Jump to content
  • entries
    48
  • comments
    124
  • views
    25682

Πραγματικό P2V


Akladakis

1348 views

 Share

Τον τελευταίο καιρό, ασχολούμαι με ένα θέμα, που ακούω απο πολλούς να έχει επιλυθεί, αλλά διάφορα πειράματα που δοκίμαζα δεν στέφονταν πάντα με επιτυχία.

Ακόμη και όσα ήταν επιτυχημένα απαιτούσαν πολύ κόπο και "κίνδυνο" για να γίνουν.

Αναφέρομαι στην μεταφορά μίας πραγματικής (Physical) εγκατάστασης σε virtual machine, που να παίζει σε Windows 2005 Virtual Server.

Μετά την τελευταία ήττα με το VSMT (δείτε το προηγούμενο άρθρο) στράφηκα σε ένα προιόν, το οποίο υποσχόταν να κάνει Physical 2 Virtual μεταφορά. Αυτό το προιόν το είχα δοκιμάσει στο παρελθόν για ανάλογο σκοπό όχι και με τόσο μεγάλη επιτυχία, κυρίως λογω παρενεργειών που προκαλούσε στα μηχανήματα που το εγκαθηστούσα. Οι παρενέργειες ξεκινούσαν απο απλές δυσλειτουργίες μέχρι απαγόρευση στην πρόσβαση των κοινόχρηστων φακέλων.

Το προιόν που αναφέρομαι είναι το Acronis® True Image Echo Server®   (build 8.018) το οποίο δοκιμάστηκε στην trial έκδοση του, και με τα τελευταία χαρακτηριστικά που συγκεντρώνει, φαίνεται να έχει ξεπεράσει όλες τις παιδικές ασθένειες και να λειτουργεί τέλεια.

Αφορμή για την συγκεκριμένη επιτυχή δοκιμή στάθηκε η συνεργασία μου με έναν νέο και πολλά υποσχόμενο (κατηγορίας ΙΚΠ για να μην ξεχνιώμαστε) administrator τον Γιώργο Ιντζέ, ο οποίος έφερε σε πέρας όλα τα απαιτούμενα πειράματα, κάνωντας Virtual μια σειρά απο physical servers,μεταξύ των οποίων υπήρχε Dοmain Controller και Exchange Server με διάφορα συστήματα επεξεργαστών και δίσκων. Και όλα λειτούργησαν τέλεια, σοβαρά μιλάω...

Ο Γιώργος ανήκει στην κατηγορία εκείνων που κάηκαν απο τον χυλό και τώρα φυσάνε και το γιαούρτι απο πλευράς backup, και μαζί έχουμε υλοποιήσει ένα σύνθετο και παράλληλα πολύ ασφαλές (ελπίζω) σύστημα backup στην εταιρία που εργάζεται. Το νέο αυτό όπλο στην φαρέτρα μας, πιστεύω ότι θα κάνει ακόμη πιο ασφαλή την λειτουργία της, αφού τώρα θα μπορούμε να δοκιμάζουμε σενάρια καταστροφών και να ελέγχουμε την ποιότητα των backup που λαμβάνονται. Τέλος θα μπορούμε να αντικαταστήσουμε άμεσα σε μεγάλη ανάγκη έναν φυσικό server που καταστράφηκε με έναν απο τους virtual που δημιουργήσαμε με το image του.

Παρακάτω παραθέτω σύντομες οδηγίες γραμμένες απο τον Γιώργο, για την χρήση του εργαλείου:

Εγκατάσταση του Acronis® True Image Echo Server® στον server που μας ενδιαφέρει. Επανεκκίνηση του Server. Εκκίνηση του Acronis και επιλογη του task Backup.

Επιλεγουμε τα Partition που θα πάρουμε το image τους.

Καλό είναι η επιλογή και η διαδικασία να γίνεται ανά partition και όχι όλου του δίσκου μαζί.(αν ο δισκος είναι μεγαλοπός αυτό επιβάλλεται)

Επιλέγουμε destination disk (φυσικά διαφορετικό δίσκο από εκείνο που θέλουμε το image)Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας παράγεται το image.tib file το οποίο και μετατρέπουμε με το Convert Backup to Virtual Disk σε VHD file.

Οπότε επιλέγουμε το επιθυμητό .tib file (είπαμε αυτό είναι το image του partition που επιλέξαμε) και με την επιλογή Microsoft Virtual PC (άσχετα που θα το βάλουμε σε Virtual Server) το μετρέπουμε σε VHD.

Στο τέλος της διαδικασίας θα έχουμε τόσους VHD δίσκους όσα τα partitions.To system partition θα είναι ο system virtual disk (από όπου θα γίνεται και η εκκίνηση του virtual machine)Τα υπόλοιπα partition θα είναι ανεξάρτητοι virtual δίσκοι.

Δημιουργούμε ένα νέο virtual machine και τα .vhd που έχουμε παράξει τα ενσωματώνουμε στο virtual machine ως SCSI disks με την βοήθεια της κονσόλας του Virtual Server 2005 R2 SP1 ( εννοώ την VMRC+ που είναι free και την κάνουμε download απο microsoft)

Με την εκκίνηση του virtual machine αλλάζουμε το disk name του κάθε virtual δίσκου με το αντίστοιχο όνομα κάθε partition του φυσικού μηχανήματος.

Και είμαστε έτοιμοι!!!

 Share

6 Comments


Recommended Comments

Και όμως δουλεύει. Συγχαρητήρια στην Acronis.

 

Δοκιμάστηκε με Virtual PC 2007 και Image απο Win2003 Server και όλα δούλεψαν τέλεια. Θα δοκιμαστεί και με Virtual Server με Exchange ή Domain Controller (δεν πιστεύω πως θα υπάρξει πρόβλημα, απλά για επιβεβαίωση) και θα επανέλθω με εντυπώσεις.

Αρχικά ενθουσιάστηκα όταν έμαθα οτι μπορεί η νέα έκδοση του Acronis να κάνει convert σε virtual, στην συνέχεια εντυπωσιάστηκα όταν είδα τελικά πόσο απλό είναι (μέχρι και το όνομα του δεύτερου partition έβγαλε ίδιο όταν έβαλα το .vhd που είχα κάνει convert). Τελικά μάλλον θα τρελαθώ όταν αρχίσω να μετατρέπω όλους τους Servers των πελατών σε virtual.

 

Μπράβο στην ομάδα για το ωραίο άρθρο και τις σωστές πληροφορίες.

'Ηδη αρχίζει και φεύγει το άγχος του disaster recovery.

 

Viva Virtual

Link to comment

Καλησπέρα.

 

Καταρχήν θα ήθελα από την μεριά μου να συγχαρώ τους συγγραφείς του άρθρου, μετά από επικοινωνία που είχα με τον συγγραφέα, θα δοκιμάσω την λύση άμεσα, στην παραγωγή, και είμαι σίγουρος ότι θα δουλέψει, γιατί έχει επενδυθεί από τους συγγραφείς του άρθρου χρόνος, κόπος και «πίεση» πάνω στην παραγωγή και σε Labs.

 

Με περιμενουν ενα καρο PCs που πρεπει να γινουν VMs!! και με το VSMT απλως δεν εβγαινε ακρη ποτε!!!

 

Παΐδια ότι και να πω θα είναι λίγο, thanks!!

 

Link to comment

Παιδιά το Acronis Image Server Echo είναι ότι καλύτερο έχω δουλέψει τα τελευταία χρονιά (και είναι πολλά)

 

Έχω κάνει Convert τα περισσότερα μηχανήματα στην εταιρία που εργάζομαι σε Virtual επίσης εκτός απο Windows έχω κάνει Convert Red Hat Linux 9 με επιτυχία

Link to comment

Κατά καιρούς έχουν αναφερθεί οι συνήθεις ύποπτοι μέσα εδώ στο forum για την δυνατότητα μετατροπής ενός

Link to comment

PingBack απόhttp://systemplus.wordpress.com/2008/12/11/physical-to-virtual-%cf%83%cf%84%ce%b7-%cf%80%cf%81%ce%ac%ce%be%ce%b7/

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...