Jump to content
  • entries
    91
  • comments
    177
  • views
    3273

Τι σου είναι το marketing...


atsouch

800 views

 Share

Από τη μια η Apple που ότι και να κάνει είναι στο απυρόβλητο. Μέσα σε ένα μήνα περίπου έχουν συμβεί τα απίστευτα και περνάνε απαλά λες και δεν τρέχει τίποτα.

Πρώτα το πρόβλημα στην υπηρεσία .mac/mobileme. Για όσους δεν ξέρουν, το .mac ήταν μια υπηρεσία τύπου hotmail ή gmail με μεγάλη χωρητικότητα αλλά με χρέωση $100 κάθε χρόνο (καλό ε;) και με μια παρουσίαση μέσα από το MacOS περίπου σα να έπρεπε να έχεις τέτοιο account υποχρεωτικά για να παίξεις με κάποια features (ακόμη καλύτερο ε; αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία). Τέλος πάντων, πολλοί χρήστες Mac πλήρωναν (και πληρώνουν) ένα τέτοιο χαράτσι για email και τώρα με το iPhone είπαν στην Apple να τα πάρουν και από τους υπόλοιπους (που πήραν τηλέφωνο αλλά δεν έχουν πάρει Mac) αλλάζοντας την υπηρεσία σε MobileMe. Στην πράξη είναι η ίδια υπηρεσία αλλά με νέο όνομα συν την υποστήριξη του iPhone. (παρένθεση: η υπηρεσία είναι προσβάσιμη από τους email clients και από web) Με την αλλαγή όμως (δεν μπορώ να φανταστώ τι έκαναν και αν κρέμασαν τους υπεύθυνους) χάθηκε εντελώς η πρόσβαση στους λογαριασμούς των χρηστών από τις 18 μέχρι τις 25 Ιούλη (μια ολόκληρη εβδομάδα χωρίς email – θα μπορούσατε να επιζήσετε;) και όταν επανήλθε το σύστημα έλειπαν τα μηνύματά τους! Καταπληκτικό; Ακόμη πιο καταπληκτικό είναι το downplay του marketing της Apple: μόνο το 1% (οπότε δεν ξέρεις αν το έχεις πάθει μόνο εσύ ο γκαντέμης ή όλοι οι υπόλοιποι) που ήταν residential users (όλως τυχαίως το κακό χτύπησε μόνο νοικοκυρές και παιδάκια και κανέναν επαγγελματία ή επιχείρηση!) και τα χαμένα emails ήταν μόνο 10% (πάλι ένα μικρό νουμεράκι ώστε να μην ξέρουμε τι έχει χαθεί). Το καταπληκτικότερο είναι ότι η Apple είχε «εξαφανίσει» την φόρμα υποστήριξης από το site της (τι να απαντήσει και σε πόσους;) και η ανακοίνωσή της έγινε διακριτικά στις 21/7 όταν πλέον πήρε μεγάλη έκταση το θέμα στα fora της από εξαγριωμένους πελάτες που δεν ήξεραν τι παίζεται και κανένας δεν ήταν προσβάσιμος για απάντηση. Σκέφτεστε να γινόταν κάτι τέτοιο στο hotmail ακόμη και αν είναι δωρεάν; Να κλείσει η Microsoft τώρα! (Η google μάλλον θα την γλύτωνε)

Τώρα με την συνέντευξη του Jobs στην Wall Street Journal αποδέχεται ότι έχουν ενσωματώσει στο iPhone έναν «διακόπτη» που μπορεί να ενεργοποιηθεί από αυτούς (από απόσταση φυσικά και εν αγνοία σας) και να καθαρίσει τα iPhones από «κακό» λογισμικό (ότι ορίζει η Apple σαν κακό λογισμικό). Τον κώδικα τον βρήκε ένας developer (είδατε γιατί ο steve δεν ήθελε να γράφουν άλλοι software για τα μηχανάκια του;). Το καλύτερο σχόλιο που διάβασα λέει: «I'm sure most of the "faithful" won't care, which will make it fun to watch when a hacker decides to exploit the switch.» Αν ανακάλυπταν κάτι τέτοιο στα Windows ή στα Windows Mobile θα γινόταν επανάσταση.

Δεν ακουμπάω θέματα όπως το να κάνεις update στο iTunes και να σου κατεβάζει το Safari ή να εγκαθιστά control applets τύπου MobileMe preferences για να ρυθμίσεις το iTunes. Αυτά δεν τα βλέπουν οι υπηρεσίες που κυνηγούν τις κακές εταιρείες...

Από την άλλη η Microsoft που ότι και να κάνει παραμένει "evil empire". Προσπαθεί η άμοιρη να πείσει τον κόσμο για τα καλά των Vista (προσωπικά το μόνο αρνητικό που βλέπω είναι λίγη εκπαίδευση που χρειάζεται ο "παλιός" χρήστης των XP για να προσαρμοστεί - εννοείται ότι δεν βάζουμε Vista στο παλιό Pentium III που κάθεται - σ'αυτό βάλτε Ubuntu για να παίξετε) και ο κόσμος την κοροϊδεύει. Αργά, με προβλήματα, δεν έχει drivers, δεν τρέχουν οι εφαρμογές κλπ. Προσπερνώ ότι όλα αυτά ισχύουν μόνο για περιπτώσεις χρηστών που είχαν τα ίδια προβλήματα και με τα XP και θα τα έχουν και με τα Windows 7 (ας βάλουν και αυτοί Ubuntu που έχει drivers για ότι κινέζικο κυκλοφορεί στην αγορά και παίζει και το Crysis). Απολαύστε το καταπληκτικό site του Mojave Experiment με τους έκπληκτους χρήστες διαφόρων λειτουργικών που πίστευαν ότι αυτά που τους έδειχναν ήταν λειτουργίες από επόμενες εκδόσεις των Windows και θα τις ήθελαν πάρα πολύ. Στην πραγματικότητα ήταν όλα τμήματα των Vista. Οι φάτσες τους είναι απίστευτες όταν το συνειδητοποιούν. Really?

 Share

3 Comments


Recommended Comments

Όπως ακριβώς το είπες: marketing. Η καλή εποχή της Apple έχει περάσει εδώ και μια 10ετία, όταν το Mac ήταν απροβλημάτιστο και δούλευε. Τώρα που τα Mac έχουν γίνει PC, δεν θα έπαιρνα Mac, δεν υπάρχει λόγος.

Link to comment

Κι εγώ που θέλω να είμαι trendy δλδ, πως με καλύπτει η MS?

ΟΛΕΣ οι ωραίες γυναίκες στις ταινίες του Holywood έχουν mac laptops, και παντα το δουλεύουν χωρίς ρεύμα λόγω προφανώς της αιώνιας μπαταρίας. Αυτές λέτε να μην ξέρουν? Εχει τέτοια μηχανήματα η evil empire? Τόσο λεπτά, και τόσο άσπρα ?

Ασε που δεν κατάλαβα που είναι το κακό σε αυτά που αναφέρεις. Οταν δεν έχεις email για μία εβδομάδα, έρχεσε πιο κοντά με τους φίλους σου. Αντίθετα όταν βγαίνει συνέχεια ένα εκνευριστικό παράθυρο μπροστά σου (UAC) προκειται προφανώς για την συντέλεια του πολιτισμού όπως τον έχουμε γνωρίσει.

Οποτε παρακαλώ να λείπουν αυτά τα εγκαθετα άρθρα.

Link to comment

Δεν τα γράφω αυτά για να μην πάρει ο κόσμος Mac ή για να μην βάλει Linux. Ίσα ίσα που χωρίς αυτά η Microsoft θα είχε βολευτεί σε ένα λειτουργικό που παίζει κουτσά στραβά και δεν θα είχαμε καμία σοβαρή εξέλιξη. Ο ανταγωνισμός πρέπει να υπάρχει σε κάθε χώρο γιατί βελτιώνει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες. Αλλά δεν μπορεί ότι γίνεται από τη μια πλευρά να είναι στραβό κακό και ανάποδο με τελικό σκοπό το άδειασμα της τσέπης μας και ότι γίνεται από την άλλη να είναι επαναστατικό για το καλό της ανθρωπότητας κόντρα στο κακό και "τσάμπα".

 

Πάντως εγώ θα ήθελα πολύ να δουλεύω στο Mozilla Foundation όπου μερικές δεκάδες άτομα (αφού οι υπόλοιποι από το σπίτι γράφουν για την πλάκα τους - και καλά κάνουν αν μπορούν) μοιράζονται την χρηματοδότηση των εκατομυρίων από την Google. Έτσι είναι τα κοινωφελή ιδρύματα και στην Ελλάδα...

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...