Jump to content
  • entries
    194
  • comments
    292
  • views
    77174

Windows 8 Server, νέα κόλπα και λειτουργίες


spanougakis

345 views

 Share

Μετά τις επιδείξεις και τα demos στην BUILD, δεν υπάρχει πια NDA για κάποιες λειτουργίες και χαρακτηριστικά του νέου Server 8, οπότε είναι ενδιαφέρον να δούμε τις εκπλήξεις (ευχάριστες) που κρύβει ο νέος Server. Ξεκινάμε λοιπόν με….

Μέγεθος, αξιοπιστία, διαχείριση

Μυρίζει cloud από παντού. Ακούστηκε ότι υπάρχουν βελτιώσεις στον IIS ώστε να μπορεί να φιλοξενεί έναν …σκασμό από websites, αλλά και το νέο format αρχείων VHDX που μπορούν να φτάσουν σε μεγαλύτερο μέγεθος από τα 2 Terra που είχαμε μέχρι τώρα. Η μαγική λέξη είναι multi-tenancy, που θα την ακούτε αρκετά συχνά από εδώ και πέρα. Καινούρια προσέγγιση σε ότι αφορά το high availability, νέος Server Manager που μας δείχνει κάποιες πονηρές λειτουργίες, όπως το εύκολο και φτηνό teaming με κάρτες δικτύου, αλλά και το Hyper-V replication, όπου για πλάκα στέλνουμε ένα virtual machine στον διπλανό server.

Η τάση της Microsoft εδώ και κάποιο καιρό είναι να μας πείσει ότι πλέον διαχειριζόμαστε services και όχι ανεξάρτητους servers, για αυτό με τα έτοιμα 2300 powershell cmdlets μπορούμε να κάνουμε τα πάντα σε 100 servers ταυτόχρονα. Αντίστοιχη εικόνα έχουμε και από τον Server Manager, όπου αναφέρει την δυνατότητα δημιουργίας Server Groups, ώστε να τους διαχειριζόμαστε πιο αποτελεματικά.

winserver8manager.jpg

(Εικόνα από το WinRumors)

Server Core… αλλά με γραφικό περιβάλλον?

Δουλεύετε κανονικά στο γνωστό περιβάλλον του Server Core, αλλά αν εκνευριστείτε από εκείνη την εντολή των … 5 γραμμών που την γράφετε λάθος, πατάτε τον διακόπτη και έχετε Server Manager με γραφικό περιβάλλον για να κάνετε την δουλειά σας.

Και ο Server Manager με …. Metro!

w8srv_install18

(Εικόνα από Neowin.net)

server8_1

Προς το παρόν δεν έχουμε την δυνατότητα εξαγωγής του Powershell κώδικα από τον Server Manager, όπως γίνεται από την κονσόλα του Exchange 2010, ή και τώρα πια από το Active Directory Administrative Center (ναι, επιτέλους γίνεται). Πολύ καλό όμως είναι το χαρακτηριστικό το οποίο σας επιτρέπει να αγνοήσετε μόνιμα error messages στον Event Viewer, όπως πχ. εκείνο το μήνυμα για τον εξωτερικό time server ή για τον printer driver σε κάποιο terminal session. Έχουμε εμπεδώσει το error, δεν θέλουμε να το βλέπουμε συνέχεια.

DNSSEC με υποστήριξη για NSEC3, αφού μελλοντικά οι ζώνες μας θα πρέπει να έχουν ψηφιακή υπογραφή και το NSEC3 δεν υποστηριζόταν στον Windows Server 2008 R2 και στο DNS.

Δώστε DHCP Failover Clustering στον λαό. Φτηνό, εύκολο και πρακτικό. Και φυσικά δεν χρειάζεται SAN!

DirectAccess με ένα κλικ. Τώρα μπορείτε να το αποκτήσετε και εσείς στο δίκτυό σας, χωρίς να χρειάζεται να γίνετε αλκοολικοί για να το κάνετε να παίξει, ακόμα και αν δεν έχετε IPv6 σεταρισμένο, φροντίζει για όλα.

IP Address Management με νέο εργαλείο για να ξέρετε τι σας γίνεται με τις στατικές IP που βάζετε στους servers. Δουλεύει με network discovery τεχνολογίες.

Active Directory σε άλλο επίπεδο

DCPROMO εξ’ αποστάσεως, για να μην ξενιτεύεστε εσείς που έχετε πολλές γεωγραφικές τοποθεσίες, ο Server Manager φροντίζει για εσάς. Μπορείτε επίσης τώρα πια να κάνετε τους DC σας virtual άφοβα, ακόμα να παίζετε και με snapshots, χωρίς τον φόβο των lingering objects και του USN Rollback. Το λειτουργικό αντιλαμβάνεται πλεόν σε τι υποδομή βρίσκεται και φροντίζει για την σωστή λειτουργία. Μπορείτε επίσης να κλωνοποιήσετε άφοβα τους DC σας, μια καταπληκτική ευκαιρία να στήσετε ένα lab που θα είναι…. πιστό αντίγραφο της υποδομής της εταιρίας σας.

Ανέφερα πριν ότι έχουμε βελτιώσεις στο Active Directory Administrative Center, το οποίο μέχρι τώρα δεν μπορούσε να κάνει ότι και το Active Directory Users & Computers. Τώρα πια υπάρχει μέχρι και το AD Recycle Bin με γραφικό περιβάλλον, για όσους βαριούνται να γράφουν powershell cmdlets για να επαναφέρουν το user account του Διευθύνοντα Συμβούλου που έσβησαν κατά λάθος…

Dynamic Access Control (DAC)

Εδώ σοβαρεύει η κατάσταση, καθώς φεύγουμε από το παραδοσιακό μοντέλο των permissions με users και groups και ασχολούμαστε πλέον με tags στα αντικείμενα του Active Directory, τα οποία φυσικά υπάρχουν εδώ και αρκετό καιρό, αλλά δεν τα χρησιμοποιούσαμε.

Το σενάριο έχει ως εξής: θέλω κάποια συγκεκριμένα αρχεία να είναι προσβάσιμα μόνο από τους εργαζόμενους που δουλεύουν στον 3ο όροφο μιας εταιρίας, αλλά ταυτόχρονα να είναι προσβάσιμα μόνο από συγκεκριμένα workstations που τα θεωρώ secure.

Για να παίξει το σενάριο χρειάζεται τουλάχιστον ένας Windows 8 DC και ένας Windows 8 File Server, επιτρέποντάς μας να δημιουργήσουμε πολύπλοκα σενάρια πρόσβασης σε αρχεία. Ίσως στις μικρές εταιρίες να μην έχει τόσο εφαρμογή, αλλά στις μεγαλύτερες που σήμερα έχουν περισσότερα groups από ότι χρήστες, θα είναι ένας νέος τρόπος εφαρμογής permissions. Τα κλασσικά permissions θα συνεχίσουν να δουλεύουν, αλλά θα έχουμε την δυνατότητα να εφαρμόσουμε DAC. Και επειδή μια σμπαθέστατη συναδελφος θα ρωτήσει τι functional level χρειαζόμαστε για το DAC, ΔΕΝ θα χρειάζεται το WS8 functional level.

Το ερώτημα είναι “ποιος θα κάνει όλο αυτό το tagging?” Θα υπάρχει τρόπος χρησιμοποιώντας conditions, ώστε τα αρχεία μας να κατηγοριοποιούνται αυτόματα.

 

Hyper-V σε File Server? Πολύ έξυπνο. Αποθηκεύστε τα VHD σε έναν file server και πείτε στους Hyper-V Servers πού βρίσκεται το VHD. Έχετε έτσι ένα φτηνό failover σύστημα, αρκεί όλα τα συστατικά να είναι Windows Server 8 και να έχουν το νέο δικτυακό πρωτόκολλο SMB 2.2. Και φυσικά μην ξεχνάτε το Hyper-V replication που μεταφέρει το Virtual Machine από τον ένα Hyper-V στον διπλανό με μια απλή IP σύνδεση.

Φυσικά το γνωστό Failover Clustering με CSVs υπάρχει, ενώ τώρα έχουμε την δυνατότητα να συμπεριλάβουμε και file server shares. Ακούσαμε επίσης ότι βελτιώνεται και το Single Instance Store, με καλύτερες και αποτελεσματικές δυνατότητες De-Duplication.

Η μόνη απορία που έχω είναι αν τελικά θα έχουμε Standard και Enteprise εκδόσεις, αλλά και τι θα περιλαμβάνεται μέσα στην “φτηνή” Standard έκδοση….

Φυσικά όσοι παρακολουθείτε από εδώ και πέρα μαζί μου σεμινάρια σε Windows Server 2008 R2, θα έχουμε και αρκετό περιεχόμενο για τον Windows 8 Server, ότι τουλάχιστον δεν καλύπτεται από NDA, ώστε να κάνουμε τις συγκρίσεις άμεσα μέσα στο μάθημα.

 Share

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...