Jump to content
  • entries
    194
  • comments
    292
  • views
    77070

Δημιουργήστε ταχύτατα VHDs με το WIM2VHD


spanougakis

542 views

 Share

Όταν κυκλοφόρησαν τα Windows Vista και είδαμε ότι έχουμε απαλλαγεί από εκείνον τον φάκελο με τα ατελείωτα cabs αρχεία, χαρήκαμε διότι είχαμε στα χέρια μας τα νέα wim αρχεία, τα οποία δεν είναι παρά μόνο sysprepped images. Όταν μάλιστα μπήκε στο παιχνίδι και το virtualization, αρχίσαμε να κάνουμε πονηρές σκέψεις: θα μπορούσαμε να πάρουμε ένα wim αρχείο και να το μετατρέψουμε σε vhd??

Αρχικά η απάντηση ήταν αρνητική. Τώρα όμως, έχουμε τον ελβετικό σουγιά που ονομάζεται ImageX και η νέα έκδοσή του μας επιτρέπει να κάνουμε ακριβώς αυτό: ταχύτατη δημιουργία ενός vhd αρχείου με βάση το install.wim αρχείο από το DVD της εγκατάστασης.

Κάποιος λοιπόν στην Microsoft έφτιαξε και το κατάλληλο εργαλείο που τα συνδυάζει όλα αυτά και λέγεται WIM2VHD. Σε αυτό το εργαλείο είχε αναφερθεί και ο Απόστολος εδώ, αλλά δεν πολυδώσαμε σημασία τότε.

Τα υλικά της συνταγής:

1. Windows Automated Installation Kit (WAIK) για Windows 7 ή Windows Server 2008 R2, θα το βρείτε εδώ: http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=696dd665-9f76-4177-a811-39c26d3b3b34&displaylang=en

Είναι μεγάλο download, αλλά στην πράξη χρειαζόμαστε μόνο το ImageX.

2. WIM2VHD, θα το βρείτε εδώ: http://code.msdn.microsoft.com/wim2vhd

3. Το DVD εγκατάστασης του λειτουργικού, θα χρειαστείτε το install.wim μόνο, θα το βρείτε στο συρτάρι σας.

Αφού τα έχουμε όλα, τρέχουμε την εντολή:

cscript WIM2VHD.wsf /wim:g:\sources\install.wim /sku:1

υποθέτοντας φυσικά ότι το γράμμα G: είναι το DVD εγκατάστασης, ή τέλος πάντων το σημείο στο οποίο έχετε το install.wim αρχείο.

Η διαδικασία θα σας δημιουργήσει ένα vhd αρχείο default μεγέθους 40 GB. Φυσικά με optional παραμέτρους μπορείτε να καθορίσετε που θέλετε να δημιουργηθεί το vhd αρχείο, αλλά να καθορίσετε και το μέγεθός του, όπως έκανα εγώ στο παρακάτω παράδειγμα:

cscript wim2vhd.wsf /wim:g:\wim2vhd\install.wim /sku:1 /vhd:g:\wim2vhd\test.vhd /size:10000

Εάν η διαδικασία δεν βρει το ImageX και το bcdboot.exe σας προτείνει είτε να εγκαταστήσετε το WAIK που μάλλον δεν έχετε, ή απλά να πάρετε αυτά τα δύο αρχεία από κάποιον άλλο υπολογιστή που έχει το WAIK εγκατεστημένο.

Πολλά άλλα τέτοια virtualization μεζεδάκια θα έχετε την ευκαιρία να δείτε και να ακούσετε στο Hyper-V Workshop που έχουμε διοργανώσει μέχρι τώρα με μεγάλη συμμετοχή.

 Share

1 Comment


Recommended Comments

PingBack απόhttp://topsy.com/autoexec.gr/blogs/thessalonikiitpros/archive/2010/08/31/vhds-wim2vhd.aspx?utm_source=pingback&utm_campaign=L2

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...