν έλεγε και τίποτα ιδιαίτερο, αλλά έτσι όπως είναι βροχερό και μουντό προφανώς είναι ιδανικός τόπος για να κλίνεσαι μέσα και να δουλεύεις.  
    Κάναμε γνωριμίες με MVP από όλες τις ηπείρους. Εδώ θέλω να καταγγείλω τον Αντρέα, τον αρχαιότερο MVP (ίσα με την ακρόπολη περίπου, πήγαινε στο συνέδριο από τότε που ο Bill φόραγε κοντά παντελόνια), και συγκεκριμένα να αποκαλύψω ότι γνώριζε όλες τις γυναίκες που συμμετείχαν στο συνέδριο. Όλων των εθνοτήτων. Τυχαίο; Ανατολικές, δυτικές, αμερικάνες, αφρικανές, ωραίες, άσχημες τις ήξερε όλες. Σκάνδαλοοοοο. Καλά μας σύστησε και κάνα δύο αδιάφορους για ξεκάρφωμα. Απορώ πως τον αφήνει η γυναίκα του να κυκλοφορεί.
    Βέβαια πρέπει να ομολογήσω ότι έγινε το πρότυπο μου, και έβαλα ως σκοπό να με καμαρώσω μια μέρα σε μια φωτό και γύρω όλο το γυναικείο δυναμικό των MVP.(Για φωτομοντάζ με βλέπω)
    Επισκεφτήκαμε το κατάστημα της MS στο Redmond, όπου όλα τα προϊόντα hardware,software κλπ. διατίθονταν σε απίστευτα χαμηλές τιμές. Δυστυχώς είχαμε όριο στις αγορές, γιατί αλλιώς προϊόντα που εδώ έχουν 500€ εκεί είχαν 50$. Το ίδιο βέβαια συνέβαινε και με τα είδη ρουχισμού στο Seattle. Επώνυμες μάρκες σε απίστευτες τιμές για τα δικά μας δεδομένα. Τα τιμήσαμε δεόντως και αυτά. Που να το φανταζότανε ο καραμήτρος ότι θα πήγαινε στο Αμέρικα και θα είχε στην τσέπη ισχυρό νόμισμα και θα έκανε αγορές.  
    Ειδική μνεία θα ήθελα να κάνω στον νέο CEO της MS τον Steve Ballmer (SteveB). Ο άνθρωπος είναι άπαιχτος. Τρομερός ομιλητής, απλός και προσιτός, μας είπε απίστευτα πράγματα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την εντύπωση που μου έκανε ο τρόπος του. Η έκπληξη 10πλασιάζεται αν αναλογιστείτε το τουπέ ενός CEO μιας μικρομεσαίας ελληνικής IT εταιρίας, που δεν καταδέχεται ούτε να σε κοιτάξει. Πέραν από τις θεωρίες συνωμοσίας για το «σατανικό» προφίλ της MS που μπορεί να πιστεύουν μερικοί, αποδεικνύεται τελικά ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο. Χαρισματικοί άνθρωποι πάντα κάνουν την διαφορά. (Αρκετά με το γλείψιμο) 
    Τα μόνα αρνητικά του ταξιδιού ήταν η εξευτελιστική διαδικασία έκδοσης ταξιδιωτικής βίζας (έπρεπε να βγάλω MasterCard), και ειδικά το τουπέ των ιδιωτικών ελλήνων σεκιουριτάδων στον έλεγχο εισόδου εξόδου.( Ο έλεγχος της πόρτας ήταν πάντα το δυνατό μας σημείο), το τεράστιο ταξίδι με μάλλον μικρά αεροπλάνα για τόσες ώρες και φυσικά το ροχαλητό του Παπίτση που δεν με άφηνε να κοιμηθώ (Η διαστρέβλωση της ιστορίας ήταν το δικό μου ταλέντο πάντα). 
    Ευχαριστώ όσους έκαναν αυτό το ταξίδι δυνατό, όσους με πρότειναν για MVP και φυσικά την οικογένεια μου, τους γονείς μου, τους συνεργάτες και λοιπούς συγγενείς.
  14. Akladakis
    Remote Apps και App-V. Δύο προϊόντα που σίγουρα αλλάζουν τον τρόπο που μέχρι τώρα μοιράζαμε τις εφαρμογές στους τελικούς χρήστες.

    Αυτοματοποιούν όλη την διαδικασία απο την αρχική εγκατάσταση των εφαρμογών μέχρις τις ενημερώσεις και απόσυρση τους. και ενώ είναι διαφορετικές τεχνολογίες και μπορούν να επιλεγούν ξεχωριστά, ο συνδυασμός τους οδηγεί σε απίστευτες δυνατότητες.

    Είναι εκπληκτικά απλά στη χρήση, τόσο που το μόνο που χρειάζεται για να τα χρησιμοποιήσουμε είναι απλά η αλλαγή …της νοοτροπίας μας, αναφορικά με τις παραδοσιακές μεθόδους (παίρνω το cd και τρέχω κλπ)

    Αναλυτική παρουσίαση των δύο αυτών μεθόδων-προϊόντων θα βρείτε στο live meeting που επιμελήθηκα και περιλαμβάνει τόσο εξήγηση του τι περιλαμβάνουν αλλά και demo που πιστεύω ότι θα βρείτε χρήσιμο.

    Αυτό το live meeting αλλά και μία σειρά από παρουσιάσεις και demo άλλων ομιλητών θα βρείτε στο site www.techdays.gr


  15. Akladakis
    Πριν λίγο καιρό σε ένα άρθρο μου με τον "κακό" τίτλο VSMT είναι σοβαροί? έθαβα ένα MS προιόν που υποσχόταν ότι θα κάνει δυνατό το P2V conversion. Το θλιβερό VSMT.
    Στο τέλος έλεγα πως "Άντε να δούμε, αν και ελπίζω ότι σύντομα η MS θα ανακάμψει με κάποιο πραγματικό εργαλείο για το θέμα, και τότε θα πάρω τα λόγια μου πίσω..."
    Καλά μαντέψατε ήρθε η ώρα να τα πάρω πίσω. Ναι, προφανώς με διάβασαν εκεί το Redmond, ντράπηκαν και έφτιαξαν κάτι σοβαρό για το θέμα P2V.
    Εδώ και μια εβδομάδα λοιπόν ασχολούμαι με την καταπληκτική κονσόλα διαχείρισης virtual machines, την SCVMM (πολύ αρχικό, ρε γαμώτο, η χαρά της MS). Αυτή κάθεται επάνω σε Virtual Server 2005 και διαχειρίζεται, δημιουργεί, μεταβάλει κλπ τα Virtual Machines που έχουν δημιουργηθεί σε αυτόν. Πολύ καλύτερη και με δεκάδες παραπάνω επιλογές από το VMRC+. Μεταφέρει VM μεταξύ host, δημιουργεί restore points και άλλα πολλά
    Και επιπλέον έχει και εκείνο το μαγικό κουμπί...."Convert Physical Server". Λέω δεν μπορεί θα είναι οφθαλμαπάτη ή θα χρειάζεται να πατήσω σε αναμμένα κάρβουνα και να καταπιώ γυαλιά για να παίξει. Κι όμως....παίζει.
    Πατάς το κουμπί, διαλέγεις το φυσικό μηχάνημα που θέλεις και....σε λίγο με 2-3 κλικ το έχεις σε virtual machine.
    Δεν το πιστεύετε ε? Ούτε και εγώ. Λέω θα κάνω μια δοκιμή. Κοιτάζω γύρω γύρω... ποιον να κάνω virtual? Βλέπω τον αγαπημένο συνάδελφο Μήτσο, να παλεύει με το κώδικα του. Ο Μήτσος είναι προγραμματιστής, χρυσό παιδί αλλά έχει ένα ελάττωμα, είναι γκρινιάρης. Δεν θέλει διακοπές, παρεμβάσεις, καθυστερήσεις και κυρίως μισεί την νέα τεχνολογία και τα καινοτόμα πειράματα μου.Κι όμως σε 1 ώρα και 16 λεπτά χωρίς να το πάρει είδηση ( ο Μήτσος), μέσω της SCVMM το παλιό και αργό pc του (το naxos με τ'όνομα)  με Wιn XP SP2 απέκτησε δίδυμο virtual αδελφάκι.
     
    Κόντευα να κλάψω από την συγκίνηση και συνέχισα… Έκανα virtual έναν SBS, έναν Web Server και άλλα 2 XP. Η χαρά μου ήταν απερίγραπτη, έψαχνα τον Αλεξόπουλο (VM Guru) να κλάψω στον ώμο του. Μόνος αυτός θα ένιωθε 100% την συγκίνηση μου.
    Στο μόνο P2V που έφαγα πόρτα ήταν τα Vista. Δυστυχώς όπως απεδείχθη, τα Vista δεν υποστηρίζονται. Άλλωστε το ίδιο είχα πάθει και με το Acronis Eco. Οπότε για τα vista θα περιμένουμε το Hyper-V και τα εργαλεία του για να τα virtuaλίσουμε.
    Τρομερή λοιπόν η SCVMM, την συνιστώ ανεπιφύλακτα. Υποκλίνομαι λοιπόν, αλλά αν βρω ελάττωμα θα επανέλθω…I’ll be baaaaack..
    ΥΓ. O Data Protection Manager 2007 πόσο γαμ..τος μπορεί να είναι ??? Toο good to be true? Το ψάχνω και θα σας πω.
  16. Akladakis
    H Microsoft εδώ και λίγο καιρό δέχτηκε αναφορές για επιθέσεις βασιζόμενες στην εκμετάλλευση μιας αδυναμίας του Internet Explorer 7, που υπό κάποιες συνθήκες επιτρέπει την εκτέλεση κακόβουλου κώδικα. Η αδυναμία αυτή αποδείχτηκε οτι αφορά ακόμα και τις προηγούμενες εκδόσεις του explorer αλλά και την έκδοση 8 Beta, αν και δεν έχουν αναφερθεί επιθέσεις σε αυτές τις εκδόσεις.

    Οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να μειωθεί ο κίνδυνος βρίσκονται εδώ.

    Τα άσχημα νέα  όπως θα καταλάβετε είναι ότι δεν υπάρχει τεκμηριωμένη και σίγουρη λύση που να εξαφανίζει 100% τον κίνδυνο.

    Αλλά υπάρχουν και καλά νέα. Οι προτάσεις που αναφέρονται στο παραπάνω άρθρο (security advisory 961051) για μείωση του κινδύνου, επιτυγχάνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό χωρίς να είναι εξεζητημένες, και μάλιστα δεν αναφέρθηκαν επιθέσεις σε όσους τις έχουν εφαρμόσει. Μερικά από αυτά τα βήματα είναι η χρήση του IE 7 και 8 beta σε protected mode, η χρήση firewall, η συνεχής ενημέρωση του συστήματος μας με update κλπ., δηλαδή ενέργειες που έτσι κι αλλιώς θα έπρεπε να εφαρμόζουμε όλοι.

    Επίσης για άλλη μια φορά τονίζεται πως για περιήγηση στο Internet δεν χρησιμοποιούμε του servers και κυρίως δεν το κάνουμε χρησιμοποιώντας τον Domain Administrator Account.

    H Microsoft υπόσχεται συνεχή προσπάθεια για επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος μέχρι να βρεθεί τρόπος να το εξαλείψει εντελώς.

    Η μάχη μεταξύ των δυνάμεων του καλού και του κακού… συνεχίζεται. Μην χαλαρώνετε.

    UPDATE !!!! Σε μία μόλις ημέρα κυκλοφόρισε και το security update που διορθώνει το παραπάνω πρόβλημα !
  17. Akladakis
    Τελικά ποια συστήματα υποστηρίζει ο Hyper-V.

    Όπως έχω αναφέρει σε διάφορα post, ασχολούμαι συστηματικά να σηκώσω διάφορα λειτουργικά συστήματα παλιότερα και νεώτερα και μάλιστα διαφόρων κατασκευαστών σε hyper- V, το virtualization εργαλείο του Windows Server 2008. Πολλές δε από τις προσπάθειες μας δεν αφορούν νέες εγκαταστάσεις, αλλά Physical 2 Virtual μεταφορές (P2V) υπαρχόντων παλιών servers.

    Σε κάποιες περιπτώσεις τα καταφέρνουμε, σε άλλες πάλι έχουμε παταγώδη αποτυχία, ενώ σε κάποια άλλα έχουμε μερική…επιτυχία. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα NT 4.0. Ενώ τα σηκώσαμε κανονικά δεν έχουν δίκτυο. Μερική επιτυχία ή μερική αποτυχία, ανάλογα πως βλέπεις τα πράγματα.

    Δεν το βάζουμε κάτω όμως και δοκιμάζουμε διάφορα tricks και tips που βρίσκουμε ή ανακαλύπτουμε και μόνοι μας.

    Επίσημα βέβαια υπάρχει απάντηση και είναι η παρακάτω. Τα συστήματα που υποστηρίζονται από το hyper-v είναι τα εξής:

    Windows Server 2008 x64 (VM configured with 1-, 2-, or 4 virtual processors SMP)

    · Windows Server 2008 Standard x64

    · Windows Server 2008 Enterprise x64

    · Windows Server 2008 Datacenter x64

    · Windows Web Server 2008 x64

    · Windows Server 2008 Standard without Hyper-V x64

    · Windows Server 2008 Enterprise without Hyper-V x64

    · Windows Server 2008 Datacenter without Hyper-V x64

    Windows Server 2008 x86 (VM configured with 1-, 2-, or 4 virtual processors SMP)

    · Windows Server 2008 Standard x86

    · Windows Server 2008 Enterprise x86

    · Windows Server 2008 Datacenter x86

    · Windows Web Server 2008 x86

    · Windows Server 2008 Standard without Hyper-V x86

    · Windows Server 2008 Enterprise without Hyper-V x86

    · Windows Server 2008 Datacenter without Hyper-V x86

    Windows Server 2003 x86 (VMs configured with 1- or 2 virtual processors SMP only)

    · Windows Server 2003 Standard x86 Edition with Service Pack 2

    · Windows Server 2003 Enterprise x86 Edition with Service Pack 2

    · Windows Server 2003 Datacenter x86 Edition with Service Pack 2

    · Windows Server 2003 Web x86 Edition with Service Pack 2

    Windows Server 2003 x64 (VMs configured with 1- or 2- virtual processors only)

    · Windows Server 2003 Standard x64 Edition with Service Pack 2

    · Windows Server 2003 Enterprise x64 Edition with Service Pack 2

    · Windows Server 2003 Datacenter x64 Edition with Service Pack 2

    Windows Server 2000 (VMs configured with 1- virtual processors only)

    · Windows 2000 Server with Service Pack 4

    · Windows 2000 Advanced Server with Service Pack 4

    Other Operating Systems (VMs configured with 1- or 2- or 4-virtual processors only)

    · Windows HPC Server 2008

    Linux Distributions (VMs configured with 1 virtual processor only)

    · SUSE Linux Enterprise Server 10 with Service Pack 2 x86 Edition

    · SUSE Linux Enterprise Server 10 with Service Pack 2 x64 Edition

    · SUSE Linux Enterprise Server 10 with Service Pack 1 x86 Edition

    · SUSE Linux Enterprise Server 10 with Service Pack 1 x64 Edition

    Supported Client Operating Systems

    Windows Vista x86 (VMs configured with 1- or 2-virtual processors SMP only)

    · Windows Vista Business x86 Edition with Service Pack 1

    · Windows Vista Enterprise x86 Edition with Service Pack 1

    · Windows Vista Ultimate x86 Edition with Service Pack 1

    Windows Vista x64 (VMs configured with 1- or 2-virtual processors SMP only)

    · Windows Vista Business x64 Edition with Service Pack 1

    · Windows Vista Enterprise x64 Edition with Service Pack 1

    · Windows Vista Ultimate x64 Edition with Service Pack 1

    Windows XP Professional x86

    · Windows XP Professional x86 with Service Pack 3 (VMs configured with 1- or 2-virtual processors only) 

    · Windows XP Professional x86 with Service Pack 2 (VMs configured with 1-virtual processors only) 

    Windows XP Professional x64

    · Windows XP Professional x64 with Service Pack 2 (VMs configured with 1- or 2-virtual processors only) 

    Δώστε μεγάλη προσοχή στα service packs, π.χ. ο WS 2003 με SP1 δεν μπορεί να παίξει πλήρως σε hyper-v. Παρόλα αυτά είπαμε ότι δεν το βάζουμε κάτω και προσπαθούμε με διάφορους τρόπους να σηκώσουμε διάφορες εκδόσεις συστημάτων όπως UNIX κλπ.

    Ελπίζω ότι σύντομα θα έρθει βοήθεια και από τον κατασκευαστή, αφού αυτό που λείπει σε μερικές περιπτώσεις είναι ένας virtual driver μια κάρτας δικτύου για να γίνουμε ευτυχισμένοι.
    Περισσότερα μπορείτε να βρείτε εδώ
  18. Akladakis
    Αφού περιμέναμε αρκετά, τις πρώτες ημέρες του Απριλίου είχαμε την επίσημη ανακοίνωση της Γενικής Διαθεσιμότητας (General Availability) του System Center 2012.
    Εδώ και πολύ καιρό μιλάμε για αυτό αλλά μετά από συζητήσεις διαπιστώνω ότι υπάρχουν πάρα πολλές απορίες γύρω από τα υποσυστήματα του και το τι κάνει το καθένα, οπότε αποφάσισα να γράψω κάτι για αυτό.
    Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με 2 επιμέρους θέματα που αφορούν ένα από τα βασικά δομικά συστατικά του Microsoft Private Cloud.
    Αρχικά θα παραθέσουμε τα υποσυστήματα που απαρτίζουν τον System Center 2012 (SC 2012) και στη συνέχεια θα προσπαθήσω να δώσω κάποια βασικά στοιχεία για το licensing του, που περιέργως είναι …απλό.
    Σοβαρά, μην χαμογελάτε είναι απλό.
    Διαβάστε περισσότερα....
  19. Akladakis
    Αφού αναλύσαμε σε επίπεδο γνωριμίας τα components του System Center 2012 στο προηγουμενο blogpost, ας ασχοληθούμε και με το licensing κομμάτι του, που πιστεύω ότι θα βρείτε ενδιαφέρον.
    Αυτό που έχει αλλάξει, σε οποιαδήποτε μορφή κι αν προμηθευτείτε το System Center, είναι ότι αυτό που πληρώνετε δεν είναι τίποτα άλλο από το φυσικό σύστημα που θέλετε να διαχειριστείτε.
    Δεν υπάρχει ανάγκη για αγορά Server διαχείρισης με ή χωρίς SQL όπως γινόταν στις προηγούμενες εκδόσεις. Οι κονσόλες διαχείρισης είναι δωρεάν. Και μαζί και η απαραίτητη SQL database για κάθε ένα από τα υποσυστήματα του.
    Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όσες κονσόλες θέλετε ανάλογα με τις ανάγκες αρχιτεκτονικής του datacenter σας.
    Από εδώ και πέρα θα διαχωρίσω την κατηγοριοποίηση σε Servers και Client λειτουργικά.
    Διαβάστε περισσότερα...
  20. Akladakis
    Καλημέρα σε όλους από το κρύο (σχεδόν χιονίζει) Βερολίνο. Φτάσαμε χτες Κυριακή με μία πολύ ωραία πτήση, και γεμίσαμε την πόλη με Ελληνικές φωνές. Όλες οι …platz αντηχούσαν ελληνικά. Είμαστε αρκετοί. Θα μετρηθούμε στο μεσημεριανό της Δευτέρας στα τραπέζια με τις Ελληνικές σημαίες. Οι έλληνες της "διασποράς" είναι και αυτοί εκεί. Επικοινωνήσαμε με όλους και θα βρεθούμε το συντομότερο δυνατόν.
    Μετά τον εγκλιματισμό, πήγαμε να γραφτούμε το event (2-3 τρένα αλλάξαμε μέχρι να θυμηθούμε τα σωστά). Σύντομη διαδικασία και γρήγορη εξυπηρέτηση.
    Συνάντηση με όλους τους έλληνες και ευρωπαίους φίλους έξω από το Messe (ο χώρος του event). Σύντομες συζητήσεις και αμέσως φεύγουμε για το MCT Dinner, που διοργανώνει ο γνωστός Ron Bekeelaar. Εκεί κι αν βρήκαμε γνωστούς. Sorlov, Bethany, Tibi, Dobrea, Bodo, Anders, Marco και πολύ άλλοι. Σουηδοί, Γερμανοί, Εγγλέζοι, Βέλγοι, Ελβετοί, Ρουμάνοι, Ολλανδοί.
    Είναι προφανές ότι η ελληνική αποστολή MCTs είναι πολύ δυνατή, ήμασταν 6 (Κελαιδίτης, Κατζέλης, Καψαλάκης, Μαρκέλης, Σπανουγάκης, Κλαδάκης) και ο Γιώργος Θρασυβούλου από την Κύπρο. Συζητήσαμε για το MCT Europe και το επόμενο ευρωπαϊκό event , που εμείς προσπαθούμε να έρθει στην Ελλάδα. Θα αποφασιστεί στο επόμενο board meeting, εδώ στο Βερολίνο την Πέμπτη. Συζητήσαμε και για την ένταξη της Κύπρου στο MCT Europe.
    Εδώ τελείωσε η -1 μέρα, και είμαστε έτοιμοι για την πρώτη ημέρα του κανονικού event. Μείνετε συντονισμένοι για τα νέα από το πεδίο της μάχης !.
    Cloud power και …βλέπουμε.
  21. Akladakis
    Σε διάφορες συζητήσεις γύρω
    από τα θέματα,  αυτού που στην Microsoft λέμε, 
    Application Platform, μία
    έννοια, νέα για μένα έκανε την εμφάνιση της.
     

    Τα Big Data. Μεγάλα δεδομένα (. Δηλαδή πόσο μεγάλα;
    Και γιατί  να
    γίνεται ειδική μνεία γι αυτά;
     

     
     

    Επειδή
    δεν μου αρέσει να έχω άγνωστες λέξεις παρακάλεσα την καλή συνάδελφο Γεωργία
    Ψυλλίδου, Solutions Specialist στο
    Application Platform, να μου
    περιγράψει σε 4-5 γραμμές τι ακριβώς είναι τα Big Data και γιατί τέτοιος θόρυβος τώρα τελευταία γύρω από αυτά.
     

     
     

    Ιδού τι μου
    απάντησε:
     

     
     

    Εάν καταφέρω να γράψω «κάτι για τα Big Data σε
    4-5 σειρές» τότε πιστεύω πως ο
    καθένας μπορεί να γράψει 4-5 jobs να
    τρέχουν στο Hadoop μέχρι να συμφωνήσουμε περί τίνος πρόκειται και
    γιατί γίνεται τόσο χαμός τελευταία.
     

    Ας ξεκινήσουμε με τη μετάφραση…
    Διαβάστε περισσότερα...
     
     
     
     
  22. Akladakis
    Παρακάτω θα βρείτε τους 11 λόγους, για τους οποίους αξίζει να αναβαθμιστούμε στον νέο windows 2008 server. Αυτά που θα διαβάσετε τα λέει η Microsoft. Εγώ προσωπικά χρειάζομαι λίγο χρόνο ακόμη και θα επανέλθω με το δικό μου top 5 (Σιγά μη βρω παραπάνω λόγους)

    #1 Server Consolidation and Resource Optimization — Hyper-V

    Το virtualization με την μορφή του Hyper-V αποτελεί σίγουρα το καμάρι της Microsoft αναφορικά με τον Windows Server 2008. Μιλάμε αυτός ο Hyper-V κάνει τα πάντα, μέχρι καφέ φτιάχνει. Σοβαρά τώρα, πιστεύω ότι το virtualization είναι το μέλλον. Ο WS2008 συνεχίζει και βελτιώνει την επανάσταση που μέχρι τώρα είχαν φέρει τα υπόλοιπα προϊόντα virtualization . (Άμα δεν κάνει όσα υπόσχετε θα γίνει το έλα να δεις…)

    #2 Flexible Application Access for Remote Users - TS RemoteApp

    Βελτιωμένα terminal services. Ειδικά η δοκιμή των Terminal Services application, όπου μπορείς να εκτελέσεις μια εφαρμογή remotely σαν να είναι στο pc σου με άφησε πολύ ικανοποιημένο. Πραγματικά δουλεύει αυτό το πράγμα. Από τα καλύτερα.

    #3 Modular, Minimal Installation -- Server Core

    Πρακτικά GUI - less server. Για server ειδικών ρόλων, παρέχεται η δυνατότητα να εκτελούνται σε αυτούς μόνο τα services που είναι απαραίτητα χωρίς περιττές ομορφιές και άχρηστα services, patches, updates κλπ

    #4 Delivering Rich Web Content and Applications -- IIS 7.0

    Νέος IIS ο οποίος έχει προσαρμοστεί στις μεγαλύτερες νέες απαιτήσεις των web server. Άντε να τον δούμε κι αυτόν. Ρε συ έφτασε ο IIS το 7…μεγαλώνουμε

    #5 Improved Network Performance and Control -- New TCP/IP Stack

    Πολύ bandwidth έχουμε, τεράστιους όγκους δεδομένων θέλουμε να μεταφέρουμε, ας αλλάξουμε το TCP/IP ώστε να κάνουμε την ζωή μας ευκολότερη. Αδέλφια, είναι συγκινητικό όλα για την ευκολία των Admin γίνονται…

    #6 Preventing Unhealthy Devices from Connecting to the Network -- NAP

    Το όλοι οι καλοί χωράνε εδώ έλαβε τέλος. Μόνο οι καλύτεροι μέσα. Όσοι remote clients δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας ή δεν έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία θα τρώνε πόρτα. Μη σας ξεγελάει το όνομα, ο Nap είναι σκληρό παλικάρι.

    #7 Supporting Business Continuity for Demanding Workloads -- High Availability Features

    Καλύτερο fail-over cluster system, network lead balancing, κλπ. Στόχος το σύστημα που δεν παθαίνει τίποτα ότι κι αν προσγειωθεί στο κεφάλι του. Καλά, καλά θα τα δούμε στην πορεία..

    #8 Enabling Secure Collaboration -- Active Directory Federated Rights Management

    Έλεγχος πόρων και κοινόχρηστων δεδομένων μεταξύ συνεργαζομένων εταιριών - domain, ώστε κανείς να μην βουτάει υλικό που δεν έχει δικαίωμα. Ούτε ένα DVD δλδ?

    #9 Connecting Heterogeneous Environments

    Το Unix και ο WS 2008 server είναι φιλαράκια. Ακόμη και κοινά credentials χρηστών μπορούνε και μοιράζονται.

    #10 Enabling Top-Shelf Service and Support for Remote Sites

    Το υποκατάστημα στην Κρήτη δεν είναι πλέον πρόβλημα. Τέλεια διαχείριση από μακριά, κι αν κανένα παλικάρι σηκώσει με γερανό τον DC που έχετε εκεί , επειδή θα είναι ο νέος Read Only Domain Controller , δεν πρόκειται να μάθει τα πολύτιμα μυστικά σας γιατί πολύ απλά δεν φυλάσσονται τοπικά. Μην ακούω αηδίες ότι γυρνάμε στους BDC των NT

    #11 Easing Administration, Management and Automation—Server Manager and PowerShell

    Η αλήθεια είναι ότι η διαχείριση είναι πολύυυυυ καλύτερη. Εγκατάσταση μπαμ μπαμ, διαχείριση του server από πολύ μουράτη γραφική κονσόλα, και για όποιον πικραμένο γουστάρει να θυμάται commands απέξω και να το παίζει guru ή γουστάρει να βγάζει το ψωμί του δύσκολα έχουμε και command κονσόλα που τα κάνει όλα. πολύ Power.
  23. Akladakis
    Αγαπητοί φίλοι πριν από μερικές ημέρες, τα έφερε έτσι η μοίρα, που έπρεπε να περάσω ένα transition pack.

    Τι εννοείς Τάκη ότι αυτά έχει η ζωή, και να μην στεναχωριέμαι? Όχι, όχι δεν είναι ασθένεια το transition pack, ούτε εξέταση για καρδιά.. .

    Ευτυχώς για μένα, πρόκειται για ένα πακέτο αναβάθμισης, του τόσο δημοφιλούς Windows SBS 2003 R2 που τον προβιβάζει σε Standart edition server απελευθερώνοντας τον από τους περιορισμούς του. Γιατί όμως να χρειαστεί κανείς να κάνει κάτι τέτοιο, και τι εντυπώσεις αποκόμισα από την εγκατάσταση αυτή που έγινε με την βοήθεια δύο πολλά υποσχόμενων μαθητευόμενων μάγων (κατηγορία ΙΚΠ) θα σας περιγράψω παρακάτω.

    Αλλά ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή...

    Ας υποθέσουμε ότι διαθέτεις μια μικρή εταιρία με κάτω από 75 χρήστες, για την ακρίβεια με πολύ κάτω, ας πούμε με 20, και αποφασίζεις να εισέλθεις στην κοινωνία της πληροφορίας. Ανήκεις λοιπόν στην ευγενή κατηγορία, που η Microsoft αποκαλεί small business, και που στην χώρα μας αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος των εταιριών.  Είσαι λοιπόν και λίγο ψαγμένος ( έχεις γιο που ασχολείται με on-line gaming και chat) και απευθυνόμενος στους σωστούς συνεργάτες ,σου προτείνουν ότι η τέλεια λύση για σένα είναι ένα προϊόν που σε απίθανα χαμηλή τιμή τα συνδυάζει όλα ( κεντρική διαχείριση πόρων, mail server, σύστημα βάσης δεδομένων, προστασία και δυνατότητα παρουσίας στο Internet κλπ κλπ).

    Εσύ εδώ που τα λέμε αδιαφορείς για τα υπόλοιπα προσόντα, αλλά η τιμή είναι απίστευτη, και αφού θα την πάρεις την επιχορήγηση, καταπίνεις την προσβολή ότι το προϊόν λέγετε SMALL business SERVER και τελικά το αγοράζεις το σύστημα.

    Έρχεται λοιπόν ο συνεργάτης που κατά προτίμηση είναι Small Business Specialist (Ακούς Νίκο??? άντε να δω πότε δα δώσεις εκείνη την παλιό-εξέταση) και σου τοποθετεί το νέο σύστημα.

    Ναι Τάκη, Small Business Specialist, εκείνος από την διαφήμιση της Microsoft με τον μαστρο-Θανάση...(Δεν σχολιάζω την δυσφήμηση που μου γίνεται εκεί)

      Στο θέμα μας τώρα, οι δουλείες σε ξαφνιάζουν ευχάριστα και τα επόμενα χρόνια οι χρήστες πλησιάζουν τους 75. Αυτό μαθαίνεις ότι είναι το όριο του Windows SBS 2003 Server.  Οπότε πρέπει να αναβαθμιστείς...

    Οι λύσεις είναι 2 λεει ο συνεργάτης, που πλέον είναι επίσημος partner της Microsoft, (όχι απλά registered...)

    1. Τα πετάμε όλα και παίρνουμε νέο υλικό και λογισμικό server αφού εδώ που τα λέμε τα 3 τελευταία χρόνια του έχεις βγάλει τα μάτια του παλιού server

    ή

    2. Αναβαθμίζεις τον παλιό server με το Transition Pack και τον απελευθερώνεις από τους περιορισμούς, ανοίγοντας τον δρόμο για κάθε πιθανή μελλοντική αναβάθμιση

    Η δεύτερη λύση υπερτερεί σημαντικά της πρώτης στο οικονομικό θέμα, αφού οι άδειες που έχεις αγοράσει δεν πάνε στράφι αλλά αναβαθμίζονται και αυτές με το μισό κόστος από το να αγοράσεις από την αρχή άλλες.

    Οπότε βουρ για transition.

    Περισσότερα για τις δυσκολίες και της παγίδες της εγκατάστασης αυτής αλλά και για τον λαβύρινθο του licencing προσεχώς στο  Μέρος 2, υπομονή.

    Σκηνές από το επόμενο επεισόδιο:

    Τάσος: Θανάσηηηηη...τρέχα o Server αντί να γίνει Standart Edition έγινε XP......

    Βαρνάβας: Δεν μας τα είχαν πει αυτά στο σεμινάριο...Μούφα MCT θα ήταν ο δάσκαλος

    Super-MCSE: Μην ανησυχείτε θα το αναλάβω εγώ,  η δύναμη είναι μαζί μου, πίσω τέρας... αααααααα !!!!

    Η εκδίκηση των ΣΙΘ..... Coming soon to a theater near you
  24. Akladakis
    Οπως είχα υποσχεθεί, επανέρχομαι στο θέμα της εγκατάστασης του transition pack.
    Δηλαδή στο πακέτο εκείνο που απελευθερώνει τον SBS 2003 απο τους περιορισμούς του (όλοι οι ρόλοι σε έναν, μέχρι 75 χρήστες, όχι trust με άλλα domain κλπ) και τον μετατρέπει σε Microsoft Windows Server 2003 Standart Edition.
    Ξεκινώντας, θα έλεγα ότι σε γενικές γραμμές η εγκατάσταση κυλάει ομαλά αν είσαι στο μέσο όρο απο πλευράς τύχης.
    Πρόλημα παρουσιάζεται μόνο αν ο SBS έχει εγκατεστημένη κάποια έκδοση της οικογένειας Backup Excec μεταξύ 9χ και 10χ (πρόγραμμα backup). Η λύση σε αυτό το πρόβλημα δεν αναγράφεται σαφώς πουθένα, όσο κι αν έψαξα. Οι προβλέψεις απο το technet δυσοίωνες...συστήματα με backup exec κινδυνεύουν με αποτυχία μετατροπής σε Standart Edition και ύπαρξη μεγάλης πιθανότητας μεταπτωσης σε κατάσταση travesti, ούτε SBS ούτε Standart. http://support.microsoft.com/kb/914990 Φρίιιιιιιικη. Ασε που μπορεί να σου προκύψει server με το logo των XP. Ωραίος?
    Ετσι πήρα πρωτοβουλία. Ξήλωμα του Backup Exec 10χ που είχε το σύστημα με το οποίο ασχολιόμουν (ναι μιλάμε για τέτοια τύχη) και επέμβαση στο Registry ώστε να σβηστεί το key που ενοχοποιείται για την αποτυχία
    HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Small Business\Console\CustomSMTasks\Link1.
    Η άλλη συμβουλή που δίνουν οι διάφοροι είναι να κάνετε defragment πριν ξεκινήσετε. Στον...δικό μου server αυτό ήταν αδύνατο (η τύχη συνεχίζεται). Δεν μάσησα όμως. Γενικώς ήταν ένας ετοιμόροπος SBS, του έλειπε ο msi (installer)  αλλα αυτό δεν πτόησε την ομάδα. Λύσαμε ένα ένα τα μικρά αυτά προβλήματα, προσευχηθήκαμε, νηστέψαμε και κάναμε διαλογισμό.
    Μετά απο αυτό ξεκίνησα την μετατροπή με την εγκατάσταση του transition pack απο το CD  και περιέργως όλα κύλησαν ομαλά. O SBS ανοιγόκλεινε, τα Logo άλλαζαν από SBS σε ....ουδέτερο και μετά σε Standart.
    Η αλήθεια είναι πως όταν είδα το ούδετερο Logo χωρίς κανένα διακριτικό λειτουργικού, λέω απο μέσα μου ...νάτα τα XP.....αλλά τελικά στο επόμενο restart όλα ήταν εντάξει. Οχι, vista logo δεν εμφανίστηκε. Η υπόλοιπη ομάδα απορούσε με την ολύμπια ψυχραιμία μου.
    Τελικά, η μετατροπή σταμάτησε λίγο πριν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση της τεχνολογίας R2. Και πάλι δεν μασήσαμε, βάλαμε .Net Framework 2 (σιγά μην είχε απο πριν) και συνεχίσαμε. Βέβαια και εκεί να σταματούσαμε η μετατροπή είχε πετύχει σε γενικές γραμμές.
    Σε περίπου 2 ώρες συνολικά είχαμε στα χέρια μας ένα τέλειο domain controller, exchange dns, dhcp κλπ κλπ σε λειτουργικό Win Server 2003 Standart Edition !!!.
    Η συνέχεια εξαρτάται απο τις ορέξεις του εκάστοτε admin. Η δικιά μας έλεγε migration των ρόλων σε νέους server. Αλλού ο exchange, αλλού ο ISA (δεν θέλω να ακούω αηδίες, τι θα πει τι θα τον κάνω τον ISA?) και τελικά έμεινε ένας DC μόνος και ωραίος.
    ΠΡΟΣΟΧΗ το λογισμικό των επιμέρους τμημάτων του SBS (Exchange, SQL Server, ISA κλπ)  αλλά και του Server (Standart) είναι υποχρέωση του πωλητή του Transition Pack και την Microsoft να σας δοθεί σε CD έναντι συμβολικού τιμήματος. Να επιμείνετε σε αυτό γιατί αρχικά κάνουν τους κινέζους, αν και αναφέρεται σαφώς στο manual του transition pack. Στην περίπτωση μας, το CD του λειτουργικού το έδωσε η Microsoft  ενώ τα υπόλοιπα ο πωλητής. Και τα δύο μετά απο δική μας ενόχληση. Ο λόγος που πρέπει να δοθεί είναι προφανής. Σε περίπτωση migration ή resrtore πρέπει να έχετε CD των νέων εκδόσεων και όχι του SBS.
    Σαν συμπέρασμα θα έλεγα πως η διαδικασία είναι μάλλον απλή, αν ο SBS απο τον οποίο ξεκινάτε είναι της ανθρωπιάς. Το προτείνω ανεπιφύλακτα. Ασε που και να μην το πρότεινα, αν πας για πάνω απο 75 χρήστες ή θέλεις να χωρίσεις τους ρόλους του Server και έχεις SBS τότε μιλάμε για μονόδρομο. Εκτός κι αν θες να πληρώσεις όλες τις άδειες απο την αρχήηηηηη. Τουλάχιστον με το Transition Pack  το κόστος είναι η διαφορά που χωρίζει την άδεια του SBS απο αυτή του Standart για λειτουργικό και επιμέρους προγράμματα (Exchange και SQL Server αν υπάρχει). Οπότε...όσοι πιστοί προσέλθετε. Στη διάθεση σας για συμβουλές.
  25. Akladakis
    Ο Τίτλος του σημερινού post, τουλάχιστον κατά το ήμισυ αποτελούσε για τις τελευταίες ημέρες το πρόβλημα μου.
    Πιο συγκεκριμένα είχα υλοποιήσει μια ονειρική εγκατάσταση όπου ένας Windows Server 2008 64 bit είχε εγκατεστημένο Virtual Server 2005 (εν αναμονή του Hyper-V) και φιλοξενούσε έναν DC και έναν Exchange 2003 ως virtual machines.
    Ταυτόχρονα ένας DPM 2007 (Data Protection Manager) είχε αναλάβει την αδιάκοπή λήψη backup με την μέθοδο του online copy των virtual hard drives των virtual machines. Άλλωστε είναι ο μόνος που μπορεί να το κάνει. Μιλάμε για την υλοποίηση του ονείρου. State of the art και έτσι.
    Όμως ενώ τα virtual machines έπαιζαν πύραυλος, το Host (WS2008) ήταν αδύνατον να κάνει οτιδήποτε μέσο δικτύου. Ούτε μεταφορά δεδομένων από και προς αυτόν και κυρίως ήταν αδύνατη η λήψη replicas από τον DPM λόγω σχεδόν μηδενικής απόδοσης της κάρτας δικτύου.
    Ίδια κάρτα, έπαιζε τέλεια στα virtual και απαράδεκτα στο host. Οι πιο λιγόψυχοι τα έριξαν στον 2008. “Φιλαράκι μας φλόμωσες στο παραμύθι, ο 2008 είναι για τα μπάζα” είπε ο Βαγγέλης, και η αξιοπρέπεια μου καταρρακώθηκε. Να μην πω για τα υποτιμητικά βλέμματα των υπολοίπων σε μένα τον υπέρμαχο του νέου server.
    Είχα δοκιμάσει όλα τα γιατροσόφια, reset switch, εγγραφές μυστήριων ξορκιών στο registry, άλλαζα πρίζες, άλλαζα καλώδια, αλλά τίποτα. Αλλωστε τα virtual με 2003 server συνέχιζαν να έχουν τέλεια δικτυακή απόδοση.
    Ώσπου, στις 3 το βράδυ (καλά μπορεί και 1) το μάτι μου έπεσε σε κάτι παράπονα για μια άλλη κάρτα δικτύου και ένα χαρακτηριστικό που όπως έλεγαν την έκανε να παίζει άθλια. Μιλούσαν για το TCP offloading, και για το πόσο προβληματικό χαρακτηριστικό ήταν σε διάφορες κάρτες δικτύου.
    Κοίταξα τις δικές μου κάρτες (Broadcom BCM5708C NetXtreme II GigE) και είδα πως σε αυτές υπήρχε ενεργοποιημένο το IPV4 Large Send Offload. Η καρδιά μου σκίρτησε…(καλά το παράκανες εδώ λέει ο Βαγγέλης), το απενεργοποίησα, η κάρτα χάθηκε για λίγο (μαζί και η σύνδεση μου και άντε να τρέχεις νυχτιάτικα) αλλά επανήλθε. Και πως επανήλθε; Πύραυλος.
    Όλα λύθηκαν, το δίκτυο πετούσε και από τον Host. Ο DPM άρχισε να κοπιάρει Online τα 100 και βάλε GB των virtual machines. O Windows Server 2008, αποκαταστάθηκε, οι άπιστοι πείστηκαν (ναι καλά). Και ναι τώρα μπορώ να το πω. O virtual server 2005 παίζει απροβλημάτιστα στα 2008 και ο DPM κάνει την δουλειά του Τ Ε Λ Ε Ι Α. (Έχω υποσχεθεί να γράψω και για αυτόν). Ta virtual έπαιζαν τέλεια γιατί ο virtual driver της virtual κάρτας τους δεν είχε το σατανικό χαρακτηριστικό.
    Αδέλφια, κλείστε το Tcp Large Send Offload.
×
×
  • Create New...