Jump to content
  • entries
    57
  • comments
    28
  • views
    30744

10 απλοί τρόποι να κάνετε “Kill” ένα IT Project!


Theofanis.Giotis

1070 views

 Share

10 απλοί τρόποι να κάνετε “Kill” ένα IT Project!
perfect-project.jpg<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

1.   Αποφύγετε την εμπλοκή των χρηστών στο έργο!

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να εμπλέξετε τους χρήστες. Δεν απαιτούνται. Ούτως ή άλλως τι θα κάνουν σε τέτοιους δύσκολους καιρούς. Θέλουν δεν θέλουν, θα χρησιμοποιήσουν το προϊόν του project. Καλό είναι επίσης να εφαρμόσετε το “user error, replace user!”

2.   Μην ζητάτε την υποστήριξη του management!

Μα είναι δυνατόν το management της εταιρείας να γνωρίζει από IT Projects; Το management είναι μόνο για να εγκρίνει το project και να μας δώσει τα χρήματα. Δεν χρειάζεται να υποστηρίξει το έργο. Αφού το ενέκρινε, ποιος θα τολμήσει να μην το χρησιμοποιήσει! Α, και μην εξηγήσετε ΠΟΤΕ στον Οικονομικό Δ/ντή της εταιρείας ποιο είναι το CAPEX, το OPEX, και το όφελος του project!

3.   Κάντε το τέλειο με την τεχνική BTO!

Πάντοτε να κάνετε το καλύτερο σύστημα ή την καλύτερη εφαρμογή στον πλανήτη. Έστω και αν οι χρήστες απαιτούν κάτι απλό, πχ. καταγραφή εισερχόμενων κλήσεων μόνο, εσείς να φτιάχνετε το τέλειο: 87 combo boxes, άπειρα pop-up messages, ενεργοποίηση 12 function keys, σύνδεση με το ERP, αυτόματη αποστολή email και sms, σύνδεση με τον τηλεφωνικό κατάλογο του ΟΤΕ, κλπ. Κάνοντας την τέλεια εφαρμογή είναι σαν να δοκιμάζεται να «βράσετε τον ωκεανό – Βoil Τhe Ocean (ΒΤΟ)

4.   Αφήστε το scope του project flexible!

Κάθε έργο έχει το product scope (τα χαρακτηριστικά του προϊόντος) και το project scope (όλες οι εργασίες που πρέπει να γίνουν για να παραδοθεί το product scope). Δεν υπάρχει κανένας λόγος να είστε συγκεκριμένοι. Αφήστε τα πράγματα στο «φλου» και επιδιώξτε το scope creep (την ανεξέλεγκτη αύξηση του φυσικού αντικειμένου). Ενοείτε ότι δεν πρέπει να φτιάξετε WBS γιατί, από τα πολλά που τάξατε, κάτι θα παραδώσετε στο τέλος για να βγείτε νικητές!

5.    Βάλτε ανέφικτα χρονικά περιθώρια!

Πάντα να δεσμευόσαστε σε οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα σαν ζητάτε. Εάν σας πουν “we need this project yesterday”, γυρίστε το χρόνο πίσω. Δεν είναι δύσκολο. Μην κάνετε καθόλου planning για να δείτε τι είναι εφικτό και τι ανέφικτο χρονικά. Εξάλλου η μέρα έχει 24 ώρες και η βδομάδα 7 μέρες. Τα resources είναι unlimited!

6.   Μην κάνετε κοστολόγηση!

Κρατήστε τα κόστη του έργου στο ελάχιστο. Μην λαμβάνεται υπόψη σας τα εσωτερικά κόστη, μόνο ότι πληρώνεται στους sub-contractors. Αγνοείστε τις ώρες του προσωπικού σας πάνω στο έργο (αφού πληρώνονται ούτως ή άλλως, γιατί να τους υπολογίσω;) Μην υπολογίσετε ποτέ τα overhead κόστη της εταιρείας. Εννοείται ότι δεν λαμβάνεται υπόψη αποσβέσεις στον υπολογισμό του κόστους του έργου.

7.   Επιμείνετε στις αξίες: BVFNM!

Χρησιμοποιήστε “Fixed-Price Contract” για να αγοράσετε από τους προμηθευτές σας αγαθά και υπηρεσίες. Ζητήστε τα πάντα και πληρώστε τίποτε εάν γίνεται (Best Value For No MoneyBVFNM!). Ούτως ή άλλως με την κρίση που υπάρχει πάντα κάποιος θα δεχθεί να κάνει το έργο για να μπορέσει να «πατήσει πόδι» στην εταιρεία σας.

8.   Μην πείτε ποτέ την λέξη Risk Management!

Μην ασχολείστε μεknown-unknownsκαι risk response planning. Οι προμηθευτές σας παθαίνουν πανικό όταν ακούν κακές λέξεις όπως «risk management». Όταν σας τύχει κάτι απρόβλεπτο, π.χ. παραιτηθεί και ο 5ος προγραμματιστή σας, αργήσει η παράδοση του εξοπλισμού για 100η φορά, ξαναγίνει διακοπή ρεύματος την ώρα που κάνετε OS upgrade, εφαρμόστε την “reactive technique”: κάντε ένα meeting με όλη την ομάδα έργου για να πάρετε ιδέες αντιμετώπισης του θέματος!

9.   Κρατήστε τις πληροφορίες για το έργο μυστικές!

Ενημερώστε τους ανθρώπους της πληροφορικής που εργάζονται στο project, να κρατούν τις πληροφορίες για «την πάρτη τους». Ποιος θα καταλάβει μέσα στην εταιρεία τόσες τεχνικές ορολογίες; Γιατί να ζαλίσουμε τους stakeholders του έργου με status reports, progress reports, issues reports, CPI, SPI, ETC και λοιπές άχρηστες πληροφορίες; Το πολύ να τους στέλνουμε ένα mail το μήνα ότι το έργο προχωράει “as planned”!

10.Τέλος, για Project Management, εφαρμόστε την τεχνική RBL!

Το project management είναι κόστος για το έργο. Πουλήστε εκδούλευση στον CFO της εταιρείας και πείτε του ότι δεν θα κάνετε project management στο έργο και θα γλυτώσετε χρήματα από το budget! Εφαρμόστε την τεχνική RBL (Rtsi Bourtzi & Loulas). Η τεχνική «Άρτζι, Μπούρτζι και Λουλάς» δηλώνει χαλαρότητα και ξεγνοιασιά. Μην ασχολείστε με τα παραδοτέα και τα milestones. Να είστε χαλαροί με το project controls. Να τελειώνετε το έργο πάντα με πάρτη όπου είναι όλοι καλεσμένοι. Εάν βέβαια τελειώσει το έργο και είστε ακόμη στην εταιρεία!


Θεοφάνης Γιώτης / Theofanis Giotis
[email protected] / [email protected]

 Share

3 Comments


Recommended Comments

Το αστείο (ή σοβαρό) του θέματος είναι ότι τα παραπάνω περιγράφουν όχι μόνο την ελληνική κατάσταση στο σύνολό της σχεδόν αλλά και πολλά ευρωπαϊκά (και άλλα) projects που έχω συμμετάσχει.

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...