Jump to content
  • entries
    26
  • comments
    17
  • views
    20670

Server 8 Lunch and learn Part 4 : Super File Services in 8 Storage Spaces , Deduplication ,File Management Tasks


giotis

969 views

 Share

Αφού τελείωσα και τη βασική υποδομή με το Domain και το DNS/DHCP μπορώ πλέον να προχωρήσω στην εγκατάσταση και ενός File Server.

Στον Windows Server 8 υπάρχουν αρκετές αλλαγές στο κομμάτι του File Sharing. Εκτός από το Dynamic Access Control που έγραψα στο άρθρο που θα βρείτε σε αυτό το σύνδεσμο υπάρχει και το Storage Spaces καθώς και μερικές άλλες νέες δυνατότητες.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν! Έχω φτιάξει μια μηχανή με τα γνωστά χαρακτηριστικά όπως και στους υπόλοιπους Servers απλά πρόσθεσα 3 δίσκους. Ο DHCP μου έχει δώσει IP και μπορώ να βάλω τον Server στο Domain. Θα επιλέξω το όνομα FS8 για αυτόν.

Με την εκκίνηση του Add Roles απλά διαλέγουμε το ρόλο του File Server και εκεί τις ανάλογες ρυθμίσεις.

addroles.png

 

adfeat.png

addrolesinstall.png

fileservicesoverview.png

Μόλις τελειώσει η εγκατάσταση και μπούμε στο File Services θα παρατηρήσουμε την επιλογή Storage Pools. Το Storage Pools είναι μια νέα τεχνική διαχείρισης δίσκων στον Windows Server 8. Μέσα από αυτή τη δυνατότητα μπορούμε να διαχειριστούμε τους δίσκους μας σαν να είχαμε κάποιο Storage. Μπορούμε να φτιάξουμε ένα Storage Pool με δύο δίσκους  ή και παραπάνω .Μέχρι και Hot Spare μπορούμε να έχουμε .

Θα διαλέξω  λοιπόν το New Storage Pool με δεξί κλικ και θα πατήσω Next στο μάγο

newstoragepool1.png

Πρέπει να διαλέξουμε ένα νέο όνομα για το Storage Pool

newstoragepool3.png

Και τους δίσκους που θα συμμετέχουν. Εδώ διαλέγω τους 2 πρώτους δίσκους και αφήνω τον τρίτο για άλλη χρήση. Θα παρατηρήσετε στις επιλογές Data Store για να συμμετέχει ο δίσκος, Manual για χειροκίνητες προσθήκη και Hot Spare αν θέλουμε να υπάρχει δίσκος για αντικατάσταση καποιου χαλασμένου.

newstoragepool4.png

Στη σύνοψη των επιλογών θα ενημερωθώ για το όνομα και το συνολικό μέγεθος ακριβώς σαν να είχα Storage.

newstoragepool5.png

 

Η δημιουργία του Pool όμως δεν αρκεί . Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα Storage Space. Τι είναι το Storage Space ; Το Storage Space είναι μια περιοχή στους δίσκους η οποία μπορεί να φιλοξενήσει δεδομένα. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν τα γνωστά Raid μοντέλα. Raid0 ,Raid1,Raid5.

Διαλέγουμε λοιπόν το Storage Space και με δεξί κλικ New Virtual Disk

addvirtualdisk1.png

Ο μάγος μας ενημερώνει για το τι είναι ακριβώς το Virtual Disk και πατάμε Next.

addvirtualdisk2.png

Διαλέγουμε το Server και το Storage Pool

addvirtualdisk3.png

Δίνουμε ένα όνομα για αυτό το Virtual Disk

addvirtualdisk4.png

Και φτάνουμε στις επιλογές του τύπου του Virtual Disk. Εδώ μπορούμε να διαλέξουμε το Raid. Θα διαλέξω Raid1 γιατί θέλω ασφάλεια.

addvirtualdisk5.png

Στην επόμενη επιλογή διαλέγουμε το μέγεθος. Εδώ υπάρχει ένα Bug καθώς είμαστε ακόμη στη Beta και δεν απεικονίζεται σωστά το μέγεθος. Ξέρω όμως πως συνολικά μπορώ να έχω 127 Gigabyte και το συμπληρώνω.

addvirtualdisk6.png

Στο Confimation απλά πατάτε Create.

Με το Virtual Disk στη θέση του πρέπει να περάσω ένα Partition ένα Volume στο Server για να μπορέσω να χρησιμοποιήσω τον δίσκο.Περνάω στην επόμενη επιλογή, το Volumes.

Πατάω δεξί κλικ πάνω στο κενό και New Volume

newvolume1.png

Ο μάγος μας ενημερώνει για το τι πρόκειται να συμβεί.

newvolume2.png

Στην επόμενη σελίδα διαλέγουμε που  θέλουμε να δημιουργήσουμε το νέο Volume. Θα διαλέξω το Disk4 το οποίο περιλαμβάνεται στο υποσύστημα Storage Spaces και το Virtual Disk που έχω ονομάσει UserDataDisk.

newvolume3.png

Το γνωστό θέμα με την ένδειξη της χωρητικότητας. Απλά θα διαλέξω όλο το χώρο.

newvolume4.png

Θα χρειαστώ και ένα γράμμα για το νέο δίσκο.

Καθώς και τον τύπο αρχείων. Θα τα αφήσω όπως τα προτείνει ο μάγος.

newvolume5.png

newvolume6.png

Και θα πέσω πάνω σε μια πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή. Data Deduplication. Με το Data Deduplication μπορώ να αποθηκεύσω τεράστιες ποσότητες δεδομένων χρησιμοποιώντας μόνο ένα μικρό κομμάτι στο δίσκο. Πώς γίνετε αυτό; Ο Server ελέγχει τα κομμάτια του αρχείου για ομοιότητες και δημιουργεί συνδέσμους έτσι ώστε να κρατιούνται μόνο οι αλλαγές στο κάθε ένα από αυτά. Κοιτάξτε την εικόνα για να καταλάβετε καλύτερα πως ακριβώς δουλεύει. Θα το επιλέξω και θα βάλω μια τιμή 0 ημέρες για τα αρχεία έτσι ώστε να βελτιστοποιεί όλα τα αρχεία από σήμερα κιόλλας.

sept2011windowsserverti.jpg

newvolume7.png

Το μόνο που απομένει είναι να πατήσω Create.

newvolume8.png

Αυτό ήταν μέσα σε 20 λεπτά έχω όλες τις λειτουργίες ενός πανάκριβου Storage χωρίς να έχω καν Raid Controller. Έστησα ένα Raid1 Volume με Data Deduplication χωρίς να δώσω Cent!!!!

Μερικές χρήσιμες εντολές Powershell για το Deduplication:

Import-Module Deduplication για να φορτώσετε το Module του Deduplication

Enable-DedupVolume για να ενεργοποιήσετε το Deduplication σε ένα Volume. Δεν μπορείτε να το ενεργοποιήσετε στο System Volume εκει που έχετε κάνει εγκατάσταση τα Windows.

Set-DedupVolume -MinimumFileAgeDays 0 Για να δώσετε ορισμό ημερών. Δηλαδή πόσο πίσω θα κοιτάει ο Server στα αρχεία. Αν θέλετε να τα ελέγχει όλα διαλέγετε 0.

Start-DedupJob –Type Optimization Για να ξεκινήσει η διαδικασία

Get-DedupJob Για να δείτε πόσο απομένει για να ολοκληρωθεί η βελτιστοποίηση

Get-DedupStatus Για να δείτε πόσο βελτιστοποίηση έχει γίνει στο Volume

Start-DedupJob -Volume -Type Unoptimization Για να επαναφέρετε τα αρχεία στην αρχική τους μορφή.

 

Πρέπει όμως και οι χρήστες να έχουν πρόσβαση στο φάκελο. Και επειδή συνήθως οι κοινόχρηστοι φάκελοι καταλήγουν με πολλά αρχειά που είναι παλιά και δε χρησιμοποιούνται θα ενεργοποιήσω και μια νέα δυνατότητα. Το File Management Tasks. Με το File Management Tasks μπορώ να διαχειρίστώ τα παλιά αρχεία και να τα μεταφέρω αυτόματα σε κάποιον άλλο φάκελο προς αρχειοθέτηση.

Καταρχήν θα κάνω κοινή χρήση το Volume που έφτιαξα για τους χρήστες απο το Shares

Εκει θα διαλέξω το New Share Wizard και το SMB Advanced για προχωρημένες επιλογές.

share1.png

Στην επόμενη επιλογή θα διαλέξω το δίσκο U:

share2b.png

Θα δώσω ένα όνομα για το κοινόχρηστο στοιχείο. Προσέξτε πως δεν θα μου κάνει κοινή χρήση όλο το δίσκο αλλά θα φτιάξει ένα νέο φάκελο Shares και θα το προσθέσει μέσα εκει.

share3.png 

Στην επόμενη σελίδα συναντάμε ενδιαφέροντα πράγματα. Access Based Enumeration ,έτσι ώστε αν ο χρήστης δεν έχει δικαίωμα να ανοίξει κάποιο αρχείο να μην του το δείξει καν. To allow caching of share για να μπορούν οι χρήστες να αποθηκεύουν τοπικά αντίγραφα στο Offline Files και η επιλογή BranchCache για πιο γρήγορη πρόσβαση. Αν κάποιος χρήστης ανοίξει αυτό το αρχείο ,το BranchCache θα το αποθηκεύσει οπότε ο δεύτερος χρήστης θα το πάρει απο την Cache. Και το Encrypt Data Access , που θα κρυπτογραφήσει τα δεδομένα κατά τη μεταφορά προς το χρήστη. Μια πολύ σημαντική επιλογή κατ'εμε για όσους θέλουν αυξημένη ασφάλεια εύκολα.

share4o.png

Στις επιλογές της πρόσβασης δε θα διαλέξω κάτι τώρα αλλά στην επόμενη επιλογή θα τσεκάρω το User Data που θα ορίσει τη χρήση του φακέλλου για να τον διαχειριστώ από το Classification αργότερα.

share5.png

Δε θα αλλάξω άλλες επιλογές και θα δημιουργήσω το φάκελο.

Περνάω στο File Server Resource Manager απο το Servers και δεξί κλικ στο FS8

class1.png

Εκει πάω στο File Management Tasks και με δεξι κλικ φτιάχνω ένα καινούργιο

class2f.png

Στο όνομα θα ονομάσω το Task FileExpiration

class3u.png

Στο Scope θα διαλέξω το User Data και θα συμπληρώσει ο Server τους φακέλους με αυτή την ιδιότητα. Μπορείτε να δημιουργήσετε και δικές σας περιγραφές χρήσης από το Classification Properties->Folder Usage.

class4.png

Στο Action θέλω να κάνει File Expiration και τα αρχεία που θα βρίσκει με τη χρήση συνθηκών να μεταφέρονται στο φάκελο C:\expired όπου μετά μπορώ να τα πάρω Backup.

class5.png

Στο Notification και στο Reports δεν θα επιλέξω κάτι. Δε με ενδιαφέρει να ενημερωθώ , παρόλα αυτά μπορείτε να επιλέξετε να σας στέλνει E-mail ή να γράφει μια αναφορά κάπου για το τι αρχεία θα επηρεαστούν.

Θα διαλέξω στο Condition όλα τα αρχεία που δεν έχουν ανοιχτεί τις τελευταίες 180 ημέρες. Εδώ θα μπορούσατε να βάλετε και ποια αρχεία θέλετε να έλεγχει και αν θέλετε και κάποια άλλη πληροφορία απο το Classification αν έχετε δημιουργήσει δικές σας.

class6.png

Στο Schedule θα διαλέξω να τρέχει καθημερινά

class7.png

 

Αυτό ήταν ο File Server μου είναι στημένος με τις βασικές λειτουργίες του File Server!

 

 Share

1 Comment


Recommended Comments

Guest Anonymous

Posted

Μετά από την εγκατάσταση των File Services θα εξετάσουμε άλλον ένα ρόλο που είναι αρκετά σημαντικός στην

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...