Jump to content

Akladakis

Administrators
  • Posts

    2586
  • Joined

  • Last visited

Blog Entries posted by Akladakis

  1. Akladakis
    Σε αυτό το post θέλω να περιγράψω πως είναι δυνατόν στα windows 7 να έχουμε την δυνατότητα dual boot χωρίς την ανάγκη δημιουργίας ξεχωριστών partitions κλπ, αλλά μόνο με την χρήση ενός αρχείου εικονικού δίσκου, ενός vhd. Ένα vhd το οποίο θα δημιουργήσετε και θα το χρησιμοποιήσετε για να bootαρετε ένα άλλο λειτουργικό όπως Vista, WS 2008, WS 2008 R2, χωρίς την χρήση κάποιου εξωτικού 3rd party εργαλείου.

    Τα παρακάτω βήματα είναι απαραίτητα για την δημιουργία vhd από το οποίο θα γίνεται boot στο σύστημα μας

    1. Δημιουργία VHD

    2. Μεταφορά WIM image από DVD του επιλεγμένου λειτουργικού στο VHD

    3. Επέμβαση στο boot loader για εκκίνηση από το VHD.

    Στο παράδειγμα που θα ακολουθήσει θα δημιουργήσω ένα vhd με WS 2008 R2 μέσα σε ένα σύστημα με Windows 7, και θα το ρυθμίσω ώστε να bootαρω και απο αυτό ώστε στο ίδιο PC να έχω client και server λειτουργικό μαζί και να επιλέγω ποιο θα χρησιμοποιώ.

    Είναι πραγματικά τόσο απλό όσο το περιγράφω με μόνη δυσκολία, ένα download…αυτό του WAIK. Και το περιγράφω ως δυσκολία διότι είναι το μόνο πράγμα που δεν έχετε άμεσα στη διάθεση σας, όλα τα άλλα είναι ήδη στο σύστημα σας.

    Πάμε να το δούμε

    Δημιουργία VHD

    Εξασφαλίζω ελεύθερο χώρο σε ένα δίσκο του υπολογιστή μου. 20 GB είναι αρκετά. Και δεν εννοώ unallocated space αλλά κανονικό χώρο σε ένα volume. Δημιουργώ ένα folder στο volume αυτό όπου θα φιλοξενήσω το vhd μου. Π.χ. c:\vhd

    Δημιουργώ VHD (π.χ. w2k8r2.vhd) από το Computer Management/Disk Management / Action / Create Vhd



    Όταν το δημιουργήσουμε στο folder που δημιουργήσαμε παραπάνω, αυτό εμφανίζεται σαν κανονικός δίσκος στο disk management οπότε και τον κάνουμε initialize



    Μετά δημιουργούμε single volume πάνω στον vhd και στη συνέχεια αναθέτουμε drive letter, έστω το x: με ένα label π.χ. WS2k8R2

    Αν δεν σου αρέσει ο wizard έχουμε και εντολές τις οποίες δίνουμε στο cmd

    DISKPART

    CREATE VDISK FILE="c:\vhd\WS2K8R2.vhd" MAXIMUM=20000

    SELECT VDISK FILE=" c:\vhd\WS2K8R2.vhd "

    ATTACH VDISK

    CREATE PARTITION PRIMARY

    ASSIGN LETTER=X

    FORMAT QUICK LABEL= WS2K8R2

    EXIT



    Μεταφορά WIM image από DVD στο VHD

    Στη συνέχεια κατεβάζουμε το WAIK και το εγκαθιστούμε στο σύστημα. Από αυτό χρειαζόμαστε το imageX utility.

    Τοποθετούμε το DVD των WS 2008 R2 και από εκεί θα πάρουμε το install.wim και θα μεταφέρουμε τα περιεχόμενα του στο VHD που φτιάξαμε παραπάνω:



    d:\imagex>imagex /apply d:\install.wim 1 x:\

    Στο παράδειγμα θεωρώ ότι στο partition d: έχω μεταφέρει το περιεχόμενο του WAIK και συγκεκριμένα το imagex σε ένα folder και ομοίως ότι έχω αντιγράψει το περιεχόμενο του dvd των WS 2008 R2 σε ένα άλλο folder στο d:

    Στην παραπάνω εντολή, μετά το 'd:\install.wim' υπάρχει το '1'. Αυτό υποδηλώνει ποια από τις εκδόσεις που έχει μέσα το DVD των WS 2008 R2 θέλω να βάλω. Δηλαδή enterprise, standard, core κλπ.

    Για να δούμε το index number αυτού που θέλουμε να εγκαταστήσουμε δίνουμε την εντολή d:\imagex>imagex /info "d:\wim στο dvd>\install.wim"

    Επέμβαση στο boot loader για εκκίνηση από το VHD

    Το τελευταίο βήμα είναι η προσθήκη του vhd στο boot μενού. Το εργαλείο εδώ είναι το BCDEdit.exe που υπάρχει στο σύστημα.

    Ανοίγουμε Elevated Command Prompt με Administrator Privileges και δίνουμε:

    C:\>bcdedit /copy {current} /d "Βάλε την περιγραφή του VHD που θές"

    Αυτό θα προσθέσει εγγραφή στο boot μενού και θα επιστρέψει ένα guid το οποίο αντιγράφουμε και το τοποθετούμε στα παρακάτω commands όπου υπάρχει η ένδειξη

    C:\>bcdedit /set device vhd=[driveletter:]\\

    C:\>bcdedit /set osdevice vhd=[driverletter:]\\

    C:\>bcdedit /set detecthal on

    Για το παράδειγμα μας οι εντολές θα είναι:

    C:\>bcdedit /set device vhd=[c:]\vhd\w2k8r2.vhd

    C:\>bcdedit /set osdevice vhd=[c:]\vhd\w2k8r2.vhd

    C:\>bcdedit /set detecthal on

    Για να δούμε αν πετύχαμε δίνουμε την εντολή C:\>bcdedit /v οπότε και θα εμφανιστεί η εγγραφή όπως θα φαίνεται στο boot menu.

    Αν έγινε λάθος και θέλουμε να σβήσουμε το entry δίνουμε:

    C:\>bcdedit /delete /cleanup

    Στο επόμενο restart στο boot μενού θα υπάρχει το νέο σύστημα και μπορούμε να το επιλέξουμε για να δουλέψουμε με αυτό.

    Είτε ξεκινήσουμε από το κανονικό σύστημα είτε από το vhd τα περιεχόμενα είναι διαθέσιμα. Δηλαδή αν ξεκινήσουμε από το vhd το υπόλοιπο σύστημα θα φαίνεται με ένα drive letter στον windows explorer, ενώ αν ξεκινήσουμε από το κανονικό, μπορούμε να φορτώσουμε το vhd και να αλληλεπιδράσουμε με τα αρχεία που περιλαμβάνει χρησιμοποιώντας την τεχνική του πρώτου βήματος (attach vhd).

    Αν θέλουμε αυτό το vhd να δωθεί και σε άλλα pc και να γίνει πραγματικά ανεξάρτητο από το hardware, το φορτώνουμε σε ένα server με Hyper-V, δημιουργούμε ένα VM και του κάνουμε sysprep. Στη συνέχεια μπορεί να φορτωθεί σε όσα διαφορετικά συστήματα θέλουμε.

    Σε επόμενο post θα δούμε πως bootάρουμε μόνο απο το vhd χωρίς να υπάρχει τίποτα άλλο στο σύστημα.
  2. Akladakis
    Μπαίνω κατευθείαν στο θέμα, το οποίο είναι το Unified Communications και λέω πως η Microsoft μπήκε πολύ δυνατά στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και ειδικά στην τηλεφωνία αφού στο θέμα της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας είναι αρχηγός εδώ και πολύ καιρό. Αυτό έγινε δυνατό με το προϊόν Office Communications Server 2007 R2 (OCS). Η δεύτερη έκδοση του προϊόντος μπορεί να συγκριθεί στα ίσια με όλα τα παραδοσιακά τηλεφωνικά κέντρα-συστήματα και,  τολμώ να πω,  πως τα ξεπερνά σε πολλά σημεία.

    Θα μου πείτε όμως Microsoft τηλεφωνικό κέντρο?  Που πας ρε καραμήτρο? Δεν μπαίνω σε αντιπαράθεση διότι αυτά τα θέματα είναι πολλές φορές συζήτηση Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού. Θα κάνω κάτι καλύτερο, θα αναφέρω χαρακτηριστικά της λύσης του Unified Communications της Microsoft και θα τονίζω πόσο και πως κερδίζει μια επιχείρηση αν υιοθετήσει αυτή τη λύση.

    Διότι στις μέρες μας αυτό που μετράει είναι η ΑΜΕΣΗ ΜΕΙΩΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ και ακριβώς αυτό κάνει ο OCS 2007 R2.

    Oι τομείς που ο η Unified Communications λύση της Microsoft προσφέρει άμεση μείωση κόστους αλλά και σημαντικό κέρδος σε χρόνο και άρα Αύξηση της Παραγωγικότητας είναι 5.



     

     

    1. Unified Messaging

    2. Secure Instant Messaging

    3. Integrated Presense

    4. Web Conference

    5. Voip Telephony.

    Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τους παραπάνω τομείς και να εξηγήσουμε από που προέρχεται η μείωση του κόστους και η αύξηση της παραγωγικότητας.

    1. Unified Messaging.

    Ο τομέας αυτός αναφέρεται στην συνεργασία του OCS 2007 R2 και του Exchange 2007 που φέρνουν μία σειρά από δυνατότητες της τηλεφωνίας σε ένα από τα πιο αγαπημένα προγράμματα όπως το Outlook 2007. Στο θέμα της μείωσης κόστους όμως και κέρδους χρόνου, η δυνατότητα της μεταφοράς του Voice Mail στο outlοok είναι κορυφαία. Έτσι ενώ βρισκόμαστε έξω σε πελάτες, σε διάφορες εργασίες τα τηλεφωνικά μηνύματα δεν αποθηκεύονται σε τηλεφωνητές που ακόμη και για να τα ακούσεις πληρώνεις,ή σε διάφορες συσκευές αμφιβόλου ποιότητας αλλά κατευθύνονται στο mailbox μας και μπορούμε να τα χειριστούμε όπως ακριβώς και ένα email και να τα ακούσουμε όποτε επιθυμούμε.



    2. Secure Instant Messaging



    Είτε αρέσει στους administrators είτε όχι, όλοι οι χρήστες ανταλλάσσουν μηνύματα με messengers για προσωπικά τους θέματα. Αυτό γίνεται με τρόπους που εγκυμονούν κινδύνους για μολύνσεις μέσω viruses αλλά και για διαρροή επικοινωνιών αφού οι απλοί messengers δεν υποστηρίζουν κρυπτογράφηση. Γιατί λοιπόν αυτή η επικοινωνία να μην γίνεται με ασφαλή τρόπο και κρυπτογραφημένα ακόμη και για εταιρικά θέματα. Αυτό θα γλιτώσει κάποια τηλεφωνικά κόστη αλλά και χρόνο αφού μπορείς κανείς με ένα σύντομο μήνυμα να πάρει μια γρήγορη πληροφορία για ένα θέμα που τον απασχολεί , άμεσα.

    Το παραπάνω γίνεται δυνατό από τον βασικό client του OCS 2007 R2, που δεν είναι άλλος από τον Microsoft Office Communicator. Αυτό το τρομερό πρόγραμμα που μοιάζει με έναν οποιοδήποτε messenger, μπορεί να κάνει επικοινωνία οποιασδήποτε μορφής από απλό μήνυμα, email, τηλεφωνική κλήση σε οποιοδήποτε VoIP ή PBX δίκτυο, video-κλήση αλλά και ανταλλαγή αρχείων. Όλα σε ένα , νοικοκυρεμένα (και κρυπτογραφημένα).

    Στον Communicator εμφανίζονται οι επαφές από τον Exchange, οι προσωπικές από το outllok, από τον τηλεφωνικό κατάλογο αλλά ακόμη και από το msn messenger αν το επιλέξουμε. Τέλος αν η εταιρία μας έχει δημιουργήσει Federation (μεταξύ των domains) με άλλη εταιρία είναι δυνατόν να βλέπουμε επαφές και από οποιοδήποτε συνεργάτη μας. ένα δεξί κλικ σε κάθε επαφή μας δίνει όλους τους δυνατούς τρόπους επικοινωνίας με τον επιλεγμένο χρήση και φυσικά….chat.

     

    3. Integrated Presense

    Όταν παρουσιάζω το χαρακτηριστικό, integrated presense πολλοί βιάζονται να το υποβιβάσουν στα ωραία αλλά άχρηστα features ενός προγράμματος. Δεν νομίζω να είναι έτσι και μπορώ να το εξηγήσω. Το integrated presense αφορά την δυνατότητα εκείνη με την οποία μπορώ να μάθω την διαθεσιμότητα ενός χρήστη. Είναι εκείνα τα πολύχρωμα κυκλάκια, δίπλα από κάθε επαφή. Που είναι το κέρδος από αυτή την δυνατότητα ?  Πρώτον η ενημέρωση για την διαθεσιμότητα γίνεται είτε μετά από επιλογή κάθε χρήστη, αλλά κυρίως αυτόματα αφού λαμβάνεται από το Outlook. Έτσι όταν κάποιος έχει ένα ραντεβού αυτό φαίνεται και δεν τον ενοχλούμε με τηλεφωνήματα αλλά μπορούμε να επιλέξουμε κάποια άλλη μορφή επικοινωνίας όπως μήνυμα. Όμως δεν σταματάμε εδώ…



    Το presense εμφανίζεται σε όλα τα προγράμματα της Microsoft από ένα email μέχρι ένα word document. Σκεφτείτε να θέλετε να επικοινωνήσετε με τον συντάκτη ενός email ή ενός φύλλου excel επειδή έχετε μία απορία. Τι θα κάνατε μέχρι τώρα? Αναζήτηση σε τηλεφωνικούς καταλόγους και κλήση από κινητό ή σταθερό τηλέφωνο με κίνδυνο να μην απαντήσει ή να τον ενοχλήσετε στο μέσο μιας σημαντικής συνάντησης. Τώρα αρκεί μια ματιά στο όνομα, όπου εμφανίζεται η διαθεσιμότητα και αν είναι διαθέσιμος με δεξί κλικ επάνω στο presense αναλαμβάνει ο Communicator για τα υπόλοιπα.

    Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά, VoIP τηλεφωνία, Web Conference αλλά και αλληλεπίδραση με την παραδοσιακή τηλεφωνία, που κατά τη γνώμη μου είναι τα σημαντικότερα θα τα αναλύσουμε στο επόμενο μέρος του post “Πετάξτε τα τηλέφωνα απο το παράθυρο”
  3. Akladakis
    Η επίσημη παρουσίαση του Windows Server 2008, που έγινε στις 31 Μαρτίου στο Intercontinental ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Το “επιτυχία” δεν το λέω έτσι για να το πω, ούτε επειδή μίλησα σε αυτό, αλλά το συνομολόγησαν όλοι οι εμπλεκόμενοι, διοργανωτές, ομιλητές αλλά κυρίως το κοινό που παρακολούθησε.

    Δέχτηκα δεκάδες emails, τηλεφωνήματα αλλά και απευθείας επαφές με πολύ καλές εντυπώσεις από το event. Ακόμη και ο Μήτσος που είδε το event online μέσω Internet, πέραν του γεγονότος ότι δεν γούσταρε που τον ανέφερα σαν παράδειγμα στο P2V, έκανε σχεδόν θετικά σχόλια.

    (Ενδεικτικά αναφέρω μερικά: ποιος σου είπε να πεις το όνομα μου, τι μπιιιιιιπ ήταν αυτα που έλεγες για την κοκκινη φανέλα, δεν φαινόσουν καθόλου, είσαι πολύ χοντρος κάνε διαιτα, δεν θα σε πληρώσω την πρώτη του μηνός ...ναι είναι και ο ταμίας μας.)

    Εγώ προσωπικά εντυπωσιάστηκα από την οργάνωση, και οφείλω να ομολογήσω ότι δεν έχω παραβρεθεί σε πιο ψαρωτικό event. Προβολείς, γιγαντοοθόνες, συντονισμός, χλιδή. Μιλάμε για τρομερή οργάνωση. Μπράβο και στο τεχνικό προσωπικό, μπράβο και στα παιδιά της MS Hellas που λιώσανε. Μάνο, Μάρθα, Ελένη , Πάνο, Μάνο κρητίκαρε, Νίκο, Λία και άλλοι τόσοι που συγνώμη που δεν ξέρω τα ονόματα σας , μπράβο σε όλους. Μπράβο και στους ήρωες με τα κόκκινα, μπράβο στα ωραία κορίτσια της υποδοχής , μπράβο και σε όσους μας άντεξαν τόσες ώρες.

    Ευχαριστώ πολύ και τους εγκάθετους που είχα τοποθετήσει στο κοινό και χειροκροτούσαν και έκαναν μανούρα όσο μιλούσα, ενώ ταυτόχρονα έσπρωχναν τους διπλανούς τους να κάνουν το ίδιο.

    Καπάκι στην χαρά μου για το event ήρθε να προστεθεί και άλλη μια χαρά, που θέλω να μοιραστώ μαζί σας. Η MS εισάκουσε τις ενδόμυχες σκέψεις μου, που δεν άντεχα να είμαι ο μόνος moderator του autoexec που δεν είμαι MVP, και μου απένειμε και εμένα το πολύτιμο τίτλο. Ανδρεα, Δημήτρη, Γιώργο δεν σας ζηλεύω πια, σταματάω τις κατάρες.

    Κυρίες και κύριοι, είναι αλήθεια είμαι ο 10ος (νομίζω) έλληνας MVP. Ρε συ Τάκη τι όπως o Rivaldo την προηγούμενη αγωνιστική λες ? Καταρχάς εγώ είμαι βαμμένος ολυμπιακός και αυτός βγήκε για ένα παιχνίδι ενώ εγώ είμαι για ένα χρόνο.

    Ο τομέας στον οποίο πήρα τον τίτλο του MVP είναι ο Exchange πράγμα άδικο διότι η αλήθεια είναι ότι τις περισσότερες ώρες μου στον υπολογιστή τις έχω περάσει σε παιχνίδια στρατηγικής καθώς και στην επανεγκατάσταση Vista.(καλά είπαμε, με το SP1 το εργαλείο είναι άλλο πράμα, πετάει).

    Τέλος θέλω να αποκαταστήσω και μια παρεξήγηση που έγινε κατά την γνώμη μου στο event. Όταν μιλάμε για virtualization στην Ελλάδα, χωρίς να θέλω να μειώσω και άλλους που προσπαθούν, μιλάμε για Αλεξόπουλο και λοιπές δυνάμεις που έχουν φτύσει αίμα στην Vivartia ώστε σήμερα να διατηρούν 3ψηφιο αριθμό server σε virtual machines. Alexopoulos for Virtualization Evangelist!!! (κι ας μου έσβησε κατά λάθος το πρώτο μου άρθρο σε αυτό το Blog)
  4. Akladakis
    Την εβδομάδα που μας πέρασε ο Τάκης (ναι ο γνωστός admin, o πότε ΜΙΑΠ, και πότε ΜΙΜΠ), βρέθηκε μπροστά σε μία νέα ενημέρωση από το windows update. To SP2 για τον Windows 2003 Server.

    Και μόνο το όνομα (SP2) του ξύπνησε μνήμες από το αντίστοιχο service pack των windows xp. Τότε που μόλις είχε βγει οργίαζαν οι φήμες ότι όποιος το εγκαταστήσει βγάζει κέρατα, ουρά και τραγοπόδαρα. Η αλήθεια μεταξύ μας, είναι ότι το SP2 των Windows XP είχε πέσει βαρύ σε κάποια συστήματα προκαλώντας πονοκεφάλους στους πάντα ταλαιπωρημένους admins. Άσε που είχε εισάγει και εκείνο το τρισκατάρατο firewall που μέχρι να αντιληφθούν τι γίνεται με την πάρτη του, η μοίρα το ήθελε μονίμως disabled. Και άσε τα μπαλονάκια να προειδοποιούν ότι κάτι κακό θα τους χτυπούσε την πόρτα. (Τι είπες Τάκη? πιο firewall? Ασε θα σου πω μετά)

    Για να επιστρέψουμε όμως στο νέο και ωραίο SP2, αυτό των win2003, οφείλω να πω, όπως είπα και στον Τάκη, αυτό που ισχύει για κάθε major update ενός λειτουργικού:

    Πρώτα το εγκαθιστούμε σε test περιβάλλον που έχουμε δημιουργήσει γι΄ αυτό το σκοπό. Το δοκιμάζουμε εκεί κι αν δεν δούμε διάφορα αλλεργικά συμπτώματα τότε το αμολάμε στο περιβάλλον εργασίας.

    Και αν η μοίρα, μας έχει ρίξει σε ξένα χέρια, που δεν μας αφήνουν να φτιάξουμε test περιβάλλον με εκείνο τον καινούργιο παράκριβo server με του 80 επεξεργαστές και τα 500 GB RAM, να μην ξεχνάμε ότι για το λόγο αυτό υπάρχει ο Virtual Server 2003 και το Virtual PC 2007 που είναι και δωρεάν, καθώς και άλλα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά για virtualization. Αλλά για το virtualization θα μιλήσουμε άλλη φορά.

    Επειδή όμως ξέρω τι παλιοτεμπέληδες είναι κάποιοι από εσάς (όχι Τάκη δεν το λέω για σένα, εσύ ξέρω ότι δεν πρόλαβες γιατί...γιατί?), σας λεω πως εγώ το δοκίμασα ήδη σε 3 διαφορετικά συστήματα για τις λίγες αυτές μέρες που κυκλοφόρησε και δεν είδα ούτε κέρατα, ούτε εξανθήματα. (Αν ήταν test περιβάλλοντα? Μην ακούω σαχλαμάρες, σε πελάτες το δοκίμασα. Μου αρέσει να ζω επικίνδυνα).

    Αν τώρα επιμένετε να διαβάσετε τι καινούργιο φέρνει το SP2, δοκιμάστε εδώ : What's New in Windows Server 2003 Service Pack 2.

    Κι εγώ γιατρέ που έχω SBS να το βάλω? μήπως με πειράξει?

    Και συ παιδί μου να το βάλεις άφοβα εκτός κι αν σχεδιάζεις τίποτε σατανικά Migration τώρα κοντά, οπότε διάβασε αυτό το άρθρο για καλό και για κακό:Knowledge Base Article 932600

    Και φυσικα δες αυτοοοοοο: http://support.microsoft.com/kb/555912/en-us

    Όσοι επιμένουν  να περιμένουν και να μην το εγκαταστήσουν ακόμη, σε μερικές μέρες θα επανέλθω με σχόλια, για πιθανές παρενέργειες που ίσως παρατηρήσω (δεν μπορεί κάτι θα βρω). Αλλά εδώ που τα λέμε τι αξίζει η δουλειά μας χωρίς τον κίνδυνο της αβεβαιότητας ?
  5. Akladakis
    To ITPro Dev Connections 2010 τελειώσε, και σίγουρα αποτελεί το μεγαλύτερο event που έχω συμμετάσχει τόσο ενεργά στην διοργάνωση του.

    Για πολλές μέρες δεν μπορούσα να βγάλω από το μυαλό μου πόσο καλά πήγε. Μεγάλη επιτυχία που φυσικά δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς μεγάλο προσπάθεια. (Ρωτήστε τον αυχένα μου)

    Σκέφτηκα λοιπόν ότι πουθενά δεν αναφέρθηκαν σαφώς όλοι όσοι συμμετείχαν για το event αυτό.

    Για αυτό έφτιαξα το παρακάτω post:

    Εδώ και μέρες θέλω να γράψω ονομαστικά ευχαριστώ σε όλους όσους βοήθησαν στο event και το έκαναν πραγματικότητα, για να υπάρχει για ..τις μελλοντικές γενιές. Η σειρά δεν έχει σημασία, αν και κάποιοι ήταν ...αναντικατάστατοι. Από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Βρυξέλλες, Βερολίνο, Παραγουάη ήταν σε συνεχή επαφή για να οργανώσουν αυτό που είδατε. Ξεκινάω λοιπόν

    Ευχαριστώ προσωπικά και εκ μέρους της κοινότητας για την συμμετοχή τους στην ΟΡΓΑΝΩΣΗ του event :


    Ανδρέας Τσούχλαρης. Γενική επιμέλεια, παραγωγή ...τα πάντα. Οργάνωσε το event, τουλάχιστον από 4 διαφορετικές χώρες, στις οποίες βρέθηκε τους τελευταίους 5 μήνες. Ήταν ο πατέρας μας, ο διαιτητής, αυτός που έλυνε τους γόρδιους δεσμούς. Η παρουσία του στο διήμερο έλυσε όλα τα απρόβλεπτα προβλήματα. Elasticity στην πράξη.
    Γιώργος Καπνιάς. Οργάνωση και επιτροπή περιεχομένου. Μέλος της πριβοήτης επιτροπής "στρατοδικείο" με σήμα το βούρδουλα. Αυτό τα λέει όλα.
    Βαγγέλης Καψαλάκης. Τι να πει κανείς? Η ψυχή του event. Δεν πρέπει να υπάρχει άνθρωπος που να έχει ακούσει τόση γκρίνια, τόσο βρίσιμο αλλά και ταυτόχρονα τόσα πολλά να κρέμονται από πάνω του. Τα κατάφερε τελικά όλα. Hyper-άνθρωπος , Hyper-παιδί, απλά Βαγγέλης.
    Κώστας Πάντος. Με αυξανόμενες στροφές στην απόδοση και μείωση στις απαιτούμενες εργατοημέρες, αποτελεί τον εμπνευστή και δημιουργό του Site και των πολλών ευκολιών που αυτό μας παρείχε φέτος.
    Αντώνης Χατζηπαυλής. Ο θείος Αντώνης, ήταν αυτός που μας έφερε στο EKETE, που συντόνισε, οργάνωσε, κυνήγησε ομιλητές, sponsors. Η σοφία τους έλυσε προβλήματα. Η πείρα του έδωσε το κάτι παραπάνω σε όλους,
    Δημήτρης Παπαδημητρίου. Ήρεμη δύναμη, σταθερή αξία στις δύσκολες αποστολές. Πάντα παρόν στα μαραθώνια live meetings.
    Γιώργος Βαράκης. Μια όαση σταθερότητας μέσα σε ένα χάος αβεβαιότητας. Απόλυτη ηρεμία σε βαθμό αφασίας ακόμα και εν τω μέσω τυφώνα. Χωρίς την IQ solutions του δεν θα είχε υπόσταση το event. Πάντα υπήρχε ένας διακριτικός έλεγχος μην πάρει τα λεφτά και την κοπανήσει.
    Μάνος Κελαιδίτης. Άλλη μια ήρεμη δύναμη, την οποία κάναμε τα πάντα για να διαταράξουμε. Επιτροπή περιεχομένου, οργάνωση, παραγωγή, δύσκολες αποστολές (μπύρες). Ας όψεται το TEDx. Παροιμιώδης ο προσήλωση στις προδιαγραφές.
    Χρήστος Σπανουγάκης. Εμπνευστής των "event" με την μορφή που έχουν σήμερα. (Α ρε κατακαημένε Άντυ). Σχεδιασμός, οργάνωση, εκτέλεση. Παραγωγή και μονταζ video on the fly. Ομιλητής με διεθνή εμπειρία.
    Παναγιώτης Κεφαλίδης. Cloud Boy, ο νεώτερος εκ των οργανωτών. Το πιο δυνατό μικρόφωνο σε pc ever. Η ψυχή των live meeting. Η συμμετοχή του στο keynote πάντα σε αμφισβήτηση (όποιος νομίζει ότι είναι keynote speaker να κάνει ένα βήμα μπροστά). Μέχρι teleferik έφερε στο event. Να μην αναφέρω τις επιδόσεις στο kinect. Cloud Power.
    Δημήτρης Παπίτσης. Εκ των αρχαιοτέρων στις διοργανώσεις. "Μα καλά είχαμε meeting σήμερα?" Τρέμε Αγγελόπουλε.
    Γιώργος Ανδρίτσος, Γιώργος Καβαλάκης, Νίκος Καστανάς, Γιάννης Κατσιώτης, Ιορδάνης Τσαφαρίδης, Φίλιππος Παναγιωτίδης. Δημοσθένης Στελάκης (που τον κρύβατε αυτόν) Εθελοντές που έδωσαν τον χρόνο τους στους τομείς οργάνωσης, λειτουργίας και διεκπεραίωσαν τις λιγότερο "λαμπερές" εργασίες. Χωρίς αυτούς δεν θα είχαμε την αίσθηση του "επιτυχημένου" σε όλους τους τομείς event. Έδωσαν σάρκα και οστά στο λεχθέν "Στα community events και επιστήμονας να είσαι, σκατά θα καθαρίσεις".
    Γιώργος Μπιρμπίλης, Δημήτρης Γκανάτσιος, Γιάννης Παναγόπουλος, Αγγελος Μπιμπούδης, Θανάσης Διόγος (Δεν κατεβαίνω με τίποτα) Γιάννης Μπανιώτης, Κυπριανός Βασιλόπουλος (Τρόμαξε μας κι άλλο) , Γιώργος Παπαδάκης, Αλέξανδρος Λέζος, Δημήτρης Μουτζούρης-Λυγερός, Νίκος Παλλαδινός (F# Rules), Κωνσταντίνος Παπαναγιώτου, Κώστας Μπάκας, Κώστας Μυλωνάκης, Γιώργος Σπληλιώτης, Παναγιώτης Κουρής (and family), Παύλος Καλογεράς, Απόστολος Μπεκιάρης. Ομιλητές που έδωσαν περιεχόμενο και αξία με την παρουσία τους στο event.
    10δες μέλη που δεν αναφέρω εδώ, για το κουράγιο και την υποστήριξη από την πρώτη μέρα που ανακοινώσαμε το event. (Mr. Ζόντος ο πρώτος που δήλωσε συμμετοχή)
    Σύζυγοι, Δεσμοί, γονείς και παιδιά όλων των παραπάνω για την απίστευτη υπομονή και υποστήριξη. (Κα. Κελαηδίτη σας παρακαλούμε να μας συγχωρέσετε)
    Sponsors. Ξέρουν αυτοί. Χωρίς καύσιμο το όχημα δεν κινείται. (Ισαβέλλα, Νικόλα special thanks).
    ΕΚΕΤΕ, αξιοπιστία, καθαριότητα, τέλειο φαγητό. Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη.
    Video tooth. Επαγγελματισμός, τεχνολογία , εμπειρία απο κορυφαία events. Πιστεύουμε ότι μας αγαπάνε όσο τους αγαπάμε.
    Φωτογράφοι, καμεραμάν, τεχνικοι. Κορυφαία ατάκα: “Είστε χειρότεροι και απο συνέδριο γιατρών. Εκεί κάτι καταλαβαίνουμε σε σας τίποτα. Μόνο το cloud” . Ναταλία δεν σε ξεχνάμε, ευχαριστούμε. Ούτε και σένα Κυριάκο designer.
    Ευχαριστούμε, ευχαριστούμε, ευχαριστούμε. Ελπίζω ακόμη περισσότεροι να υποστηρίξουν την επόμενη μας προσπάθεια.

    (Κελαηδιτης, Παπαδημητρίου και Ισαβέλλα (call me Patty) Μπενέκου εργάζονται αόκνως ακόμη και τώρα για να πάρετε τα video και τις παρουσιάσεις σε αξιοπρεπή μορφή.)

    Υ.Γ. Μία φίλη που διάβασε το post, μου λέει:

    “Καλά μόνο αυτά είχες να πεις? (σ.σ.!!!)

    Εδώ γίνανε θαυμαστά πράγματα. Τα δυο communities (autoexec.gr και dotnetzone.gr ) πρώτη φορά συνεργάστηκαν με τέτοιο τρόπο. IT Pros  και Devs ( και ST Pros) ήρθαν τόσο κοντά και αντάλλαξαν απόψεις.  Η αποθέωση του team spirit.  Σχεδόν 40 άτομα με πολύ δυνατές και αυτόνομες προσωπικότητες παραμέρισαν εγωισμούς και συνεργάστηκαν (σχεδόν) ομαλά και αποτελεσμετικά. Όλοι γίνατε καλύτεροι. Κάθε ένας απο σας πήρε στοιχεία απο τον άλλο και βελτιώθηκε  σαν επαγγελματίας, σαν ομιλητής. Όλοι μαζί αποκτήσατε νέες δυνατότητες. Περισσότερος κόσμος αποφάσισε να μπει στην μεγάλη παρέα των τεχνικών κοινοτήτων. ”

    Τελικά μάλλον είχε δίκιο.  Τόσα πολλα έγιναν όμως., πως να τα πεις σε ένα post. Δεσμευόμαστε να το επαναλλάβουμε !
  6. Akladakis
    Τον τελευταίο καιρό, ασχολούμαι με ένα θέμα, που ακούω απο πολλούς να έχει επιλυθεί, αλλά διάφορα πειράματα που δοκίμαζα δεν στέφονταν πάντα με επιτυχία.

    Ακόμη και όσα ήταν επιτυχημένα απαιτούσαν πολύ κόπο και "κίνδυνο" για να γίνουν.

    Αναφέρομαι στην μεταφορά μίας πραγματικής (Physical) εγκατάστασης σε virtual machine, που να παίζει σε Windows 2005 Virtual Server.


    Μετά την τελευταία ήττα με το VSMT (δείτε το προηγούμενο άρθρο) στράφηκα σε ένα προιόν, το οποίο υποσχόταν να κάνει Physical 2 Virtual μεταφορά. Αυτό το προιόν το είχα δοκιμάσει στο παρελθόν για ανάλογο σκοπό όχι και με τόσο μεγάλη επιτυχία, κυρίως λογω παρενεργειών που προκαλούσε στα μηχανήματα που το εγκαθηστούσα. Οι παρενέργειες ξεκινούσαν απο απλές δυσλειτουργίες μέχρι απαγόρευση στην πρόσβαση των κοινόχρηστων φακέλων.

    Το προιόν που αναφέρομαι είναι το Acronis® True Image Echo Server®   (build 8.018) το οποίο δοκιμάστηκε στην trial έκδοση του, και με τα τελευταία χαρακτηριστικά που συγκεντρώνει, φαίνεται να έχει ξεπεράσει όλες τις παιδικές ασθένειες και να λειτουργεί τέλεια.

    Αφορμή για την συγκεκριμένη επιτυχή δοκιμή στάθηκε η συνεργασία μου με έναν νέο και πολλά υποσχόμενο (κατηγορίας ΙΚΠ για να μην ξεχνιώμαστε) administrator τον Γιώργο Ιντζέ, ο οποίος έφερε σε πέρας όλα τα απαιτούμενα πειράματα, κάνωντας Virtual μια σειρά απο physical servers,μεταξύ των οποίων υπήρχε Dοmain Controller και Exchange Server με διάφορα συστήματα επεξεργαστών και δίσκων. Και όλα λειτούργησαν τέλεια, σοβαρά μιλάω...

    Ο Γιώργος ανήκει στην κατηγορία εκείνων που κάηκαν απο τον χυλό και τώρα φυσάνε και το γιαούρτι απο πλευράς backup, και μαζί έχουμε υλοποιήσει ένα σύνθετο και παράλληλα πολύ ασφαλές (ελπίζω) σύστημα backup στην εταιρία που εργάζεται. Το νέο αυτό όπλο στην φαρέτρα μας, πιστεύω ότι θα κάνει ακόμη πιο ασφαλή την λειτουργία της, αφού τώρα θα μπορούμε να δοκιμάζουμε σενάρια καταστροφών και να ελέγχουμε την ποιότητα των backup που λαμβάνονται. Τέλος θα μπορούμε να αντικαταστήσουμε άμεσα σε μεγάλη ανάγκη έναν φυσικό server που καταστράφηκε με έναν απο τους virtual που δημιουργήσαμε με το image του.

    Παρακάτω παραθέτω σύντομες οδηγίες γραμμένες απο τον Γιώργο, για την χρήση του εργαλείου:

    Εγκατάσταση του Acronis® True Image Echo Server® στον server που μας ενδιαφέρει. Επανεκκίνηση του Server. Εκκίνηση του Acronis και επιλογη του task Backup.

    Επιλεγουμε τα Partition που θα πάρουμε το image τους.

    Καλό είναι η επιλογή και η διαδικασία να γίνεται ανά partition και όχι όλου του δίσκου μαζί.(αν ο δισκος είναι μεγαλοπός αυτό επιβάλλεται)

    Επιλέγουμε destination disk (φυσικά διαφορετικό δίσκο από εκείνο που θέλουμε το image)Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας παράγεται το image.tib file το οποίο και μετατρέπουμε με το Convert Backup to Virtual Disk σε VHD file.

    Οπότε επιλέγουμε το επιθυμητό .tib file (είπαμε αυτό είναι το image του partition που επιλέξαμε) και με την επιλογή Microsoft Virtual PC (άσχετα που θα το βάλουμε σε Virtual Server) το μετρέπουμε σε VHD.

    Στο τέλος της διαδικασίας θα έχουμε τόσους VHD δίσκους όσα τα partitions.To system partition θα είναι ο system virtual disk (από όπου θα γίνεται και η εκκίνηση του virtual machine)Τα υπόλοιπα partition θα είναι ανεξάρτητοι virtual δίσκοι.

    Δημιουργούμε ένα νέο virtual machine και τα .vhd που έχουμε παράξει τα ενσωματώνουμε στο virtual machine ως SCSI disks με την βοήθεια της κονσόλας του Virtual Server 2005 R2 SP1 ( εννοώ την VMRC+ που είναι free και την κάνουμε download απο microsoft)

    Με την εκκίνηση του virtual machine αλλάζουμε το disk name του κάθε virtual δίσκου με το αντίστοιχο όνομα κάθε partition του φυσικού μηχανήματος.

    Και είμαστε έτοιμοι!!!
  7. Akladakis
    Όλο και πιο συχνά τον τελευταίο καιρό, σε μεσαίες ή μεγάλες εγκαταστάσεις, οι administrators, όταν μπαίνουν στο site του Volume Licensing Service Center (VLSC), για να αναζητήσουν κλειδί που θα ενεργοποιήσει τα Vista ή τους Windows 2008 servers βρίσκουν ένα κλειδί τύπου KMS. Ο συγκεκριμένος τύπος κλειδιού επεκτείνεται και στην ενεργοποίηση των Windows 7 και Windows Server 2008 R2. Υπό άλλες συνθήκες, ίσως δεν θα χρειαζόταν να γράψουμε τίποτα γι’ αυτό τον τύπο κλειδιού, αλλά κάποιες ιδιαιτερότητες που αυτό παρουσιάζει οδηγούν σε κακή χρήση και τελικά σε αδυναμία ενεργοποίησης των λειτουργικών και ίσως αχρήστευση του κλειδιού. Επίσης ένας άλλος λόγος που πρέπει να ενημερωθούμε για το κλειδί αυτό , είναι ότι by default όλα τα προαναφερθέντα λειτουργικά είναι ρυθμισμένα να ενεργοποιηθούν με την KMS μέθοδο.

    Ας δούμε την θεωρία πρώτα. Με το κλειδί KMS μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τα λειτουργικά μας συστήματα στα πλαίσια του τοπικού μας δικτύου, χωρίς να χρειάζεται κάθε ένας υπολογιστής να έχει σύνδεση internet ώστε να ενεργοποιηθεί απευθείας μέσω του σχετικού Microsoft site. Πρόκειται για ένα πολύ ελαφρύ service που μπορεί να τρέξει σε μερικούς υπολογιστές του δικτύου (clients ή servers), οι οποίοι λέγονται KMS Hosts και που κοινοποιείται στους υπόλοιπους μέσω DNS. Οι υπόλοιποι υπολογιστές που καλούνται KMS clients ενεργοποιούνται επικοινωνώντας με τους KMS Hosts χωρίς να απαιτούνται ενέργειες από την μεριά του client. Το KMS ενώ ενεργοποιεί και φυσικούς και virtual υπολογιστές, απαιτεί ένα ελάχιστο αριθμό φυσικών υπολογιστών (activation thresholds) στο δίκτυο για να έχει νόημα η χρήση του. Θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 5 φυσικοί υπολογιστές για ενεργοποίηση Windows Server 2008 (+R2) και τουλάχιστον 25 για ενεργοποίηση Windows Vista ή Windows 7 clients. Κάθε 7 ημέρες ή 180 το αργότερο οι KMS clients θα προσπαθούν να ξαναβρούν τον KMS Host και να ανανεώσουν την ενεργοποίηση τους.

    Εδώ ακριβώς είναι το λεπτό σημείο, το κλειδί τύπου KMS, προορίζεται μόνο για τους KMS Hosts και ΔΕΝ μπαίνει σε κάθε λειτουργικό που πρέπει να ενεργοποιήσουμε. Οι υπόλοιποι υπολογιστές απλά μέσω του DNS server μαθαίνουν και συνδέονται στον KMS Host οπότε και ενεργοποιούνται χωρίς να τους βάλουμε κανένα κλειδί. Αν ξεκινήσουμε να το βάζουμε σε όλα τα λειτουργικά και αυτό το κάνουμε παραπάνω από 6 φορές ή παραπάνω από 9 φορές σε έναν υπολογιστή, τότε απλά το κλειδί παύει να μπορεί να ενεργοποιήσει τους υπολογιστές. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να έχουμε μέχρι 6 Hosts σε κάθε υλοποίηση KMS. Αν το δίκτυο μας απαιτεί παραπάνω από 6 Hosts τότε αυτό είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με τηλεφωνική επικοινωνία με την αντίστοιχη υπηρεσία της Microsoft.

    Ας δούμε τώρα μερικά σημεία που θέλουν προσοχή.

    1. Για να κάνουμε έναν server ή client, KMS Host, απλά του βάζουμε το KMS κλειδί που αντιστοιχεί στο λειτουργικό που έχει, με την εντολή slmgr /ipk KMS Key>, και τον ενεργοποιούμε μέσω internet ή τηλεφωνικά με την εντολή slmgr.vbs /ato. Στο τέλος δίνουμε την εντολή net stop slsvc && net start slsvc για επανεκκίνηση του licensing service. Αν το δίκτυο μας έχει DNS που να επιτρέπει τις δυναμικές εγγραφές, η ενημέρωση του DNS με το αντίστοιχο record που δηλώνει την ύπαρξη του KMS Host γίνεται αυτόματα.

    2. Επικοινωνία με το internet χρειάζεται μόνο κατά την ενεργοποίηση του πρώτου KMS Host. Άλλη επικοινωνία δεν απαιτείται και κανένα άλλο στοιχείο για το δίκτυο δεν μεταφέρεται στην Microsoft σε καμία άλλη χρονική στιγμή.

    3. Για Windows Vista και Windows 2008, στο άθροισμά των 5 ή των 25 λαμβάνουν μέρος μόνο οι φυσικοί υπολογιστές. Οι Virtual ενεργοποιούνται ως KMS Clients αλλά δεν αυξάνουν το όριο. [uPDATE}Για τα Windows 7 και τον Windows 2008 R2 KAI οι virtual machines αυξάνουν το άθροισμα, κάτι που είναι πολύ σημαντική βελτίωση.

    4. Τα Vista, τα Win7 και οι servers αθροίζονται όλα μαζί ώστε να συγκεντρωθεί το όριο. Δηλαδή αν έχουμε 4 φυσικούς servers και 3 Vista το όριο του 5 θα επιτευχθεί και οι servers θα ενεργοποιηθούν όχι όμως και τα Vista. Ομοίως αν έχουμε 24 servers και 3 Win7 τα Win 7 θα ενεργοποιηθούν. Αν σε ένα δίκτυο δεν μπορούμε να πιάσουμε τα όρια των 5 ή 25 αντίστοιχα τότε ΔΕΝ χρησιμοποιούμε το KMS κλειδί αλλά το MAK. Αν οι KMS Clients μπορεί να μένουν απομονωμένοι πάνω από 180 ημέρες από τον KMS Host τότε πάλι βάζουμε MAK κλειδί.

    5. Μέχρι να επιτευχθεί το όριο των 5 ή 25 οι υπολογιστές που λαμβάνουν μέρος στο KMS σύστημα, προσμετρούνται μέσω ενός μοναδικού κωδικού για τον καθένα από τον KMS Host αλλά δεν ενεργοποιούνται μέχρι να πιαστεί το όριο. Μόλις αυτό γίνει ενεργοποιούνται όλοι αυτόματα ή με την χρήση της εντολής slmgr /ato. Μέχρι να γίνει αυτό βρίσκονται στην χαριστική περίοδο των 30 ημερών η οποία μπορεί να ανανεωθεί μέχρι 3 φορές με την εντολή slmgr /rearm. (Για Vista Enterprise μπορεί να γίνει μέχρι 5 φορές)

    6. KMS host μπορεί να είναι οποιοδήποτε φυσικός ή virtual υπολογιστής με Windows Server 2008 (+R2), Windows Vista, Windows 7 ή Windows Server 2003(με εγκατάσταση ειδικού update), αλλά KMS hosts που τρέχουν Windows Vista ή Win7 μπορούν να ενεργοποιήσουν αντίστοιχα μόνο Windows Vista ή Win7 KMS clients. Ένας μόνο KMS host μπορεί να υποστηρίξει οσουσδήποτε KMS clients, αλλά για failover προτείνονται 2.

    7. Slmgr /dli ή /dlv για να δω λεπτομέρειες γύρω από τον counter των 5 ή 25 στον KMS Host και για το που βρίσκομαι και ποιος είναι ο Host στους KMS Clients.

    Και τώρα το κορυφαίο ερώτημα. Εγώ που δεν είχα διαβάσει το άρθρο σου ή το TechNet και τα έχω κάνει…λάθος, και έβαλα το KMS κλειδί σε 2500 clients οι οποίοι πλέον δεν είναι ενεργοποιημένοι τι να κάνω? Ευτυχώς για όλα τα λάθη υπάρχει λύση. Η Microsoft δίνει μια σειρά από κλειδιά, αναρτημένα στο TechNet, που κάνουν μετατροπές από KMS Host σε KMS Client, από KMS Client σε MAK Client και από MAK σε KMS. Όλα τα κλειδιά αυτά αλλά και πολύ μεγαλύτερη ανάλυση για τον σχεδιασμό και υλοποίηση του KMS θα βρείτε εδώ. Πιστέψτε με ότι η χρήση του KMS χρειάζεται σχεδιασμό και μελέτη πριν την υλοποίηση της.

    Τέλος, αν είχατε υποδομή KMS πριν την εμφάνιση των 2008 R2 και Win7 και θέλετε να την επεκτείνετε και για τα νέα αυτά λειτουργικά τότε πρέπει να βάλετε το update που περιγράφεται εδώ.
  8. Akladakis
    VSMT σημαίνει Microsoft Virtual Server Migration Toolkit. Πολύ ωραία, και τι μπορεί να κάνει κανείς με αυτό το εργαλείο?

    Για να σας δώσω απευθείας το πνεύμα του άρθρου, σας λέω πως μάλλον δεν μπορεί να κάνει τίποτααααα.

    Τι θα μπορούσε να κάνει λοιπόν, ή γιατί φτιάχτηκε? Αυτό το toolkit λοιπόν διαφημίστηκε ως ικανό να μεταφέρει ένα φυσικό μηχάνημα σε virtual με τον Virtual Server 2005 R2 SP1 της Microsoft. P2V που λένε. Τέλεια ως εδώ.

    Και το κάνει? Μάλλον τα νεύρα σας κρόσσια θα κάνει. Και εξηγούμαι αμέσως.

    Αρχικά έχει μια σειρά απαιτήσεις για να το χρησιμοποιήσεις (λογικό θα μου πείτε) που περιορίζει τη χρήση του σε συγκεκριμένα λειτουργικα-μηχανήματα, με αποκορύφωμα ότι στο δίκτυο σου θα πρέπει να υπάρχει παράλληλα με αυτό το εργαλείο και φυσικά τον Virtual Server 2005, ένας ακόμη server 2003 ENTERPRIZE edition με ADS, αστεία καθημερινά πράγματα δηλαδή.  (Τάκη μη ρωτάς, γιατί αν σου πω τι είναι το ADS θα μελαγχολήσεις)

    Και πες πως είσαι Large και έχεις, δεν καθάρισες. Διότι αυτό το "εργαλείο" για να αντιγράψει ένα φυσικό μηχάνημα πρέπει και αυτό να πληρεί κάποιες hardware και software προδιαγραφές και να μπορεί να κάνει boot απο PXE κάρτα δικτύου. Απλά πράγματα θα μου πείτε πάλι.(χαχαχαχα)

    Συνεχίζω... σαφεις οδηγίες για την χρήση του δεν υπάρχουν, όχι τουλάχιστον με την έννοια που έχουμε συνηθήσει, κι αν τις βρείτε δεν καλύπτουν όλες τις περιπτώσεις. Αλλά ακόμη κι αν εχετε υπομονή να διαβάσετε την LARUS BRITANICA θα πρέπει τελικά να τρέξετε καμια 20αρια scripts (???) που κάτι κάνουν (καλό θα είναι) αλλά όχι αυτό που ονειρευόσασταν.

    ΜΙλάμε για τον πραγματικό τρόμο. Το δοκίμασα για να κάνω Migration σε 9 διαφορετικούς servers και κάτι του έφταιγε σε όλους. Κυρίως το σύστημα των δίσκων νομίζω ότι το χαλάει. "If some incompatibility was found at this point, unfortunately you cannot continue." λέει ένας οδηγός που βρήκα, και κατά σύμπτωση ότι κι αν δοκίμασα σταμάταγε at this point...

    Έχεις δίκιο Τάκη, κάτι δεν κάνω καλά και για να πω την αλήθεια δεν είχα την υπομονή που απαιτείται για το εγχείρημα (Ιωωωωωωβ?). Παρακαλώ λοιπόν κάποιον να έρθει να μου δείξει.

    Για να σοβαρευτούμε τώρα. Προφανώς το εργαλείο θα την κάνει την δουλειά του με κάποιο τρόπο που δεν βρήκα, αλλά μεταξύ μας δεν δουλευουν έτσι τα εργαλεία. Ή έχεις μία console με επιλογές, πάρε το μηχάνημα-φέρε το μηχάνημα-τελείωσες και μάλιστα με σαφείς οδηγίες ή δεν το βγάζεις καθόλου μέχρι να το φτιάξεις να δουλεύει έτσι. Εκτός αν δεν μιλάμε για την Microsoft αλλά για άλλη εταιρίuχ.

    Χιλιες φορές προτιμώ να κάτσω να ξαναστήσω ένα virtual ώστε να μοιάζει με ένα φυσικό μηχάνημα με backup-restore ή imaging μεθόδους παρά αυτό το πράγμα. Η πλάκα είναι ότι κάποιοι ισχυρίζονται ότι το έχουν χρησιμοποιήσει (με επιτυχία ?).

    Επειδή όμως είμαι επίμονο άτομο, με κίνδυνο της ψυχικής μου υγείας, θα το ψάξω περισσότερο και αν χρειαστεί θα γράψω εγώ οδηγίες. Αντε να δούμε, αν και ελπίζω ότι σύντομα η MS θα ανακάμψει με κάποιο πραγματικό εργαλείο για το θέμα, και τότε θα πάρω τα λογια μου πίσω...
  9. Akladakis
    Μια πολύ καλή ιδέα, την οποία εφαρμόζω όσο μπορώ, είναι η εγκατάσταση Exchange Server 2007 SP1 σε Windows Server 2008 που όμως είναι Virtual Machine σε Hyper-V περιβάλλον. Καλά κάνεις θα μου πείτε, αφού είπαμε όλα virtual.

    Αυτό που θέλω να καταγράψω σε αυτό το άρθρο, είναι η προσοχή που πρέπει να δείχνει κανείς στις επιλογές που κάνει σηκώνοντας σε Hyper-V έναν Exchange 2007 γιατί η εφαρμογή αυτή είναι πολύ σημαντική για μια εταιρία και δεν μας παίρνει να προκαλέσουμε διάφορα απρόβλεπτα προβλήματα. Οπότε θα πρέπει να λάβουμε υπόψη κάποιος περιορισμούς που η MS, δυστυχώς, θέτει στην παραπάνω υλοποίηση.

    Θα παρουσιάσω λοιπόν παρακάτω τι ανακοίνωσε η MS σχετικά με αυτό το θέμα. Δηλαδή τι υποστηρίζει και τι όχι στην υλοποίηση Exchange 2007 SP1 σε virtual WS 2008 σε Hyper-V. Πολλά από αυτά δεν μου αρέσουν και ελπίζω να αλλάξουν στο κοντινό μέλλον αλλά that’s life.

    Ξεκινάω από το χειρότερο. Δεν υποστηρίζει τον ρόλο Unified Messaging. Βαγγέλη, φρίκη, άντε να αγοράζεις τώρα άλλον φυσικό server για να τον στήσεις. Γενικά τα virtual machines τραβάνε ζόρι όταν χρειάζεται να τρέξουν εφαρμογές με audio codecs, media κλπ. Τα ίδια μας κάνουνε και με κάποιους ρόλους του OCS. Όλοι οι άλλοι ρόλοι υποστηρίζονται. Το κακό βέβαια μειώνεται αν η χρήση VOIP, Voice mail και λοιπών εξωτικών χαρακτηριστικών μέσω του exchange σας αφήνει αδιάφορους.

    Συνεχίζω, με το δεύτερο δυσάρεστο. Δεν υποστηρίζονται VHD dynamically expanded. Ούτε και differential disks (καλά δεν είχαμε σκοπό…). Και το χειρότερο; Ξεχάστε τα snapshots. Μπορεί η βάση του exchange να πάθει λαλα (δεν το διατυπώνουν ακριβώς έτσι βέβαια.) Οπότε η λύση που μένει είναι η χρήση fixed sized δίσκων οι οποίοι καλό είναι να βρίσκονται σε ξεχωριστό φυσικό δίσκο από τα λοιπά virtual machines καθώς και η χρήση εξωτερικών storage συστημάτων (iscsi, κλπ)

    Κλείνω τα δυσάρεστα με έναν ακόμη περιορισμό. Το host μηχάνημα που φιλοξενεί τον WS2008 με τον exchange 2007 SP1 δεν μπορεί να φιλοξενεί άλλες εφαρμογές όπως antivirus software, backup software, virtual machine management software. Τίποτα, μόνο το hyper-V. Μιλάμε για μεγάλη ευαισθησία ο exchange.

    Στο clustering επίσης ο συνδυασμός διαφόρων λύσεων που όμως θα χαρακτήριζα εξωτικούς πάλι μας φέρνει μια δυσφορία.

    Για όποιον ενδιαφέρεται, πιο πολλές λεπτομέρειες για το θέμα και γενικά για την υποστήριξη όλων των εκδόσεων exchange σε hyper-v βρίσκονται εδώ http://technet.microsoft.com/en-us/library/cc794548.aspx.

    Τέλος θέλω να αναφέρω την διαφορά, μεταξύ του δεν υποστηρίζονται και του δεν παίζουν. Όλους τους παραπάνω περιορισμούς, μα όοοοοοολους τους έχω αγνοήσει στην εγκατάσταση που έχω κάνει για το δίκτυο της εταιρίας μου. Και σας διαβεβαιώνω ότι δεν έχω παρατηρήσει το παραμικρό πρόβλημα. Ούτε μούντζες μου βγήκαν κατά την εγκατάσταση, ούτε κέρατα έβγαλε ο server. Προφανώς αν μπορούμε καλό είναι να τηρήσουμε τις οδηγίες, ώστε αν συμβεί κάποια στραβή να έχουμε μούτρα να ζητήσουμε υποστήριξη. Άλλωστε δεν μας παίρνουν τα πειράματα όταν μιλάμε για πελάτες με υψηλή εξάρτηση από τα e-mails.

    Αν βέβαια μου συμβεί κάτι στο μέλλον και πάθει κάτι ο exchange, ε τότε θα ζητήσω βοήθεια από το forum!!! Εδώ έχουμε βρει λύση σε άλλα κι άλλα. Impossible is nothing. Autoexec.gr rules.
  10. Akladakis
    Τελικά το ρίξαμε στα αστυνομικά μέτρα, αλλά ίσως να μην γίνεται αλλιώς σε μερικές περιπτώσεις, ειδικά για ένα malware που κόστισε τόσα χρήματα και ανθρωποώρες για να διορθωθούν οι συνέπειες του, αφού πρώτα προκάλεσε την κατάρρευση εκατοντάδων συστημάτων.
    Έτσι η Microsoft ανακοίνωσε ότι : “Στις 12 Φεβρουαρίου του 2009 η Microsoft ανακοίνωσε αμοιβή 250.000 $ για οποιαδήποτε πληροφορία που θα οδηγήσει στη σύλληψη και καταδίκη των υπευθύνων για την παράνομη διασπορά του επιβλαβή κώδικα «Conflicker» μέσω internet.
    Η προσφορά αμοιβής από την Microsoft βασίζεται στο ότι η εταιρία αναγνωρίζει ότι ο worm Conflicker αποτελεί εγκληματική επίθεση. Η Microsoft θέλει να βοηθήσει τις αρχές να συλλάβουν του εγκληματίες που είναι υπεύθυνοι για αυτόν. Δικαίωμα στην αμοιβή έχουν οι κάτοικοι οποιασδήποτε χώρας, σύμφωνα με τους νόμους της χώρας αυτής, διότι οι Internet Viruses επηρεάζουν την παγκόσμια κοινότητα του Internet.
    Όσοι έχουν πληροφορίες σχετικά με τον Conflicker worm προτείνεται να επικοινωνούν με τις υπεύθυνες αστυνομικές υπηρεσίες. Επιπλέον, η Microsoft έχει δημιουργήσει μια γραμμή (Antivirus reward Hotline) 1-425-706-1111 και αντίστοιχο mailbox [email protected], όπου μπορούν να αναφερθούν πληροφορίες.”
    Παρακάτω ακολουθεί η ακριβής αγγλική ανακοίνωση:
    “On February 12, 2009, Microsoft announced a U.S. $250,000 reward for information that results in the arrest and conviction of those responsible for illegally launching the Conficker malicious code on the Internet. Microsoft’s reward offer stems from the company’s recognition that the Conficker worm is a criminal attack. Microsoft wants to help the authorities catch the criminals responsible for it. Residents of any country are eligible for the reward, according to the laws of that country, because Internet viruses affect the Internet community worldwide.

    Individuals with information about the Conficker worm are encouraged to contact their international law enforcement agencies. Additionally, Microsoft has implemented an Antivirus Reward Hotline, 1-425-706-1111, and an Antivirus Reward Mailbox, [email protected], where tips can be shared.”
    Σε πρώτη ανάγνωση, σε μας τους Έλληνες που έχουμε κάποιες αντιρήσεις για τις μεθόδους καταγγελίας, ίσως αυτό να φαίνεται περίεργο, αλλά γρήγορα εγώ προσωπικά παρακάμπτω τις όποιες αμφιβολίες όταν μου έρχονται στο μυαλό τα ξενύχτια, ο πανικός και η ζημίες που προκλήθηκαν σε φίλους συνεργάτες και πελάτες. Πρόκειται για καθαρό ηλεκτρονικό βανδαλισμό.
  11. Akladakis
    Σε αυτή τη θέση, πριν απο λίγες μέρες βρισκόταν ανεβασμένη η πρώτη δημοσίευση αυτού του ιστολογίου, που μεταξύ άλλων ευαγγελιζόταν το δικαίωμα πρόσβασης των απλών πτωχών τίμιων (ή λιγότερο τίμιων) system administrators σε λύσεις και προτάσεις που αφορούν τα καθημερινά τους προβλήματα.

    Το πρώτο πρόβλημα που χρειάστηκε λύση το αντιμετώπισε το ίδιο το blog, ήταν ο αγώνας του για επιβίωση, αφού για κάποιον ανεξήγητο λόγο, ο δαιμων των ιστολογίων η κάποιος άλλος συναφής δαιμων,  φρόντισε να εξαφανίσει το μοναδικής σπουδαιότητας και εμπνεύσεως άρθρο μου και να το αντικαταστήσει με 2 ** στερώντας απο το αναγνωστικό κοινό του autoexec.gr κάποιες μοναδικές στιγμές ποιοτικής ανάγνωσης. Οπως καταλαβαίνετε αγαπητοί φίλοι, η επανεγγραφή του είναι αδύνατη γιατί κατι τέτοια κομμάτια είναι μοναδικά.

    (Παίρνω ύφος ταλαιπωρημενου - απορημένου χρήστη) Αλήθεια σας λέω δεν έκανα τίποτα εγώ, ξαφνικά χάθηκαν όλα μόνα τους...Μάλλον φταίει η Τρίτη και 13, ή Ο Αλεξόπουλος που έγραψε σχόλιο (αμα τολμάς ξαναγράψε) ή κάποιος αγανακτισμένος μαθητής μου (τους εχω στην τσίτα)  ή ....(τώρα βγάζω το άχτι μου) ο διαχειριστής  των ιστολογίων, του site, ο θεός. Ξαναλέω οτι εγώ δεν έκανα τιποτα !!!.

    Το μάθημα που πήρα απο τα παραπάνω είναι ότι παίρνουμε backup ακόμη και στις δημοσιεύσεις του blog εφόσον περιέχουν υψηλά νοήματα που προκαλούν το φθόνο!!!

    Ελπίζοντας απο δω και πέρα να ασχολούμαι με αυτό που είχα πραγματικά πρόθεση, σας χαιρετώ και υπόσχομαι σύντομα να ανεβάσω κάποια χρήσιμα θέματα.

    (Οποιος ξαναπειράξει το blog μου και σβήσει δημοσεύσεις μου τον έφαγα !!!)

    (Τα ορθογραφικά λάθη οφείλονται στην απολύτως κατανοητή σύγχυση μου για την απώλεια που υπέστιν)
  12. Akladakis
    Το 2008 εκτός από τον νέο server, μου επιφύλασσε μια ακόμη ευχάριστη έκπληξη. (Ναι και ο server ευχάριστη έκπληξη ήταν γιατί δουλεύει πραγματικά καλά). Η έκπληξη αυτή ήταν ένα ταξίδι στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Seattle και στο Redmond στα κεντρικά της Microsoft με την ευκαιρία του Global MVP Summit που κάθε χρόνο γίνεται εκεί. Και μια κι εγώ πλέον ανήκω στην οικογένεια των MVPs μου δόθηκε η ευκαιρία να πάρω μέρος στην παγκόσμια αυτή συγκέντρωση.
    Οι εντυπώσεις που αποκόμισα ; Οι καλύτερες.
    Δόθηκε η ευκαιρία σε μένα και άλλους 4 έλληνες MVP (Τσούχλαρης, Παπίτσης, Καναβός, Πάντος) να ανταλλάξουμε απόψεις με 1800 άλλους συναδέλφους απ’ όλο τον κόσμο, να δούμε προϊόντα που θα κυκλοφορήσουν την επόμενη πενταετία και να συμμετέχουμε έστω και απειροελάχιστα στην τελική διαμόρφωση αυτών των προϊόντων. Εγώ προσωπικά παρακολούθησα την εξέλιξη του νέου Exchange Server 14 ο οποίος κινείται σε άλλο επίπεδο… Αλλά δυστυχώς δεσμεύομαι από υπογραφή NDA και δεν μπορώ να αποκαλύψω τίποτα ακόμη.
    Τα κεντρικά της MS είναι αχανή και εντυπωσιακά, το Seattle δεν έλεγε και τίποτα ιδιαίτερο, αλλά έτσι όπως είναι βροχερό και μουντό προφανώς είναι ιδανικός τόπος για να κλίνεσαι μέσα και να δουλεύεις.  
    Κάναμε γνωριμίες με MVP από όλες τις ηπείρους. Εδώ θέλω να καταγγείλω τον Αντρέα, τον αρχαιότερο MVP (ίσα με την ακρόπολη περίπου, πήγαινε στο συνέδριο από τότε που ο Bill φόραγε κοντά παντελόνια), και συγκεκριμένα να αποκαλύψω ότι γνώριζε όλες τις γυναίκες που συμμετείχαν στο συνέδριο. Όλων των εθνοτήτων. Τυχαίο; Ανατολικές, δυτικές, αμερικάνες, αφρικανές, ωραίες, άσχημες τις ήξερε όλες. Σκάνδαλοοοοο. Καλά μας σύστησε και κάνα δύο αδιάφορους για ξεκάρφωμα. Απορώ πως τον αφήνει η γυναίκα του να κυκλοφορεί.
    Βέβαια πρέπει να ομολογήσω ότι έγινε το πρότυπο μου, και έβαλα ως σκοπό να με καμαρώσω μια μέρα σε μια φωτό και γύρω όλο το γυναικείο δυναμικό των MVP.(Για φωτομοντάζ με βλέπω)
    Επισκεφτήκαμε το κατάστημα της MS στο Redmond, όπου όλα τα προϊόντα hardware,software κλπ. διατίθονταν σε απίστευτα χαμηλές τιμές. Δυστυχώς είχαμε όριο στις αγορές, γιατί αλλιώς προϊόντα που εδώ έχουν 500€ εκεί είχαν 50$. Το ίδιο βέβαια συνέβαινε και με τα είδη ρουχισμού στο Seattle. Επώνυμες μάρκες σε απίστευτες τιμές για τα δικά μας δεδομένα. Τα τιμήσαμε δεόντως και αυτά. Που να το φανταζότανε ο καραμήτρος ότι θα πήγαινε στο Αμέρικα και θα είχε στην τσέπη ισχυρό νόμισμα και θα έκανε αγορές.  
    Ειδική μνεία θα ήθελα να κάνω στον νέο CEO της MS τον Steve Ballmer (SteveB). Ο άνθρωπος είναι άπαιχτος. Τρομερός ομιλητής, απλός και προσιτός, μας είπε απίστευτα πράγματα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την εντύπωση που μου έκανε ο τρόπος του. Η έκπληξη 10πλασιάζεται αν αναλογιστείτε το τουπέ ενός CEO μιας μικρομεσαίας ελληνικής IT εταιρίας, που δεν καταδέχεται ούτε να σε κοιτάξει. Πέραν από τις θεωρίες συνωμοσίας για το «σατανικό» προφίλ της MS που μπορεί να πιστεύουν μερικοί, αποδεικνύεται τελικά ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο. Χαρισματικοί άνθρωποι πάντα κάνουν την διαφορά. (Αρκετά με το γλείψιμο) 
    Τα μόνα αρνητικά του ταξιδιού ήταν η εξευτελιστική διαδικασία έκδοσης ταξιδιωτικής βίζας (έπρεπε να βγάλω MasterCard), και ειδικά το τουπέ των ιδιωτικών ελλήνων σεκιουριτάδων στον έλεγχο εισόδου εξόδου.( Ο έλεγχος της πόρτας ήταν πάντα το δυνατό μας σημείο), το τεράστιο ταξίδι με μάλλον μικρά αεροπλάνα για τόσες ώρες και φυσικά το ροχαλητό του Παπίτση που δεν με άφηνε να κοιμηθώ (Η διαστρέβλωση της ιστορίας ήταν το δικό μου ταλέντο πάντα). 
    Ευχαριστώ όσους έκαναν αυτό το ταξίδι δυνατό, όσους με πρότειναν για MVP και φυσικά την οικογένεια μου, τους γονείς μου, τους συνεργάτες και λοιπούς συγγενείς.
  13. Akladakis
    Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της RC version των Windows 7, την οποία ακολούθησε και η πραγματικά φοβερή ανακοίνωση του “Windows XP Mode” που θα περιλαμβάνουν, διαβάσαμε διάφορα πολλές φορές αλληλοσυγκρουόμενα πράγματα σχετικά με τις δυνατότητες αυτού του χαρακτηριστικού. Όσοι από μας είχαν ακούσει και για το MED-V (μέρος του Microsoft Desktop Optimization Pack – MDOP) μπερδεύτηκαμε ακόμη περισσότερο, γιατί ο σκοπός και των δύο αυτών χαρακτηριστικών είναι να μπορούμε να τρέχουμε εφαρμογές από windows XP μέσα στα windows 7. Αυτό φάνηκε και σε σχετικές συζητήσεις που ακολούθησαν την δημοσίευση του χαρακτηριστικού απο το πάντα ενημερωμένο Ακη (afotakel)
    Εγώ επειδή “I am a pc” και μάλιστα τρέχω Windows 7 θα προσπαθήσω να ξεκαθαρίσω τα πράγματα. Οπότε έχωντας διαβάσει διάφορα links και πληροφορίες, σας παραθέτω την περίληψη σε ελληνική έκδοση.
    Το MED-V και το “Windows XP Mode” απευθύνονται δύο διαφορετικές κατηγορίες χρηστών και μάλιστα λύνουν διαφορετικά προβλήματα. Ειδικότερα:
    Το Windows XP Mode σχεδιάστηκε να υποστηρίζει χρήστες μικρών εταιριών που δεν έχουν κεντρική υποδομή διαχείρισης και θέλουν να χρησιμοποιούν εφαρμογές σχεδιασμένες για Windows XP στα νέα Windows 7 συστήματα τους. Θα είναι διαθέσιμο στα Windows 7 Professional and Windows 7 Ultimate. Στην RC έκδοση αποτελεί ξεχωριστό download.
    To “XP mode” στην ουσία βασίζεται στο Windows Virtual PC και θα βοηθά τους χρήστες να τρέχουν παλιές εφαρμογές μέσα στο περιβάλλον ενός virtual Windows XP από το start menu των Windows. Αυτό θα γίνεται χωρίς να αντιλαμβάνεται πραγματικά ο χρήστης την ύπαρξη του virtual αυτού λειτουργικού και χωρίς να του ζητείται να το ξεκινήσει, να έχει 2 διαφορετικές οθόνες ή άλλα περίεργα για τον απλό χρήστη πράγματα.
    Δηλαδή πατώντας το start κάποιος θα έχει πρόσβαση και στις εφαρμογές που βρίσκονται στα 7ρια αλλά και σε αυτές που στην ουσία έχουν εγκατασταθεί σε ένα virtual XP με SP3 που τρέχει στο background. To virtual image των XP (vhd) που θα δίνεται στο “XP Mode” δεν χρειάζεται κάποια εγκατάσταση λειτουργικού, αλλά ένας απλός wizard καθοδηγεί τον χρήστη σε κάποιες απαραίτητες αρχικές ρυθμίσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως παραμένει ένα virtual image και ο έμπειρος χρήστης μπορεί να το αντιμετωπίζει σαν τέτοιο.
    Κάλιο αργά παρά ποτές οι USB συσκευές υποστηρίζονται σε αυτό το νέο Windows Virtual PC το οποίο βασίζεται σε πυρήνα (core) με multi-threading support και αποτελεί ένα type II hypervisor στα Windows 7.
    Στην τελική έκδοση το “Windows XP Mode” θα διατίθεται προεγκατεστημένο σε νέα PCs από OEM αλλά θα συνεχίσει να υφίσταται και σαν ξεχωριστό download. Οπότε στις διαφωνίες αν το XP Mode θα είναι ενσωματωμένο ή ξεχωριστό η MS απαντάει : και τα δύο.
    Εδώ να προσθέσω πως αυτό το εικονικό Windows XP πού περιλαμβάνει το “XP Mode” δεν χρειάζεται άλλη άδεια λειτουργικού.
    Το Microsoft Enterprise Desktop Virtualization (MED-V) σχεδιάστηκε για IT Professionals και απευθύνεται σε μεγαλύτερους οργανισμούς.
    Στην ουσία παρέχει δυνατότητες κεντρικής διαχείρισης και εγκατάστασης μέσω πολιτικών, διαφόρων virtual images ανάλογα με τις ανάγκες των χρηστών, που μειώνουν το κόστος εγκατάστασης και χρήσης του virtual pc. Προφανώς η κεντρική αυτή διαχείριση γίνεται σε συνεργασία με τον προϊόν που κατεξοχήν έχει αυτό το ρόλο , το System Center Configuration Manager.
    Το Med-V δεν πουλιέται αυτόνομο ούτε είναι διαθέσιμο σε μεμονωμένους χρήστες αλλά είναι κομμάτι του Microsoft Desktop Optimization Pack (MDOP) το οποίο είναι λύση για εταιρίες με συγκεκριμένες συμφωνίες αδειοδότησης (software assurance).
    Ενδεικτικά αναφέρω ότι το App-V, το Advanced Group Policy Management κλπ είναι επίσης κομμάτια του MDOP. Περισσότερα σε επόμενο post.
    To MED-V v1 βασίζεται στο Microsoft Virtual PC 2007 και λύνει το πρόβλημα σε οργανισμούς που θέλουν να αναβαθμίσουν τις υποδομές τους από παλιότερα λειτουργικά σε Vista, χωρίς να υπάρχει η ανάγκης αναβάθμισης και των εφαρμογών.
    Το MED-V v2 θα προσθέσει υποστήριξη και για αναβάθμιση σε Windows 7 (ΠΡΟΣΟΧΗ και για 32 bit αλλά και για 64bit !!!!! ) και θα υποστηρίζει την χρήση Windows Virtual PC σε Windows 7.
    Μέσω του Med-V και λόγω της ειδικής αδειοδότησης μέσω της οποία το αγοράζει κανείς (software assurance), είναι δυνατή η χρήση μέχρι και τεσσάρων εικονικών λειτουργικών ανά pc (4 VM right).
    Το MED-V v2 beta θα είναι διαθέσιμο μέσα σε 90 μέρες μετά την γενική διάθεση της τελικής version των Windows 7.


    Ας ασχοληθούμε όμως λίγο και με την καρδιά του XP Mode, το νέο Windows Virtual PC και τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του. (Βαγγέλη διόρθωνε ότι λέω λάθος)
    1. USB Support –Αυτό τα λέει όλα. Οι χρήστες μπορούν να προσπελάσουν μέσω των guest λειτουργικών, usb συσκευές που είναι συνδεδεμένες με το host. Αυτό αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα όσων χρησιμοποιούσαν τις προηγούμενες version του virtual pc. Printers, Scanners, Flash Memory/Sticks, External Hard Disks και Digital Cameras δεν αποτελούν πλέον άβατο για τα guest os.
    2. Seamless Applications – Εγκατάσταση και εκτέλεση εφαρμογών που είναι στην ουσία εγκατεστημένες σε images που τρέχουν πάνω στο Windows Virtual PC απευθείας από το Windows 7 desktop, σαν να ήταν κανονικά εγκατεστημένες στο Windows 7. Αυτή είναι και η ουσία του “XP Mode”. Απλώς αυτό είναι δυνατόν και με οποιοδήποτε image δημιουργήσει ο χρήστης του Windows Virtual PC και όχι μόνο με το συγκεκριμένο που διατίθεται σαν μέρος του “XP Mode”
    3. Folder Integration μεταξύ Windows 7 και Windows Virtual PC– Παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης στο My documents, Pictures, Desktop, Music, Video του Host Windows 7 μέσα από τις εφαρμογές που τρέχουν στο virtual windows environment. Φυσικά αυτό ισχύει και για το Windows XP Mode
    4. Clipboard Sharing – Αντιγραφή δεδομένων μεταξύ του host Windows 7 και των Windows Virtual PC images.
    5. Printer Redirection – Είναι δυνατή η εκτύπωση μέσω των εικονικών pc, απευθείας στους φυσικούς printers του Host ακόμη και μέσω των Seamless Applications.
    Ελπίζω τα παραπάνω να βοήθησαν στην αποσαφήνιση του “XP Mode” και της διαφοράς με το Med-V. Πλέον ως μέλος του Springboard Series Technical Experts Panel θα προσπαθήσω να σας ενημερώνω για όλες τις εξελίξεις.
  14. Akladakis
    Παραδίδοντας για πολλοστή φορά ένα workshop με τίτλο "How to Deploy Windows 7" στο οποίο παρουσιάζονται εργαλεία της Microsoft που καθιστούν την εγκατάσταση λειτουργικού σε πολλές μηχανές , παιχνιδάκι, διαπιστώνω πως πολλοί συνάδελφοι βασανίζονται με παλιές και δύσχρηστες μεθόδους.

    Το workshop αυτό περιλαμβάνει την παρουσίαση command line εργαλείων αλλά και απλών wizard-based πλατφόρμων που στην πλειοψηφία τους είναι δωρεάν, τη στιγμή που όπως φαίνεται ο κόσμος έχει μείνει στην μέθοδο "πάρε το cd και τρέχα"

    Αποφάσισα λοιπόν να ξεκινήσω μια σειρά από posts που θα έχουν σαν θέμα την απλή παρουσίαση μεθόδων κεντρικής και μαζικής εγκατάστασης λειτουργικού και εφαρμογών.

    Σε γενικές γραμμές η φιλοσοφία είναι απλή. Χρησιμοποιώ ένα εργαλείο για να δημιουργήσω ένα image που θα αποτελεί το REFERENCE για την εγκατάσταση μου. Αυτό το reference image με κάποιο τρόπο το βάζω σε ένα pc, το τελειοποιώ και στην συνέχεια το κάνω deploy μαζικά σε όσους υπολογιστές θέλω.

    Αν και υπάρχουν παραπάνω τρόποι για τέτοιου είδους εγκατάσταση θα ξεκινήσω από το Microsoft Deployment Toolkit 2010 (MDT 2010) που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην version "update 1".

    Αυτό το εργαλείο θα το βρείτε εδω, αφού πρόκειται για free download. Παρακαλώ να κατεβάσετε και το documentation, αφού στην συνέχεια αυτών των άρθρων θα ασχοληθούμε πολύ με παραδείγματα που περιγράφονται εκεί. To μηχάνημα που θα φιλοξενήσει το MDT στη συνέχεια θα αποτελέσει τον deployment server του συστήματος σας. Έτσι, αν και μπορεί να μπει σε Windows 7 ή Windows Server 2003, Θα συνιστούσα ένα Windows 2008 R2 server.

    Το να είναι domain joined επίσης συνίσταται.

    Τώρα μόλις τελειώσει η εγκατάσταση θα σας ζητήσει να εγκαταστήσει και μια σειρά από έξτρα αλλά απαραίτητα εργαλεία.

    Πρόκειται για τα


    Windows Automated Installation Kit (WAIK). Για windows 7 και WS 2008 R2 θα το βρείτε εδώ
    Application Compatibility Toolkit
    MSXML 6.0
    Αφού τελειώσετε με την εγκατάσταση όλων των components είμαστε έτοιμοι.



    Έτοιμοι για ποιο πράγμα όμως?

    Ας δούμε λοιπόν λίγη θεωρία deployments για να ξέρουμε τι μπορούμε να κάνουμε.

    Σε ένα περιβάλλον IT θα κληθούμε να κάνουμε εγκαταστάσεις λειτουργικού σε πολλές περιπτώσεις. Θεωρώντας σαν αντικείμενο μας την εγκατάσταση windows 7 τις ομαδοποιώ παρακάτω :


    Εγκατάσταση σε νέο μηχάνημα. Bare Metal Installation.

    Αναβάθμιση παλιών συστημάτων σε νέα.

    Αν πρόκειται για αναβάθμιση από XP χρησιμοποιώντας το ίδιο hardware η διαδικασία καλείται Refresh
    Αν πρόκειται για αναβάθμιση από Vista σε 7, την καλούμαι Upgrade
    Αν πρόκειται για μεταφορά των συστημάτων σε νέο hardware την καλούμε Replace
    Όλα τα παραπάνω σενάρια γίνονται είτε μέσω δικτύου είτε δημιουργώντας media στο οποίο φορτώνουμε το Image.

    Αναλόγως της ευκολίας εγκατάστασης από την πλευρά του administrator, τις χωρίζουμε σε εγκαταστάσεις Lite Touch και Zero Touch.

    Το Lite Touch είναι αυτό που μπορούμε να κάνουμε με το MDT 2010. Θα ετοιμάσουμε δλδ μια αλληλουχία εργασιών (task sequence) και μέσω αυτής θα κάνουμε αυτόματο deployment λειτουργικού και εφαρμογών, αλλά σίγουρα θα χρειαστεί επέμβαση από πλευράς client για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία.

    Για το Zero Touch, δλδ για τελείως αυτοματοποιημένη εγκατάσταση χωρίς καμία επέμβαση από πλευράς client pc θα χρειαστούμε System Center Configuration Manager (SCCM) είτε , όπως πρόσφατα ανακοινώθηκε, τον συνδυασμό MDT 2010 και powershell.

    Για να κλείσουμε το πρώτο Post, να σημειώσουμε ότι σε οποιοδήποτε σενάριο αναβάθμισης ο στόχος μας είναι να καταλήξουμε σε ένα νέο σύστημα όπου ο χρήστης θα έχει όλα τα αρχεία και ρυθμίσεις του στα σωστά σημεία και τις εφαρμογές του, ώστε η μετάβαση να είναι όσο το δυνατόν, απροβλημάτιστη από την πλευρά του. Για να είναι δυνατόν αυτό θα πρέπει να γίνει σωστή προετοιμασία από την ομάδα που ασχολείται με την εγκατάσταση. Το MDT 2010 μπορεί να μας βοηθήσει 100% σε αυτό.
  15. Akladakis
    Πολλές φορές, όσοι από εμάς καλούμαστε να δώσουμε λύσεις σε εταιρίες με πολύ μικρό αριθμό εργαζομένων αλλά με μεγάλες απαιτήσεις, ερχόμαστε αντιμέτωποι με το δίλλημα, ποια έκδοση server να προτείνουμε. Διότι οι εν λόγω εταιρίες, ενώ θέλουν τα πάντα από πλευράς εφαρμογών και επιδόσεων, δεν είναι διατεθειμένες να διαθέσουν πολλά χρήματα για να τα αποκτήσουν, ούτε από πλευράς hardware και κυρίως από πλευράς software.
    Και αν για το hardware, όλο και κάτι οικονομικό μπορούσε να βρει κανείς, ήταν αντίθετο στην…ψυχολογία, στο φθηνό hardware να ζητάς από τον επιχειρηματία να βάλει ακριβότερο λειτουργικό. Ήρθε λοιπόν η Microsoft με τον Windows Server 2008 R2 Foundation, να δώσει λύση και στο οικονομικό και στο λειτουργικό και στο …ψυχολογικό.
    Η συγκεκριμένη έκδοση λοιπόν είναι κατάλληλη για επιχειρήσεις από 3 έως 15 άτομα, και για να ξεκινήσω από το σημαντικότερο, είναι πολύυυυυυ οικονομική, πάρα πολύ. Φθηνότερη από οποιοδήποτε hardware ευελπιστεί να φιλοξενεί server και φθηνότερη ακόμη και από εκδόσεις client software. Και πάει ακόμη καλύτερα αφού περιλαμβάνει στην ίδια χαμηλή τιμή και την χρήση από 15 users χωρίς την ανάγκη προμήθειας user cals.
    Και αφού ξεκινάει τόσο δυνατά, ας δούμε και τι άλλο μπορεί να κάνει.
    Πρόκειται για μία κανονικότατη έκδοση server με το γνώριμο περιβάλλον Windows, που μπορεί να αποτελέσει μια απλή και οικονομική υποδομή για τις εφαρμογές μικρών επιχειρήσεων και για κοινή χρήση πληροφοριών και πόρων. Δεν διατίθεται retail στο ράφι άλλα μόνο μέσω OEM, δηλαδή να είναι προεγκατεστημένη σε hardware με το οποίο πωλούνται μαζί.
    Μπορεί να αποτελέσει την καρδιά ενός συστήματος, αφού μπορεί να γίνει Domain Controller, Application Server, DNS, DHCP, Terminal Server, File και Printer server και να φιλοξενήσει οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη εφαρμογή, ERP, CRM, POS κλπ. Από πλευράς ρόλων το μόνο που δεν μπορεί να κάνει είναι να γίνει Hyper-V δλδ virtualization server. Και από πλευράς εκδόσεων δεν κυκλοφορεί σε core μορφή
     
    Ας δούμε, κάποιες προτάσεις για την χρήση του foundation server.
    1. Κεντρικός server μιας μικρής επιχείρησης όπου μπορεί να εγκατασταθεί domain και μία λογιστική εφαρμογή και να αποτελεί σημείο πρόσβασης της εταιρίας από το internet για remote users.
    2. File και Printing server και χρήση επιχειρηματικής εφαρμογής, π.χ. ενός μικρού ασφαλιστικού, λογιστικού ή άλλου γραφείου
    3. Διασύνδεση πολλών foundation servers με διάφορους ρόλους σε μια επιχείρηση που σταδιακά μεγαλώνει.
    4. Terminal Server για εμπορικές εφαρμογές, ERP, CΡM μίας μικρής επιχείρησης.
     
    Οι χρήσεις είναι ατελείωτες, αλλά φυσικά υπάρχουν και περιορισμοί, αφού ο σκοπός της συγκεκριμένης έκδοσης είναι να βοηθήσεις πραγματικά μικρές επιχειρήσεις και όχι να χρησιμοποιηθεί λάθος. Απο πλευράς hardware, θα πρέπει ο server να έχει μόνο ένα επεξεργαστή και μέχρι 8 GB RAM.
    Ο πρώτος περιορισμός του ίδιου του λειτουργικού είναι η αυστηρή χρήση από έως 15 χρήστες το πολύ.
    Και αυτό το 15 είναι το σημείο κλειδί που ελέγχεται σε πολλά σημεία. Το πρώτο σημείο ελέγχου είναι ότι δεν μπορούν να δημιουργηθούν παραπάνω από 15 χρήστες στο active directory ενός DC σε foundation. Φυσικά δεν προσμετρούνται οι χρήστες του συστήματος όπως administrator κλπ, αλλά μιλάμε για πραγματικό όριο και όχι για 15 ταυτόχρονους online χρήστες. Επιτρέπονται δηλαδή ακριβώς 15 user accounts στο active directory. Ο έλεγχος αυτός υπάρχει και στο όριο των συνδέσεων (smb, terminal κλπ) που μπορούν να γίνουν προς τον server αυτό, αφού δεν επιτρέπει παραπάνω από 45 τέτοιες. Στην 46η ενημερώνει ότι ο server είναι busy. Κατά μέσο όρο δλδ επιτρέπει 3 συνδέσεις ανά user κάτι που είναι υπεραρκετό για μία μικρή επιχείρηση.
    Και φυσικά δεν μπορεί να συμμετέχει σε Domain οργανισμού που στο AD υπάρχουν παραπάνω από 15 user accounts ακόμη κι αν ο DC είναι άλλη έκδοση. Και στα πλαίσια της προστασίας της ακριβούς χρήσης του, δεν μπορεί να είναι DC ενός child domain ενός forest, ούτε και να έχεις trust με άλλο μεγάλο domain. Αν το παραπάνω συμβεί, ο server θα κλήσει σε 10 ημέρες.
    Από πλευράς αδειοδότησης ο αριθμός 15 συνεχίζει να είναι όριο ως εξής. Οι 15 user accounts θα πρέπει να αντιστοιχούν σε 15 φυσικούς χρήστες, και όχι π.χ. να υπάρχουν χρήστες που να δουλεύουν σε βάρδιες με το ίδιο account. Αν όλα αυτά σας φαίνονται «ενοχλητικά» σκεφτείτε ότι ο σκοπός είναι να διαφυλαχθεί η εξαιρετικά χαμηλή τιμή για τις εταιρίες που όλοι οι παραπάνω περιορισμοί είναι άχρηστοι αφού έχουν από 3 έως 15 άτομα σαν προσωπικό. Για τις μεγαλύτερες εταιρίες υπάρχουν εκδόσεις και λύσεις που καλύπτουν τις ανάγκες τους.
    Να σημειωθεί επίσης ότι ο foundation δεν μπορεί από πλευράς άδειας, να είναι guest λειτουργικό σε Hyper-V. Αν δε η εταιρία αυξήσει τους χρήστες της, η υποδομή δεν πάει χαμένη, αφού η αναβάθμιση (upgrade) σε standard είναι απλή υπόθεση.
    Οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές hardware έχουν ήδη προτάσεις servers με προεγκατεστημένο τον Windows Server 2008 R2 Foundation.
    Και δεν ξέρω αν σας το είπα αλλά μιλάμε για πολύ φθηνή λύση.
  16. Akladakis
    Τελικά ποια συστήματα υποστηρίζει ο Hyper-V.

    Όπως έχω αναφέρει σε διάφορα post, ασχολούμαι συστηματικά να σηκώσω διάφορα λειτουργικά συστήματα παλιότερα και νεώτερα και μάλιστα διαφόρων κατασκευαστών σε hyper- V, το virtualization εργαλείο του Windows Server 2008. Πολλές δε από τις προσπάθειες μας δεν αφορούν νέες εγκαταστάσεις, αλλά Physical 2 Virtual μεταφορές (P2V) υπαρχόντων παλιών servers.

    Σε κάποιες περιπτώσεις τα καταφέρνουμε, σε άλλες πάλι έχουμε παταγώδη αποτυχία, ενώ σε κάποια άλλα έχουμε μερική…επιτυχία. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα NT 4.0. Ενώ τα σηκώσαμε κανονικά δεν έχουν δίκτυο. Μερική επιτυχία ή μερική αποτυχία, ανάλογα πως βλέπεις τα πράγματα.

    Δεν το βάζουμε κάτω όμως και δοκιμάζουμε διάφορα tricks και tips που βρίσκουμε ή ανακαλύπτουμε και μόνοι μας.

    Επίσημα βέβαια υπάρχει απάντηση και είναι η παρακάτω. Τα συστήματα που υποστηρίζονται από το hyper-v είναι τα εξής:

    Windows Server 2008 x64 (VM configured with 1-, 2-, or 4 virtual processors SMP)

    · Windows Server 2008 Standard x64

    · Windows Server 2008 Enterprise x64

    · Windows Server 2008 Datacenter x64

    · Windows Web Server 2008 x64

    · Windows Server 2008 Standard without Hyper-V x64

    · Windows Server 2008 Enterprise without Hyper-V x64

    · Windows Server 2008 Datacenter without Hyper-V x64

    Windows Server 2008 x86 (VM configured with 1-, 2-, or 4 virtual processors SMP)

    · Windows Server 2008 Standard x86

    · Windows Server 2008 Enterprise x86

    · Windows Server 2008 Datacenter x86

    · Windows Web Server 2008 x86

    · Windows Server 2008 Standard without Hyper-V x86

    · Windows Server 2008 Enterprise without Hyper-V x86

    · Windows Server 2008 Datacenter without Hyper-V x86

    Windows Server 2003 x86 (VMs configured with 1- or 2 virtual processors SMP only)

    · Windows Server 2003 Standard x86 Edition with Service Pack 2

    · Windows Server 2003 Enterprise x86 Edition with Service Pack 2

    · Windows Server 2003 Datacenter x86 Edition with Service Pack 2

    · Windows Server 2003 Web x86 Edition with Service Pack 2

    Windows Server 2003 x64 (VMs configured with 1- or 2- virtual processors only)

    · Windows Server 2003 Standard x64 Edition with Service Pack 2

    · Windows Server 2003 Enterprise x64 Edition with Service Pack 2

    · Windows Server 2003 Datacenter x64 Edition with Service Pack 2

    Windows Server 2000 (VMs configured with 1- virtual processors only)

    · Windows 2000 Server with Service Pack 4

    · Windows 2000 Advanced Server with Service Pack 4

    Other Operating Systems (VMs configured with 1- or 2- or 4-virtual processors only)

    · Windows HPC Server 2008

    Linux Distributions (VMs configured with 1 virtual processor only)

    · SUSE Linux Enterprise Server 10 with Service Pack 2 x86 Edition

    · SUSE Linux Enterprise Server 10 with Service Pack 2 x64 Edition

    · SUSE Linux Enterprise Server 10 with Service Pack 1 x86 Edition

    · SUSE Linux Enterprise Server 10 with Service Pack 1 x64 Edition

    Supported Client Operating Systems

    Windows Vista x86 (VMs configured with 1- or 2-virtual processors SMP only)

    · Windows Vista Business x86 Edition with Service Pack 1

    · Windows Vista Enterprise x86 Edition with Service Pack 1

    · Windows Vista Ultimate x86 Edition with Service Pack 1

    Windows Vista x64 (VMs configured with 1- or 2-virtual processors SMP only)

    · Windows Vista Business x64 Edition with Service Pack 1

    · Windows Vista Enterprise x64 Edition with Service Pack 1

    · Windows Vista Ultimate x64 Edition with Service Pack 1

    Windows XP Professional x86

    · Windows XP Professional x86 with Service Pack 3 (VMs configured with 1- or 2-virtual processors only) 

    · Windows XP Professional x86 with Service Pack 2 (VMs configured with 1-virtual processors only) 

    Windows XP Professional x64

    · Windows XP Professional x64 with Service Pack 2 (VMs configured with 1- or 2-virtual processors only) 

    Δώστε μεγάλη προσοχή στα service packs, π.χ. ο WS 2003 με SP1 δεν μπορεί να παίξει πλήρως σε hyper-v. Παρόλα αυτά είπαμε ότι δεν το βάζουμε κάτω και προσπαθούμε με διάφορους τρόπους να σηκώσουμε διάφορες εκδόσεις συστημάτων όπως UNIX κλπ.

    Ελπίζω ότι σύντομα θα έρθει βοήθεια και από τον κατασκευαστή, αφού αυτό που λείπει σε μερικές περιπτώσεις είναι ένας virtual driver μια κάρτας δικτύου για να γίνουμε ευτυχισμένοι.
    Περισσότερα μπορείτε να βρείτε εδώ
  17. Akladakis
    Αναδημοσίευση από το άρθρο μου στο netweek – special edition

    Δύο είναι τα ζητούμενα στο σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον, είτε αφορούν την δημιουργία data center είτε οποιαδήποτε άλλη επένδυση. Αυξημένη αποτελεσματικότητα με ταυτόχρονη μείωση του κόστους. Δύο αντικρουόμενες τάσεις, που φαινομενικά είναι δύσκολο να συνδυαστούν, αλλά ειδικά για τη δημιουργία ενός επιτυχημένου data center αυτό φαντάζει σχεδόν… μαγικό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως όποιος ασχολείται με data centers, έρχεται αντιμέτωπος με λύσεις γεμάτες με νέες τεχνολογίες, δράκους, φίδια και λίγα σύννεφα. Και αν τα σύννεφα είναι αποδεκτά, τα «φίδια» τα συναντάμε συχνότερα απ’ ότι θα θέλαμε!

    Αντί να σχεδιάζουμε ορθολογιστικά, βασισμένοι σε απαιτήσεις και προδιαγραφές, ακολουθούμε τάσεις και μόδες, υπερβάλλοντας ή υποτιμώντας, με μεθόδους διαχείρισης που εξαντλούν την εφευρετικότητα τους στο «κάνε eject το cd player για να εντοπίσω τον server μέσα στο χάος».

    Ανήσυχο πνεύμα κι εγώ, με σχετική εμπειρία στην υλοποίηση και υποστήριξη data centers, θέλω να συνεισφέρω με μερικές απλές και αποτελεσματικές προτάσεις που έχουν λίγα σύννεφα και λιγότερα μυθικά τέρατα. .

    Είναι λογικό πως η πρώτη και απαράβατη αρχή, πρέπει να είναι η αποτελεσματική χρήση των διαθέσιμων πόρων.

    Αναλογιστείτε πόσο αντίθετη σε αυτό είναι η συνήθης κατάσταση όπου μόνο το 20 % της υπολογιστικής ισχύoς ενός server χρησιμοποιείται, στο μεγαλύτερο μέρος του κύκλου ζωής του. Κάτι τέτοιο έχει επίπτωση στην ενέργεια που καταναλώνεται, στις απαιτήσεις για ψύξη, ακόμη και στον όγκο που καταλαμβάνει ένα data center, αφού συνεχώς συσσωρεύονται νέοι servers για κάθε νέα εφαρμογή. Λύση στο βασικό αυτό πρόβλημα των παραδοσιακών data centers δίνει το virtualization. Η χρήση του είναι πλέον «υποχρεωτική» για να πάρουμε την μέγιστη δυνατή απόδοση των servers και επιπλέον να απλοποιήσουμε την διαχείριση τους.

    H πρόταση της Microsoft για το server virtualization είναι o Windows Server 2008 R2 Hyper-V, ο hypervisor της επόμενης γενιάς, που έρχεται ενσωματωμένος χωρίς επιπλέον χρέωση, στο server λειτουργικό. Ο Hyper-V επιτρέπει την ενοποίηση πολλών ρόλων που τρέχουν σε ξεχωριστές εικονικές μηχανές (VM) σε ένα και μόνο φυσικό μηχάνημα. Ήδη οι κατασκευαστές επεξεργαστών έχουν προϊόντα που υποστηρίζουν αυτή τη τεχνολογία ειδικά αν βασίζεται στην τεχνολογία του Hypervisor.

    Μεταφέροντας εφαρμογές από φυσικές σε εικονικές μηχανές και ενοποιώντας τες σε κοινόχρηστα φυσικά μηχανήματα, τα virtualized data centers έχουν αποδοτικότερη χρήση πόρων όπως η CPU, η μνήμη, τα αποθηκευτικά μέσα, που στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική υπολειτουργούσαν. Η πρόταση του hyper-v είναι δοκιμασμένη σε τεράστια φορτία στα μεγάλα data centers της Microsoft, πάνω στον οποίο βασίζεται το Windows Azure και άλλες cloud applications (να τα σύννεφα). H ίδια εμπιστοσύνη περιβάλει το hyper-v και σε εκατοντάδες Ελληνικές επιχειρήσεις, που επέλεξαν το virtualization σαν βάση για τα data centers τους.

    Μια πρόσθετη ωφέλεια του virtualization είναι η αποτελεσματικότερη διαχείριση. Η δημιουργία και η μεταφορά στην παραγωγή μιας εικονικής μηχανής γίνεται σε ελάχιστο χρόνο, με ταυτόχρονη απλοποίηση της συντήρησης της.

    Η αποτελεσματικότητα της διαχείρισης ενός data center όμως, περνάει σε άλλο επίπεδο με την χρήση της σουίτας προϊόντων με την ονομασία Microsoft System Center. Το System Center επιτρέπει την διαχείριση τόσο των φυσικών όσο και των εικονικών μηχανών, μέσα από τα ίδια εργαλεία , χωρίς να περιορίζεται αποκλειστικά σε Microsoft τεχνολογίες. Τόσο το εργαλείο διαχείρισης εικονικών μηχανών (Virtual Machine Manager) όσο και αυτό της συνεχούς online παρακολούθησης όλης της υποδομής (Operations Manager) μπορούν να αλληλεπιδράσουν, διαχειριστούν και παρακολουθήσουν συστήματα διαφόρων κατασκευαστών, απαλλάσσοντας μας από την ανάγκη συντήρησης πολλών ξεχωριστών υποσυστημάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της συνδυασμένης δράσης των προϊόντων του System Center είναι το εξής: Ένα φυσικό μηχάνημα αρχίζει να εμφανίζει ενδείξεις υπέρβασης των δυνατοτήτων του. Αυτό γίνεται αντιληπτό από τον Operations Manager και ενημερώνει τον Virtual Machine Manage ο οποίος με τη σειρά του, έχοντας αξιολογήσει αυτόματα τον υπόλοιπο διαθέσιμο εξοπλισμό, μετακινεί με μηδενικό downtime και χωρίς διακοπή της παρεχόμενης υπηρεσίας τα εικονικά μηχανήματα στα κατάλληλα φυσικά.

    Τέλος πολλές φορές προκύπτει η ανάγκη αξιολόγησης ενός data center. Και σε αυτό το έργο, το System Center μπορεί να βοηθήσει με δυο επιπλέον εργαλεία. Το πρώτο είναι ο Capacity Planner που είναι σε θέση να δημιουργήσει ένα μοντέλο με προτάσεις τοπολογίας, υλικού και λογισμικού έχοντας αξιολογήσει την υπάρχουσα κατάσταση. Το δεύτερο εργαλείο είναι ο Configuration Manager , που μεταξύ πολλών άλλων δυνατοτήτων μπορεί να δώσει αναλυτικές πληροφορίες για την χρήση των διαθέσιμων πόρων και τους συνδυασμούς λογισμικού και υλικού ώστε να γίνει εκτίμηση της αποτελεσματικότητας τους. Ένα δυναμικό data center βασίζεται στην δυνατότητα μείωσης ή αύξησης της παρεχόμενης υπολογιστικής ισχύος ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες της επιχείρησης, χωρίς απώλειες, άμεσα και αποτελεσματικά και αυτό επιτυγχάνεται μόνο με εργαλεία που ελέγχουν κεντρικά την υποδομή όπως η σουίτα του System Center.

    Εφαρμόζοντας τα παραπάνω έχουμε μια σωστή βάση για ένα επιτυχημένο data center με χαμηλά κόστη, μείωση στην κατανάλωση ενέργειας συνεισφέροντας σε ένα καλύτερο περιβάλλον, αυξάνοντας ταυτόχρονα την αποτελεσματικότητα και την επιστροφή της επένδυσης (ROI).

    Αποτελεσματικοί, οικονομικοί και …πράσινοι.
  18. Akladakis
    Αφού αναλύσαμε σε επίπεδο γνωριμίας τα components του System Center 2012 στο προηγουμενο blogpost, ας ασχοληθούμε και με το licensing κομμάτι του, που πιστεύω ότι θα βρείτε ενδιαφέρον.
    Αυτό που έχει αλλάξει, σε οποιαδήποτε μορφή κι αν προμηθευτείτε το System Center, είναι ότι αυτό που πληρώνετε δεν είναι τίποτα άλλο από το φυσικό σύστημα που θέλετε να διαχειριστείτε.
    Δεν υπάρχει ανάγκη για αγορά Server διαχείρισης με ή χωρίς SQL όπως γινόταν στις προηγούμενες εκδόσεις. Οι κονσόλες διαχείρισης είναι δωρεάν. Και μαζί και η απαραίτητη SQL database για κάθε ένα από τα υποσυστήματα του.
    Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όσες κονσόλες θέλετε ανάλογα με τις ανάγκες αρχιτεκτονικής του datacenter σας.
    Από εδώ και πέρα θα διαχωρίσω την κατηγοριοποίηση σε Servers και Client λειτουργικά.
    Διαβάστε περισσότερα...
  19. Akladakis
    H Microsoft εδώ και λίγο καιρό δέχτηκε αναφορές για επιθέσεις βασιζόμενες στην εκμετάλλευση μιας αδυναμίας του Internet Explorer 7, που υπό κάποιες συνθήκες επιτρέπει την εκτέλεση κακόβουλου κώδικα. Η αδυναμία αυτή αποδείχτηκε οτι αφορά ακόμα και τις προηγούμενες εκδόσεις του explorer αλλά και την έκδοση 8 Beta, αν και δεν έχουν αναφερθεί επιθέσεις σε αυτές τις εκδόσεις.

    Οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να μειωθεί ο κίνδυνος βρίσκονται εδώ.

    Τα άσχημα νέα  όπως θα καταλάβετε είναι ότι δεν υπάρχει τεκμηριωμένη και σίγουρη λύση που να εξαφανίζει 100% τον κίνδυνο.

    Αλλά υπάρχουν και καλά νέα. Οι προτάσεις που αναφέρονται στο παραπάνω άρθρο (security advisory 961051) για μείωση του κινδύνου, επιτυγχάνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό χωρίς να είναι εξεζητημένες, και μάλιστα δεν αναφέρθηκαν επιθέσεις σε όσους τις έχουν εφαρμόσει. Μερικά από αυτά τα βήματα είναι η χρήση του IE 7 και 8 beta σε protected mode, η χρήση firewall, η συνεχής ενημέρωση του συστήματος μας με update κλπ., δηλαδή ενέργειες που έτσι κι αλλιώς θα έπρεπε να εφαρμόζουμε όλοι.

    Επίσης για άλλη μια φορά τονίζεται πως για περιήγηση στο Internet δεν χρησιμοποιούμε του servers και κυρίως δεν το κάνουμε χρησιμοποιώντας τον Domain Administrator Account.

    H Microsoft υπόσχεται συνεχή προσπάθεια για επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος μέχρι να βρεθεί τρόπος να το εξαλείψει εντελώς.

    Η μάχη μεταξύ των δυνάμεων του καλού και του κακού… συνεχίζεται. Μην χαλαρώνετε.

    UPDATE !!!! Σε μία μόλις ημέρα κυκλοφόρισε και το security update που διορθώνει το παραπάνω πρόβλημα !
  20. Akladakis
    Μετά την δημοσιότητα που έλαβε το bug του IE7, που μάλλον το είχαν όλες οι εκδόσεις, και του πιθανού κινδύνου που εμφανιζόταν για όσους το χρησιμοποιούσαν, να πέσουν θύματα παραβίασης των συστημάτων τους, η Microsoft έδωσε ακαριαία απάντηση με την ανακοίνωση ενός security update που διορθώνει το πρόβλημα οριστικά.
    Αυτό που δεν μπορώ να αξιολογήσω, είναι αν το πρόβλημα άξιζε τελικά την δημοσιότητα που πήρε και αν όντως ήταν χειρότερο ή πιο επικίνδυνο από οποιοδήποτε άλλο bug.
    Σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση, ο moderator του autoexec.gr, “δικός μας” Ανδρέας Τσούχλαρης, τον ρώτησαν και για αυτό το bug, σαν να μην είχαν ξανακούσει ότι αυτό απλά …συμβαίνει.
    Bug…happens
    Τα bugs συνοδεύουν κάθε πρόγραμμα και δεν είναι δυνατόν να εξαλειφτούν. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να έχουμε πάντα ενημερωμένα συστήματα, να λαμβάνουμε τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας αλλά και η χρήση του υπολογιστή και του διαδικτύου να γίνεται με τρόπο που να περιορίζει όλους τους κινδύνους από κάθε γνωστό ή ..άγνωστο bug.
    Συμβουλές για αυτό θα βρείτε σε πολλά μέρη αλλά και εδώ.
  21. Akladakis
    Ο Τίτλος του σημερινού post, τουλάχιστον κατά το ήμισυ αποτελούσε για τις τελευταίες ημέρες το πρόβλημα μου.
    Πιο συγκεκριμένα είχα υλοποιήσει μια ονειρική εγκατάσταση όπου ένας Windows Server 2008 64 bit είχε εγκατεστημένο Virtual Server 2005 (εν αναμονή του Hyper-V) και φιλοξενούσε έναν DC και έναν Exchange 2003 ως virtual machines.
    Ταυτόχρονα ένας DPM 2007 (Data Protection Manager) είχε αναλάβει την αδιάκοπή λήψη backup με την μέθοδο του online copy των virtual hard drives των virtual machines. Άλλωστε είναι ο μόνος που μπορεί να το κάνει. Μιλάμε για την υλοποίηση του ονείρου. State of the art και έτσι.
    Όμως ενώ τα virtual machines έπαιζαν πύραυλος, το Host (WS2008) ήταν αδύνατον να κάνει οτιδήποτε μέσο δικτύου. Ούτε μεταφορά δεδομένων από και προς αυτόν και κυρίως ήταν αδύνατη η λήψη replicas από τον DPM λόγω σχεδόν μηδενικής απόδοσης της κάρτας δικτύου.
    Ίδια κάρτα, έπαιζε τέλεια στα virtual και απαράδεκτα στο host. Οι πιο λιγόψυχοι τα έριξαν στον 2008. “Φιλαράκι μας φλόμωσες στο παραμύθι, ο 2008 είναι για τα μπάζα” είπε ο Βαγγέλης, και η αξιοπρέπεια μου καταρρακώθηκε. Να μην πω για τα υποτιμητικά βλέμματα των υπολοίπων σε μένα τον υπέρμαχο του νέου server.
    Είχα δοκιμάσει όλα τα γιατροσόφια, reset switch, εγγραφές μυστήριων ξορκιών στο registry, άλλαζα πρίζες, άλλαζα καλώδια, αλλά τίποτα. Αλλωστε τα virtual με 2003 server συνέχιζαν να έχουν τέλεια δικτυακή απόδοση.
    Ώσπου, στις 3 το βράδυ (καλά μπορεί και 1) το μάτι μου έπεσε σε κάτι παράπονα για μια άλλη κάρτα δικτύου και ένα χαρακτηριστικό που όπως έλεγαν την έκανε να παίζει άθλια. Μιλούσαν για το TCP offloading, και για το πόσο προβληματικό χαρακτηριστικό ήταν σε διάφορες κάρτες δικτύου.
    Κοίταξα τις δικές μου κάρτες (Broadcom BCM5708C NetXtreme II GigE) και είδα πως σε αυτές υπήρχε ενεργοποιημένο το IPV4 Large Send Offload. Η καρδιά μου σκίρτησε…(καλά το παράκανες εδώ λέει ο Βαγγέλης), το απενεργοποίησα, η κάρτα χάθηκε για λίγο (μαζί και η σύνδεση μου και άντε να τρέχεις νυχτιάτικα) αλλά επανήλθε. Και πως επανήλθε; Πύραυλος.
    Όλα λύθηκαν, το δίκτυο πετούσε και από τον Host. Ο DPM άρχισε να κοπιάρει Online τα 100 και βάλε GB των virtual machines. O Windows Server 2008, αποκαταστάθηκε, οι άπιστοι πείστηκαν (ναι καλά). Και ναι τώρα μπορώ να το πω. O virtual server 2005 παίζει απροβλημάτιστα στα 2008 και ο DPM κάνει την δουλειά του Τ Ε Λ Ε Ι Α. (Έχω υποσχεθεί να γράψω και για αυτόν). Ta virtual έπαιζαν τέλεια γιατί ο virtual driver της virtual κάρτας τους δεν είχε το σατανικό χαρακτηριστικό.
    Αδέλφια, κλείστε το Tcp Large Send Offload.
  22. Akladakis
    Καλημέρα σε όλους από το κρύο (σχεδόν χιονίζει) Βερολίνο. Φτάσαμε χτες Κυριακή με μία πολύ ωραία πτήση, και γεμίσαμε την πόλη με Ελληνικές φωνές. Όλες οι …platz αντηχούσαν ελληνικά. Είμαστε αρκετοί. Θα μετρηθούμε στο μεσημεριανό της Δευτέρας στα τραπέζια με τις Ελληνικές σημαίες. Οι έλληνες της "διασποράς" είναι και αυτοί εκεί. Επικοινωνήσαμε με όλους και θα βρεθούμε το συντομότερο δυνατόν.
    Μετά τον εγκλιματισμό, πήγαμε να γραφτούμε το event (2-3 τρένα αλλάξαμε μέχρι να θυμηθούμε τα σωστά). Σύντομη διαδικασία και γρήγορη εξυπηρέτηση.
    Συνάντηση με όλους τους έλληνες και ευρωπαίους φίλους έξω από το Messe (ο χώρος του event). Σύντομες συζητήσεις και αμέσως φεύγουμε για το MCT Dinner, που διοργανώνει ο γνωστός Ron Bekeelaar. Εκεί κι αν βρήκαμε γνωστούς. Sorlov, Bethany, Tibi, Dobrea, Bodo, Anders, Marco και πολύ άλλοι. Σουηδοί, Γερμανοί, Εγγλέζοι, Βέλγοι, Ελβετοί, Ρουμάνοι, Ολλανδοί.
    Είναι προφανές ότι η ελληνική αποστολή MCTs είναι πολύ δυνατή, ήμασταν 6 (Κελαιδίτης, Κατζέλης, Καψαλάκης, Μαρκέλης, Σπανουγάκης, Κλαδάκης) και ο Γιώργος Θρασυβούλου από την Κύπρο. Συζητήσαμε για το MCT Europe και το επόμενο ευρωπαϊκό event , που εμείς προσπαθούμε να έρθει στην Ελλάδα. Θα αποφασιστεί στο επόμενο board meeting, εδώ στο Βερολίνο την Πέμπτη. Συζητήσαμε και για την ένταξη της Κύπρου στο MCT Europe.
    Εδώ τελείωσε η -1 μέρα, και είμαστε έτοιμοι για την πρώτη ημέρα του κανονικού event. Μείνετε συντονισμένοι για τα νέα από το πεδίο της μάχης !.
    Cloud power και …βλέπουμε.
  23. Akladakis
    Πρόσφατα σε μία εγκατάσταση, ο administrator παρατήρησε πως ο DNS server (WS 2008 SP2) ενώ είχε ρυθμιστεί να χρησιμοποιεί forwarders και να μην αναζητά μόνος του name resolution στα root hints*, κάποιες στιγμές παρουσίαζε …δυναμικό χαρακτήρα και αγνοούσε τις ρυθμίσεις.
    Δηλαδή έστελνε dns queries στα root hints παρά την …απαγόρευση.
    Ρίχνοντας μια ματιά στις ρυθμίσεις του DNS αυτού τόσο από το γραφικό περιβάλλον όσο και από την dnscmd όλα ήταν όπως έπρεπε ρυθμισμένα.

    Δηλαδή υπήρχαν forwarders και το check box “Use root hints if no forwarders are available” δεν ήταν επιλεγμένο, ακριβώς όπως φαίνεται στην εικόνα.
    Παρόλαυτα τα δικτυακά traces ήταν αδιάψευστα. Ο DNS χρησιμοποιούσε root hints.
    Όλη η ομάδα που ασχολούνταν με το θέμα, έψαχνε λύση οπότε και βρέθηκε το παρακάτω KB
    “Toggling the "Use root hints if no forwarders are available" Checkbox Results in the Opposite Behavior in Windows Server 2008 DNS Manager Snap-in”
    Σε αυτό περιέγραφε το πρόβλημα, και ανέφερε την ύπαρξη ενός bug που θα λυθεί με το SP3 του WS 2008 πλέον.
    Τι bug είναι αυτό? Ένα ορθογραφικό bug…
    Στην ουσία το check box “Use root hints if no forwarders are available” λειτουργεί ανάποδα από ότι γράφει. Η μη επιλογή του επιτρέπει την χρήση root hints…
    “A code defect in the Windows Server 2008 SP1 (RTM) and Service Pack 2 version of Dnsmgmt.msc causes the DNS service to use the opposite behavior than the Use root hints if no forwarders are available checkbox in the DNS Manager snap-in
    This problem is scheduled be fixed in Windows Server 2008 Service Pack 3.”
    Θα μου πείτε, σιγά το θέμα και τι κακό παθαίνεις αν συμβαίνει αυτό? Κακό δεν παθαίνεις απλά υπάρχει δικτυακή κίνηση χωρίς λόγο και κυρίως χωρίς να επιθυμείς να υπάρχει.
    Προσοχή λοιπόν, και αναμονή για το SP3.
    *root hints: DNS root hints contain host information that is needed to resolve names outside of the authoritative DNS domains. It contains names and addresses of the root DNS servers.
  24. Akladakis
    Remote Apps και App-V. Δύο προϊόντα που σίγουρα αλλάζουν τον τρόπο που μέχρι τώρα μοιράζαμε τις εφαρμογές στους τελικούς χρήστες.

    Αυτοματοποιούν όλη την διαδικασία απο την αρχική εγκατάσταση των εφαρμογών μέχρις τις ενημερώσεις και απόσυρση τους. και ενώ είναι διαφορετικές τεχνολογίες και μπορούν να επιλεγούν ξεχωριστά, ο συνδυασμός τους οδηγεί σε απίστευτες δυνατότητες.

    Είναι εκπληκτικά απλά στη χρήση, τόσο που το μόνο που χρειάζεται για να τα χρησιμοποιήσουμε είναι απλά η αλλαγή …της νοοτροπίας μας, αναφορικά με τις παραδοσιακές μεθόδους (παίρνω το cd και τρέχω κλπ)

    Αναλυτική παρουσίαση των δύο αυτών μεθόδων-προϊόντων θα βρείτε στο live meeting που επιμελήθηκα και περιλαμβάνει τόσο εξήγηση του τι περιλαμβάνουν αλλά και demo που πιστεύω ότι θα βρείτε χρήσιμο.

    Αυτό το live meeting αλλά και μία σειρά από παρουσιάσεις και demo άλλων ομιλητών θα βρείτε στο site www.techdays.gr


  25. Akladakis
    Κυρίες και κύριοι απο τις 18/7/2007 η οικογένεια μου αυξήθηκε κατά ένα μέλος.
    Η μικρή Σταματία που έχει γενέθλια μαζί με την μαμά της αποτελεί πλέον το δεύτερο καμάρι μας, μετά τον πρωτότοκο Ηλία βέβαια για να μην έχουμε παρεξηγήσεις.

    3 κιλά κούκλα, η οποία αποτελεί το δεύτερο απο τα τρία βήματα, που συνολικά απαιτούνται για να θέσουμε υποψηφιότητα για απόκτηση περιπτέρου στον Πειραιά σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης !!!

    Αντε γιατί με την πληροφορική δεν βλέπουμε προκοπή.

    Με την ευκαιρία της γέννησης πήρα και μια ωραία άδεια, με 'εικονικό' σκοπό να βοηθήσω στις πρώτες μέρες μετά τη γέννα. Στην πραγματικότητα δεν κάνω και πολλά πράγματα εκτός απο κανένα γάλα, οπότε βρήκα την ευκαιρία και προετοιμάζομαι λίγο καλύτερα για τις νέες πιστοποιήσεις στα Vista και φυσικά δοκιμάζω τον Server 2008. (Καλά καλά...έχω δει και όλα τα επεισόδια των 4400 και lost)
×
×
  • Create New...