Jump to content

Admin

  • entries
    124
  • comments
    78
  • views
    34844

Single Item Recovery: Όχι πλέον restore από backup!


i-away

686 views

 Share

 

To Single Item Recovery είναι ένα “κρυφό” feature του  Exchange 2010 που ανήκει στο Exchange 2010’s Native Data Protection concept και μας επιτρέπει προστασία mailboxes χωρίς την ανάγκη ύπαρξης κάποιου Volume Shadow Copy Service (VSS) backup. Η συγκεκριμένη δυνατότητα υπήρχε και στις προηγούμενες εκδόσεις του Exchange και ήταν γνωστό ως dumpster , στον 2010 όπως θα δούμε έχει βελτιωθεί αισθητά αποκτώντας νέες δυνατότητες και λειτουργίες.

Για όσους δεν θυμούνται την λειτουργία του dumpster όταν ο χρήστης έσβηνε ένα mail χωρίς shift+delete αυτό πήγαινε στον Deleted Items folder όταν αυτός γινόταν purge το mail εξαφανιζόταν τελέιως απο το mailbox του χρήστη. Παρόλα αυτά ο χρήστης μπορούσε να το επανακτήσει μέσα σε ένα χρονικό διάστημα που οριζόταν απο τον administrator.

Ο χρήστης μπορούσε να το επανακτήσει απο τον Recover Deleted Items folder. Τα μειονεκτήματα αυτής της διαδικασίας ήταν ότι το μέγεθος του dumpster δεν μετρούσε το συνολικό mailbox size και δεν μεταφερόταν κατά την διαδικασία mailbox move ( όπως πχ σε exchange migration ).

Το κύριο χαρακτηριστικό του Single Item Recovery είναι ο Recoverable Items folder ο οποίος δεν είναι ορατός στους χρήστες μέσω του Outlook. Μπορούμε να δούμε τα περιεχόμενα του μέσω του MFCMapi tool. Όπως βλέπουμε απαρτίζεται απο 3 υποφακέλους.

pic1.jpg?psid=1

 

 

Ακολουθώντας την ίδια διαδικασία διαγραφής μηνύματος βλέπουμε ότι το μήνυμα ακολουθεί την ίδια διαδρομή με το χρήστη να μπορεί να επαναφέρει τα μηνύματα. Η διαφορά έγκειται στο ότι αν ο χρήστης αδειάσει τον Recover Deleted Items folder τα μηνύματα μεταφέρονται στον Purges sub-folder όπου και παραμένουν αόρατα απο τον χρήστη , εμφανίζονται όμως κανονικά σε κάποιον που έχει τον ρόλο του compliance officer καθώς είναι και indexed αλλά και  discoverable και επίσης μεταφέρονται κατά την διαδικασία του mailbox move. Τα μηνύματα διαγράφονται τελείως μόλις περάσει το deleted item retention period ή το mailbox έχει τεθεί σε Legal Hold.

Το Single Item Recovery εμφανίζεται και στον  Mailbox Role Requirements Calculator επηρεάζοντας μάλιστα δραματικά τα μεγέθη των βάσεων ανάλογα με τις παραμέτρους που θα χρησιμοποιήσουμε.

Απο default δεν είναι ενεργοποιημένο στον Exchange 2010 και ενεργοποιείται με την Set-Mailbox mailboxname –SingleItemRecoveryEnabled $true και όπως μας προείδοποιεί χρειάζεται μέχρι και 60 λεπτά για να ενεργοποιηθεί.

Με την ανανεωμένο αυτό feature μειώνουμε κατά πολύ τον χρόνο ανάκτησης ενός μόνο χαμένου μηνύματος χωρίς να ανατρέχουμε σε point-in-time backups.

 Share

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...