Jump to content

Admin

  • entries
    124
  • comments
    78
  • views
    34829

Αξίζει να κάνουμε Offline Defrag??


i-away

655 views

 Share

’Οπως όλοι γνωρίζουμε το Online defrag είναι μια διαδικασία που εκτελείται συνεχώς στον Exchange Server. Τι γίνεται όμως με το offline defrag? Πρέπει να γίνεται? και αν ναι πότε?.

Το offline defrag όπως όλοι ξέρουμε γίνεται με την εντολή eseutil /d. Το θέμα είναι όπως ανέφερα παραπάνω αξίζει το downtime που απαιτείται?

Το σημείο αναφοράς μας είναι το event id: 1221.

Event Type: Information

Event Source: MSExchangeIS Mailbox Store

Event Category: General

Event ID: 1221

Date: 24/10/2011

Time: 18:36:16

User: N/A

Computer: EX01

Description: The database “First Storage Group\Mailbox Store (EX01)” has 8 gigabytes of free space after online defragmentation has terminated.

Ας εξηγήσουμε όμως τι πραγματικά συνέβη: Καθώς ο Exchange πραγματοποιούσε το καθημερινό routine maintenance του. Έσβησε όλα τα data που είχαν περάσει το delete threshold. Ο χώρος λοιπόν που έμεινε στην βάση μετά την διαγραφή ονομάζεται “white space”. Το “white space” χρησιμοποιείται απο τον Exchange, προτού αυτός προχωρήσει σε φυσική επέκταση της βάσης. Το παραπάνω σημαίνει ότι παρόλο που εμείς στον φυσικό δίσκο βλέπουμε το .edb αρχείο πχ στα 400GB τα actual data του μπορεί να είναι 280 GB. Τα υπόλοιπα GB θα χρησιμοποιηθούν απο τον Exchange καθώς μεγαλώνει η βάση μας χωρίς να απαιτείται επέκταση σε φυσικό επίπεδο.

Bέβαια είναι καλό κατά τακτά χρονικά διαστήματα να κάνουμε και Offline defrag στην βάση μας έτσι ώστε να εκμεταλευόμαστε καλύτερα και τον φυσικό χώρο του δίσκου μας.

Βέβαια πολλοί θα παρατηρήσετε ότι το event id 1221 δεν δείχνει πάντα τον ίδιο αριθμό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ροή των mail δεν είναι σταθερή και έτσι υπάρχει αυξομείωση τόσο στο white space όσο και στο Usable space της βάσης.

Μπορούμε να δούμε το λογικό μέγεθος της βάσης με την εντολή eseutil /ms έχοντας πάντα το store offline. Συγκρίνοντας το με το φυσικό μέγεθος στον δίσκο έχουμε μια καλή ιδέα για το μέγεθος και την χρησιμοποίηση της βάσης μας.

 

 Share

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...